Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Τα μεγάλα «πάρτι» τελειώνουν στον εισαγγελέα -ΚΕΕΛΠΝΟ -- ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για 7 στελέχη του φορέα, που βαρύνονται με σειρά κακουργημάτων και πλημμελημάτων

15.06.2018, 12:00 Συντάκτης: Αντα Ψαρρά

Διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή διά του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή η δικογραφία με το έγγραφο του εισαγγελέα Διαφθοράς που περιέχει τις διώξεις που ασκήθηκαν εναντίον επτά στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ τα οποία βαρύνονται πλέον με σειρά κακουργημάτων και πλημμελημάτων.

Οι διώξεις που ασκήθηκαν είναι σοκαριστικές αν σκεφτεί κανείς ότι αφορούν στελέχη του Δημοσίου που -άγνωστο με ποιων την εντολή ή/και την ανοχή- είχαν στήσει πάρτι στο ΚΕΕΛΠΝΟ ακόμα και μέσα στα χρόνια της κρίσης.

Μέσα στη δικογραφία περιέχονται και τα πορίσματα του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ) που αφορούν τους ελέγχους για τα φυσικά πρόσωπα.

Προκύπτει ότι τελέστηκε σωρεία παράνομων πράξεων προκειμένου να εμφανιστούν ως νόμιμες 22 παράνομες προσλήψεις που έγιναν επί υπουργού Υγείας Αδώνιδος Γεωργιάδη.

Δεν είναι γνωστό ακόμα αν η δικογραφία έχει σκοντάψει και σε πολιτικά πρόσωπα, οπότε στην περίπτωση αυτή και το συγκεκριμένο σκέλος θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

Ιούλιος 2013-Μάιος 2014

Επί μήνες το Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχου διενεργούσε την προκαταρκτική εξέταση κατ’ εντολή της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Ο πιθανός χρόνος τέλεσης των αδικημάτων σύμφωνα με τη δικογραφία ήταν το διάστημα από Ιούλιο 2013 έως Μάιο 2014.

Η διερεύνηση ανατέθηκε στη συνέχεια στους επιθεωρητές που ασκούν προανακριτικό έργο για τη διακρίβωση ενδεχόμενης τέλεσης ποινικών αδικημάτων σε βάρος του Δημοσίου.

Aφορούσε τις παράνομες προσλήψεις 22 εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ (17 από τους οποίους μετατέθηκαν άμεσα στο γραφείο τού τότε υπουργού Αδ. Γεωργιάδη) αλλά και τις εκ των υστέρων προσπάθειες να εμφανιστούν οι προσλήψεις ως σύννομες με τον κανονισμό λειτουργίας του φορέα.

Σύμφωνα με τα πορίσματα τα οποία περιγράφουν την κάθε ενέργεια των επιθεωρητών, τη μεθοδολογία, τους ενδελεχείς ελέγχους, τη διασταύρωση στοιχείων και τις μαρτυρικές καταθέσεις, μια ομάδα διοικητικών στελεχών και μελών της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ συνεργάστηκαν και φέρονται να υπεξήγαγαν και να νόθευσαν επίσημα έγγραφα και πρακτικά του Δ.Σ. χρησιμοποιώντας ακόμα και τις γνήσιες υπογραφές των επικεφαλής του φορέα.

Μέλη της συγκεκριμένης ομάδας που κατέθεσαν ως μάρτυρες στην επιτροπή της Βουλής απέκρυψαν από τους επιθεωρητές σημαντικά στοιχεία, εμφάνισαν κατασκευασμένα έγγραφα και έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν, να λοιδορήσουν και, τέλος, να μηνύσουν επιθεωρητές. 

Σημειώνεται εδώ ότι οποιεσδήποτε ενέργειες παρακωλύουν δημόσιο έλεγχο είναι ποινικά κολάσιμες.
Μέλη της ίδιας ομάδας στελέχωσαν τη δομή των οροθετικών του ΚΕΕΛΠΝΟ και διαχειρίστηκαν τα κονδύλια που προβλέπονταν για τη συγκεκριμένη δομή.

Διαχείριση εκατομμυρίων

Η ομάδα αυτή κατείχε επιτελικές θέσεις στον φορέα υγείας και παραμένει ερώτημα το τι θα ανακαλύψει από εδώ και πέρα ο έλεγχος στα πολύ καυτά ζητήματα του πώς έγινε η διαχείριση των εκατομμυρίων που πέρασαν στους λογαριασμούς του φορέα είτε ως κρατικό χρήμα είτε ως δάνεια είτε ως χορηγίες.

Ποιοι και πώς έκαναν τις αμαρτωλές συμβάσεις με εταιρείες και συγκεκριμένα ΜΜΕ, ποια τιμολόγια αποτυπώνουν πραγματικές οφειλές και ποια εικονικές, ποιες και πόσες προσλήψεις προώθησε η συγκεκριμένη ομάδα κ.λπ.

Μέχρι τώρα ο έλεγχος έχει απλά ανιχνεύσει τον τρόπο δράσης της ομάδας στην υπόθεση των 22 προσλήψεων.

Οσο για τους ηθικούς αυτουργούς που κάλυψαν ή υποβοήθησαν τη δράση αυτής της ομάδας, προφανώς και αυτοί αργά ή γρήγορα μέσα από τις δικαστικές εξελίξεις θα αποκτήσουν ονοματεπώνυμο.

Τα στοιχεία... βοούν

312 σελίδες με στοιχεία, αποδείξεις και τεκμήρια ενοχής που μάζεψαν από τα αζήτητα αλλά και από τα κρυμμένα οι επιθεωρητές του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ) βρίσκονται πλέον στα χέρια των εισαγγελέων Διαφθοράς.

Επειτα από καταγγελία βρέθηκαν σε δύο γειτονικά σπίτια στην Αργυρούπολη (οι επιθεωρητές με τη συνδρομή της ειδικής διεύθυνσης της ΕΛ.ΑΣ. μπήκαν με κλειδαρά μέσα) ένας αριθμός από τα πρωτότυπα «χαμένα» έγγραφα, πρακτικό συνεδρίασης του Δ.Σ., έγγραφα με τις υπογραφές μελών του Δ.Σ., ηχογραφημένες συνεδριάσεις του Δ.Σ. κ.ά.

Με εντολή της Εισαγγελίας όλα αυτά κατασχέθηκαν, μαζί με προσωπικούς υπολογιστές, τα στοιχεία από τον κεντρικό server του ΚΕΕΛΠΝΟ και πλήθος εγγράφων.

Τελικά οι επιθεωρητές κατάφεραν να ανακτήσουν ηλεκτρονικά τα αρχεία και να διαπιστώσουν με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. ότι υπήρξε εκ των υστέρων προσπάθεια κατασκευής και νόθευσης εγγράφων που αφορούσαν τις 22 προσλήψεις, τον τρόπο πληρωμής, τα πρακτικά του Δ.Σ. κ.λπ.

Τροποποιήθηκαν ακόμα και επίσημα πρακτικά του 2008, τα οποία στη συνέχεια προσκομίστηκαν στην υπηρεσία.

Η ομάδα συνεργάστηκε προκειμένου να καλυφθεί εκ των υστέρων η παρανομία των προσλήψεων και οι πληρωμές.

Προκήρυξη... κρυμμένη στο διαδίκτυο!

Ολα ξεκίνησαν όταν επί υπουργίας Αδώνιδος ο υπόδικος πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου, τις τηλεφωνικές συνομιλίες του οποίου όλοι «καμαρώσαμε», κλήθηκε να προσλάβει επιπλέον 22 διοικητικούς υπαλλήλους στον φορέα, 17 εκ των οποίων άμεσα μετατέθηκαν στο γραφείο του Αδ. Γεωργιάδη. 

Σχεδόν όλοι είχαν μόνο απολυτήριο Γυμνασίου, καμία ειδικότητα, ενώ, όπως ήδη είναι γνωστό, γνώριζαν, είχαν στενή, ακόμα και συγγενική σχέση και είχαν συνεργαστεί με τον πρώην υπουργό.

Και οι 22 δήλωσαν στις καταθέσεις τους ότι «είδαν αναρτημένη την προκήρυξη θέσεων στο διαδίκτυο» και στη συνέχεια κατέθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ομως αυτή η ανάρτηση, σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά αρχεία και τις καταθέσεις των υπευθύνων πρόσβασης και διαχείρισης της ιστοσελίδας του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Επίσης δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έγινε η ανάρτηση και να τροποποιήθηκε ή να σβήστηκε στη συνέχεια.

Συμπέρασμα πρώτο: 

Δεν υπήρξε πρόσκληση ενδιαφέροντος αλλά απευθείας πρόσληψη, κατά παράβαση του κανονισμού λειτουργίας του φορέα.

Τα πράγματα δεν σταμάτησαν εκεί και η συγκεκριμένη ομάδα έσπευσε το 2015 να ανακαλύψει «φωτογραφίες» της επίμαχης ανάρτησης.

Μέχρι τότε ακόμα και στην εξεταστική επιτροπή είχαν αποφύγει -με «δεν θυμάμαι» ή «τα υπέγραψε η πρόεδρος» - να πουν τι ακριβώς είχε γίνει με τις απευθείας προσλήψεις.

Οι «φωτογραφίες» που εκ των υστέρων παρουσιάστηκαν ως δήθεν αναρτήσεις δεν είχαν ημερομηνία ανάρτησης, δεν είχαν προθεσμία, δεν περιείχαν πληροφορίες για τα δικαιολογητικά ούτε για τις θέσεις εργασίας αλλά ούτε και αριθμό θέσεων.

Με δυο λόγια διέφεραν, σύμφωνα και με τους υπευθύνους της ηλεκτρονικής σελίδας του ΚΕΕΛΠΝΟ, από κάθε άλλη αντίστοιχη ανάρτηση του φορέα.

Οπως σημειώνεται στο πόρισμα, μετά και την κατάθεση του υπευθύνου της ηλεκτρονικής σελίδας, «αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτή η εικόνα του site πιθανόν φτιάχτηκε εκ των υστέρων, πράγμα που είναι εύκολο να γίνει».

Δυστυχώς δε για τους «κατασκευαστές» οι επιθεωρητές σε συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν ότι πράγματι η κατασκευή έγινε και μάλιστα το 2015 από τα πρόσωπα που βαρύνονται πλέον με κακουργήματα.

Σημειώνεται εδώ ότι δεν υπήρχε καν το απαιτούμενο μητρώο συνεργατών και εργαζομένων, ενώ οι εμπλεκόμενοι δεν προσκόμισαν ποτέ τα στοιχεία που επικαλέστηκαν στη διάρκεια των καταθέσεών τους.

Σβήνοντας τα ίχνη

Η μηνιαία αποζημίωση των 22 εξωτερικών συνεργατών (2013-2014) δεν εξασφαλιζόταν -όπως ψευδώς κατατέθηκε- από χορηγίες αλλά απευθείας από τον λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ανοιξαν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, έγιναν συγκριτικοί έλεγχοι των πάσης φύσεως χορηγιών και προέκυψε ότι δεν περίσσεψε ούτε ευρώ για τους μισθούς των «εξωτερικών συνεργατών».

Εδώ προκύπτει ένα εντελώς διαφορετικό και πολύ αμαρτωλό κεφάλαιο για το πώς διατέθηκαν τα ποσά των χορηγιών, σε ποιους και με ποια δικαιολογία.

Συμπέρασμα δεύτερο: 

Οι πληρωμές έγιναν απολύτως παράνομα από χρήματα του Δημοσίου και με την έγκριση του εποπτεύοντος υπουργείου Υγείας, ενώ δεν είχαν καμία σχέση με ΜΕΘ ή έκτακτες ανάγκες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στο σημείο αυτό θυμίζουμε ότι όσοι ρωτήθηκαν για το θέμα των μισθών στην εξεταστική επιτροπή κατέθεσαν ψευδώς ότι οι 22 πληρώθηκαν από χορηγίες.

Οι υπερωρίες των παραπάνω «εξωτερικών συνεργατών» πληρώνονταν με τα σημειώματα του διευθυντή γραφείου του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη και με τις υπογραφές του διευθυντή και της προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι «εξωτερικοί συνεργάτες» και ειδικά όσοι μεταφέρθηκαν στο γραφείο του Αδ. Γεωργιάδη δεν υπέγραφαν ποτέ παρουσιολόγιο.

Ηταν καταχωρισμένοι στην ΕΡΓΑΝΗ (ηλεκτρονικό σύστημα που καταγράφει τις θέσεις εργασίας) άλλοτε ως αορίστου και άλλοτε ως ορισμένου χρόνου, ενώ 15 εξ αυτών ως «επιστημονικοί συνεργάτες» παρ’ όλο που δεν είχαν τα τυπικά προσόντα.

Οι υπουργικές αποφάσεις έγκρισης υπερωριών δεν αναρτήθηκαν ποτέ όπως έπρεπε στη «Διαύγεια».
Στο πόρισμα περιγράφεται σωρεία πράξεων του επικεφαλής της δομής για τους οροθετικούς που έχει τις γνωστές συγγενικές σχέσεις τόσο με στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και με τη γραμματέα του Αδ. Γεωργιάδη και τον συντηρητή σύζυγό της.

Στην εν λόγω δομή με περισσότερους από 70 υπαλλήλους (κάποιοι εκ των οποίων ταυτόχρονα είχαν και άλλη θέση) δεν είχαν συνολικά φιλοξενηθεί πάνω από 45 οροθετικοί!

Τα χαμένα αρχεία

Μάρτυρας καταθέτει ότι της ζητήθηκε ένορκη βεβαίωση (!) από τον υπεύθυνο της μονάδας οροθετικών για θέματα που αφορούσαν τη δικογραφία.

Αρνήθηκε να το πράξει, ενώ οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. αποδεικνύουν ότι πράγματι εστάλησαν ανάλογα μέιλ και σε άλλους μάρτυρες από τον προσωπικό λογαριασμό του κατηγορουμένου.

Οι επιθεωρητές βρήκαν τα «χαμένα» αρχεία του 2013-2014, τα ανέκτησαν και διαπίστωσαν νόθευση εγγράφων και πρακτικών των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι μαγνητοφωνημένες συνεδριάσεις πιστοποιούν τη βασιμότητα των συμπερασμάτων τους όπως και τα κομμένα χαρτιά με τις γνήσιες υπογραφές των επικεφαλής του φορέα.

Προφανώς οι υπογραφές χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να παρουσιαστούν ως γνήσια τα «μεταποιημένα» έγγραφα.

Συρραφή εγγράφων

Σε ακριβή αποσπάσματα πρακτικών του 2008 που ανευρέθησαν στο αρχείο του Γραφείου Νομικών Θεμάτων δεν υπάρχει καμία αναφορά «για τη διάθεση ποσού χορηγίας σε αμοιβή συνεργατών» ή «εξουσιοδότηση της υπηρεσίας να το πράξει», κι αυτό έχει διαπιστωθεί σε πληθώρα πρακτικών, πράγμα που σημαίνει -σύμφωνα και με τις εργαστηριακές πραγματογνωμοσύνες- ότι έγινε συρραφή εγγράφων στα οποία προστέθηκαν και οι υπογραφές των επικεφαλής και εμφανίστηκαν ως πρακτικά συνεδριάσεων.

Μάλιστα σε πληθώρα εγγράφων, ενώ εμφανίζεται να έχει γίνει τροποποίηση, στη συνέχεια με μεταγενέστερη ημερομηνία εμφανίζεται η δημιουργία του αρχείου! Αυτό αποδεικνύει χωρίς αμφιβολία ότι τα αρχεία μετακινήθηκαν.

Οι ελεγχόμενοι δεν δίστασαν να εμπλέξουν και την πρώην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζ. Κρεμαστινού, καταθέτοντας ότι με δική της εντολή αναρτήθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ, όπως αποδείχτηκε, η ανάρτηση αυτή δεν έγινε ποτέ. 

Η παραποίηση εγγράφων διαπράχθηκε το 2015, ενώ είχε ξεκινήσει ο έλεγχος και είχε δηλωθεί «απώλεια».

Τα επίμαχα έγγραφα των πρακτικών του Δ.Σ. είχαν ζητηθεί από την κατηγορούμενη πλέον υπάλληλο, (πρώην υπεύθυνη γραφείου σταρτηγικού σχεδιασμού) η οποία στη συνέχεια φέρεται να τα επέστρεψε με στικάκι στον υπολογιστή του γ.γ. του Δ.Σ. «πειραγμένα».

Η ίδια κατέθεσε πρόσφατα σε συμβολαιογράφο για ευθύνες άλλων, προκειμένου να μην υποστεί τις συνέπειες του νόμου.

Αδωνις κερνάει!
Αδ. Γεωργιάδης:
«Εγώ τους πήρα στο γραφείο μου. Μπορώ να πάρω όλους τους υπαλλήλους του ΚΕΕΛΠΝΟ ως υπουργός Υγείας. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει κανείς ούτε ένα ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ χωρίς την υπογραφή του εκάστοτε προέδρου»
(σ.σ. αναφέρεται στην Τζ. Κρεμαστινού, Εξεταστική, 6/2/2018).

Τζ. Κρεμαστινού:
«Ουδεμία γνώση είχα» (σ.σ. αναφέρεται στους 22 διορισμούς επί Αδώνιδος Γεωργιάδη).
Σύμφωνα με τις ονομαστικές καταστάσεις, οι θέσεις που προβλέπονται από τον νόμο για το γραφείο του υπουργού Υγείας είχαν συμπληρωθεί και κατά συνέπεια οι επιπλέον 17 διοικητικοί υπάλληλοι δεν εντάσσονταν σε καμία κατηγορία, προστέθηκαν στο δυναμικό του υδροκέφαλου ΚΕΕΛΠΝΟ, δούλευαν στο υπουργείο, ενώ η μισθοδοσία τους καταβαλλόταν, όπως πλήρως αποδεικνύεται από τα δύο πορίσματα, από το ταμείο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι κατηγορίες
1. «Απιστία κατά του Δημοσίου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση από υπαίτιους που μεταχειρίστηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα,

2.  ενώ η ελάττωση της περιουσίας (σ.σ. του Δημοσίου) είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε βαθμό κακουργήματος,

3.     άμεση συνέργεια από κοινού σε απιστία,
κακουργηματική δίωξη για ψευδείς βεβαιώσεις από κοινού και κατ’ εξακολούθηση από υπαίτιους που είχαν σκοπό να προσχωρήσουν σε άλλο αθέμιτο όφελος και να βλάψουν παράνομα το Δημόσιο,
5.     νόθευση εγγράφων κατ’ εξακολούθηση με επικαλυπτικές πράξεις,

6.     υπεξαγωγή εγγράφων και συμμορία»
7.       είναι οι βασικές κατηγορίες που βαραίνουν τα συγκεκριμένα στελέχη του φορέα.

Τον λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη.

Η προσωποποίηση των ευθυνών

Επτά στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ με διαφορετικές κατηγορίες για διαφορετικής βαρύτητας και ποινικής απαξίας πράξεις φέρονται να έχουν από κοινού και άμεσα εμπλακεί.

Ο πρώην διευθυντής,

η προϊσταμένη διοικητικού προσωπικού,

η προϊσταμένη οικονομικής διαχείρισης,

μία υπάλληλος, (υπεύθυνη στρατηγικού σχεδιασμού)

ο υπεύθυνος μονάδας οροθετικών του τμήματος διοικητικού συντονισμού,

ο υπάλληλος γραμματέας του Δ.Σ. και

η πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Έντυπη έκδοση
από την Εφημερίδα των Συντακτών
https://www.efsyn.gr/arthro/ta-megala-parti-teleionoyn-ston-eisaggelea