Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Επίκαιρη ερώτηση της Β.Κατριβάνου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το ζήτημα της σύλληψης και κράτησης των οροθετικών γυναικών και απάντηση του Σχετικού Υπουργού...

Θα αφήσουμε ασχολίαστα πάρα πολλά πράγματα από την ερώτηση και την απάντηση..
Αλλά δε μπορούμε να μην αναφέρουμε ή καλύτερα να μη σχολιάσουμε την απάντηση του Υπουργού ειδικά στο σημείο που αναφέρει τις δράσεις υποστήριξης των ΠΑΡΑΝΟΜΑ φυλακισμένων γυναικών και ξεχνάει τη συμμετοχή της ACT-UP HELLAS..  
Να θυμίσουμε στον Υπουργό ότι η Γιατρός μέλος της πρωτοβουλίας υποστήριξης των Οροθετικών Γυναικών που ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ, ΤΟ ΜΙΣΟ ΙΟΥΝΙΟ & ΟΛΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ, ΕΠΙΣΚΈΠΤΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΑΣ...
Σε ότι αφορά το κόστος των Τσιγάρων των Τηλεφωνικών Καρτών να επισημάνουμε ότι το καλύπτουν τα άτομα της πρωτοβουλίας από δικά τους χρήματα.

Διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά την προσπάθεια της πολιτείας 
1) να Νομιμοποιήσει τη δημοσίευση των Φώτο.. των κοριτσιών με ένα αστείο Ιατρικά Επιχείρημα... 
2) τη δουλειά που κάνει η πρωτοβουλία υποστήριξης των Οροθετικών Γυναικών να τη παρουσιάσει σα δική του το Υπουργείο Διακιαοσύνης.. 
Απολαύστε το διάλογο που προκλήθηκε μετά την ερώτηση... και τα συμπεράσματα δικά σας...
 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ: Καλημέρα σας.

Στα τέλη Απριλίου οι αστυνομικές αρχές προέβησαν σε προσαγωγές, συλλήψεις μεγάλου αριθμού προσώπων, στην πλειοψηφία τους τοξικοεξαρτημένων γυναικών. 

Χωρίς την προηγούμενη συναίνεσή τους αυτές οι γυναίκες υπεβλήθησαν σε ιατρικές εξετάσεις για τη διακρίβωση της οροθετικότητάς τους στο σύνδρομο HIV υπό καθεστώς στέρησης της ελευθερίας τους σε αστυνομικούς χώρους και τμήματα κατά παράβαση κάθε ιατρικής δεοντολογίας.

Εις βάρος των προσώπων για τα οποία διαπιστώθηκε οροθετικότητα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απήγγειλε κατηγορίες για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. 

Σύμφωνα με το όλως αντιφατικό κατηγορητήριο τους αποδίδεται ότι ήταν εκδιδόμενες οι οποίες δεν είχαν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις –επομένως, δεν γνώριζαν ότι ήταν φορείς HIV- και ταυτόχρονα μετέδιδαν εν γνώσει τους και με πρόθεση το AIDS.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας έδωσε εντολή δημοσιοποίησης φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων 29 εξ αυτών των γυναικών. 

Σήμερα 26 βρίσκονται προφυλακισμένες στις φυλακές του Κορυδαλλού σε άθλιες συνθήκες στερούμενες της προσήκουσας θεραπευτικής αγωγής προς τα ζητήματα της υγείας τους, οροθετικότητα και τοξικοεξάρτηση.

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου λέει ότι η όλη ενέργεια αποτελεί κατάσταση βαρύτατης προσβολής της αρχής του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που εκμηδενίζει την ανθρώπινη αξία, κλονίζει την κοινωνική συνοχή και υποβαθμίζει τον πολιτισμό μας.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης: 

Πρώτον, έχει επιληφθεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά από τη δημόσια θέση της ΕΕΔΑ για τον έλεγχο της τήρησης της νομιμότητας των διαδικασιών και των σχετικών ενεργειών δημοσίων λειτουργών και οργάνων και συγκεκριμένα των αστυνομικών οργάνων που συνέλαβαν αδιακρίτως ανθρώπους χωρίς εξατομικευμένες υπόνοιες ότι καθένας ήταν εκδιδόμενος, ενώ στη συνέχεια συνέργησαν σε εξαναγκασμό κρατουμένων στην υποβολή τους σε υγειονομικές εξετάσεις και μάλιστα για μη λοιμώδες νόσημα;
(DE)
(SM)
Δεύτερον, σε ποιες ενέργειες προέβη ο Υπουργός για την προστασία και διασφάλιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων που ζουν υπό απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες; 

Είναι πολλές σε απομόνωση, είναι πάρα πολύ κακές οι εγκαταστάσεις στις φυλακές -πήγαμε και τις είδαμε- χαλασμένοι οι σωλήνες αποχέτευσης και ύδρευσης, δυσοσμία, βρώμικα ύδατα, έλλειψη κατάλληλων αποχωρητηρίων και χωρίς να λαμβάνουν την προσήκουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ούτε ψυχολογική υποστήριξη.

Και τέλος, σε ποιες ενέργειες προέβη ο Υπουργός Δικαιοσύνης για τη δράση και τις ενέργειες των γιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ; 

Είναι νόμιμες οι ενέργειες των γιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ, που αρχικώς υπέβαλαν τα φερόμενα ως εκδιδόμενα πρόσωπα σε ιατρική εξέταση σε χώρο κράτησης, κατά παράβαση των νόμων της ιατρικής δεοντολογίας και των αρχών της δημόσιας υγείας; 

Για ποιο λόγο καθυστερεί η έκδοση απόφασης από την αρμόδια εισαγγελική αρχή επί αιτήσεων των έντεκα κρατουμένων περί ανάκλησης της εισαγγελικής απόφασης που διέταξε τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους και λοιπών ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων;

Ευχαριστώ.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Καραγκούνης έχει το λόγο, για τρία λεπτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ (Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων):  

Κυρία συνάδελφε, οφείλω να σας πω ότι η ερώτησή σας αγγίζει ένα πάρα πολύ ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, με πολλές προεκτάσεις και σίγουρα με πολλές οπτικές από τις οποίες θα μπορούσε να εξεταστεί. 

Είναι ένα ζήτημα που θα έλεγα ότι ισορροπεί ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αλλά βεβαίως και στα ζητήματα διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και υγιεινής, αλλά και της δημόσιας ασφάλειας.

Θέλω, κατ’ αρχάς -αν και το θεωρώ περιττό να ξεκαθαρίσω- ότι το Υπουργείο σέβεται την ανεξαρτησία της δικαστικής και εν προκειμένω της εισαγγελικής εξουσίας και ως εκ τούτου δεν δύναται για τους λόγους που ανέφερα με πράξεις ή με ενέργειες να αμφισβητήσουμε αυτή την εξουσία ή να κάνουμε κρίσεις. 

Οι ισχυρισμοί σας, βεβαίως, περί αντιφατικού κατηγορητηρίου, όπως έτσι το διατυπώνετε στο προοίμιο της ερώτησής σας, αφορά καθαρά δικό σας σχολιασμό και δική σας κρίση.

Αναφορικά με τα σκέλη της ερώτησής σας, θέλω να σας θέσω υπ’ όψιν το εξής. 

Το Υπουργείο απέστειλε σχετικό έγγραφο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας πληροφορίες σε σχέση με όσα εκτίθενται στην ερώτησή σας. 

Η δε Εισαγγελία στην απάντησή της διαβεβαιώνει για το σύννομο των ενεργειών της. 

Κατά την άποψη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ήταν νόμιμες και επαρκώς αιτιολογημένες όλες οι ενέργειες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, στηριζόμενες κατά βάση στις οικείες διατάξεις του ν. 2472/1997, που επιτρέπει τη δημοσιοποίηση με διάταξη του αρμοδίου Εισαγγελέα κοινών και ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για κακουργήματα ή πλημμελήματα τελούμενα δια δόλου και ιδίως για εγκλήματα κατά της ζωής και της γενετήσιας αξιοπρέπειας, με το σκεπτικό ότι με τη δημοσιοποίηση του προσώπου και της ποινικής δίωξης που κινήθηκε σε βάρος των ανωτέρω γυναικών θα προστατευθεί και θα πραγματωθεί ευχερέστερα η αξίωση της πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, υπό τη μορφή της αποκάλυψης τυχόν εκτέλεσης εκ μέρους, βέβαια, ομοίων πράξεων, της προτροπής όσων έχουν ήδη συνευρεθεί μαζί τους να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και της αποτροπής του πανικού που θα μπορούσε να προκληθεί σε όσους έχουν συνευρεθεί με εκδιδόμενο πρόσωπο με όμοια χαρακτηριστικά.

Κατόπιν του ανωτέρω προαναφερομένου νομικού σκεπτικού, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν προέβη σε οποιαδήποτε υπηρεσιακή ενέργεια με αφορμή όσα εκδίδονται στο από 25/5/2012 δελτίο τύπου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Στο συγκεκριμένο, βέβαια, ακανθώδες -θα έλεγα- ζήτημα, η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με έγγραφο προς τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έθεσε διεξοδικά το ζήτημα της δημοσιοποίησης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σχετικών με την υγεία, υπό το πρίσμα της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. 

Παρατέθηκαν δε δια του ως άνω εγγράφου και σχετικά δελτία τύπου φορέων της πολιτείας, της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Συνηγόρου του Πολίτη, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ.ά., ενώ επεσήμανε κάποια ιδιαίτερα θέματα που έχουν να κάνουν πρώτα απ’ όλα με τη νομιμότητα της δημοσιοποίησης, λαμβανομένου υπ’ όψιν του εύρους και της ποιότητας των δεδομένων, με την αναγκαιότητα ή μη ύπαρξης άδειας της Αρχής για τη δημοσιοποίηση ευαίσθητων δεδομένων σχετικά με την υγεία, με την ύπαρξη ή μη αποτελεσματικής έννομης προστασίας των θιγόμενων προσώπων έναντι ενός τέτοιου μέτρου τόσο πριν όσο και μετά τη δημοσιοποίηση και κυρίως, με τη χρονική διάρκεια της ανάρτησης στο διαδίκτυο του δελτίου τύπου τόσο στην πρωτογενή του μορφή, στην ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ, όσο και στη δευτερογενή του μορφή, στις ιστοσελίδες στις οποίες αναδημοσιεύτηκε.
(IK)
(1DE)
Σε κάθε περίπτωση, θέλω να σας διαβεβαιώσω, κυρία συνάδελφε, ότι η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρακολουθεί τις εξελίξεις και προτίθεται να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία που έχει να κάνει με την εμπέδωση και την προαγωγή της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, σύμφωνα άλλωστε με τη θεσμική της αποστολή.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, το Υπουργείο απέστειλε με το από 10/5/2012 έγγραφό του οδηγίες για άμεση λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και ασφαλούς διαβίωσης των εν λόγω γυναικών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Κύριε Υπουργέ, θέλετε να το απαντήσετε αυτό μετά;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ (Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Στη δευτερολογία μου θα έχω τη δυνατότητα να σας αναφέρω περισσότερα όσον αφορά το δεύτερο σκέλος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Η Βουλευτής Β΄ Αθήνας κ. Βασιλική Κατριβάνου έχει το λόγο για τρία λεπτά. Θα έχει, βέβαια και την ανοχή μας.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ: Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η διενέργεια όλης της διαδικασίας αποτελεί βαρύτατη προσβολή της αρχής του κράτους δικαίου και ενέργειες δημοσίων φορέων ανάξιες δημοκρατικής πολιτείας.

Κύριε Υπουργέ, ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα ότι η δημόσια υγεία προστατεύεται, όπως αναφέρει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, όταν ο στιγματισμός μελών κάποιας κοινωνικής ομάδας -και ιδιαίτερα περιθωριοποιημένης- έχει ιδιαίτερα θλιβερές και βαριές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. 

Αυτό, πραγματικά, αποτελεί υγειονομική βόμβα, διότι εκεί που έχει δημιουργηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε δομές υγείας, όπου μπορούν να πηγαίνουν περιθωριοποιημένες ομάδες και μάλιστα με HIV, εκεί μία εβδομάδα πριν τις εκλογές για λόγους εντελώς ψηφοθηρικούς ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Λοβέρδος διατάσσουν να μαζευτούν από το δρόμο αυτές οι γυναίκες, οι οποίες δεν τελούσαν πορνεία, ήταν οι περισσότερες σε πιάτσα για ναρκωτικά.

Δεν είχαν αποδεικτικά για καμμία πορνεία.

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, κόβετε την πρόσβαση ανθρώπων που έχουν HIV σε οποιουσδήποτε φορείς υγείας, γιατί κόβετε και χαλάτε οποιαδήποτε εργασία δημόσιων λειτουργών υγείας και οποιαδήποτε έννοια εμπιστοσύνης. 

Τινάζετε το πράγμα στον αέρα. Αυτή είναι η υγειονομική βόμβα που δημιουργείτε. Αυτό είναι το πρώτο.

Δεύτερον, εμείς πήγαμε στις φυλακές. 
Εγώ πήγα και κάθισα μαζί τους για τέσσερις ώρες. 

Οι συνθήκες όπου ζουν είναι άθλιες. 

Πρώτον, τις έχετε σε απομόνωση, γιατί φοβούνται οι υπόλοιπες φυλακισμένες την παρουσία τους εκεί.  
Αυτό είναι αντίθετο με τον UNH και το Διεθνή Οργανισμό Υγείας. Δεύτερον, οι περισσότερες από αυτές μου είπαν "γιατί μας κρατούν εδώ; 
 Επειδή είμαστε τοξικομανείς και οροθετικές; 
 Γι’ αυτό μας κρατούν εδώ, αντί να είμαστε σε νοσοκομεία και να μας δίνουν ψυχολογική και φαρμακευτική υποστήριξη; 
Τι θα κάνουμε όταν γυρίσουμε στα σπίτια μας, που έχουμε διαπομπευθεί και στιγματιστεί;
Αυτή είναι η ευνομούμενη πολιτεία;".

Ζητάμε δημόσια συγγνώμη για αυτές τις γυναίκες και για τη διαπόμπευσή τους. 

Και ως πολιτεία, όμως, ζητάμε δημόσια συγγνώμη για την έννοια του κράτους δικαίου.

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση, για να καλυτερεύσουν οι συνθήκες φυλάκισής τους που είναι απαράδεκτες.

Οι περισσότερες έχουν κόψει τα χέρια τους, καταπίνουν μπαταρίες, δεν καταλαβαίνουν γιατί κρατούνται εκεί μέσα.

Κύριε Υπουργέ, χαμογελάτε. 
Έχετε πάει ποτέ στα κρατητήρια; 
Έχετε δει ποτέ αυτές τις γυναίκες; 
Έχετε μιλήσει μαζί τους;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ (Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Σε εμένα μιλάτε;

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ: Ναι, σε εσάς μιλάω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ (Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Δεν χαμογελάω.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ: Με συγχωρείτε. 
 Μία επαφή μαζί τους πέρα από όλα αυτά που μας είπατε θα ήταν πάρα πολύ σημαντική.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης είχε πάει στον κύριο Υπουργό, τον κ. Ρουπακιώτη και εκείνος τους διαβεβαίωσε ότι θα κάνει κινήσεις, γιατί πραγματικά συμφώνησε ότι όλα αυτά είναι ανήκουστο να γίνονται σε μία ευνομούμενη κοινωνία. 

Μετά από ένα μήνα που έχει περάσει, οι φωτογραφίες συνεχίζουν να βρίσκονται στα sites

Δεν έχει γίνει καμμία κίνηση για να πάρουν αυτές οι γυναίκες ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να καλυτερεύσουν οι συνθήκες κράτησής τους. 

Βασικά, δεν έχετε κάνει τίποτα.
Ευχαριστώ.
(KO)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος):   

Και εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει για τρία λεπτά ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ (Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): 

Κατ’ αρχάς, κυρία συνάδελφε, θα ήθελα να σας πω ότι δεν χαμογελάω. 

Όπως είπα και στην αρχή, πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που έχει να κάνει με το βασικό πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Άρα, δεν είναι ένα θέμα που μπορούμε να το δούμε αποσπασματικά ούτε ένα θέμα που μπορούμε να το επιλύσουμε με μία πράξη ή με μία κίνηση. 

Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να γίνουν με πολλούς αρμόδιους φορείς και αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε απόλυτα.

Θα ήθελα τώρα να σας αναφέρω το τι έχει γίνει από το κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού. Θα ήθελα, δηλαδή, να σας πω τις ενέργειες που έχουν γίνει για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Πρώτα απ’ όλα, έλαβαν όλες από την πρώτη μέρα και συνεχίζουν να λαμβάνουν τακτικά είδη προσωπικής υγιεινής, όπως ρούχα και κλινοσκεπάσματα. 

Επίσης, λαμβάνουν τσιγάρα και τηλεκάρτες από την κοινωνική υπηρεσία.

Δεύτερον, στις κρατούμενες οροθετικές γυναίκες προσφέρει επίσης υλική υποστήριξη η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης. 

Η κοινωνική λειτουργός ανέλαβε τη συμβουλευτική τους υποστήριξη, με σκοπό την καλύτερη δυνατή προσαρμογή τους στο ιδρυματικό περιβάλλον και τις ενημέρωσε για τις δυνατότητες συμμετοχής σε προγράμματα απεξάρτησης και συμβουλευτικής, καθώς και για τις ευκαιρίες δημιουργικής απασχόλησης.

Φροντίζει, επίσης, να εκδοθούν αστυνομικές ταυτότητες σε όσες δεν διαθέτουν, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να λάβουν το επίδομα που προβλέπεται για τους φορείς του AIDS.

Επικοινωνεί με τα ιδρύματα στα οποία φιλοξενούνται τα παιδιά τους, καθώς και με μέλη των οικογενειών τους, με σκοπό τη συμβουλευτική τους υποστήριξη. 

Οι ψυχολόγοι που υπηρετούν στο κατάστημα κράτησης ενημέρωσαν από την πρώτη στιγμή τις οροθετικές γυναίκες σχετικά με τις δυνατότητες που έχουν να ζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους.

Σύμβουλοι από το Σταθμό Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων του ΟΚΑΝΑ επισκέπτονται σε εβδομαδιαία βάση τις οροθετικές χρήστριες κρατούμενες και τους παρέχουν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη σε ομάδα.

Τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» για τις κρατούμενες οροθετικές γυναίκες πραγματοποιούν εβδομαδιαίες ομαδικές συναντήσεις προσφέροντας πολύτιμη ψυχοκοινωνική υποστήριξη στις οροθετικές.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «ΠΡΑΞΙΣ» έχει αρχίσει την υλοποίηση προγράμματος ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης με ομαδικές συναντήσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Κατόπιν αιτήματός μας, το «ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει» έκανε δεκτά κατά προτεραιότητα είκοσι τρία αιτήματα οροθετικών κρατουμένων για ένταξη στο πρόγραμμα συμβουλευτικής.

Τώρα όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι οροθετικές κρατούμενες γυναίκες εξετάζονται τακτικά από τον κατ’ επίσκεψη γιατρό και από τον παθολόγο του νοσοκομείου κρατουμένων «Άγιος Παύλος», ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις ειδικές λοιμώξεις. 

Όλες έχουν υποβληθεί σε αιματολογικές εξετάσεις και ακτινολογικό έλεγχο κατ’ εντολή του γιατρού. 

Όσες δέχτηκαν, έχουν υποβληθεί και σε εξέταση πυέλων.

Εξετάζονται από τον κατ’ επίσκεψη ψυχίατρο κάθε Παρασκευή για αξιολόγηση και θεραπεία, όπως επίσης και από τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Δουζένη και το συνεργάτη του ψυχίατρο κ. Τζεφεράτο, οι οποίοι επισκέπτονται εθελοντικά κάθε Τρίτη και Τετάρτη το ιατρείο του Καταστήματος στο πλαίσιο συνεργασίας της κλινικής τους με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το ΚΕΘΕΑ συνδράμει και σε θέματα που αφορούν την αγωγή υγείας των οροθετικών και των υπαλλήλων.

Το Τμήμα Διοίκησης μερίμνησε για την υπαγωγή του στις διατάξεις που προβλέπουν ευεργετικό υπολογισμό ποινής για οροθετικές γυναίκες. 

Πρόκειται για το ν. 3904/2010. Συνεργάζεται, επίσης, με συνήγορο ο οποίος προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του σ’ αυτές.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Οι συνθήκες κράτησης των οροθετικών γυναικών είναι παρόμοιες με εκείνες των υπολοίπων κρατουμένων. 
Το πρόβλημα παρουσιάστηκε με τη δυσοσμία από το σύστημα αποχέτευσης και ύδρευσης και επισκευάστηκε άμεσα από τους υδραυλικούς.

Οι οροθετικές τοποθετήθηκαν στους διαθέσιμους χώρους και προαυλίζονται με τρόπο ώστε να μη συναντιούνται με άλλες κρατούμενες για λόγους προστασίας της υγείας τους, αφού σύμφωνα με τη σύσταση του παθολόγου, οι οροθετικές κινδυνεύουν από λοιμώξεις σε περίπτωση συγχρωτισμού με τις υπόλοιπες κρατούμενες.

Δεύτερον, τοποθετήθηκαν σε δύο ξεχωριστές ομάδες λόγω προσωπικών προστριβών μεταξύ τους.

Βέβαια, επειδή τα διαθέσιμα προαύλια είναι συγκεκριμένα, οι παραπάνω διαχωρισμοί δεν ήταν δυνατοί χωρίς μια μικρή μείωση του χρόνου προαυλισμού των δύο ομάδων οροθετικών κατά μισή ώρα το πρωί και κατά μισή ώρα το απόγευμα, σε σχέση με τις υπόλοιπες κρατούμενες.

Αυτά έχουν γίνει από το κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού.
Σας ευχαριστώ.