Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΩΝ Ο.ΚΑ.ΝΑ.,σχετικά με το προς ψήφιση νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά.



Αρ. πρωτ. 246/3/13

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε πως το νέο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που πρόκειται να ψηφιστεί απ’ τη βουλή,
-παρ’ ότι εισάγει ευνοϊκές ρυθμίσεις και διατάξεις για τους χρήστες ναρκωτικών,
-παρ’ ότι προωθεί την θεραπεία έναντι της τιμωρίας για τον χρήστη,
-την απεξάρτηση αντί της φυλακής,
ν τούτοις εισάγει μια σημαντική και άδικη κατά την γνώμη μας διάκριση που θα επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά τις ζωές μας και τις προσπάθειές μας:

Στα άρθρα που ο νόμος αναφέρει ότι τα δικαστήρια οφείλουν να αντιμετωπίζουν ευνοϊκά τα μέλη θεραπευτικών προγραμμάτων (ή όσους τα έχουν ολοκληρώσει), να αναστέλλουν την εκτέλεση ποινών για παλαιότερα αδικήματα, να αναβάλλουν την εκδίκαση και γενικά να βλέπουν με διαφορετικό μάτι όποιους ανθρώπους προσπαθούν ν’ αλλάξουν την ζωή τους στα πλαίσια και με την βοήθεια κάποιου θεραπευτικού προγράμματος,
αναφέρονται μόνον τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης και καμιά αναφορά δεν γίνεται στα θεραπευτικά προγράμματα υποκατάστασης και συντήρησης ή και στα λεγόμενα προγράμματα μείωσης βλάβης.

Αυτή η ασάφεια δίνει το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται διαφορετικά όσοι προσπαθούν στα πλαίσια ενός στεγνού προγράμματος απεξάρτησης από όλους εμάς που παρακολουθούμε ή ολοκληρώσαμε θεραπευτικά προγράμματα υποκατάστασης.

Θεωρούμε πως μ’ αυτόν τον τρόπο θεσμοθετούνται θεραπευόμενοι δύο ταχυτήτων, εισάγεται μια σημαντική αδικία που θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες που κάνουμε και τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά για να αλλάξουμε τις ζωές μας και  να επανενταχθούμε.

Θέλουμε να σας κάνουμε γνωστό λοιπόν, πως όλοι εμείς που παρακολουθούμε τα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, δεν είμαστε σε δεύτερη μοίρα από όσους παρακολουθούν τα λεγόμενα στεγνά προγράμματα, δεν είμαστε διαφορετικοί και δεν είμαστε σε τίποτα κατώτεροι από εκείνους.

Προσπαθούμε κι εμείς εξίσου σκληρά να σώσουμε την ζωή μας, να γλυτώσουμε από τον θάνατο και τους εξευτελισμούς, να ξεφύγουμε από το πεζοδρόμιο και τις παραβατικές συμπεριφορές και να σταθούμε στα πόδια μας.

Προσπαθούμε να ανασυγκροτήσουμε τις ζωές μας που έχουν διαλυθεί μετά από τόσα χρόνια χρήσης ουσιών, ν’ αντιμετωπίσουμε προβλήματα υγείας (σωματικής και ψυχικής), να διορθώσουμε τις κατεστραμμένες σχέσεις με τις οικογένειές μας και τον κοινωνικό μας περίγυρο, να τακτοποιηθούμε επαγγελματικά και να κοινωνικοποιηθούμε, να επανενταχθούμε στο κοινωνικό σύνολο

Ακριβώς τα ίδια δηλαδή που κάνουν και όσοι συμμετέχουν στα «στεγνά» προγράμματα, και με την ίδια μάλιστα επιτυχία.

Καθόλου δεν αμφισβητούμε την χρησιμότητα και την επιτυχία των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης και την βοήθεια που έχουν προσφέρει σε πολλούς χρήστες,
μα δεν κάνουν όλα για όλους!!!   
   
Εξάλλου, όλες οι σύγχρονες επιστημονικές απόψεις σχετικά με τις εξαρτήσεις, στην Ελλάδα και διεθνώς, υποστηρίζουν πως είναι εξ ίσου σωστές και χρήσιμες όλες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις (στεγνά προγράμματα, υποκατάσταση, μείωση βλάβης, συμβουλευτική κ.α.), και θα πρέπει να εφαρμόζεται για κάθε εξαρτημένο η καταλληλότερη μέθοδος, ανάλογα με την προσωπικότητα, την ηλικία, την κατάστασή του, αλλά και τις επικρατούσες συνθήκες στον κοινωνικό του περίγυρο.

Κι ακόμα, δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών ουσιών έχουν κάνει αίτηση στον ΟΚΑΝΑ και περιμένουν χρόνια να έρθει η σειρά τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ θα μπορούσαν άμεσα να μπουν σε στεγνό και δεν το κάνουν. Και πως οι περισσότεροι από τους θεραπευόμενους του οργανισμού έχουν προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες στα στεγνά προγράμματα.

Θέλουμε λοιπόν να ζητήσουμε από τον κ. υπουργό Δικαιοσύνης και τους βουλευτές που θα ψηφίσουν το σχέδιο νόμου για τα ναρκωτικά,

Να λάβουν υπόψη τους και την δική μας άποψη για το θέμα αυτό, μια που είμαστε οι άμεσα εμπλεκόμενοι 

Ν’ ακούσουν και την δική μας φωνή, που γνωρίζουμε από μέσα τι σημαίνει να παλεύουμε καθημερινά την εξάρτηση

Ν’ αναγνωρίσουν τις προσπάθειες που κάνουμε να μείνουμε μακριά απ’ τη χρήση και να μην μας ξαναστέλνουν πίσω με συνοπτικές διαδικασίες.

Ζητούμε να αλλάξει η διατύπωση στα επίμαχα άρθρα ώστε να περιλαμβάνει ξεκάθαρα «όλα τα εγκεκριμένα θεραπευτικά προγράμματα», είτε είναι στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, είτε προγράμματα υποκατάστασης.

Μην μας αντιμετωπίζετε σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας,
δεν είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού, επιτρέψτε μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και να μην κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να γυρίσουμε πίσω εξ αιτίας μιας τυπικής δικαστικής απόφασης που ενδεχομένως θα ανατρέψει προσπάθειες χρόνων και θα μας ξαναφέρει στο πεζοδρόμιο.

Θέλουμε όλα τα προγράμματα να είναι ισότιμα απέναντι στον νόμο.

Η διοικούσα επιτροπή του
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΩΝ Ο.ΚΑ.ΝΑ.