Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Μαίνεται η μάχη κατά των μεταδοτικών ασθενειών (hiv/aids- φυματίωση -ελονοσία)

EurActiv.gr  

Ο οργανισμός που χρηματοδοτεί την πρόληψη και θεραπεία του ιού του AIDS,
καθώς και άλλων παγκόσμιων θανατηφόρων ασθενειών
προτρέπει τους μεγάλους χρηματοδότες να παράσχουν το επιπλέον ποσό των $15 δις (€11.5 δις) για την καταπολέμηση των μεταδοτικών ασθενειών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια  

ή διαφορετικά να ρισκάρουν να αντιστρέψουν μια δεκαετία θετικών εξελίξεων.

Ο Mark Dybul, ο οποίος ηγείται του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, είπε τη Δευτέρα (8 Απριλίου) ότι
η διψήφια μείωση του ποσοστού θνησιμότητας από τις τρεις ασθένειες θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εάν οι χρηματοδότες δεν συνεισφέρουν στο ταμείο.

Παραδέχθηκε ότι
οι απειλές για ενδεχόμενες περικοπές στους διεθνείς προϋπολογισμούς για την ανάπτυξη κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο του. 
«Καταλαβαίνουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι» 
δήλωσε ο Dybul σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. 
«Δυστυχώς, οι μεταδοτικές ασθένειες δεν ενδιαφέρονται για τους κύκλους των προϋπολογισμών».

Ο Dybul έγινε διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου τον Ιανουάριο,
μετά από μια σειρά κλοπών και προβλημάτων διαχείρισης που κλόνισαν την αξιοπιστία του εδρεύοντος στη Γενεύη οργανισμού χρηματοδότησης. 

Επίσης μετέβη στις Βρυξέλλες για διήμερες συζητήσεις σχετικά με τις ανάγκες χρηματοδότησης της περιόδου 2014-2016 που είναι προάγγελος μιας διάσκεψης χρηματοδοτών αργότερα μέσα στο έτος.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα το Παγκόσμιο Ταμείο,
μέχρι το 2016 χρειάζονται $87 δις, ή € 67 δις  για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων σε 151 χώρες. Από αυτά,
$58 δις προορίζονται για το AIDS / HIV,
$15 δις για τη φυματίωση και
$14 δις για την ελονοσία.

Οι υπάρχοντες δωρητές -κυβερνήσεις δικαιούχων κρατών και ιδιωτικοί δρώντες- αναμένεται να παρέχουν περίπου $72 δις, ανέφερε η έκθεση.

Το επιπλέον ποσό των$15 δις προορίζεται στο να αποφευχθούν κενά στη θεραπεία και την πρόληψη από τους προϋπολογισμούς των δωρητριών χωρών και είναι παρόμοιο με τα χρηματοδοτικά προγράμματα που χρησιμοποιούνται από άλλους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Το Παγκόσμιο Ταμείο υπολογίζει ότι $87 δις 
θα θεράπευαν 17 εκατομ. ασθενείς με φυματίωση, 
θα παρείχαν ειδική θεραπεία σε 18 εκατομ. άτομα που έχουν τον ιό του AIDS, και 
θα προλάμβαναν 196.000 θανάτους από ελονοσία.

Οι δαπάνες για τη θεραπεία και την πρόληψη αντιμετώπισαν πρόβλημα, όταν το Παγκόσμιο Ταμείο ανέστειλε προσωρινά, το 2011, τη χρηματοδότηση του έργου, εν μέσω διαπληκτισμών για την εσωτερική διαχείριση και ισχυρισμών για κλοπές σε κάποιες χώρες-αποδέκτες της βοήθειας.

Τα εν λόγω προβλήματα οδήγησαν σε μια γενική αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο ο οργανισμός διαχειρίζεται τα χρήματα, όπως και το διορισμό του Dybul, ο οποίος είναι γιατρός και διευθυντής ενός προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτον.

Το Παγκόσμιο Ταμείο, επίσης,
δέχθηκε πρόσφατα επιθέσεις για την υποστήριξη που παρείχε σε ένα σχέδιο θεραπείας που στοχεύει στην αντικατάσταση αναποτελεσματικών φαρμάκων κατά της ελονοσίας, όπως είναι η χλωροκίνη. 

Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα (The Affordables Medicines Facility for Malaria-AMFm) που ξεκίνησε στις αναπτυσσόμενες χώρες με σκοπό να παρέχει καλύτερες και πιο γρήγορες θεραπείες φαρμάκων μέσω ιδιωτικών πηγών.

Οι επικριτές του προγράμματος, 
όπως είναι η Oxfam, οργάνωσης που τάσσεται κατά της φτώχειας υποστήριξαν σε έκθεσή τους, ότι 
το πρόγραμμα των $356 εκατομ. (€ 274 εκατομ) ήταν παραπλανητικό και 
υπέβαλε τους ασθενείς σε λάθος διάγνωση και περιστατικά απάτης.

Ερωτηθείς από την EurActiv για το εάν οι προηγούμενες ανησυχίες σχετικά με την απόδοση του Παγκόσμιου Ταμείου θα μπορούσαν να απομακρύνουν τους χορηγούς, ο Dybul δήλωσε ότι η στήριξη και η δέσμευση των χορηγών απέδειξαν την εμπιστοσύνη τους στο Παγκόσμιο Ταμείο.

Η Κομισιόν, είπε ο Dybul, φιλοξενούσε το διήμερο συνέδριο στις Βρυξέλλες και δεσμεύθηκε πέρυσι να παρέχει πρόσθετη χρηματοδότηση. 

Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο έχουν υποσχεθεί ότι θα παρέχουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το 2013.

«Είναι αρκετά σαφές ότι το ταμείο προχωράει προς τα εμπρός και προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Dybul.  

Το Παγκόσμιο Ταμείο εκτιμά ήδη ότι οι συνεισφορές των μεγαλύτερων χορηγών του -στους οποίους περιλαμβάνονται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία- θα μειωθούν ελαφρά μεταξύ 2012-2013.

Τα στοιχεία του οργανισμού δείχνουν επίσης ότι μειώνονται και οι συνεισφορές από ιδιωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις.  

Το Δεκέμβριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι η χρηματοδότηση για την πρόληψη και τον έλεγχο της ελονοσίας -ασθένεια που σκοτώνει περίπου 655.000 ανθρώπους κάθε χρόνο και προσβάλει εκατομμύρια περισσότερους- έχει εξισορροπηθεί μετά την ταχεία επέκταση της περιόδου  2004-2009.

Σε μια δήλωση που συνόδευε την ετήσια παγκόσμια έκθεση του για την ελονοσία, ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι  
«αυτές οι εξελίξεις είναι σημάδια μιας επιβράδυνσης που θα μπορούσε να απειλήσει να ανατρέψει τα αξιόλογα πρόσφατα κέρδη στον αγώνα εναντίον μιας από τις μεγαλύτερες μεταδοτικές ασθένειες-δολοφόνους στον κόσμο».

.........................................................

Oρόσημα

9-10 Απριλίου: Συνεδριάζουν οι Χορηγοί του Παγκόσμιου Ταμείου στις Βρυξέλλες

Σύγκρουση EFSA με τις ΜΚΟ για τις δραστικές ουσίες των φυτοφαρμάκων

EurActiv.gr  


Το «Δίκτυο Δράσης για τα Φυτοφάρμακα» (PAN Europe- The Pesticide Action Network Europe) έστειλε χθες (4 Απριλίου) ανοικτή επιστολή στον Επίτροπο για θέματα Δημόσιας Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, Tonio Borg διαμαρτυρόμενο για την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με τους παράγοντες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές.

Η βιομηχανία φυτοφαρμάκων, ωστόσο, υποστηρίζει τις απόψεις που έχει εκφράσει η EFSA.

Στις 20 Μαρτίου, η EFSA, η οποία παρέχει συμβουλές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη νομοθεσία περί ασφάλειας των τροφίμων, δήλωσε στη γνωμοδότηση που κατέθεσε ότι η Αρχή υιοθετεί τον ορισμό που αποδίδει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) σε κάποιον παράγοντα ενδοκρινικής διαταραχής.

Ωστόσο, η EFSA πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να γίνει μια επιστημονική διάκριση μεταξύ των ουσιών που είναι ενδοκρινείς- δραστικές και εκείνων που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές.

Οι ενδοκρινείς-δραστικές ουσίες έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με το ενδοκρινικό σύστημα είτε άμεσα είτε έμμεσα, καταλήγοντας, ακολούθως, να το επηρεάζουν, χωρίς, ωστόσο, να προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις σε αυτό.

Στις 4 Απριλίου, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, υπό την προεδρία του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστήριξε τη γνωμοδότηση της EFSA σε μία έκθεση. Ανέφερε ότι η επιστημονική ταυτοποίηση των ουσιών που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές θα πρέπει να βασίζεται στην απόδειξη τόσο της ενδοκρινικής δραστηριότητας όσο και της δυσμενούς επίδρασης που αυτή προκαλεί.

Με τη διάκριση αυτή, η EFSA δημιουργεί παράθυρα ώστε η βιομηχανία να είναι σε θέση να ξεφύγει από τις απαγορεύσεις που έχουν τεθεί στα φυτοφάρμακα και στα βιοκτόνα, δήλωσε η PAN Europe.

«Το μέρος της γνωμοδότησης που δε μας άρεσε καθόλου είναι το σημείο εκείνο που κάνει λόγο για μια αιτιολογική σχέση που υποτίθεται πως συνδέει την ενδοκρινική δραστηριότητα και τις μετέπειτα επιπτώσεις. 
Παρά το γεγονός ότι οι ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές ορίζουν σαφώς τις ιδιότητες των διαταραχών αυτών, ο ισχύον κανονισμός για τα φυτοφάρμακα/ βιοκτόνα ορίζει ότι αν τα χημικά αυτά « μπορούν» να προκαλέσουν δυσμενείς επιδράσεις, αρκεί για να δεχτούν κυρώσεις και απαγορεύσεις»,
δήλωσαν οι ΜΚΟ φυτοφαρμάκων  στην επιστολή τους προς τον Επίτροπο Borg.

«Δεν αναφέρεται τίποτα σχετικά με την αιτιολογική αυτή σχέση και πιστεύουμε ότι η EFSA δεν είναι εξουσιοδοτημένη να προσθέτει στοιχεία, τα οποία δεν αποτελούν μέρος της νομοθεσίας της ΕΕ όσον αφορά στα φυτοφάρμακα. 
Νόμοι που θεσπίζονται στο πλαίσιο της συναπόφασης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κρίνεται απαραίτητο να τηρούνται σε χαμηλότερο επίπεδο»,
συνέχισε στις δηλώσεις της η PAN Europe.

Με την υποστήριξη της βιομηχανίας
Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φυτικής Προστασίας (ECPA) είπε στην EurActiv ότι επιδοκιμάζει όλους τους τρόπους συμβολής στη συζήτηση γύρω από το θέμα των ουσιών που ευθύνονται για ενδοκρινικές διαταραχές και οι οποίες υποστηρίζουν τη χρήση της «υγιούς επιστημονικής σκέψης στη ρυθμιστική διαδικασία λήψης αποφάσεων». 

Σύμφωνα με την ECPA, η αρχή της ΕΕ που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των τροφίμων δεν δημιουργεί παράθυρα για να εξυπηρετεί συμφέροντα της βιομηχανίας, ενώ αποδέχεται τη νέα διάκριση για τους παράγοντες ενδοκρινικής διαταραχής με «αρνητικές επιπτώσεις» .

«Η γνωμοδότηση της EFSA αντιπροσωπεύει την ανεξάρτητη άποψη πολλών από τους κορυφαίους επιστήμονες της Ευρώπης και παρέχει μια αντικειμενική εικόνα της τρέχουσας κατάστασης που επικρατεί στον επιστημονικό τομέα και που αφορά στην ενδοκρινική διαταραχή»,
δήλωσε η ECPA.

«Είναι, επίσης, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στις πιο κρίσιμες περιοχές, τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η EFSA είναι παρόμοια με εκείνα που εξήχθησαν στην έκθεση που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του Κοινού Κέντρου Ερευνών και στην οποία προτείνεται μια ευρεία επιστημονική συναίνεση σε πολλά από αυτά τα θέματα»,
είπε ο εκπρόσωπος της βιομηχανίας.  

Σεβαστείτε το νόμο
Η Επιστημονική Επιτροπή της EFSA τόνισε στην γνωμοδότηση που συνέταξε πως προτιμά, στο πλαίσιο προσέγγισης της επικινδυνότητας, τον παραδοσιακό τρόπο εκτίμησης των κινδύνων.
Αυτό είναι κάτι στο οποίο η EFSA δε θα έπρεπε να έχει λόγο, σύμφωνα με την PAN Europe. Αντιθέτως, η EFSA θα πρέπει να «σέβεται» τους νόμους που έχουν υιοθετηθεί δημοκρατικά.

«Ευελπιστούμε ότι ο Borg θα καταστήσει σαφές στην EFSA ότι αυτό το είδος καταστροφικών παρατηρήσεων δεν είναι δυνατό να έχει θέση μέσα σε μία γνωμοδότηση καθώς και ότι υπονομεύει την αξιοπιστία της ευρωπαϊκής νομοθετικής διαδικασίας»,
έγραψε  η PAN Europe  στον Επίτροπο.

«Αυτές οι παρατηρήσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα της απόφασης να συμπεριλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό της EFSA, για την προετοιμασία της γνωμοδότησης, εθνικοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι αγωνίστηκαν εξ αρχής κατά της κινδυνολογίας στον τρόπο προσέγγισης  της νομοθεσίας που αφορά στα φυτοφάρμακα».

Δοκιμές σε ζώα
Η PAN Europe θέλει από τον Borg να λάβει ισχυρή θέση, εξασφαλίζοντας ότι τα  φυτοφάρμακα / βιοκτόνα μπορούν ακόμα να κατηγοριοποιηθούν στις «ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής» και να «αρνηθούν»  κάθε προσπάθεια να περιλαμβάνουν παράθυρα στην απαγόρευση ενός φυτοφαρμάκου όπως θεωρούνται ότι είναι το «ανθρώπινο ενδιαφέρον» και το «δευτερεύον αποτέλεσμα».

Αυτό εξυπηρετεί μόνο εμπορικούς σκοπούς, υποστήριξαν οι ΜΚΟ.
Η ECPA τόνισε ότι η δήλωση της PAN Europe αντικατροπτίζει λανθασμένα αυτά που αναφέρονται στη γνωμοδότηση της EFSA σε σχέση με την ανθρώπινη σημασία.

«Τόσο η γνωμοδότηση της EFSA όσο και η έκθεση της συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνώμων του Κέντρου Ερευνών αναφέρουν ξεκάθαρα ότι η λανθασμένη υπόθεση  είναι ότι κάθε αρνητική επίδραση που παρατηρήθηκε σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα θεωρείται ότι έχει σχέση με τον άνθρωπο», δήλωσε η ECPA.

Στην επιστολή της, η PAN Europe καλεί επίσης τον Borg να εξετάσει την απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων που έχουν αποδειχθεί ύστερα  από επιστημονικές μελέτες να είναι χημικές ουσίες  με ιδιότητες ικανές να προκαλέσουν ενδοκρινική διαταραχή.

Κάθε φυτοφάρμακο που έχει χαρακτηριστεί ως ικανό να προκαλέσει ενδοκρινική διαταραχή, και που παρακολουθούνταν σε υγρά του σώματος, το νερό, τον αέρα, το έδαφος, κ.λπ., θα πρέπει να οδηγήσει στην άμεση απαγόρευση του και να μην αναμένει περαιτέρω δόκιμη και αξιολόγηση, δήλωσε η PAN Europe.

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής, Frederic Vincent, είπε στην Euractiv ότι ο Borg σκοπεύει να απαντήσει στην επιστολή της PAN Europe.

.....................................................................

Oρόσημα 

Ανοιξη 2013: Η EFSA αναμένεται να δημοσιεύσει μια πλήρη αξιολόγηση των κινδύνων της χημικής ουσίας δισφαινόλη Α

....................................................................

EU Institutions

Business & Industry

  • The European Crop Protection Association: Website

NGOs

  • Pesticide Action Network Europe (PAN Europe): Website