Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Ενοχοι για απάτη με ελαφρυντικά / Στα μαλακά έπεσαν οι κατηγορούμενοι στην πρώτη μεγάλη δίκη για τη διασπάθιση χρημάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ....


Μάλιστα, αντίθετα με ό,τι συνηθίζεται στις δίκες σε πρώτο βαθμό, αυτή τη φορά τούς αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχους τους τέσσερις κατηγορουμένους στην πολύκροτη υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), τονίζοντας ότι όλες οι πράξεις έγιναν σε βάρος της περιουσίας του Κέντρου.
Στον πρώην γενικό διευθυντή Θεόδωρο Παπαδημητρίου επέβαλε ποινή κάθειρξης πέντε ετών με αναστολή, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. 
Στον Αγγελο Χατζάκη επέβαλε ποινή κάθειρξης πέντε ετών με αναστολή, αναγνωρίζοντάς του δύο ελαφρυντικά (πρότερο έντιμο βίο και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη).

Φυλάκιση 4 ετών

Στην Ολγα Αδράμη και στον Νικόλαο Νιαβή επιβλήθηκε ποινή συνολικής φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή (και στους δύο αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, στην πρώτη για καλή συμπεριφορά για μεγάλο διάστημα μετά την πράξη και στον δεύτερο ο πρότερος έντιμος βίος).
Οι πράξεις που καταλογίστηκαν σύμφωνα με το βούλευμα ήταν κατά περίπτωση τα κακουργήματα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε βάρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Δημοσίου, απάτη από κοινού και κατά μόνας, επίσης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, ψευδής βεβαίωση από κοινού. Τελικά οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για απιστία και απάτη.
Συγκεκριμένα:
Η Ολγα Αδράμη (πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια) για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για απόκρυψη συμφωνητικού. Ο Νικόλαος Νιαβής (ιδιώτης) για απάτη από κοινού κατ’ εξακολούθηση στην υπογραφή του συμφωνητικού και ένοχος για ηθική αυτουργία στην απιστία.
Ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου (πρώην ισόβιος διευθυντής) για απάτη κατ’ εξακολούθηση με ζημιά πάνω από 100.000 ευρώ.
Ο Αγγελος Χατζάκης (πρώην πρόεδρος του Δ.Σ.) για απιστία κατ’ εξακολούθηση και ζημιά άνω των 100.000 ευρώ. 
Τα μέλη του δικαστηρίου έκριναν ότι είναι αθώα η πρώην γραμματέας του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ελένη Λιάκουρα, και ότι παύει η δίωξή της λόγω παραγραφής για απάτη.
Είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβρη η καταδικαστική πρόταση της εισαγγελέως για ενοχή των τεσσάρων πρώτων αναφορικά με την κατηγορία της απάτης στην υπόθεση της σύμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ με εταιρεία σεκιούριτι.
Επικαλούμενοι νομικά προσχήματα, οι συνήγοροι κατηγορουμένων προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ματαιώσουν τη δικαστική διαδικασία ενώ βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο. Επιπλέον ο Θ. Παπαδημητρίου είχε ζητήσει εξαίρεση δικαστών.

Το βούλευμα

Σύμφωνα με το βούλευμα, ζημιώθηκε σε διάστημα μόλις δύο χρόνων (2004-2005) το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά 850.000 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός της μισθοδοσίας από 6,5 εκατ. το 2004, χωρίς καμιά αιτιολογία, το 2005 ανήλθε σε 9 εκατ., στοιχίζοντας δηλαδή 2,5 εκατ. επιπλέον στο ελληνικό Δημόσιο.
Το σύνολο των τεσσάρων υποθέσεων που συνεκδικάστηκαν αφορούσαν ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν το 2004, το 2005 και το 2006 και βασίστηκαν σε ογκώδη έκθεση του ΣΕΥΥΠ το 2007.
Οι υποθέσεις αφορούσαν:
●Τις παράνομες προσλήψεις 140 ατόμων το 2005 με κατηγορούμενους τον Αγγ. Χατζάκη και την Ολ. Αδράμη.
●Την έρευνα (αξίας 330.000 ευρώ) για τη… βιοτρομοκρατία, την οποία είχε αναθέσει ο διευθυντής σε γραφεία εμπιστευτικών ερευνών, με κατηγορούμενο τον Θ. Παπαδημητρίου. Ο Θ. Παπαδημητρίου στη συνέχεια είπε ότι από ηθικό καθήκον επέστρεψε τα 330.000 ευρώ. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά ποτέ δεν μπήκαν σε έναν από τους δεκάδες (30) λογαριασμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ.
●Τη χορήγηση παράνομων επιδομάτων στην Ολ. Αδράμη (αξίας μεγαλύτερης των 120.000 ευρώ), που βαραίνει και τους τέσσερις κατηγορουμένους. Δεν αρκούσαν τα 3.500 ευρώ του μισθού διευθυντή και εκ των υστέρων τής χορηγήθηκαν (με νόθευση εγγράφου) ένα επίδομα 1.000 ευρώ κι ένα δεύτερο επίδομα 1.200 ευρώ.
●Την αλλαγή της εταιρείας φύλαξης και την ανάθεση στη νεοεισερχόμενη στον χώρο φύλαξης εταιρεία του Ν. Νιαβή. Η εταιρεία μειοδότησε με μηνιαίο ποσό 12.400 ευρώ και στη συνέχεια ως διά μαγείας υπογράφηκε σύμβαση 24.800 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή με τα διπλάσια. Λίγους μήνες αργότερα, δε, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ υπογράφει (εκτός Δ.Σ.) και νέο πρόσθετο συμφωνητικό για επιπλέον 20.200 ευρώ τον μήνα για νεφελώδεις πρόσθετες υπηρεσίες. 
Ολοι μαζί συγκάλυψαν την υπόθεση των πληρωμών στον Ν. Νιαβή.
●Στο κατηγορητήριο υπήρχε και μια πέμπτη κατηγορία που αφορούσε νόθευση πρακτικών του Δ.Σ. (για τα παράνομα επιδόματα και για τη νομιμοποίηση των παράνομων ρουσφετολογικών προσλήψεων).
Μετά και τα νέα πορίσματα αλλά και τις κακουργηματικές διώξεις που έχουν ασκηθεί εδώ και μεγάλο διάστημα για τις επόμενες φάσεις λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις δεκάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις και τη σπατάλη του ταμείου αυτής της offshore του Δημοσίου, αναμένονται πλέον οι νέες δίκες που θα ακολουθήσουν. 
Ηδη ολοκληρωμένες δικογραφίες βρίσκονται στα χέρια των εισαγγελέων εν αναμονή της κύριας ανάκρισης.
..............
συντάκτης: Άντα Ψαρρά
πηγή :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.