Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ 2014: Η ΕΥΡΩΠΗ – ΦΡΟΥΡΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ & ΠΟΡΕΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 μ.μ., Σταθμός Ηλεκτρικού Πειραιά





























Όχι στη συγκάλυψη του εγκλήματος
– 
Όχι στις «επαναπροωθήσεις» του θανάτου

Ένα μήνα μετά το έγκλημα στο Φαρμακονήσι όπου υπό την εποπτεία του λιμενικού βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό 8 παιδιά και 3 γυναίκες, οι διασωθέντες ναυαγοί ακόμα αγωνίζονται για δικαιοσύνη. 

Η ανάσυρση των πτωμάτων, συνέπεσε με την υποκριτική συγγνώμη του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος στην επιτροπή της Βουλής, που κατά τα άλλα κάλυψε πλήρως τους άνδρες της επιχείρησης «Φαρμακονήσι»

Όμως ακόμα κι αυτή η «συγγνώμη» φαίνεται πως ήταν εκτός γραμμής της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς πριν από λίγες μέρες ο παλιός αρχηγός αντικαταστάθηκε από νέο. 

Την ίδια στιγμή, δημοσιογράφοι σε δήθεν μεγάλα κανάλια επιχείρησαν να βγάλουν λάδι το λιμενικό, χρησιμοποιώντας υποτιθέμενες καταθέσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί ως πλαστές από τους πρόσφυγες που διασώθηκαν, κάνοντας κοπτοραπτική με τις συνεντεύξεις τους και επιχειρώντας να παρουσιάσουν την τοπική κοινωνία ως βέβαιη για τις αγαθές προθέσεις του λιμενικού. 

Παρ’ ότι διεξάγονται ταυτόχρονα 3 έρευνες (από την εισαγγελία της Κω, το Ναυτοδικείο Πειραιά καθώς και εσωτερικά στο Λιμενικό), δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτή η συμμετοχή τεχνικών εμπειρογνωμόνων εκ μέρους των οικογενειών των θυμάτων ενώ αντί για άσυλο οι διασωθέντες ναυαγοί εξασφάλισαν μετά από την γενική κατακραυγή μόνο μια προσωρινή 6/μηνη αναβολή απέλασης ως προστατευόμενοι μάρτυρες. 

Παρότι μετά από παρεμβάσεις Αντιρατσιστικών οργανώσεων και κομμάτων έχει μειωθεί η καθημερινή πίεση των «τυχαίων» προσαγωγών των 16 διασωθέντων και παρά το γεγονός πως έχουν εφοδιαστεί με ειδικά έγγραφα, οι παρενοχλήσεις συνεχίζονται με σποραδικές προσαγωγές τους στο ΑΤ Ομονοίας. 

Την ίδια ώρα εξακολουθεί η παντελής απουσία του κράτους από τη στοιχειώδη υποχρέωση στήριξης των ναυαγών για τις καθημερινές τους ανάγκες, οι οποίες καλύπτονται από την αλληλεγγύη.

Δηλώνουμε πως η διαφαινόμενη επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος δεν θα περάσει. 

Το χρωστάμε στους πατεράδες που έχασαν τις γυναίκες και τα παιδιά τους στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. 

Το χρωστάμε σε κάθε ανώνυμο κι επώνυμο πρόσφυγα και μετανάστη που έχει πέσει θύμα των Ευρωπαϊκών κι Ελληνικών δολοφονικών παράνομων επιχειρήσεων «επαναπροώθησης» τα τελευταία χρόνια. 

Εχθρός μας δεν είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες της φτώχειας και του πολέμου που η ΕΕ οι «μεγάλες δυνάμεις» σε συνεργασία με την Ελλάδα υποχρεώνουν στον ξεριζωμό, ανεχόμενοι ή συνεργαζόμενοι με τα πιο αντιδραστικά καθεστώτα για να καταληστεύουν τις χώρες τους, ή διεξάγοντας ιμπεριαλιστικούς πολέμους. 

Απέναντί μας έχουμε μια εγκληματική πολιτική με στόχο ντόπιους και μετανάστες, που άλλους τους καταδικάζει σε θάνατο στον Έβρο και το Αιγαίο, κι άλλους στο ίδιο τους το σπίτι από μαγκάλια στην προσπάθειά τους να μην ξεπαγιάσουν. 

Καλούμε κάθε συλλογικότητα και κοινωνικό φορέα, κάθε ντόπιο και μετανάστη σε ένα μεγάλο Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο διεκδίκησης δικαιοσύνης, την Παρασκευή 28 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ. στο σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά. 

Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης με κατάληξη το Κεντρικό Λιμεναρχείο.

Απαιτούμε:

Ø  Να μη χαθούν κρίσιμα στοιχεία για τη διαλεύκανση των συνθηκών του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι

Ø   Άσυλο στους διασωθέντες ναυαγούς και σε κάθε πρόσφυγα

Ø  Να σταματήσουν οι παράνομες δολοφονικές επαναπροωθήσεις

Ø  Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να σταματήσει η απάνθρωπη πολύμηνη κράτηση των προσφύγων και μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα

Μέχρι στιγμή υπογράφουν:
Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, Αφγανική Κοινότητα, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά, Αντιφασιστικές Συλλογικότητες Πειραιά, Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Δημοτικό Πειραϊκό Δίκτυο "το Λιμάνι της Αγωνίας", Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων,  Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Μαροκινή Κοινότητα, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», Κίνηση Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης Τουρκίας – Ελλάδας, Νέοι/ες ΣΥΡΙΖΑ, Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, Οικολόγοι Πράσινοι, Πρωτοβουλία για την Εκπαίδευση Χωρίς Διακρίσεις – «τα Πίσω Θρανία», Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών, Σύλλογος Συρίων, Συριακή Κοινότητα, Στέκι Μεταναστών,  Action Congo

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΚΑΛΕΣΜΑ: Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, στις 6.30 μ.μ., έξω από το νοσοκομείο Κορυδαλλού


 


















25 Φεβρουαρίου 2014
Σταγόνα στον ωκεανό η τροπολογία που ευαγγελίζεται αποσυμφόρηση των φυλακών.


Απεργούν από τη θεραπεία τους οι ασθενείς κρατούμενοι.

Εδώ και μία εβδομάδα οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο κρατουμένων του Κορυδαλλού αρνούνται τη θεραπεία τους και απέχουν από το συσσίτιο διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης, οι οποίες παραβιάζουν όλους τους επιβαλλόμενους κανόνες υγιεινής για ένα νοσοκομείο. 

Σήμερα,  
κρατούνται 209 ασθενείς, εκ των οποίων  
οι 131 είναι οροθετικοί, όταν  
οι προβλεπόμενες κλίνες είναι 60

Ο συνωστισμός έχει μετατρέψει το, κατ’ ευφημισμό, νοσοκομείο σε αποθήκη ανθρώπων, αφού μέχρι και τα κρεβάτια έχουν αντικατασταθεί με κουκέτες, ενώ υπάρχουν ασθενείς που κοιμούνται σε στρώματα στους διαδρόμους. 

Την Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί μια τροπολογία στη Βουλή, η οποία επικαλούμενη «λόγους υγείας, ανθρωπιστικούς λόγους και λόγους αποσυμφόρησης των φυλακών», θα αποφυλακίσει ασθενείς κρατούμενους και μωρομάνες που έχουν καταδικαστεί με ποινές έως δέκα χρόνων. 

Θα περίμενε κανείς ότι μία τροπολογία που επικαλείται τόσο σοβαρούς λόγους θα αφορά και πολλά άτομα.

Όμως, ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι υπολογίζουν ότι θα ευεργετηθούν από την τροπολογία 100 από τους 13.000 και πλέον κρατούμενους, αφού όσοι εμπίπτουν στις εξαιρέσεις είναι υπερδιπλάσιοι όσων δικαιούνται την υπ’ όρων απόλυση. 

Συγκεκριμένα, από το νοσοκομείο θα αποφυλακιστούν 30 άτομα όταν κρατούνται 100 που πληρούν το όριο των ποινών και των προβλεπόμενων ασθενειών. 


Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στηρίζει την απεργία των ασθενών κρατουμένων και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, στις 6.30 μ.μ., έξω από το νοσοκομείο Κορυδαλλού. 

Απαιτούμε την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των ασθενών κρατουμένων και καλούμε το υπουργείο να αποσύρει τις εξαιρέσεις από την τροπολογία και να εξαγγείλει άμεσα μέτρα πραγματικής αποσυμφόρησης φυλακών. 


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Η απάντηση της Κοινότητας των Αφγανών στους «Πρωταγωνιστές» του Σταυρού Θεοδωράκη Τα συγχαρητήρια που δεν δώσαμε ποτέ.

Ως Αφγανοί ίσως καμία φορά είμαστε υπερβολικά ευγενικοί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι μπορούν να εκμεταλλευθούν τη «ευγένεια» μας και την χρησιμοποιούν εναντίον μας.  

Μετά την «τραγωδία» του Φαρμακονησίου στις 20/01, με 11 νεκρούς, 8 παιδιά και 3 γυναίκες (πρόσφυγες του πολέμου), ενώ ολόκληρη η κοινότητα μας πενθούσε μαζί με τους διασωθέντες πρόσφυγες τη μεγάλη απώλεια αυτή, κάποιοι βγήκαν και ανακοίνωσαν ότι η διασωθέντες πρόσφυγες ευχαρίστησαν εκείνους (τους λιμενικούς) που ευθύνεται για το έγκλημα. 
Εμείς ως κοινότητα σκόπιμος, αφήσαμε τους ιδίους τους διασωθέντες να απαντήσουν, όπως και έγινε.
Όλοι τους οι διασωθέντες πρόσφυγες διέψευσαν κατηγορηματικά και επανειλημμένα, όσο τις καταθέσεις τόσο και το «ευχαριστώ» που περίσσευε. 

Όσον αφορά, την εκπομπή «πρωταγωνιστές» του Σταυρού Θεοδωράκη, και τα ψευδή συγχαρητήρια που θα ήθελαν να ακούσουν ο «δημοσιογράφος» και οι συνεργάτες του, ειδικά μετά την προβολή της εκπομπής, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση τα έξις:

Ως κοινότητα των Αφγανών, ο ρόλος μας ήταν (όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις) η διαμεσολάβηση, μεταξύ του «δημοσιογράφου» και στους πρόσφυγες. 
Βοηθήσαμε να γίνει η συνεντεύξη με τους διασωθέντες, διαθέτοντας χώρο του γραφείου μας και διερμηνεία. 
Οι διασωθέντες πρόσφυγες διαμέσου εμάς εμπιστευθήκαν το «δημοσιογράφο» και την εκπομπή του και χωρίς τη βοήθεια μας θα ήταν αδύνατον να γίνει οι συνεντεύξεις αυτές, οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικά στην εκπομπή, εκτός από αποσπάσματά τους.

Όμως, η εκπομπή μας έκπληξε όπως και πολλούς άλλους που την παρακολούθησαν, με το τρόπο που παρουσίασε τα γεγονότα, του Φαρμακονησιού. 
Στην ουσία, όχι μόνο ήταν άδικο προς ανθρώπους (πρόσφυγες) που εμπιστευθήκαν το δημοσιογράφο και τους συνεργάτες του αλλά και έφτασε στο σημείο να κατηγορηθούν οι ίδιοι, «το γιατί δεν έτρεχαν να σώσουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους όταν αυτοί πνιγόταν»
Η παρουσίαση των «ψευδών» καταθέσεων (χωρίς αναφορά βέβαια, στις σοβαρές καταγγελίες που τις αμφισβητούν) αντί τις μαρτυρείες των ιδίων διασωθέντων που πάρθηκαν στα γραφεία μας, τουλάχιστον, είναι αντί- δεοντολογική από τη πλευρά του δημοσιογράφου, Σ.Θ. 

Ως κοινότητα των Αφγανών παρά τις απόπειρες και τις προσπάθειες του Σταυρού Θεοδωράκη να απαλλάξει τους εμπλεκομένους λιμενικούς από τις ποινικές ευθύνες του εγκλήματος και να τους παρουσιάσει «άγγελοι της διάσωσης», εμείς θέλουμε να εμπιστευθούμε την ελληνική δικαιοσύνη και θα περιμένουμε με αγωνιά το πόρισμα των δικαστικών αρχών για την «τραγωδία» του Φαρμακονησιού.
Οι «πρωταγωνιστές» του Σταυρού Θεοδωράκη θα είχε σίγουρα πολλά συγχαρητήρια από την πλευρά των λιμενικών, εμείς ακόμα αν τα δίναμε, (που στην προκείμενη περίπτωση αποκλείεται), θα είχε μόνο εκμεταλλευτική χρήση εναντίον μας. 

Τέλος από την πλευρά μας και ειδικά από την πλευρά των διασωθέντων  υπάρχει μια σκληρή αλήθεια. 
Πνιγήκαν 8 παιδιά και 3 γυναίκες άδικα και αβοήθητα και κάποιοι ευθύνονται για αυτό. 
Μια αλήθεια που καμία εκπομπή και κανένας δημοσιογράφος, δεν μπορεί να το κρύψει.

Η αξιοπρέπεια πάνω από όλα!

Με εκτίμηση
Κοινότητα των Αφγανών