Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών Ελλάδος - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Θέμα: Συνθήκες κράτησης στο κέντρο κράτησης Κορίνθου και μη μεταφορά ασθενών στο νοσοκομείο παρά μόνο μετά από έντονη διαμαρτυρία των κρατουμένων



Παρά τις αρκετές αναφορές και εξαγγελίες για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών και προσφύγων στο Κέντρο Κράτησης Κορίνθου, τόσο από το σύλλογο μας όσο και από άλλες οργανώσεις, οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και η μη πρόσβαση των κρατουμένων με προβλήματα υγείας σε γιατρούς οδήγησαν τον Mohammad Hasan, υπήκοο Αφγανιστάν, να χαροπαλεύει με τον θάνατο στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο.

Ο Mohammad Hasan, κρατούμενος στα Κέντρα Κράτησης Κορίνθου από τις 2/9/2012, είχε παραπονεθεί επανειλημμένα για ενοχλήσεις που είχε, αλλά το αίτημα του να τον δει γιατρός δεν εισακούστηκε.

Στις 23/7/2013 μαζί με τα μέλη του συλλόγου τον επισκεφτήκαμε στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο όπου ήταν σε κωματώδη κατάσταση.

Ένας συγκρατούμενός του, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας ανέφερε ότι: 
η κατάσταση του Mohammad Hasan ήταν πολύ χάλια εδώ και καιρό. Ήταν σχεδόν ετοιμοθάνατος. Αναγκαστήκαμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα ζητώντας να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο”.

Στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο Κορίνθου όπου η γνωμάτευση των γιατρών αναφέρει «λοίμωξη αναπνευστικού-αναπνευστική ανεπάρκεια τύπου 1»

Ο Mohammad Hasan αυτή την στιγμή βρίσκεται ένα βήμα πριν από το θάνατο αφού για 10 μήνες δεν είχε στοιχειώδη θεραπεία για την σοβαρή λοίμωξη που είχε για την οποία η θεραπεία ήταν αναγκαία για να σωθεί η ίδια του η ζωή.

Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι ο ασθενής ήταν χρήστης κατά τη διάρκεια της κράτησης και ότι έφερε τις συνηθισμένες ιογενείς λοιμώξεις, συχνές σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών.

ΖΗΤΟΥΜΕ:

-Την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης Mohammad Hasan σχετικά με τη μη πρόσβαση του σε ιατρική περίθαλψη.

-Την παροχή επαρκούς ιατρικής περίθαλψης στους ασθενείς κρατουμένους.

-Τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης ώστε να εξασφαλισθεί η αξιοπρεπής διαβίωση των κρατουμένων,

-Να κλείσουν άμεσα τα κέντρα κράτησης μεταναστών,

-Να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες και νομιμοποίηση στους μετανάστες που πληρούν τα κριτήρια,

-Την κατάργηση του ΠΔ 116/2012 και τη μη κράτηση των αιτούντων άσυλο,

-Την τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας από την Πολιτεία

-Τη χορήγηση εξάμηνης αναβολής απομάκρυνσης στα άτομα των οποίων η απέλαση είτε απαγορεύεται από το νόμο είτε είναι πρακτικά ανέφικτη,

-Την κατάργηση της κράτησης των ανηλίκων