Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την 1η ΔΕΚ 2014

...................................................
Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ
...................................................

Δυστυχώς και αντίθετα από τη διεθνή εικόνα που δείχνει σημαντική κάμψη στις νέες HIV λοιμώξεις, στην Ευρώπη ο αριθμός των νέων λοιμώξεων αυξάνεται.
Περισσότερες από 131.000 νέες HIV λοιμώξεις αναφέρθηκαν στην Ευρώπη και την Κ. Ασία. 
Η εικόνα στην Ελλάδα μοιάζει να τροποποιείται με την ομάδα των χρηστών ενδοφλεβίως ουσιών να μειώνεται και την ομάδα των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες να πρωτοπορεί ξανά.

  Σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης HIV/AIDS μετάδοσης – Α εξάμηνο 2010-2014  / στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ
MSM άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες
IDU χρήστες ενδοφλεβίως ουσιών
HET ετεροσεξουαλική μετάδοση
UNK άγνωστος τρόπος μετάδοσης


Η μάχη κατά του HIV/AIDS, είναι εμφανές ότι  πρέπει να μπει και πάλι ψηλά στην πολιτική ατζέντα.

Τα τελευταία χρόνια οι επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις σε συνδυασμό με τις γενικότερες περικοπές των χρηματοδοτήσεων βάζουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες πρόληψης, πρώιμης διάγνωσης αλλά και πρόσβασης στη θεραπεία.



Νόμοι και νομικά εξαμβλώματα του τύπου των υγειονομικών διατάξεων (39 Α) που στιγματίζουν και κάνουν πιο ευάλωτους πληθυσμούς που ήδη διακινδυνεύουν να εκτεθούν στην HIV λοίμωξη, μπαίνουν σε εφαρμογή παρά τις ενδείξεις της αρνητικής τους επίπτωσης στη δημόσια υγεία και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έτσι φαινόμενα σύλληψης, φυλάκισης και διαπόμπευσης ατόμων με HIV/AIDS φαίνεται πως υποκαθιστούν την ανυπαρξία πολιτικών πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας και θολώνουν το τοπίο μιας στυγνής και απάνθρωπης δημόσιας διοίκησης.



Η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των στόχων είναι εμφανής.

Χρειαζόμαστε καμπάνιες για, τις επικίνδυνες σεξουαλικές πρακτικές, την προώθηση του προφυλακτικού, τις επικίνδυνες πρακτικές χρήσης, την προώθηση των προγραμμάτων διανομής/ανταλλαγής συριγγών, ως τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης της HIV λοίμωξης σε αντίθεση με τις καμπάνιες προώθησης της χορήγησης αντιρετροϊκών φαρμάκων ως μεθόδου πρόληψης.



Τα συμφέροντα πώλησης φαρμάκων των φαρμακοβιομηχανιών για την Hiv/Aids Λοίμωξη είναι σαφώς αντίθετα από τα συμφέροντα της Δημόσιας Υγείας και σε καμία περίπτωση δε μπορεί η πολυφαρμακία να υποκαθιστά προγράμματα αγωγής υγείας.



Το τέστ ελέγχου για την HIV λοίμωξη δεν μπορεί να προωθείται μέσω ΕΣΠΑ χωρίς να συνδέεται με τη θεραπεία, ενώ ταυτόχρονα το τεστ τιμολογείται στα νοσοκομεία 9 Ε καταργώντας αν συνταγογραφηθεί, το υποτιθέμενο ανώνυμο και εμπιστευτικό του ελέγχου.



Είναι αναγκαία η εγγύηση της πρόσβασης στη θεραπεία.

Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών αλλά και μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων έχει βαθύνει επικίνδυνα. Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων έχει συμβάλει σημαντικά στην περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας των πιο ευάλωτων ομάδων πληθυσμών, πρακτικά αποκλείοντάς τους.



Οι ανασφάλιστοι δεν δικαιούνται πρόσβασης στη θεραπεία για την HIV/AIDS  λοίμωξη, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα νοσοκομεία να δηλώνουν την αδυναμία τους να συνεχίσουν τη χορήγηση θεραπείας σε ανασφάλιστους και ασφαλισμένους της πρόνοιας ασθενείς καθώς έχουν κατακρημνισθεί οι προϋπολογισμοί τους.



Είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το στίγμα και το ρατσισμό.

Οι άνθρωποι με HIV/AIDS, τα ομο/αμφιφυλόφιλα άτομα, οι διεμφυλικοί, οι χρήστες τοξικών ουσιών αντιμετωπίζουν ακόμη πολλές διακρίσεις. Πολιτικές και νομοθεσία είναι απαραίτητες για την εξάλειψη του στιγματισμού και το σεβασμό βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων.



Η Ελλάδα, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει πρόσβαση στην πληροφόρηση, στη διάγνωση, στη θεραπεία και στη φροντίδα.

Απαιτείται περισσότερη προσπάθεια

α) για την εγγύηση παροχής θεραπείας για τους ανθρώπους με HIV, Ηπατίτιδα C (HCV) και πολύ-ανθεκτική φυματίωση καθώς και

β) για την ανανέωση των επιστημονικών παρεμβάσεων πρόληψης σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της επιδημίας έναντι των πολυδάπανων επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων που συχνά επιλέγουν οι ακριβά αμειβόμενες ακόμη και σε καιρούς κρίσης, διαφημιστικές εταιρείες.

Αυτό ωστόσο απαιτεί  επιστημονικό προγραμματισμό, οικονομικό προϋπολογισμό και αξιολόγηση που δεν φαίνεται να συγκινούν τους αρμοδίους του Υπουργείου Υγείας αλλά ούτε και των επιστημονικών εταιριών.

Είναι γεγονός ότι κάνουμε περισσότερα επιστημονικά συνέδρια το χρόνο για την HIV/AIDS λοίμωξη από προγράμματα πρόληψης γύρω από αυτήν. 



Για την ACT UP HELLAS, η φετινή Διεθνής ημέρα κατά του AIDS έχει χαρακτηριστικά προηγούμενων δεκαετιών.

Είμαστε ξανά στο δρόμο για τα αυτονόητα: πρόληψη, θεραπεία, αντιμετώπιση του στιγματισμού.



Μ’αυτές τις συνθήκες ο στόχος των 90-90-90 της UNAIDS:

το  90% των ανθρώπων με HIV να γνωρίζουν την οροθετικότητά τους,

το 90% των ανθρώπων με HIV/AIDS  που το χρειάζονται να είναι σε θεραπεία και

το 90% των ανθρώπων σε αγωγή να έχουν επιτύχει τους στόχους της θεραπείας,

μοιάζει τολμηρή φαντασίωση.



.......................................................

για τη φετινή 1η ΔΕΚ (δευτέρα 16:00-17:00) θα συντονιστούμε στο http://www.metadeftero.gr/ , όπου μέσα από την εκπομπή μας που είναι αφιερωμένη στην Πολιτική γύρω από την HIV/AIDS λοίμωξη, θα ακούσουμε τον παλμό των φοιτητών Ιατρικής (HelMSIC) από τις διάφορες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, με τις δράσεις τους τις οποίες και στηρίζουμε με έντυπο υλικό.



Σας καλούμε να δυναμώσουμε τις φωνές μας μακριά από τα μικροπολιτικά συμφέροντα που κάνουν ένα σοβαρό νόσημα, πολιτικό ζήτημα.



,........................................................

Βγάλαμε δελτίο τύπου χωρίς το κόκκινο κορδελάκι, φροντίζουμε να το φοράμε όλο τον χρόνο, κρατώντας μέσα του συντρόφισσες κ συντρόφους που χάσαμε απ την αδιαφορία της πολιτείας. 

.........................................................



δυστυχώς είχαμε προβλέψει τις εξελίξεις για το 2014 με σχετικό άρθρο από αυτόν τον διαδικτυακό τόπο τον Φεβρουάριο και σας το παραθέτουμε: