Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΟΡΟΘΕΤΙΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αθήνα, 6 Ιουλίου 2012.ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ "ΖΩΗ" 
ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥΣ

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών Γυναικών πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 5 Ιουλίου στις 12 μ.μ. στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ με στόχο την 
«Ενημέρωση για την κόλαση στην οποία βρίσκονται οι 26 άδικα φυλακισμένες ασθενείς, διαπομπευμένες και περιθωριοποιημένες από το προσωπικό τους περιβάλλον», ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση τους.

Η Σίσσυ Βωβού, μέλος της Πρωτοβουλίας εξέθεσε τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες του εγκλεισμού τους. 
Η Πρωτοβουλία έχει ήδη επισκευθεί 2 φορές τις κρατούμενες.  
Είναι έγκλειστες στο υπόγειο των φυλακών Κορυδαλλού, σε χώρο διαφορετικό απο τις άλλες γυναίκες κρατούμενες με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής που απειλούν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας τους. 

Οι κοπέλες είναι στην πλειονότητά τους χρόνια τοξικοεξαρτημένες και δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και περίθαλψης.  

Κανενός είδους ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη δεν παρέχεται για την αντιμετώπιση της οροθετικότητας και καμία ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Την προηγούμενη εβδομάδα τρεις κοπέλες έκοψαν τις φλεβες τους και πλημύρρισαν τα κρατητήρια με άιμα, γεγονός που φόβησε και το προσωπικό των φυλακών για την δική τους υγεία. 

Η Πρωτοβουλία συνάντησε την προηγούμενη εβδομάδα τον Υπουργό Δικαιοσύνης, στον οποίο εξέθεσε την κατάστασή των γυναικών και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους και την άμεση παύση της εμφάνισης των φωτογραφιών τους στο διαδίκτυο. 

ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΖΗΤΟΥΝ
Την άμεση πάυση της εμφάνισης των φωτογραφιών στο διαδίκτυο, που εξακολουθούν να ανέρχονται σε 27 
Την απελέυθέρωσή τους 
Την ηθική τους αποκατάσταση 
Την τιμωρία αυτών που τους στέρησαν την αξιοπρέπεια και επέφεραν ανεπανόρθωτη βλάβη στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή. 


Η Χρύσα Μπότση, Γιατρός, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών Γυναικών και της ACT UP. 
Ξεκαθάρισε ότι οι γυναίκες αυτές είναι πρωτίστως χρήστριες και η όποια παραβατικότητα θα έπρεπε να εκτιμηθεί ως συνεπακόλουθη και ότι το κυνήγι μαγισσών που εκτυλίχθηκε δε σεβάστηκε καμία νόμιμη διαδικασία που προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις και ο ΠΟΥ.

Τα τεστ για HIV που έγιναν στις κοπέλες που συνελήφθησαν σύμφωνα με την υγειονομική διάταξη περί έλεγχου των λοιμωδών νοσημάτων Αριθ. Γ.Υ. 39α Αρ. Φύλλου 1002 /2-4-2012 για την άσκηση παράνομης πορνείας, διεξήχθησαν στο 4ο Αστυνομικό τμήμα και στην Πέτρου Ράλλη με πρακτικά συνοπτικές διαδικασίες. 

Οι γυναίκες εξετάστηκαν μέσα στο αστυνομικό τμήμα και όχι σε ιατρικό χώρο θεραπευτηρίου. 
Κανείς δεν εξήγησε στις γυναίκες σε γλώσσα που να κατανοούν το αντικείμενο της εξέτασης και ουδέποτε εξασφαλίστηκε η συναίνεσή τους. 

Η σύλληψη των γυναικών έγινε με μόνο αποδεικτικό το γρήγορο τεστ χωρίς την επιβεβαίωση του νοσήματος.  
Η μόνη ενημέρωση που είχαν ήταν ότι πρόκειται για κάποια εξακρίβωση.


ΗΕλένη Σπαθανά από Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών.
Στην περίπτωση των οροθετικών κρατούμενων, έχουμε να κάνουμε με μια πληθώρα παραβιάσεων βασικών δικαιωμάτων που έγιναν εις βάρος τους. 
Οι παραβιάσεις ξεκινάνε από την προσαγωγή τους κιόλας. 
Συνελήφθησαν στο δρόμο αρχικά 96 γυναίκες που βρίσκονταν στα πέριξ της ομόνοιας. 
Οδηγήθηκαν κατόπιν στο τμήμα μεταγωγών της Πέτρου Ράλλη και σε καθεστώς στέρησης της ελευθερίας υποχρεώθηκαν να κάνουν ιατρικό τεστ οροθετικότητας.

1) Πρώτη παραβίαση είναι η παράνομη στέρηση ελευθερίας. 
Δεν συνελήφθησαν οι γυναίκες αυτές με την κατηγορία αυτόφωρου αδικήματος. 
Ο μόνος λόγος που οι αρχές επικαλέσθηκαν επίσημα ήταν η εξακρίβωση στοιχείων.

2) Δεύτερη παραβίαση αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο υποβλήθηκαν οι γυναίκες αυτές  σε τεστ. 
Στο μεταγωγών ένα κλιμάκιο ιατρών κάνει το τεστ ενάντια στους κανόνες της δεοντολογίας της ελεύθερης βούλησης, της εμπιστευτικότητας και της συναίνεσης.

3) Μια άλλη παραβίαση προκύπτει από την ίδια τη μαρτυρία αστυνομικού. 
Οι γιατροί έκαναν το rapid test στις κοπέλες και στη συνέχεια ενημερώσαν τους αστυνομικούς για τα αποτελέσματα του τεστ πολύ πριν ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενες. 
Πρόκειται για άρση του απορρήτου και κατάφορη παραβίαση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων. 
Αποκορύφωμα αυτού το γεγονός ότι κάποιες κοπέλες ενημερώθηκαν από τους δικηγόρους της Ομαδας για τα αποτελέσματα!

Η δικογραφία δείχνει πως οι κατηγορίες στηρίχθηκαν 
στη δήλωση του γιατρού και 
στη γενική μαρτυρία ενός αστυνομικού 
για όλες τις κοπέλες. 

Μια ποινική δίωξη για πορνεία  δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να στηριχθεί με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας. 

Το αποκορύφωμα των παραβιάσεων έρχεται με την τελική προφυλάκιση των γυναικών αυτών με απόφαση πλέον της δικαστικής αρχής. 
Οι γυναίκες αυτές σήμερα βρίσκονται έγκλειστες και στερούμενες οποιουδήποτε ιατρικού πλαισίου με επιπλέον σημαντική απουσία νομικής συνδρομής.

Ο Γιώργος Νικολαΐδης, ΑΡΣΙ ( Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών)
Δήλωσε ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα εθνοτικού και κοινωνικού ρατσισμού από το βαθύ κράτος.  
Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με κατάφορη παραβίαση  δικαιωμάτων αλλά και με κάτι παραπάνω. 
Τη χρησιμοποίηση αυτών των γυναικών σαν κοινωνικά πειραματόζωα. 
Η κατηγορία αυτών των γυναικών επιλέχθηκε σκοπίμως επειδή ακριβώς λόγω του αποκλεισμού τους δεν θα είχαν  τη δυνατότητα να υπερασπισθούν τον εαυτό τους, και με το τέλος αυτής της ιστορίας το κράτος θα είχε ήδη επιτελέσει τους στόχους του.
Πρόκειται για μια διαδικασία ενοχοποίησης του θύματος με έντονες κοινωνικές επιπτώσεις όχι μόνο στις ίδιες αλλά και στο οικείο περιβάλλον τους.

Υπάρχουν καταγγελίες ότι ζητήθηκε από το παιδί μιας εκ των κρατουμένων να γίνει τεσ οροθετικότητας στο σχολείο ή ότι συγγενείς τους έχουν απολυθεί από την εργασία τους. 
Επεσήμανε την ανάγκη άμεσης απόσυρσης της υγειονομικής διάταξης και κατήγγειλε το ρόλο της διοίκησης του ΚΕΛΠΝΟ σε κατασταλτικούς και ύποπτους σχεδιασμούς. 


Η Βασιλική Κατριβάνου (βουλευτής Συριζα)  
εξέφρασε την αλληλεγγύη της και δήλωσε διατεθειμένη να καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή. 
Δήλωσε επίσης ότι όταν στιγματίζονται κοινωνικά ευάλωτες ομάδες χάνεται η εμπιστοσύνη που αυτές έχουν με δομές δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν πια σε αυτές και να κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο.


Η Τασία Χριστοδουλοπούλου, δικηγόρος μέχρι πρότινος, μιας εκ των κρατουμένων
κατήγγειλε  ότι σε μια τουλάχιστον περίπτωση όπως προκύπτει από τη δικογραφία ήταν το ίδιο το μέλος της διοίκησης του ΚΕΛΠΝΟ ο κ. Παπαδημητρίου που υπέδειξε στην Αστυνομία συγκεκριμένο οίκο ανοχής και ένα από τα θύματα, προκειμένου να γίνει η παρέμβαση της αστυνομίας.


Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας, Συσπείρωση Δημοσιογράφων, Εθνική Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ΑΡΣΙ, Θετική φωνή, Red Pepper Περιοδικό, Πράξις, ΚΕΔΕ, Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Γενική  Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Τραπεζικός λογαριασμός για ενίσχυση: Εθνική Τράπεζα / λογ. Ταμιευτηρίου /040/723528-36 / IBAN GR7901100400000004072352836/ ETHNGRAA

Για τη μαζικότερη προώθηση του αιτήματος της άμεσης αποφυλάκισης ενάντια στην παράνομη και απάνθρωπη κράτηση των οροθετικών γυναικών, 
δημιουργήθηκε τόπος ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη 
(petition online)

http://www.change.org/petitions/greek-ministry-of-justice-demand-the-release-and-medical-treatment-of-hiv-positive-women

 http://diokomenesorothetikes.wordpress.com/ 

επικοινωνία: diokomenesorothetikes@gmail.com

06 Παρασκευή / Ιουλίου 2012... Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων ΚΕΕΛΠΝΟ.


πιστέψτε μας 
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ... 
ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟΥΣ
-----------------------------------------------
"ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (Σ.Ε.Κ.Ε.Ε.Λ.)

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
οι εργαζόμενοι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχουμε κοινό γνώμονα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και του εργασιακού μας μέλλοντος, κάτι το οποίο ταυτίζεται με την προστασία του Οργανισμού, την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του και την υπεράσπιση της ευρωστίας του.

Στο πλαίσιο αυτό, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες παράλληλα και όποτε έχει χρειαστεί σε συνεργασία με την Διοίκηση του Οργανισμού, εντός και εκτός ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., προκειμένου να πετύχουμε στόχους ιδιαίτερα κρίσιμους για όλους μας.

Για όσους συναδέλφους ένιωσαν την ανάγκη να τοποθετηθούν προκειμένου να τονίσουν την σημασία της συνεργασίας του Σωματείου με τον Γεν. Δ/ντη του Οργανισμού, κατέστη σαφές κατά την Γενική Συνέλευση ότι αυτή είναι δεδομένη και ισχυρή, με αποκλειστικό σκοπό την προστασία του Οργανισμού κατά τις δύσκολες εξελίξεις που ακολουθούν και έχουν προαναγγελθεί (απαιτήσεις της Τρόικας για μισθολογικές περικοπές, απολύσεις προσωπικού, καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων).

Πάγια πολιτική του Σωματείου αποτελεί η μη εμπλοκή του σε ζητήματα που αφορούν την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ τμημάτων και γραφείων, κάτι το οποίο είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση.

Οι εργαζόμενοι μετέχουν στις δράσεις του Οργανισμού  με επίγνωση του επαγγελματικού τους ρόλου, των επιστημονικών πρωτοκόλλων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της βελτίωση και υποστήριξης του Νόμου σχετικά με την Υγειονομική Διάταξη, με σκοπό την περαιτέρω διασφάλιση των εργαζομένων και του Οργανισμού ως προς την εφαρμογή της.

Το επόμενο χρονικό διάστημα όλοι οι Συνάδελφοι, θα κληθούμε για ακόμα μια φορά ενωμένοι να υπερασπιστούμε τον Οργανισμό και το Εργασιακό μας μέλλον. 
Η αγωνιστικότητα που μας διέκρινε και τις προηγούμενες φορές αποτελεί οδηγό μας.

Με εκτίμηση
Η Γενική Γραμματέας      Ο Πρόεδρος
Καμολίνου Λίζα               Σταμάτης Πουλής