Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΥΓΕΙΑΣ: Η πραγματική υγειονομική βόμβα είναι ο σύγχρονος καπιταλισμός των μνημονίων!

Διαβάζουμε το δελτίο τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ 

Τις τελευταίες μέρες (ΑΠΡ- ΜΑΙ 2012) έχουμε όλοι γίνει κοινωνοί της προσπάθειας των ΜΜΕ να επιβάλουν ως μείζον ζήτημα για την ελληνική κοινωνία το μεταναστευτικό και τη λαθρομετανάστευση. 

Χώροι κράτησης σχεδιάζονται ανά την επικράτεια, οι κ. κ. Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος (Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Υγείας αντίστοιχα) επενδύουν προεκλογικά σε αυτό και οι μετανάστες στοιβάζονται στις φυλακές σε άθλιες συνθήκες κράτησης. 

Είναι εμφανής η προσπάθεια εκφασισμού της χώρας, ώστε ο λαός να πάει στις κάλπες όχι για να αποφασίσει αν θα έχει μέλλον στη χώρα του αλλά για το αν θα απελαθούν, πόσοι και πότε οι μετανάστες, καθώς αυτή είναι η αιτία του κακού. 

Αφορμή για το κείμενο είναι οι δηλώσεις του υπουργού υγείας πως οι μετανάστες συνιστούν υγειονομική βόμβα για τη χώρα και όσοι εξ αυτών πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα ή ανήκουν σε ομάδες κινδύνου εμφάνισης τέτοιων, η παραμονή τους στην επικράτεια κρίνεται παράνομη και θα απελαύνονται. 

Ας ανατρέξουμε όμως λίγο στα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).  

Ενδεικτικά θα εξετάσουμε την πορεία των κρουσμάτων 
ελονοσίας, 
φυματίωσης και 
HIV.

Όσον αφορά την ελονοσία,  
σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρουσιάζεται πράγματι μια αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία πενταετία και το 78 % των ασθενών ήταν αλλοδαπής εθνικότητας. 

Ειδικότερα όμως για το τρέχον έτος τα στοιχεία διαμορφώνονται ως εξής: 
27 κρούσματα που αφορούν έλληνες στην περιοχή Ευρώτα Λακωνίας, 
31 κρούσματα που αφορούν μετανάστες 
(τα 25 στην περιοχή Λακωνίας ) 
εκ των οποίων οι
δεν προέρχονται από ενδημικές χώρες. 

Εδώ καλό θα ήταν να σημειώσουμε: 
1ον  πως η ελονοσία μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles) και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο και 
2ον πως αποτελεί παράγοντα κινδύνου η επίσκεψη σε χώρα που ενδημεί η νόσος. 

Σύμφωνα όμως με το ΚΕΕΛΠΝΟ, που επικαλείται και ο κ. Λοβέρδος,
αν και η πλειονότητα των κρουσμάτων ελονοσίας που καταγράφηκαν οφείλεται πιθανότατα σε πρόσφατη έκθεση σε ενδημική χώρα,
το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της νόσου είναι υπαρκτό,
λόγω της παρουσίας στην Ελλάδα ανωφελών κουνουπιών. 

Και συνεχίζει προτείνοντας λύσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου: 
εντατικοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, 
ενημέρωση των ταξιδιωτών για τη σημασία της χημειοπροφύλαξης όταν μεταβαίνουν σε ενδημικές χώρες,
καθώς μόνο το 1/5 αυτών που νόσησαν είχαν λάβει χημειοπροφύλαξη. 

Τέλος, να επισημάνουμε πως για τους παραπάνω λόγους, το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον ΠΟΥ, συνεχίζει να θεωρεί ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στην Ελλάδα είναι πολύ μικρός και αφορά κυρίως άτομα που κατοικούν ή/και εργάζονται σε περιοχές όπου πρόσφατα εμφανίστηκαν περιστατικά, ιδιαίτερα στην περιοχή  του Ευρώτα Λακωνίας. 

Συνεπώς, η όποια προσπάθεια μεγέθυνσης του ζητήματος και στοχοποίησης των μεταναστών συνιστά πολιτική αλητεία.

Όσον αφορά τη φυματίωση, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. 

Το 2008, υπήρχαν 669 κρούσματα φυματίωσης, εκ των οποίων
οι 414 ήταν Έλληνες και
οι 250 ξένοι,

το 2009 υπήρχαν 595 κρούσματα, εκ των οποίων
μόνο 258 κρούσματα σε αλλοδαπούς, 
το 2010 τα κρούσματα μειώθηκαν στα 490,
με 261 Έλληνες και
229 αλλοδαπούς, ενώ τέλος
το 2011 δηλώθηκαν συνολικά 479 κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων
267 ήταν Έλληνες και
203 αλλοδαποί. 

Συνεπώς, ψευδείς ισχυρισμοί πως “προσβάλλονται μόνο οι ξένοι από ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί από την Ελλάδα” έχουν μόνο πολιτική σκοπιμότητα. 

Τέλος, παραθέτουμε και τη διαπίστωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πορεία των κρουσμάτων. 

“Το χρονικό διάστημα 2004-2010 παρατηρείται προοδευτική μείωση των δηλούμενων κρουσμάτων φυματίωσης”. 

Ωστόσο, αυτό μάλλον αφορά την περίοδο προ κρίσης και ΔΝΤ: αναπόδραστα, η πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ που τόσο παθιασμένα υπερασπίζεται ο κ. Λοβέρδος θα «τα καταφέρει» να αυξήσει τα κρούσματα φυματίωσης σε έλληνες και αλλοδαπούς αφού αυξάνει τη φτώχια, τον αποκλεισμό και την κοινωνική ανισότητα. 

Το να κατηγορούνται γι αυτό τα θύματα της πολιτικής του κ. Λοβέρδου, και μάλιστα, ένα μέρος αυτών αποτελεί τουλάχιστον υποτίμηση της νοημοσύνης του Ελληνικού λαού!

Συνεχίζοντας με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματικά σημαντική αύξηση παρατηρείται στα νέα κρούσματα ΗΙV

Η αύξηση όμως αυτή οφείλεται σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, 
καθώς από 14 περιστατικά το 2010 είχαμε αύξηση άνω του 1000% 
με 190 επιβεβαιωμένα κρούσματα το 2011. 

Είναι ξεκάθαρο πως η δήλωση Λοβέρδου ότι οι παράνομα εκδιδόμενες γυναίκες είναι η αιτία της αύξησης και η πρότασή του να φύγουν από τη χώρα οι γυναίκες φορείς είναι άλλη μια προσπάθεια να παρουσιαστούν οι μετανάστες αιτία της επιβάρυνσης των δεικτών υγείας που σημειώνεται και εκτιμάμαι πως θα εντείνεται τα επόμενα χρόνια. 

Το σύνολο όμως αυτών των δηλώσεων δεν γίνονται λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης του υπουργού αλλά αντιθέτως λόγω της προσπάθειας να εξευρεθεί το εξιλαστήριο θύμα για να φορτωθεί τα αποτελέσματα της πολιτικής του μαύρου μετώπου ΕΕ-ΔΝΤ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που ήδη βιώνουν οι εργαζόμενοι. 

Ας δούμε λοιπόν την πραγματικότητα όχι μέσα από τους παραμορφωτικούς καπιταλιστικούς φακούς του κυρίου Λοβέρδου αλλά από την πλευρά των εργαζομένων, ημεδαπών και αλλοδαπών γιατί για εμάς δεν υπάρχει διαχωρισμός. 

Μιλώντας λοιπόν για την ελονοσία, ποιος έχει την ευθύνη κύριε Λοβέρδο που δεν έγιναν οι ψεκασμοί εγκαίρως στην ελληνική επικράτεια για τη μείωση των κουνουπιών, ποιος αποκλείει τους μετανάστες από τις δομές υγείας και καθιστά αδύνατη τη λήψη χημειοπροφύλαξης; 

Συνεχίζοντας με τη φυματίωση που θεωρείται κοινωνική νόσος, γιατί προσβάλλει ιδιαίτερα τις ασθενέστερες κοινωνικοοικονομικά τάξεις και τις αναπτυσσόμενες χώρες, 
παράγοντες κινδύνου είναι 
ο συνωστισμός, 
η έλλειψη αερισμού, 
η περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, 
ο υποσιτισμός. 

Συνθήκες που προκαλούνται από την εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιβάλλει το ΔΝΤ στις χώρες που συνάπτουν μαζί του δάνεια οδηγεί σύμφωνα με διεθνείς μελέτες στην ανέχεια και προκαλεί έξαρση των κρουσμάτων φυματίωσης κατά 16,6% σε σχέση με χώρες χωρίς δανειακές συμβάσεις με το ΔΝΤ (Stuckler, King & Basu, 2008). 

Εδώ εγκληματική είναι και η διαφαινόμενη απόφαση για το κλείσιμο του νοσοκομείου Σωτηρία που παίζει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπισή της (εφημερίδα Δημοκρατία, 4-4-2012). 

Τέλος, όσον αφορά τα αυξημένα κρούσματα AIDS οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και απαντούν στο υστερικό παραλήρημα του κ. Λοβέρδου που κατηγορεί τις έγχρωμες ιερόδουλες ως αιτία της αύξησης. 

Άλλωστε είναι ο κ. Λοβέρδος που μείωσε την χρηματοδότηση των προληπτικών προγραμμάτων κατά του AIDS το 2012 κατά 49% (!) σε σχέση με το 2011. 

Κι ακόμα,  
ποιος αλήθεια είναι υπεύθυνος για την απελπισία και την απογοήτευση που βιώνει καθημερινά ο λαός με αποτέλεσμα και την αύξηση της πορνείας και της παραβατικότητας αλλά και το να οδηγείται ένα μέρος του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας στη χρήση ναρκωτικών; 

Ποιος είναι υπεύθυνος για την πλήρη απαξίωση και ουσιαστικά κατάργηση μέσω της υποχρηματοδότησης προγραμμάτων ενάντια στην ουσιοεξάρτηση είτε στεγνών είτε υποκατάστασης (οι επιχορηγήσεις του 2012 στο ΚΕΘΕΑ και στον ΟΚΑΝΑ είναι μειωμένες κατά 20% και 33% αντίστοιχα σε σχέση με τους ήδη κουτσουρεμένους του 2011).

Στα ερωτήματα αυτά εμείς ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΥΓΕΙΑΣ απαντάμε πως για την κατάρρευση  των δομών και την υποχώρηση των δεικτών υγείας υπεύθυνη είναι η αντιλαϊκή πολιτική του μαύρου μετώπου ΕΕ-ΔΝΤ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. 

Η απόσυρση του δημοσίου από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, η υποχρηματοδότηση των δομών πρόνοιας και η επικείμενη κατάρρευσή τους, η απαξίωση των αγροτικών ιατρών, το κλείσιμο 50 νοσοκομείων πανελλαδικά, η εισαγωγή των ΚΕΝ και του 5ευρου που αποκλείουν μεγάλη μερίδα του λαού από τη νοσοκομειακή περίθαλψη είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει η εγχώρια αστική τάξη σε αγαστή συνεργασία με το διεθνές κεφάλαιο (ΔΝΤ, ΕΕ). 

Απαντάμε ακόμα πως είναι τεράστιο θράσος οι ίδιοι που εφαρμόζουν την πολιτική της εξαθλίωσης του λαού να κατηγορούν για τις αρρώστιες που η πολιτική τους σπέρνει τους πλέον αδυνάτους, όταν μάλιστα οι κ.κ. Λοβέρδος και Σαχνινίδης προέβλεψαν να περικόψουν το 2012 την επιχορήγηση για νοσηλείες οικονομικά αδυνάτων στα δημόσια νοσοκομεία κατά 46% σε σχέση με το 2011.

Δηλώνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε τον αποπροσανατολισμό της εργατικής τάξης και του λαού, ούτε και τον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας. 

Αντιλήψεις που φορτώνουν τα δεινά των εργαζομένων στο μεγάλο αριθμό μεταναστών θα μας βρουν αντιμέτωπους και θα απαντηθούν αναλόγως. 

Οι μετανάστες δεν είναι τα σύγχρονα μιάσματα που μολύνουν την Αρεία φυλή των ελλήνων αλλά κομμάτι των εργαζομένων που οφείλει να παλέψει για την ανατροπή. 

Ο κοινός αντίπαλος ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική των μνημονίων που εφαρμόζουν κυβέρνηση, συγκυριακά συναρπαζόμενη ή όχι αντιπολίτευση, Ε.Ε. ΔΝΤ. 

Και απέναντι σε αυτήν θα παλέψουμε μέχρι την ανατροπή της. 

Και όσοι βρίσκουν ευκαιρία να πλασάρουν το κίβδηλο και μισαλλόδοξο λόγο τους επιχειρώντας να τα «φορτώσουν» όλα στους μετανάστες (οι κ.κ. Λοβέρδος και Χρυσοχοϊδης, παλαιότερα ο Καρατζαφέρης, τώρα ο Καμμένος και η Χρυσή Αυγή) ας απαντήσουν καλύτερα γιατί όλοι τους, ακόμα και οι πιο «ακραίοι» (π.χ. Καμμένος, Χρυσή Αυγή) συναινούν στην παραμονή της χώρας μας στην Ε.Ε. και στο Ευρώ, αποκλείοντας έτσι τη μόνη σήμερα διέξοδο για να μην αποπτωχεύσουν ακόμα μεγαλύτερα τμήματα του λαού. 

Ας απαντήσουν γιατί επιτίθενται στους απεργούς (έλληνες ή μετανάστες) και στηρίζουν παρά τις τάχαμου αντιμνημονιακές τους κορώνες το κεφάλαιο και την νεοφιλελεύθερη πολιτική του που σπέρνει τελικά όχι μόνο φτώχια και ανισότητα αλλά και αρρώστια και θάνατο. 

Ο εργαζόμενος λαός όμως έχει ακούσει τόσα και τόσα ψέματα τόσα χρόνια: θα στείλει, λοιπόν, τώρα, την πολιτική κυβέρνησης, συνεργατών της, Ε.Ε. και ΔΝΤ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας οργανώνοντας συντονισμένα τον αγώνα του. 

Και σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκείας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.