Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΥΓ39Α Νομικό κενό επικαλείται ο Αδωνις/ Αρθρο στην Εφημεριδα των Συντακτων

Eπανέφερε με το «καλημέρα» τη ρατσιστική διάταξη Λοβέρδου ο νέος υπουργός Υγείας και έπειτα από αντιδράσεις ξεκινά συναντήσεις προκειμένου να την αντικαταστήσει. 
Τον εγκαλούν ο ιατρικός κόσμος και ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Του Δημήτρη Αγγελίδη

Αφού επανέφερε καλά καλά την «υγειονομική» διάταξη Λοβέρδου με το που κάθισε στην καρέκλα του υπουργού Υγείας, ο Αδωνις Γεωργιάδης, προφανώς θορυβημένος από το μέγεθος και την ένταση των αντιδράσεων, δήλωσε χθες ότι «θα ξεκινήσει συναντήσεις στο υπουργείο με όλους τους φορείς και θα λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων» με τελικό στόχο να την αντικαταστήσει.

Διαψεύδουν οι επιστήμονες

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι άφηνε «νομικό κενό» η κατάργηση της διάταξης από την τέως υφυπουργό Φωτεινή Σκοπούλη. 
Τη θέση αυτή υιοθέτησε με χθεσινή ανακοίνωση και το ΚΕΕΛΠΝΟ, καλύπτοντας πλήρως τον υπουργό, όπως είχε άλλοτε καλύψει τον κ. Λοβέρδο, συμμετέχοντας στην επιχείρηση δίωξης, εγκλεισμού και διαπόμπευσης οροθετικών γυναικών με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη. 
Ομως, υπουργός και ΚΕΕΛΠΝΟ έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ άλλων με την αρμόδια επιστημονική επιτροπή του υπουργείου, που είχε ομόφωνα αποφασίσει ότι κανένα κενό δεν υφίσταται και η υπάρχουσα νομοθεσία καλύπτει τον «περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων», όπως ήταν ο διακηρυγμένος στόχος της διάταξης.

Σύμφωνα με τον ιατρικό κόσμο, η διάταξη ήταν αντίθετη με τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους προστασίας της δημόσιας υγείας. 
Στη θέση τους, εισήγαγε διακρίσεις εναντίον ειδικών ομάδων του πληθυσμού και την πρωτοφανή για σύγχρονο κράτος δικαίου εμπλοκή των κατασταλτικών μηχανισμών της αστυνομίας σε θέματα δημόσιας υγείας. 
Και το έχουν καταγγείλει πλήθος φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το UNAIDS.

Αυτά άλλωστε επισημάνθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στον υπουργό κατά τη χθεσινή, προγραμματισμένη συνάντησή του με την ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να επεξεργαστεί ένα σύγχρονο πλαίσιο υγειονομικής παρέμβασης στους χρήστες ενδοφλέβιων ενέσεων (μεταξύ άλλων, στην επιτροπή μετέχουν το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι κρατικοί φορείς απεξάρτησης, ΜΚΟ για το HIV/AIDS, ο Δήμος Αθηναίων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου κ.ά.).

Ορισμένοι μάλιστα από την ομάδα εργασίας θεωρούν ότι η επαναφορά της διάταξης δυναμιτίζει το έργο της επιτροπής και δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις του υπουργού. 
Μέλη της επιτροπής εξέφραζαν στην «Εφ.Συν.» την απορία τους πώς είναι δυνατόν από τη μια ο υπουργός να δεσμεύεται για ένα σύγχρονο σύστημα προστασίας της δημόσιας υγείας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και από την άλλη να επαναφέρει μια διάταξη που εισάγει τα τελείως αντίθετα. 
Οι συναντήσεις της επιτροπής θα συνεχιστούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Σε ποιους κλείνει το μάτι

«Καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας και ιατρικής δεοντολογίας, κλείνοντας παράλληλα το μάτι στο φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, ο κ. Γεωργιάδης με το πρόσχημα του περιορισμού της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ανάγει την αστυνομία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε πρωταγωνιστές, αντιμετωπίζοντας την ασθένεια ως έγκλημα», 
αναφέρει ανακοίνωση του τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

 http://www.efsyn.gr/?p=67524

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ 39Α

Η απόφαση του νέου Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Άδωνη Γεωργιάδη, να επαναφέρει σε ισχύ την υγειονομική διάταξη 39α μέσα στις πρώτες δέκα μέρες της ανάληψης των καθηκόντων του παραβλέποντας:
α) την ομόφωνη εισήγηση για την κατάργηση της διάταξης που έδωσε η επιτροπή που είχε συστήσει η πρώην Υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη,
β) την πολυσέλιδη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη όπου περιγράφεται ξεκάθαρα ο αντισυνταγματικός χαρακτήρας της διάταξης,
 
γ) την εσωτερική και διεθνή κατακραυγή για τις πρακτικές ποινικοποίησης της μετάδοσης,
δ) τις συστάσεις του UNAIDS (Γραφείου HIV/AIDS στον ΟΗΕ) προς το Υπουργείο που έφτασαν πέρσι ως κεραυνός αλλά και τις πρόσφατες προτάσεις του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την πρόληψη νοσημάτων) για τους τρόπους αντιμετώπισης της επιδημίας HIV μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών αναφορικά με τον διακριτικό ρόλο της ΕΛ.ΑΣ στο δρόμο,
ε) το γεγονός ότι πλέον όλες οι κρατούμενες που κατηγορούνταν για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη αθωώθηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη,

δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από την πολυεπίπεδη και συντονισμένη αντίδραση.
Δεν  μπορούμε να επιτρέψουμε την εφαρμογή πολιτικών που μας πάνε ως κοινωνία στο μεσαίωνα. 
Η πρόσβαση σε δωρεάν και δημόσια υγεία, η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι για μας αδιαπραγμάτευτα. Όταν η επίσημη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εμφανώς δεν το συμμερίζεται αυτό, έχουμε ευθύνη με τη δράση μας να το καταστήσουμε σαφές.

ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ:
ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ, PRAKSIS, ATHENS PRIDE, HOMOPHONIATHESSALONIKI PRIDE, ΣΥΝΘΕΣΗ, ΟΛΚΕ, COLOUR YOUTH, GOOD AS YOU(TH), PROUD PRESS, ΛΟΑ, ΛΕΣΒΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ, QUEERTRANS, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ, ACTUP -HELLAS

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΕΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΕΣ/ Ο Άδωνις Γεωργιάδης αποφασίζει και διατάσσει

"DIAPOMPEUSI" act-art-project

















Μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει η επαναφορά της υγειονομικής διάταξης η οποία χρησιμοποιήθηκε τον Απρίλιο-Μάιο του 2012 για τη βαρύτατη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων 27 οροθετικών γυναικών, οι οποίες υποχρεώθηκαν σε τεστ για τον ιο ΗIV, στη συνέχεια διαπομπεύθηκαν και φυλακίστηκαν για πολλούς μήνες. 

Τα δικαστήρια απάλλαξαν τις γυναίκες αυτές από τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, ενώ πολλές σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία αποζημίωσης από το ελληνικό κράτος και προσφυγής σε ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Πολλά ακόμα άτομα, θεωρούμενα ως εκδιδόμενα χωρίς αποδείξεις αλλά και χρηστες ενδοφλεβιων τοξικων ουσιων και μετανάστριεςμετανάστες, στο πλαίσιο των ρατσιστικών επιχειρήσεων «Ξένιος Δίας» έχουν υποχρεωθεί σε λήψη αίματος, από επίορκους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ για πολλούς μήνες μετά τις αρχικές συλλήψεις και φυλακίσεις γυναικών. 

Οι γιατροί αυτοί ελέγχονται σήμερα για παράβαση καθήκοντος, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ ελέγχεται επίσης για αντιδεοντολογική δραστηριότητα.

Η συγκεκριμένη διάταξη, με τα λόγια του επίσημου κειμένου που υπογράφει ο υποτιθέμενος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρει επί λέξει:

«ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Καταργούμε την με υπ αριθμ πρωτ. Γ.Π.οικ.39728/30-4-13 απόφαση,
«Κατάργηση Υγειονομικής Διάταξης ΓΥ/39Α»
(ΦΕΚ 1085/Β/30-4-13)
και επαναφέρουμε σε ισχύ την υπ.αριθμ. ΓΥ/39Α Υγειονομική Διάταξη
«Ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών  νοσημάτων»
(ΦΕΚ 1002/Β/2012).

Καλούμε το λαό να συνειδητοποιήσει ότι η δημόσια υγεία απειλείται σήμερα από τις θανατηφόρες πολιτικές του μνημονίου που κάνουν τους δείκτες υγείας της χώρας μας να καταρρέουν από τη μια (βλέπε αύξηση αυτοκτονιών, βρεφικής θνησιμότητας κ.ο.κ.) και από την άλλη διαλύουν κάθε θεσμό δημόσιας περίθαλψης και θεσπίζουν πολλαπλά εμπόδια στην πρόσβαση στις αποδυναμωμένες αυτές δημόσιες υπηρεσίες σε κάθε ευάλωτη μερίδα της κοινωνίας (ανασφάλιστοι, άνεργοι, μετανάστες). 

Η Ελληνική κοινωνία  δεν απειλείται σημερα  από κάποιους αποκλεισμένους πληθυσμους που το κράτος θέλει να καταστήσει αποδιοπομπαίους τράγους για να καλύψει τις ευθύνες του για τη δραματική επιδείνωση του επιπέδου υγείας του συνόλου του πληθυσμού στη χώρα.

Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί παρά μόνο με δημοκρατικούς τρόπους: όταν δηλαδή όλοι οι πολίτες, αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται αλλά και όταν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματά όλων και ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων όταν βρίσκονται στη διαδικασία εξετάσεων και παροχης ιατρονοσηλευτικων υπηρεσιων

Κανείς και καμιά δεν πρέπει να καθησυχάζει όταν οι παραβιάσεις γίνονται δήθεν για τα «πρεζόνια» ή για τους φορείς ή νοσούντες και νοσούσες από λοιμώδη νοσήματα, 

Ολες και όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα ίδια αυτά υπουργεία της μνημονιακής βαρβαρότητας που επιδιδονται στο κυνήγι μαγισσών των οροθετικών γυναικών, είναι εκείνα που κόβουν βασικές υπηρεσίες από το λαό, μειώνουν τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και ακολουθούν την ανθρωποκτόνα πολιτική των μνημονίων. 

Όταν φορείς δημόσιας υγείας όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ ή άλλοι αντί να χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των πλέον αδυνάτων σε μια τέτοια συγκυρία οικονομικής κρίσης με αναπόδραστες επιπτώσεις στην υγεία τους, αντιθέτως μετατρέπονται σε διεφθαρμένους μηχανισμούς καταστολής, παραβίασης κάθε ιατρικής δεοντολογίας και σκοτεινών συναλλαγών με τα κυκλώματα της παρανομίας και της διαφθοράς, ολοι και ολες πρεπει να ανησυχουμε..

Είναι ντροπή για τον ελληνικό λαό και για τις λαϊκές τάξεις να έχουμε έναν ακροδεξιό και επικινδυνο για τη δημοσια υγεια υπουργό υγείας και μια τέτοια κυβέρνηση. 

Ο αγώνας πρέπει να είναι καθολικός για να φύγουν αυτοί και τα μέτρα τους.

Από πλευράς μας, θα κάνουμε όλες τις κινηματικές αλλά και νομικές ενέργειες για να ξανακαταργηθεί η υγειονομική διάταξη, με ορίζοντα όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας που περικόπτονται έως και εξαφανίζονται για τις λαϊκές τάξεις, και παραμένουν ενεργές μόνο για όσους και όσες έχουν να πληρώσουν  πολυτελείς υπηρεσίες.

Αθήνα, 2-7-2013
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΕΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΕΣ

Κοινό Δελτίο Τύπου ΣΥΔ -Πλειάδες 2.7.2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Ανησυχητική για το Κράτος Δικαίου η Απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη σε τρεις ερωτήσεις δέκα βουλευτών για τις αυθαίρετες προσαγωγές τρανς ατόμων και την παράνομη κράτηση της δικηγόρου τους».

     Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) και η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες», με το παρόν δελτίο τύπου, ενημερώνουν για την απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κυρίου Δένδια, σε τρεις ερωτήσεις βουλευτών για τις αυθαίρετες προσαγωγές τρανς ατόμων και την παράνομη κράτηση της δικηγόρου Ηλέκτρας - Λήδας Κούτρα, και εκφράζουν την ιδιαίτερη ανησυχία τους για την παραγνώριση της σοβαρότητας των καταγγελλομένων, την μη πλήρωση των προϋποθέσεων ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνάς περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας και την πλήρη έλλειψη διερεύνησής τους, ως προς το σκέλος των αναφερόμενων ως «προσαγωγών» τρανς ατόμων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.    

      Συγκεκριμένα, πέραν της έντονης κινητοποίησης σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο (ΣΗΜ.1*) κατατέθηκαν οι ερωτήσεις: 11381/4-6-2013 από την βουλευτή κυρία Γιαννακάκη (http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=8c07f159-7241-40e0-a4f6-14d8edfb038b), 11551/6-6-2013 από τους βουλευτές Λ. Αμανατίδου, Ι. Γαϊτάνη, Π. Δριτσέλη, Χ. Καραγιαννίδη, Β. Κατριβάνου, Τ. Κουράκη, Α. Σταμπουλή, Δ. Τσουκαλά, Δ. Χαραλαμπίδου (http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=1033caa6-7f0a-462f-919b-5e667f9a4071), και 11530/6-6-2013 από τη βουλευτή κυρία Γιαννακάκη (http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=0c8e36f5-94a5-43a1-9eed-884c6fbe43b7).

    Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κύριος Δένδιας απάντησε συνολικά στις τρεις αυτές ερωτήσεις· την πλήρη απάντηση μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/8126234.pdf.

   Επί της απάντησης επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

  • Διατυπώνουμε την έντονη ανησυχία μας για την παραδοχή περί «στοχευμένων αστυνομικών δράσεων» του «Ειδικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης» της Γ.Α.Δ.Θ., που, όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. Υπουργού, στοχεύει στην «αποτελεσματική αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, της πορνείας και της εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ευάλωτων κοινωνικά – οικονομικά ατόμων, προς ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και βελτίωση της γενικότερης εικόνας των προρρηθέντων περιοχών» και με κάποιον μη εύληπτο τρόπο αναφέρεται να σχετίζεται με τη συστηματική παράνομη στέρηση της ελευθερίας τρανς ατόμων, που έφθασε, από πλευράς θρασύτητας και απαξίωσης των θεσμών, στην παράνομη στέρηση της ελευθερίας κινήσεως της δικηγόρου τους κ. Ηλέκτρας Κούτρα. Ζητούμε να πληροφορηθούμε, τόσο εμείς, όσο και η κοινωνία, το ακριβές περιεχόμενο των εν θέματι «στοχευμένων αστυνομικών επιχειρήσεων» και τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο σκοπεύει με αυτές να «βελτιώσει την εικόνα των περιοχών» της Θεσσαλονίκης, όπου αυτές λαμβάνουν χώρα. Αναρωτιόμαστε αν κατά την αντίληψη των Αρχών η κυκλοφορία τρανς ατόμων «υποβαθμίζει την εικόνα» κάποιων περιοχών, αλλά και με ποιόν τρόπο θεωρεί ο κ. Υπουργός ότι μπορεί να «θεραπεύσει αισθητικά το τοπίο» η συστηματική προσαγωγή, θέση σε παράνομη κράτηση και ο εκφοβισμός των τρανς ατόμων.  Σε κάθε περίπτωση, καθίσταται σαφής από την απάντηση του κ. Υπουργού η –αν μη τι άλλο, λανθασμένη!- στερεοτυπική παραδοχή πως όλοι και όλες οι τρανσέξουαλ συμπολίτες και συμπολίτισσές μας ασκούν σεξουαλική εργασία, αλλά και ότι η σύμπτωση συγκεκριμένων γεωγραφικών σημείων με την ιδιότητα ενός προσώπου ως διεμφυλικού σηματοδοτεί το δικαίωμα των αστυνομικών οργάνων να το οδηγούν στο τμήμα, να του στερούν την ελευθερία του και να προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του.
  • Ενώ οι καταγγελίες αναφέρονται σε αναίτιες προσαγωγές τρανς γυναικών, δεν γίνεται καθόλου λόγος επ’ αυτού. Αντ’ αυτού, γίνεται αναφορά περί «διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού». Ο σεξουαλικός (όχι γενετήσιος, όπως λανθασμένα αναφέρεται) προσανατολισμός δεν είναι «ιδιαίτερος», είναι απλά σεξουαλικός προσανατολισμός - αυτό από μόνο του αποτελεί διάκριση, και φανερώνει την ανεπίτρεπτη άγνοια του αρμόδιου Υπουργείου για τις ίδιες τις έννοιες που επικαλείται. Δεύτερον, δεν είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός, που αφορά τα τρανς άτομα, αλλά η ταυτότητα φύλου. Παρότι το Υπουργείο επαίρεται στο απαντητικό του έγγραφο ότι διαθέτει στελέχη επαρκώς εκπαιδευμένα στα ανθρώπινα δικαιώματα, από την ίδια του την απάντηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά η έκδηλη άγνοια των υπηρεσιών του επί των σχετικών θεμάτων. Πριν εντρυφήσει σε πολυπλοκότερες εκφάνσεις της δικαιωματικής προστασίας, οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο τουλάχιστον να κατανοήσει στοιχειωδώς τους ορισμούς των εννοιών, κάτι που κατά διεθνή επιστημονική παραδοχή αποτελεί το «πρώτο βήμα» για την εισαγωγή σε οποιοδήποτε γνωστικό πεδίο.

  • Αναφέρεται ακόμη ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία και διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) σε βάρος αστυνομικού. Πλην όμως, όπως προκύπτει από την απάντηση, αυτά αφορούν μόνο το γεγονός που συνέβη τις πρώτες ώρες της 5/6/13, σε σχέση με την παράνομη κράτηση της δικηγόρου Ηλέκτρας Κούτρα, και όχι τις αυθαίρετες «προσαγωγές» (με πολύωρο κάθε φορά κλείδωμα στο κρατητήριο του ΑΤ) τρανς ατόμων. Δεύτερον, η έγκληση της δικηγόρου Η. Κούτρα, δεν αφορά μόνο έναν αστυνομικό (αυτόν που την κλείδωσε στο κρατητήριο παρανόμως), αλλά όλους τους παριστάμενους αστυνομικούς που συνέδραμαν ψυχικά τον δράστη και που, κατά παράβαση της νομοθεσίας, δεν έπραξαν τα νόμιμα, ως όφειλαν.

    Είναι πλέον κοινός τόπος η διεθνής κριτική στη χώρα μας για την έλλειψη ανεξαρτησίας των υπηρεσιών που επιλαμβάνονται στην πράξη τη διερεύνηση των καταγγελλομένων πράξεων και παραλείψεων αστυνομικών, αφού υπάγονται στο Υπουργείο προστασίας του Πολίτη, όπως και τα καταγγελλόμενα αστυνομικά όργανα. Διατυπώνουμε, λοιπόν, την ευχή να λειτουργήσει η υπόθεση αυτή ως έναυσμα για τα δημοκρατικά αντανακλαστικά αυτής της χώρας και την θέσπιση νομοθεσίας που να σέβεται τα Ευρωπαϊκά standards, καθώς και τις επιταγές των Συμβάσεων που επικαλείται ο κ. Δένδιας στην απάντησή του, ιδίως όπως τα τελευταία έχουν σμιλευθεί νομολογιακά από το ΕΔΔΑ. 

Παραθέτουμε σχετικά την Γνωμοδότηση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τίτλο «Ανεξάρτητη και Αποτελεσματική Εξακρίβωση των Καταγγελιών Κατά της Αστυνομίας».

    Τονίζουμε σχετικά, ότι ένα σύστημα καταγγελιών κατά της αστυνομίας θα πρέπει να είναι κατανοητό, ανοιχτό και προσβάσιμο και να δείχνει θετική στάση και κατανόηση για ζητήματα φύλου, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, πεποίθησης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, αναπηρίας και ηλικίας. Θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό και κατάλληλα εφοδιασμένο και να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας κουλτούρας φροντίδας στην παροχή των υπηρεσιών αστυνόμευσης.
    Ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό σύστημα καταγγελιών κατά της αστυνομίας είναι, πρώτα απ’ όλα, ένα στοιχείο ουσιώδους σημασίας για τη λειτουργία μιας δημοκρατικής και υπεύθυνης αστυνομικής υπηρεσίας.
Σε σχέση ακόμη με την απάντηση του κυρίου Δένδια:

  • Αναφέρεται ότι «υλοποιούνται προγράμματα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού στα θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ρατσισμού και ξενοφοβίας». Σε αυτή την κατεύθυνση, θα μας ενδιέφερε να μάθουμε πότε και εάν έχουν υλοποιηθεί σχετικά προγράμματα που να σχετίζονται συγκεκριμένα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και κυρίως την ταυτότητα φύλου, καθώς επίσης σχετικά με την προστασία των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως επιβεβαιώνεται στο άρθρο 19 του σχετικού δεσμευτικού κειμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  • Αναφέρεται ακόμη η Σύσταση Τμημάτων κατά της Ρατσιστικής Βίας, σύμφωνα με το Π.Δ. 132/2012. Πλην όμως, στο εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο πεδίο προστασίας από τη ρατσιστική βία ο σεξουαλικός προσανατολισμός, ούτε η ταυτότητα φύλου. Απουσιάζουν επιδεικτικά, παρά τις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και παρά τις σχετικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της Ε.Ε. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη η διεύρυνση του πεδίου προστασίας του Π.Δ. με τη σαφή συμπερίληψη του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου. Απαραίτητη, επίσης, είναι και η προστασία των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι αποτελούν επίσης ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα.

    Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) και η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες» καλούν για μία ακόμη φορά τις αρμόδιες αρχές να αποδώσουν ευθύνες, τόσο για τις αυθαίρετες «προσαγωγές» (στην πράξη κρατήσεις) τρανς ατόμων, κατόπιν στοχοποίησης τους στα πλαίσια «αστυνομικών επιχειρησιακών δράσεων», όσο και για την αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος της δικηγόρου Ηλέκτρας Κούτρα, καθώς επίσης να σεβαστούν τις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας μας για την ανεξαρτησία της διερεύνησης, την καταπολέμηση του ρατσισμού και για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΏΝ (Σ.Υ.Δ.)
Ζαν Μωρεάς 17, Κουκάκι, Αθήνα, ΤΚ 11741

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – «ΠΛΕΙΑΔΕΣ»
Βουλγαροκτόνου 42, Αθήνα, ΤΚ 11472


ΣΗΜ.1*:
Υπενθυμίζουμε ότι, εκτός των ερωτήσεων στη Βουλή, το θέμα προκάλεσε την άμεση ενεργοποίηση σύσσωμης της Κοινωνίας των Πολιτών (βλέπετε σχετικά κοινή δημόσια δήλωση 13 οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα
http://www.amnesty.org.gr/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-2 και όλων των ΛΟΑΔ οργανώσεων http://hellenicaction.blogspot.gr/2013/06/lgbt.html), αντίδραση – δελτίο τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης http://www.dsth.gr/web/guest/news/announcements?p_p_id=bs_news&p_p_action=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_pos=4&p_p_col_count=5&_bs_news_struts_action=%2Fext%2Fnews%2Fload&_bs_news_mainid=2121&_bs_news_loadaction=view&_bs_news_redirect=%2Fweb%2Fguest%2Fnews,  επείγουσα έκκληση του Διεθνούς Παρατηρητηρίου ΟMCT-FIDH: http://www.omct.org/human-rights-defenders/urgent-interventions/greece/2013/06/d22270/?prn=1, έως και δελτίο τύπου του lgbti Intergroup του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (και σχετικές δηλώσεις Ευρωβουλευτών)

ΣΥΡΙΖΑ; για την επαναφορά της ΥΔ 39Α



"'Η επαναφορά σε ισχύ της προεκλογικής ρατσιστικής διάταξης Λοβέρδου, η οποία είχε καταργηθεί μόλις πριν έναν μήνα από την προηγούμενη ηγεσία του Υπ. Υγείας, επιβεβαιώνει με το καλημέρα σας τον ρόλο που ήρθε να επιτελέσει ο νέος υπουργός κ. Γεωργιάδης. 

Καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας και ιατρικής δεοντολογίας, κλείνοντας παράλληλα το μάτι στο φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, ο κ. Γεωργιάδης με το πρόσχημα του περιορισμού της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας ανάγει την αστυνομία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε πρωταγωνιστές, αντιμετωπίζοντας την ασθένεια ως έγκλημα''. 

''Η αποθέωση της υποκρισίας και η ανάδυση όλων των φοβικών αντανακλαστικών της κοινωνίας αποτελούν όπλο για την αδρανοποίηση των πολιτών και την ανεμπόδιστη επιβολή των καταστροφικών επιλογών του μνημονίου''. 

''Φαίνεται πως τα εκατομμύρια ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη, τα χιλιάδες εμβολία στα παιδιά, οι ψεκασμοί που δεν έγιναν για την αντιμετώπιση νοσημάτων που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου, οι ελλείψεις που εμφανίζονται σε αντιρετροϊκά και όχι μόνο φάρμακα, η υποστελέχωση, συρρίκνωση και κατάργηση των δομών υγείας κ.ά που δημιούργησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων τριών χρόνων των οποίων είναι φανατικός θιασώτης ο κ. Γεωργιάδης δεν τον απασχολούν.

Είναι φανερό πως αυτοί που παριστάνουν τους υπεύθυνους, διαλύουν καθημερινά και συστηματικά το δημόσιο σύστημα υγείας βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία του ελληνικού λαού. 

Και στην περίπτωση του νέου υπ. Υγείας κ. Άδ. Γεωργιάδη:

'Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται', όπως λέει και ο λαός μας''.

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Α.Γεωργιάδη ΘΕΜΑ: Επαναφορά της υγειονομικής διάταξης ΓΥ/39Α για τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων



















Η αναμενόμενη αντίδραση από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ εκφράστηκε με την ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για την επαναφορά της υγειονομικής διάταξης ΓΥ/39Α για τον περιορισμό της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, η οποία είχε καταργηθεί με απόφαση της πρώην Υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη. 

Την ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ.:  Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης), Γιώργος Κυρίτσης (Τρικάλων) και Ιωάννης Πανούσης (Α’ Αθήνας).

Αναφέρουν σχετικά:
"..Σημειωτέον ότι η ανάκληση πραγματοποιήθηκε τότε μετά από ευρείες συζητήσεις με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και του ΚΕΕΛΠΝΟ και κατόπιν γνωμοδότησης του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας./"

Αναλυτικά, η ερώτηση αναφέρει:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Α.Γεωργιάδη

ΘΕΜΑ: Επαναφορά της υγειονομικής διάταξης ΓΥ/39Α για τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων

Με την υπ’ αρ. απόφαση 39728/30-4-13 [ΦΕΚ Β’ 1085] Υπουργική Απόφαση της πρώην Υφυπουργού Υγείας κ. Φ. Σκοπούλη, καταργήθηκε η υπ’ αρ. ΓΥ/39Α [ΦΕΚ Β’ 1002/2012] Υγειονομική διάταξη, η οποία, με το αιτιολογικό του περιορισμού της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, εισήγαγε ρυθμίσεις που στοχοποιούσαν τους χρήστες ναρκωτικών, τα εκδιδόμενα άτομα, τα θύματα trafficking, τους μετανάστες και τους άστεγους. 

Συγκεκριμένα, προέβλεπε την υποχρεωτική εξέταση των ατόμων αυτών, με επιλογή «κατάλληλου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την εξέταση των μεταναστών» από το ΚΕΕΛΠΝΟ, και μάλιστα με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών στις περιπτώσεις απομόνωσης, περιορισμού, καραντίνας, νοσηλείας και θεραπευτικής αγωγής (!) που κρίνεται επιβεβλημένη από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η εν λόγω Υγειονομική Διάταξη έπασχε από πλήρη έλλειψη νομιμότητας αφού είχε εκδοθεί ελλείψει ρητής νομοθετικής εξουσιοδότησης. 

Ειδικότερα, η καταργηθείσα ΥΔ στερείτο νομίμου ερείσματος, καθώς τόσο η νομοθετική εξουσιοδότηση του άρθρου 43 του ν. 4025/2011 (ΦΕΚ 228 Α’) όσο και του άρθρου 2 του ν. 2520/1940 (ΦΕΚ 273 Α’) αφορούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια και ταβέρνες), νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές κ.λπ. και οπωσδήποτε όχι σε προϋποθέσεις καραντίνας σε ανθρώπους και στον περιορισμό της ελευθερίας κινήσεως και αυτοδιαθέσεώς τους.

Επιπλέον, κατ' εφαρμογή της διάταξης αυτής, έλαβαν χώρα υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις, καθώς και συλλήψεις και κρατήσεις αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και αιτούντων άσυλο, κατά παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατοχυρωμένων συνταγματικά. 

Γι αυτό, εξάλλου, η ανάκληση της διάταξης από την πρώην Υφυπουργό Υγείας χαιρετίστηκε ως ιδιαίτερα θετική από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σημειωτέον ότι η ανάκληση πραγματοποιήθηκε τότε μετά από ευρείες συζητήσεις με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και του ΚΕΕΛΠΝΟ και κατόπιν γνωμοδότησης του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας.

Δύο μήνες μετά και μάλιστα μέσα σε ένα 24ωρο από την ανάληψη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, επαναφέρατε την καταργηθείσα διάταξη, χωρίς – προφανώς – καμία διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τη στιγμή που υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας σήμερα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

Με ποιο αιτιολογικό και με βάση ποιες εισηγήσεις επαναφέρατε την ως άνω διάταξη;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης
Γιώργος Κυρίτσης – Τρικάλων
Γιάννης Πανούσης – Α’ Αθηνών