Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Δελτίο Τύπου: Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Αντιρατσιστική και Αντιναζιστική Διαδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 24 Απριλίου στις 6 μ.μ. από την Ομόνοια προς τη Βουλή, παραχώρησε σήμερα η πρωτοβουλία μεταναστευτικών, αντιρατσιστικών και κοινωνικών οργανώσεων και σωματείων.



Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Αντιρατσιστική και Αντιναζιστική Διαδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 24 Απριλίου στις 6 μ.μ. από την Ομόνοια προς τη Βουλή, παραχώρησε σήμερα η πρωτοβουλία μεταναστευτικών, αντιρατσιστικών και κοινωνικών οργανώσεων και σωματείων. 

Το λόγο πήραν ο Γιάννης Αλμπάνης, από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, ο Μαϊλάν Ταμούρ από την Πακιστανική Κοινότητα, η Μόνικα Αζγκατό από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών, ο Κωνσταντής Καμπουράκης από την Act Up, ο Πάνος Λάμπρου από την Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στη Β’ Αθήνας, ο Πέτρος Κωνστανίνου από την Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό και την φασιστική απειλή» και υποψήφιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Α’ Αθήνας και ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι από την Ένωση Φιλιππινέζων Ελλάδας ΚΑΣΑΠΙ, τον Ανοιχτό Σύλλογο «25 Γενάρη», το πολιτιστικό κέντρο Τουρκίας Κουρδιστάν και εκπρόσωποι κοινωνικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων.

Στις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές και ομιλήτριες τόνισαν ότι η ρατσιστική εκστρατεία της κυβέρνησης και η άνοδος της Ακροδεξιάς, αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος, καθώς επίσης ότι είναι επιτακτική η κοινή και οργανωμένη αντίσταση στο ρατσισμό και το φασισμό των προοδευτικών, κοινωνικών, μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων και ολόκληρης της Αριστεράς. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η πρωτοβουλία για την ενωτική Αντιρατσιστική και Αντιφασιστική Διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 24 Απριλίου στις 6 μ.μ. από την Ομόνοια προς τη Βουλή.

Όπως ανέφερε ο Γ. Αλμπάνης από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για όλους πρέπει να πούμε ένα μεγάλο όχι στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης, στην άνοδο του Φασισμού και στην είσοδο των Νεοναζιστών στη βουλή. Να γίνει ξεκάθαρο ότι εχθρός των φτωχών δεν είναι οι περισσότερο φτωχοί, αλλά οι πολιτικές εξαθλίωσης του Μνημονίου, ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης εκπροσωπούν τις σκοτεινότερες περιόδους της ιστορίας, τις πολιτικές εγκλεισμού του μεσοπολέμου και του Νοτιοαφρικανικού καθεστώτος του Απαρτχάιντ.

Οι Έλληνες και ξένοι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, αλλά πρέπει να παλέψουμε μαζί ενάντια στη μνημονιακή πολιτική που καταστρέφει εξίσου τις ζωές μας. Τα μέτρα κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ κι εργοδοσίας που σπρώχνουν μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην εξαθλίωση, την ίδια στιγμή που καταστρέφουν τις υπηρεσίες πρόνοιας για τους κοινωνικά αποκλεισμένους. Σήμερα στο στόχαστρο είναι οι μετανάστες, αύριο θα είμαστε και όλοι οι υπόλοιποι.

Σε καταγγελία ρατσιστικής επίθεσης προχώρησε ο Μαϊλάν Ταμούρ από την Πακιστανική Κοινότητα, περιγράφοντας τον ξυλοδαρμό τεσσάρων συμπατριωτών του χθες στον σταθμό του Προαστιακού της Μεταμόρφωσης από οργανωμένη ομάδα ακροδεξιών που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα. Από την επίθεση νοσηλεύονται δύο άτομα με τραύματα στο κεφάλι και κατάγματα στα χέρια. Όπως τόνισε, η επίθεση δε ήταν μεμονωμένη, αλλά μια εκ των καθημερινών επιθέσεων που δέχονται μετανάστες  στην περιοχή και ειδικά τις πρωινές ώρες σε στάσεις λεωφορείου, την ώρα που πηγαίνουν στις δουλειές τους. Καταγγέλθηκε επίσης ότι στο σταθμό υπάρχει αστυνομική παρουσία που μέχρι σήμερα δεν έχει επιχειρήσει να αποτρέψει τις επιθέσεις.

Η Μόνικα Αζγκατό από την Ένωση Αφρικανών γυναικών, μίλησε σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετανάστριες, καθώς και τα παιδιά της δεύτερης γενιάς μεταναστών. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανασφάλεια στην οποία καταδικάζονται, λόγω της απροθυμίας των αρχών να παραχωρήσουν ένα μόνιμο καθεστώς παραμονής. 
«Ακόμη και μετανάστες που ζουν δεκαετίες στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τις υπηρεσίες, βρίσκουν κλειστές πόρτες και πολλή γραφειοκρατία. Σήμερα η αυξημένη ανεργία οδηγεί πολλές  μετανάστριες και μετανάστες στο να χάσουν τις άδειες  παραμονής, ενώ δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για τα παιδιά τους». 
Τέλος, ζήτησε να αποσυνδεθεί η άδεια παραμονής από την εργασία.

Ο Κωνσταντής Καμπουράκης, υπεύθυνος των Προγραμμάτων Δρόμου της Act Up, αναφερόμενος στην πρόσφατη Υγειονομική Διάταξη της 1ης Απριλίου, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και επιστημονικό δεδομένο που να στηρίζει τις αιτιάσεις του Υπουργού Υγείας περί «Υγειονομικής Βόμβας» λόγω της παρουσίας μεταναστών. Αντιθέτως, αυτό που αποδεικνύουν τα στοιχεία είναι ότι μετανάστες και μετανάστριες δεν «φέρνουν» μεταδοτικές ασθένειες στην Ελλάδα, αλλά ότι το πρόβλημα βρίσκεται στις συνθήκες διαβίωσής που τους περιμένουν εδώ και στον πλήρη αποκλεισμό τους από την υγειονομική περίθαλψη. 
Κατήγγειλε επίσης ότι η Υγειονομική Διάταξη, παραβιάζοντας κάθε έννοια ιατρικής δεοντολογίας, απαιτεί από τους γιατρούς την καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών. 
Η ίση πρόσβαση στην Υγεία είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά και είναι ο οδηγός που θα ακολουθούμε απαρέγκλιτα, ανέφερε κλείνοντας.

Ο Πάνος Λάμπρου από την Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι την ίδια στιγμή που χιλιάδες Έλληνες  μεταναστεύουν ως συνέπεια των πολιτικών της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, εξαπολύεται ένα ρατσιστικό πογκρόμ κατά των μεταναστών. 
Δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά σήμερα αποκτά νέες διαστάσεις, με χαρακτηριστικότερα τον φράχτη στον Έβρο και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. 
Ωστόσο, ανέφερε, ότι ακόμη και με αυτό το κλίμα ακραίου ρατσισμού, η μεταναστευτική εργασία είναι απαραίτητη για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ είναι αναμφισβήτητο ότι οι μετανάστριες και οι μετανάστες καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες, όπως τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των παιδιών. 
Σε αντίθεση με την εκστρατεία μίσους, υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα συμβίωσης και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών, τις πόλεις και τις γειτονιές, στα χωριά, στα σχολεία και τις πλατείες, στους χώρους εργασίας
Ωστόσο, η ανασφάλεια και ο φόβος αγγίζουν χιλιάδες ανθρώπους, γεγονός που οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης και της Ακροδεξιάς το εκμεταλλεύονται και το καλλιεργούν εμφανιζόμενες ως δυνάμεις της τάξης και ασφάλειας. 
Η Αριστερά δεν θα σιωπήσει, παρότι αυτό θα σήμαινε εκλογικά οφέλη για αυτή, δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων. 
Κλείνωντας, αναφέρθηκε στην κράτηση χιλιάδων μεταναστών στις ελληνικές φυλακές χωρίς αδίκημα, παρά μόνο για παράνομη είσοδο, καθώς και το φαινόμενο της παραμονής στις φυλακές μεταναστών που έχουν εκτίσει την ποινή τους και θα έπρεπε να αποφυλακιστούν.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό και την φασιστική απειλή», δήλωσε ότι μια μέρα μετά τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, πρέπει να λάβουμε το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να ανεχόμαστε κυβερνήσεις Σαρκοζί, Παπανδρέου και Παπαδήμου, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε επιθέσεις σε μετανάστες και την ανοιχτή συνεργασία της αστυνομίας με τις φασιστικές συμμορίες. 
Επιμένουμε ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Χρυσοχοΐδη, αντίθετα με όσα λέει, δεν περιορίζουν τη Χρυσή Αυγή, ούτε καθησυχάζουν τους πολίτες, αλλά αντίθετα της ανοίγουν το δρόμο. 
Οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης και ήταν πάντοτε πηγή πλούτου για τις κοινωνίες, από την ανάπτυξη των ΗΠΑ, το μεταπολεμικό Γερμανικό Θαύμα, αλλά και την Ελλάδα του Ευρώ και των Ολυμπιακών Αγώνων.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσης Αυγής και στο γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια της περιλαμβάνονται καταδικασμένοι για ρατσιστικές επιθέσεις, όπως ο πρωταγωνιστής της επίθεσης στον Πέτρο Ευθυμίου, αλλά και ο παλαιότερα υποψήφιος και ιδιοκτήτης καφενείου στον Αγ. Παντελεήμονα που βρίσκεται σήμερα φυλακισμένος για διπλή δολοφονία με συμβόλαιο θανάτου.
Τέλος αναφέρθηκε στην απαραδεκτη διαδικασία που ακολουθείται κατά την κατάθεση αιτημάτων ασύλου της Πέτρου Ράλλη.

Ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, δήλωσε ότι αποτελεί υποκρισία η όψιμη ανακάλυψη του φασιστικού κινδύνου μετά την επίθεση στον Ευθυμίου και τα υψηλά ποσοστά της Λεπέν. 
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης υποστηρίζει ότι ο ρατσισμός θα εξαλειφθεί αν εξαφανιστούν οι μετανάστες και την ίδια στιγμή ρίχνει τη ευθύνη για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Αριστερά και όσους αντιτάσσονται στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Είναι η μέγιστη  υποκρισία, από εκείνους που υιοθέτησαν πλήρως της ατζέντα της Ακροδεξιάς, που την έβαλαν με τον Καρατζαφέρη στην κυβέρνηση, από εκείνους που ανέχτηκαν και υπέθαλψαν την δράση της Χρυσής Αυγής και κλείνουν συστηματικά τα μάτια στη διασύνδεση της με την αστυνομία. 
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα τεράστια κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα δαπανηθούν για την εφαρμογή της πολιτικής των στρατοπέδων συγκέντρωσης, τη στιγμή που δεν υπάρχουν γάζες στα νοσοκομεία και βιβλία στα σχολεία. 
Κλείνοντας, επεσήμανε ότι η πολιτική των στρατοπέδων συγκέντρωσης, παραπέμπει στα ναζιστικά στρατόπεδα, τα οποία πριν την εξόντωση είχαν τη λειτουργία του μαζικού εγκλεισμού των ανεπιθύμητων ομάδων του πληθυσμού και όποιου θεωρούταν επικίνδυνος για το καθεστώς. 
Αν αφήσουμε μόνους τους μετανάστες, μετά θα ακολουθήσουν οι ντόπιοι εξαθλιωμένοι και τοξικοεξαρτημένοι, όλοι και όλες όσες δεν συνάδουν με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη και τελικά όσοι και όσες αντιστέκονται.

Και τέλος υπενθυμίζουμε:
Διαδήλωση  Τρίτη 24/4, 6:00 μμ, Ομόνοια

Την κινητοποίηση υποστηρίζουν  οι:
ACTUP, ΑΚΟΑ, Ανοιχτή Πόλη, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΔΕΑ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Ένωση Μεταναστών Εργατών, Επιτροπή Αφγανών Προσφύγων στην Ελλάδα, Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων, Κασάπι Ελλάς (Ένωση Φιλιππινέζων Εργαζομένων),Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών Τουρκίας - Ελλάδας (ΚΑΠΑ)- Περιοδικό Ο Αγώνας, Κενυατική Κοινότητα Ελλάδας, Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, Κόκκινο, Κοινωνικό - Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών-Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Νεολαία Συνασπισμού, Ξεκίνημα, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Πακιστανική Κοινότητα “Η ενότητα”, Αντιφασιστική Πρωτοβουλία «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ», Πολιτιστικός Σύλλογος Αφγανών (ΝΟΥΡ), Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρδιστάν, Πρωτοβουλία των Ιρανών Πολιτικών Προσφύγων στο Πολυτεχνείο, ΣΥΡΙΖΑ, Σύλλογος Καμερουνέζων Ελλάδας, Σύλλογος Μαροκινής Κοινότητας Ελλάδας, Σύλλογος Μεταναστών Εργατών 25 Γενάρη, Σύνδεσμος Σουδανών Προσφύγων Ελλάδας, YRE

Συνέντευξη Τύπου Δευτέρα 23/4, 1:00μμ, ΕΣΗΕΑ για την πορεία ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα αστυνομικά πογκρόμ και τους νεοναζί


Την Δευτέρα 23/4 στη 1:00 μμ στην ΕΣΗΕΑ μεταναστευτικές κοινότητες, αντιρατσιστικές οργανώσεις, σωματεία και αριστερές οργανώσεις πραγματοποιούν συνέντευξη τύπου για να εκφράσουν την αντίθεση τους στα υπό δημιουργία στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών,  καθώς και στα συνεχή αστυνομικά πογκρόμ. 
Επιπλέον, θα κάνουν κάλεσμα για να πεταχτούν οι νεοναζί έξω από τη Βουλή και τις γειτονιές

Οι ίδιοι φορείς καλούν την Τρίτη 24/4 σε αντιρατσιστική-αντιφασιστική διαδήλωση στις 6:00 μμ στην Ομόνοια. 

Τα βασικά συνθήματα της κινητοποίησης είναι

Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, τα ρατσιστικά πογκρόμ και την αστυνομοκρατία
Νομιμοποίηση, ίσα δικαιώματα, και πλήρης δυνατότητα μετακίνησης στο εξωτερικό για τους μετανάστες – 
Άσυλο στους πρόσφυγες – 
Κατάργηση του Συμφώνου μετανάστευσης της ΕΕ και αποχώρηση από τη συνθήκη Δουβλίνο 2
Έξω οι ναζί από τη Βουλή και τις γειτονιές
Ντόπιοι και μετανάστες παλεύουμε μαζί για τα μεροκάματα, την ασφάλιση, τις ελευθερίες μας

Διαδήλωση Τρίτη 24/4, 6:00 μμ, Ομόνοια


Την κινητοποίηση υποστηρίζουν  οι:

ACT UP, ΑΚΟΑ, Ανοιχτή Πόλη, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΔΕΑ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Ένωση Μεταναστών Εργατών, Επιτροπή Αφγανών Προσφύγων στην Ελλάδα, Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων, Κασάπι Ελλάς (Ένωση Φιλιππινέζων Εργαζομένων),Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών Τουρκίας - Ελλάδας (ΚΑΠΑ)- Περιοδικό Ο Αγώνας, Κενυατική Κοινότητα Ελλάδας, Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, Κόκκινο, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών-Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Νεολαία Συνασπισμού, Ξεκίνημα, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Πακιστανική Κοινότητα “Η ενότητα”, Αντιφασιστική Πρωτοβουλία «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ», Πολιτιστικός Σύλλογος Αφγανών (ΝΟΥΡ), Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρδιστάν, Πρωτοβουλία των Ιρανών Πολιτικών Προσφύγων στο Πολυτεχνείο, ΣΥΡΙΖΑ, Σύλλογος Καμερουνέζων Ελλάδας, Σύλλογος Μαροκινής Κοινότητας Ελλάδας, Σύλλογος Μεταναστών Εργατών 25 Γενάρη, Σύνδεσμος Σουδανών Προσφύγων Ελλάδας, YRE