Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ACTUP ΔΡΑΣΕ HELLAS: Δήλωση Συμπαράστασης στην Πόπη Μέλλιου / μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης για τις Διωκόμενες Οροθετικές.

Η Πόπη Μέλλιου μαζί με όλες τις άλλες ιδιότητές της, 

είναι  ΚΑΙ μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης 

για τις διωκόμενες Οροθετικές Γυναίκες.



Πρωτοβουλία που γεννήθηκε, το Μάιο του 2012, από ευαισθητοποιημένα άτομα για να υπερασπίσει το αυτονόητο που καταλήθηκε με τη Διαπόμπευση των γυναικών αυτών.



Έχουμε να καταθέσουμε τα εξής:  



Όλο το διάστημα στήριξης αυτών των γυναικών ενάντια στη αυθαιρεσία και τη μεσαιωνικού τύπου παράνοια ασυνείδητων πολιτικών, 

η Πόπη Μέλλιου ήταν πάντα παρούσα:

  • είτε στις φυλακές Κορυδαλλού, κάθε Τρίτη πρωϊ, όλη αυτή την περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι τώρα προσφέροντας απλόχερα το χρόνο της, τη δουλειά της και το χαμόγελό της, στις κρατούμενες,
  • είτε πρωτοστατούσε στην προσπάθεια αποφυλάκισης και ενσωμάτωσης των γυναικών αυτών σε περιβάλλοντα κατάλληλα.
  • είτε συμμετείχε  στους κοινωνικούς αγώνες και σχεδίαζε τους τρόπους για να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη, μιας κοινωνίας υπό κατάρρευση και κοινωνικά αδρανούς και σε εγρήγορση για τη προμελετημένη Διαπόμπευσή της, με τη χρήση του εμφανώς κακοποιημένου σώματος των γυναικών αυτών ως προπομπό χειραγώγησής της.



Απ την άλλη



Η  Ελ.Αστυνομία όλο αυτόν τον καιρό, προσπαθεί να επιβάλλει κλίμα τρομοκρατίας στα Εξάρχεια 

(και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας, της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας) 

πατώντας σε αρχέγονες μορφές προπαγάνδας και δαιμονοποίησης χώρων, φορέων και ανθρώπων που θέλουν νάναι λεύτεροι, 

συνέλαβε το βράδυ της 27ης προς την 28η/2/2013, την Πόπη Μέλλιου

γιατί περνούσε από τη γειτονιά της αλλά και 

γιατί είχε το θράσος να ζητήσει από τον αστυνομικό που τη σταμάτησε για έλεγχο, τα στοιχεία του.



Το τελευταίο διάστημα (με τροποποίηση της νομοθεσίας από το 2005) η Ελ.Αστυνομία προσπαθεί συστηματικά, μεθοδευμένα, ίσως και επιστημονικά, να μπερδέψει την Ελληνική Κοινωνία συγχέοντας σκόπιμα:



α) την Εγκληματική Δράση με την Τρομοκρατία και την Αναρχία (με την έγκριση της Εισαγγελίας στη δημοσίευση των φωτογραφιών των 4 παιδιών με εμφανή τα σημάδια κακοποίησης μετά τη σύλληψή τους στην Κοζάνη),

β) την διεκδίκηση δικαιωμάτων που καταπατώνται προβάλλοντας φωτογραφίες με την έγκριση της Εισαγγελίας (όπως αυτές των Οροθετικών Γυναικών) με τις εξευτελιστικού τύπου Εγκληματικές Ενέργειες όπως η Παιδεραστία (με τη Δημοσιοποίηση των Φωτογραφιών Παιδεραστών).

γ) Δράσεις Αλληλεγγύης, με Προβοκάτσιες 




με στόχο να σπείρει παντού ένα κλίμα πανικού και με αρωγό της στον αγώνα αυτό, 
τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ που επιλεκτικά παρουσιάζουν την είδηση, συνεργώντας με αυτό τον τρόπο στην ευτέλεια της έννοιας της Δημοσιογραφίας, της Είδησης και του Ρεπορτάζ.



Δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε αυτές τις πρακτικές, ως συνέχεια:
  • των συλλήψεων οροθετικών ατόμων του περασμένου Απριλίου-Μαΐου
  • της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών,
  • της κακοποίησης των 15 της Μοτο-πορείας στο κέντρο της Αθήνας 
  • της προκλητικής κακοποίησης και εμφάνισης των φωτογραφιών των νεαρών παιδιών του αναρχικού χώρου από την απόπειρα ληστείας στην Κοζάνη.
  • των νέων περιστατικών κατατρομοκράτησης των νεαρών διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη 
  • των περιστατικών τρομοκράτησης των Κατοίκων στην Χαλκιδική
Αναγνωρίζουμε στις πρακτικές αυτές, την προσπάθεια ενός αντιδημοκρατικού κράτους που χάνοντας το παιχνίδι προσπαθεί να επιβληθεί.

Θέλουμε να δηλώσουμε:
  • τη συμπαράστασή μας στην Πόπη Μέλλιου και τη πλήρη αντίθεσή μας στις εκφοβιστικές πολιτικές ενός αποτυχημένου συστήματος άσκησης της εξουσίας.
  • την παρουσία μας όπου και όποτε απειλούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, είτε αυτό γίνεται στο πρόσωπο οροθετικών συνανθρώπων μας είτε στο πρόσωπο ανθρώπων που μαζί μας αγωνίζονται για το αυτονόητο δικαίωμα στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια.
  • την απέχθειά μας για τις καταγγελλόμενες πρακτικές, ορισμένες φορές πολύ μετά τα όρια του βασανιστηρίου, που εφαρμόζουν κάποια αστυνομικά όργανα κατά τη διάρκεια των συλλήψεων.


για την ACTUP ΔΡΑΣΕ  HELLAS

Δ.Τ. "Δ.ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Διότι, διαφορετικά η χώρα τούτη θα υποστεί πανωλεθρία.


Το ζήσαμε κι αυτό 

Με το Δ.Τ. του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και 
Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής, Ιατρού κ.Δ.Κρεμαστινού, 
έχουμε μιά διαφορετική ανάγνωση του παρασκηνίου 
(Κοινοτική Οδηγία για την Κατασκευή Παρουσίαση και Πώληση Προϊόντων Καπνού 
των διαπραγματεύσεων που ΔΕΝ έγιναν  από Ελληνικής Πλευράς, 
το επίμαχο χρονικό διάστημα της περιόδου 1999-2003, στις σχετικές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ,  
πρός όφελος της Χώρας. 

καλή ανάγνωση.
 -----------------------------------------------------
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ
Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου – ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων

 Aθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2013   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε δύο διαδοχικές κοινές συνεδριάσεις των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, συζητήθηκε  παρουσία του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, το θέμα της Κοινοτικής Οδηγίας για την κατασκευή, παρουσίαση και πώληση προϊόντων καπνού.   
Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Kύριες και κύριοι βουλευτές, θα ήθελα να θυμίσω τι επικρατεί σήμερα στον κόσμο, εκτός Ευρώπης.   
Είναι αλήθεια ότι η Αυστραλία πρωτοτύπησε βάζοντας στο πακέτο των τσιγάρων τη φρικτή φωτογραφία με τον καρκίνο του στόματος και ουσιαστικά καλύπτοντας το πακέτο με αυτήν. 
Νομίζω ότι η Philip Morris προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο της Αυστραλίας αλλά το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή, δηλαδή, επικρότησε την κυβέρνηση. 
Αυτό οδήγησε άλλες κυβερνήσεις σε μια σειρά αποφάσεων με στόχο να σκληρύνουν τα μέτρα. 
Αυτό το λέω γιατί από την μία πλευρά καταλαβαίνω την ανησυχία που μας διέπει ως χώρα παραγωγής του καπνού, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να υπολογίσουμε το γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος συντάσσεται με το άλλο στρατόπεδο, διότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπιστώνει ότι περίπου 5 εκ. άνθρωποι χάνονται στον κόσμο κάθε χρόνο από το κάπνισμα. 
Αυτό είναι αδύνατον να το αγνοήσει κανείς.

Εμείς εδώ, δυστυχώς, έχουμε μια περίεργη νοοτροπία, αυτή που θέλουμε να εξαιρούμαστε από όλους τους νόμους. 
Φθάσαμε στο σημείο αυτή τη στιγμή βουλευτές να μαζεύουν υπογραφές προκειμένου να εφαρμοστεί ο ψηφισμένος νόμος στη Βουλή (!) και αυτό είναι κάτι νομίζω που μας εκθέτει διεθνώς. 
Σκεφθείτε τι θα γίνει στην περίπτωση αυτής της οδηγίας. 
Συνεπώς, αντιλαμβάνεστε το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.

Εγώ πάντως θα έλεγα ότι σε ορισμένα θέματα, όπως είναι το menthol, το slim τσιγάρο κλπ. να το δείτε και να το εξετάσετε υπό την προϋπόθεση ότι το λεπτό τσιγάρο περιέχει μικρότερη ποσότητα πίσσας, νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα.

Όταν κάποιος δεν είναι καπνιστής, μπορεί αναμφίβολα να προσβληθεί και να πεθάνει από καρκίνο ή καρδιοπάθεια. 
Οι στατιστικές λένε ότι 166 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού προσβάλλονται από καρδιοπάθεια χωρίς να καπνίζουν. 
Όταν κάποιος καπνίζει 14 τσιγάρα την ημέρα, το 166 διπλασιάζεται περίπου. 
Όταν καπνίζει ένα πακέτο, το 166 γίνεται 440. 

Δηλαδή 440 άτομα χάνονται από καρδιοπάθεια.   
Καταλαβαίνετε τι γίνεται αν καπνίζει πάνω ένα πακέτο. 
Από εκεί και πέρα, για τα δύο και τρία πακέτα, δεν υπάρχουν μελέτες. 
Εκείνο που είναι τραγικό είναι αυτό που διαπιστώθηκε, πάλι με επιστημονική εργασία, ότι αν κάποιος καπνίζει μέσα στο αμάξι ένα πακέτο τσιγάρα, για παράδειγμα στη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, στην πραγματικότητα λόγω του κλειστού χώρου θα έχει καπνίσει συνολικά 23 πακέτα μέχρι να φτάσει στη Θεσσαλονίκη. 
Δηλαδή καπνίζει συνέχεια  παθητικά.

Κύριε Υπουργέ, είναι λοιπόν, ένα θέμα πολύ σοβαρό, που εσείς θα κρίνετε αν πρέπει και πού μπορεί κανένας να βάλει νερό στο κρασί του. 
Και νομίζω ότι στο θέμα του menthol ή του λεπτού τσιγάρου και κατά πόσο περιέχουν μικρότερη ποσότητα βλαπτικών ουσιών, είναι ένα θέμα που πρέπει να το εξετάσετε ως Υπουργείο Υγείας.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Εδώ έχουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε  το πρόβλημα ότι η χώρα μας παράγει και εξάγει καπνό και όπως είναι φυσικό η οικονομία πλήττεται όταν οι εξαγωγές ελαττώνονται γενικώς. 
Και βεβαίως με τον καπνό, εκτός από τους παραγωγούς που πλήττονται, χάνονται και πολύτιμες θέσεις εργασίας.   
Γι’ αυτό, εάν υιοθετήσουμε την τάση την ευρωπαϊκή, πρέπει να υπάρξει και μια ανάλογη αποζημίωση από την Ευρώπη και μάλιστα γενναία. 
Και κακώς έως τώρα που δεν το έχουμε κάνει. 
Δηλαδή, συμφωνούμε με όλους τους άλλους Ευρωπαίους και χάνουμε εμείς, όπως έγινε με τη διεύρυνση της Ευρώπης με τα Βαλκάνια, που έκανε εμάς μη ανταγωνιστικούς, χωρίς να πάρουμε τίποτα σε αντάλλαγμα.

Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα κατά τη γνώμη μου, διότι από τη μια είναι η υγεία του κόσμου, και ξέρουμε ότι οι Έλληνες καπνίζουν υπερδιπλάσια από ό,τι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι κατά μέσο όρο. Όπως επίσης ξέρουμε ότι και οι επιπτώσεις σε καρκίνους και καρδιοπάθειες, είναι περίπου διπλάσιες από τον μέσο όρο της Ευρώπης. 
Τι σημαίνουν όλα αυτά;   
Σημαίνουν ότι δεν είναι μόνο η ανθρώπινη ζωή που πιστεύω ότι δεν μπορεί να αποτιμηθεί, αλλά και ότι το κράτος, τα ταμεία, καλούνται να πληρώσουν τις νοσηλείες και τα φάρμακα. 
Είναι σαφές ότι ο άνθρωπος και η ζωή του είναι το πρώτο, αλλά εγώ μιλάω τώρα καθαρά οικονομικά, ενώ θα έπρεπε να μιλάω περισσότερο επιστημονικά.

Έχω ήδη προτείνει στη Βουλή να συσκεφθούμε και με τους Ευρωβουλευτές, αλλά πρέπει να το δούμε το θέμα και πέραν της υγείας και ασφαλώς να ζητήσουμε αντισταθμιστικά οφέλη γι’ αυτήν την ιστορία και γενναία μάλιστα. 
Διότι, διαφορετικά η χώρα τούτη θα υποστεί πανωλεθρία.»

Boυλή των Ελλήνων, 100 21 Αθήνα, τηλ. 210 3707035-6, Fax: 210 3707037
Βουλής 4, 105 62 Αθήνα, τηλ. 210 3706261, 210 3706461, Fax: 210 3706061
Καναδά 69, 851 00 Ρόδος, τηλ. 22410 20480, 22410 20580, Fax: 22410 22320