Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Φασιστικός τρόπος παρακολούθησης των Οροθετικών Χρηστών ΜΟΝΟ στην ΑΘΗΝΑ και ΜΟΝΟ απο τον ΟΚΑΝΑ με απόφαση ΣΚΟΠΟΥΛΗ...

ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Κας ΣΚΟΠΟΥΛΗ,
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ HIV ΛΟΙΜΩΞΗ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ,
ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ..!


ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το κείμενο με ΑΠ 265/5-10-2012 στάλθηκε από την Υφυπουργό Υγείας Κα
Σκοπούλη προς το Διοικητή της 1ης ΥΠΕ και τον υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ σχετικά με τους Oροθετικούς χρήστες προγραμμάτων υποκαταστάτων, 
αποτελεί σημείο αναφοράς του πανικού και της προχειρότητας 
ή στη χειρότερη, απόδειξη του δόγματος «στηρίζω τους δικούς μου». 

Η Υφυπουργός «αποφασίζει» μετά από εισήγηση ΜΟΝΟ του καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Σχολής Αθηνών κου Α.Χατζάκη οτι: "οι χρήστες που προκύπτουν οροθετικοί θα παρακολουθούνται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν Μονάδες Λοιμώξεων που παρακολουθούν HIV(+) ασθενείς.."

κάτι που φαινομενικά μοιάζει ΙΣΩΣ Λογικό αν τα πράγματα στη χώρα ήταν αλλιώς.. 
αν
υπήρχε ΜΌΝΟ ο ΟΚΑΝΑ και δεν υπήρχαν το 18 ΑΝΩ και το ΚΕ.Θ.Ε.Α.,
αν
υπήρχε ΜΟΝΟ η έδρα της επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και δεν
υπήρχαν η Ε.Σ.Δ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 
αν 
υπήρχαν ΜΟΝΟ τα νεοσύστατα γραφεία του Ο.ΚΑ.ΝΑ. στα Νοσοκομεία και όχι  οι Μομάδες Ειδικών Λοιμώξεων που παρακολουθούν Οροθετικούς απ το 1983 και δώ..
και φυσικά 
αν
υπήρχαν χρήστες ΜΟΝΟ στην Αθήνα και όχι και στην Υπόλοιπη Ελλάδα..!!

έτσι λοιπόν απ΄ το κείμενο προκύπτουν οι ακόλουθες απορίες:

*  Oι χρήστες – οροθετικοί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα μπουν σε θεραπεία υποκατάστασης δηλ. με χορήγηση υποκαταστάτων οπιούχων στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ για να παρακολουθούνται και για τον HIV. ΟΙ χρήστες –όπως αποφασίζει η κα Σκοπούλη- δεν έχουν άλλη επιλογή π.χ. στεγνών προγραμμάτων όπως το ΚΕΘΕΑ ή το 18ΑΝΩ.?

*  Η υφυπουργός έχει απορρίψει ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ (;;;) άλλου τύπου ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις στο θέμα της τοξικοεξάρτησης και υποστηρίζει μόνον τη χορήγηση υποκαταστάτων; Σκοπεύει να κλείσει το ΚΕΘΕΑ και το 18 ΑΝΩ;

*  Η υφυπουργός μοιάζει να έχει στενές σχέσεις μόνο με το χώρο των υποκαταστάτων (σύμβουλός της προέρχεται από τον ΟΚΑΝΑ) ή και με την έδρα επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής της Αθήνας και αδιαφορεί για οτιδήποτε άλλο?

*  Η υφυπουργός «πείσθηκε» να συρθεί σ’αυτή την απόφαση από αλλότρια συμφέροντα που εμπλέκονται και ομάδες της Ε.Επιτροπής π.χ. του ECDC; (μην ξεχνάμε την πρόσφατη απόσυρση του DALI για σχετικούς λόγους). 

*  Η υφυπουργός δεν το πολυσκέφθηκε; Είχε και άλλα πράγματα να κάνει αν και έχει δηλώσει οτι δεν έχει και πολλές αρμοδιότητες (http://www.youtube.com/watch?v=KrxTI9hmzeg).

*  Όλα τα παραπάνω;

Είναι περίεργο και γεννά σημαντικές ενστάσεις το γεγονός οτι το γραφείο της Υφυπουργού δεν συμβουλεύθηκε:

*  Τον καθ’ύλην αρμόδιο φορέα για την HIV λοίμωξη, το ΚΕΕΛΠΝΟ που επιβλέπει επιπλέον τη χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας και υποστηρίζει και με προσωπικό τις Μονάδες Λοιμώξεων.

*  Το σχετικό επιστημονικό φορέα την Ε.Ε.Μ.Α.Α., την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS.

*  Τους γιατρούς των Μονάδων Λοιμώξεων 

*  Τους ειδικούς –πλην Ο.ΚΑ.ΝΑ- για την τοξικοεξάρτηση που τυχαίνει να είναι επίσης φορείς του Δημοσίου 18 ΑΝΩ & ΚΕ.Θ.Ε.Α..

Επισημαίνεται οτι:

*  ο καθηγητής Επιδημιολογίας που γνωμοδοτεί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ κλινικός γιατρός, ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ οροθετικά άτομα, όπως αντίστοιχα και οι «απ το γραφείο ειδικοί» του ECDC.

*  Κανείς/καμμία δεν έλαβε υπόψη του που θα πηγαίνουν οι hiv (+) χρήστες που σε πείσμα της υφυπουργού επιλέγουν να παρακολουθούνται από το ΚΕΘΕΑ ή το 18ΑΝΩ.

*  Κανείς/καμμία δεν έλαβε υπόψη της/του το βάρος που εκπροσωπεί η παρακολούθηση αυτών των ασθενών για τις ήδη βεβαρημένες Μονάδες Λοιμώξεων που έχουν κυριολεκτικά συνθλιβεί από το φορτίο του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των ασθενών που παρακολουθούν χωρίς ταυτόχρονα να έχουν στηριχθεί σε προσωπικό.

*  Κουβέντα δεν γίνεται για το πώς θα τα βγάλουν πέρα οικονομικά τα νοσοκομεία. Είναι γνωστό οτι έχει ζητηθεί από τους διοικητές να μειώσουν κατά 50% το κόστος των φαρμάκων. Πως θα δώσουν στους οροθετικούς χρήστες  φάρμακα με κόστος μηνιαίο 800-1000 Ε που συνήθως φορτώνεται ο προϋπολογισμόςτων νοσοκομείων αφού η πλειοψηφία των χρηστών ή είναι ανσφάλιστοι ή έχουν βιβλιάρια απορίας;

*  Κανείς/καμμία δεν σκέφθηκε οτι η χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας και η παρακολούθηση της HIV λοίμωξης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί πολλές γνώσεις και αντίστοιχη επιστημονική κατάρτιση ώστε να αποφευχθούν/ αντιμετωπιστούν οι επιπλοκές και να προληφθεί η ανάπτυξη φαρμακευτικών αντοχών και να αντιμετωπισθούν ταυτόχρονα νοσήματα όπως οι ηπατίτιδες, η φυματίωση κλπ;

Περίεργη είναι επίσης η εμπλοκή του ECDC με την υφυπουργό, τον καθηγητή επιδημιολογίας και τον ΟΚΑΝΑ. 

Υπενθυμίζουμε οτι αναφορά για την  επιτόπια εκτίμηση που «έκανε» το ECDC το Μάϊο του 2012 με εντελώς επιλεγμένους φορείς δεν έχει ακόμη αναρτηθεί στον ιστότοπο του ECDC.
Ωστόσο την επικαλείται και η υφυπουργός και ο κος Χατζάκης... 

Κατά την επίσκεψη αυτού του Ευρωπαϊκού φορέα στην Αθήνα είχαμε εκφράσει την απορία μας 
για την επιλογή των φορέων που επισκέφθηκαν. 

Είχαν αποφύγει το ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ, του ΓτΚ, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, τη HelMSIC κλπ τώρα είναι φανερό το γιατί..

εμείς απλά θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα:

*  Πόσα ΕΣΠΑ θα πάρει ακόμη ο ΟΚΑΝΑ;

*  Πόσα ΕΣΠΑ θα πάρει ακόμη η Εδρα Επιδημιολογίας και οι παροικούσες στην Ιερουασαλήμ ΜΚΟ που ταυτόχρονα χρηματοδοτούνται από το χώρο των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών; http://actupathens.blogspot.gr/2012/03/hivaids_12.html

*  Πόσες φορές θα ασελγήσουν  πάνω στη δυστυχία και την αγωνία των ανθρώπων με HIV/AIDS;

Απαιτούμε από την υφυπουργό Υγείας 
Να ακούσει άμεσα τις φωνές του κόσμου που ασχολείται με την HIV λοίμωξη και τη χρήση ουσιών, ΟΛΟΥ αυτού του κόσμου όμως.

Επιτέλους να καταλάβουν οι "Σύμβουλοικάθε τύπου, ειδικά στο ΥΥΚΑ, ότι τα προσωπικά συμφέροντα και η προσπάθεια εξυπηρέτησής τους έφερε τη Δημόσια Υγεία και κατά συνέπεια τη χώρα σε αυτή την κατάσταση... 

Περιμένουμε μετά ΚΑΙ Απο αυτή τη δημόσια διαμαρτυρία να καλέσει σε διάλογο ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΌΜΕΝΟΥΣ.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΑΠ ΤΗ ΓΚΟΥΪΝΤΑ..