Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ACTUP HELLAS ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ HIV/AIDS : ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΧΡΕΩΣΗΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ



Ο κ Σαλμάς στην προσπάθειά του να δείξει παραγωγή έργου, κάνει λάθη. 

Πρόσφατα (13/2/2013) έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα ακριβά φάρμακα που διατίθενται από τα νοσοκομεία και με τα υψηλού κόστους φάρμακα (600)  που πλέον διαγράφονται από τον προαναφερθέντα κατάλογο. 
(ΦΕΚ 235/7 Φεβρουαρίου 2013)

Από τον κατάλογο αφαιρέθηκαν 67 φάρμακα που αφορούν σε ευάλωτες κατηγορίες ασθενών: 
-ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ HIV/AIDS
-αντιαιμορροφιλικοί παράγοντες,
-αυξητικές ορμόνες, 
-ανταγωνιστές της αυξητικής ορμόνης,
-διαλύματα παρεντερικής διατροφής.

Τα φάρμακα για το AIDS λοιπόν, 
διαγράφηκαν από τον κατάλογο των ακριβών φαρμάκων που χορηγούνται από τα νοσοκομεία αλλά 
ΘΑ συνεχίζουν να χορηγούνται από τα νοσοκομεία!! 

ΕΡΩΤΗΜΑ:
-"Πως θα τα πληρωθούν από τους ασφαλιστικούς φορείς τα Νοσοκομεία"; 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
- "Τώρα, δεν υπάρχει πιά νόμιμη διαδικασία". 

Πέραν του πανικού που έχει δημιουργήσει στους οροθετικούς ασθενείς το θέμα, 
ο πραγματικός προβληματισμός αφορά στους φαρμακοποιούς των νοσοκομείων που ψάχνουν να βρούν πως θα χρεώνουν τα αντιρετροϊκά μεταξύ άλλων.

Περιμένουμε από τον Κο Σαλμά να παρέμβει ΑΜΕΣΑ ώστε να αποκατασταθεί η τάξη.

Ζητάμε από 

τις Οργανώσεις Αυτοβοήθειας των Οροθετικών, 
τους Αρμόδιους Κρατικούς Φορείς - τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ-

τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, 
τους τομείς Υγείας των Κομμάτων και
κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη 
να κινητοποιηθεί και να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης.

 
Σχετικό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ έχει αναρτήσει και η Πανελλήνια Ενωση φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων: www.pefni.gr
 


Δελτίο Τύπου
Η αλήθεια για τα φάρμακα υψηλού κόστους του Ν. 3816/2010
Με έκπληξη παρακολουθήσαμε τη Δευτέρα, δηλώσεις  του Αναπληρωτή  Υπουργού Υγείας κ. Σαλμά σε τηλεοπτικό σταθμό (δηλώσεις που επιβεβαιώθηκαν την Τρίτη στον τύπο) σχετικά με την διαγραφή 600 φαρμάκων υψηλού κόστους από το σχετικό κατάλογο. 

Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του κ. Σαλμά, κακώς τα φάρμακα αυτά είχαν ενταχθεί στον κατάλογο και έπρεπε να διαγραφούν, ώστε οι ασθενείς να τα προμηθεύονται πλέον από τα ιδιωτικά φαρμακεία . Κατά τις  δηλώσεις του Υπουργού  στον κατάλογο παραμένουν μόνον 300 περίπου φάρμακα και έτσι θα υπάρξει μείωση της δαπάνης.

Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Σαλμάς έχει σαφή εικόνα του περιεχομένου του τελικού καταλόγου που δημοσιεύτηκε , αν συνάδει με τις δηλώσεις του, αν πράγματι εξυπηρετούνται οι ασθενείς ή αν ο νέος κατάλογος θα περιορίσει τη δαπάνη, όμως τον διαβεβαιώνουμε ότι απέχει πολύ τόσο από τις δηλώσεις όσο και από την πραγματικότητα.

Ο κατάλογος που παρουσίασε ο Υπουργός αφορά μόνο στην εμπορική ονομασία 233  φαρμάκων, ενώ ο κατάλογος που ίσχυε μέχρι σήμερα περιελάμβανε την εμπορική τους ονομασία και  αναλυτικά όλες τις μορφές, περιεκτικότητες και συσκευασίες αυτών των ίδιων φαρμάκων.
Έτσι προέκυπτε ο αριθμός 870 και όχι από περιττά φάρμακα.

Η πραγματικότητα είναι ότι αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο 67 φάρμακα, που απευθύνονται στις ποιο ευαίσθητες κατηγορίες : τα φάρμακα για το AIDS, οι αντιαιμορροφιλικοί παράγοντες , οι αυξητικές ορμόνες, οι ανταγωνιστές της αυξητικής ορμόνης, διαλύματα παρεντερικής διατροφής και 5 άλλα φάρμακα μικρή αξίας, (που είναι αδιάφορο και αν διαγραφούν).

Κατά τα λοιπά ο αριθμός των φαρμάκων του καταλόγου παραμένει αμετάβλητος και δεν οδηγεί σε εξοικονόμηση παρά μόνο σε πρόσθετη ταλαιπωρία .
Η πραγματικότητα είναι επίσης ότι για τα φάρμακα που διαγράφηκαν δεν υπάρχει πλέον καμιά νόμιμη διαδικασία εκτέλεσης συνταγών και χορήγησής τους σε εξωτερικούς  ασθενείς από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε αυτή την παρέμβαση, όχι από πνεύμα αντιπαλότητας προς τον Υπουργό, αλλά για να καθησυχάσουμε τους ασθενείς που συρρέουν έντρομοι από εχθές το πρωί στα νοσοκομεία και ρωτούν για τα φάρμακά τους.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, προσπάθησε να εξηγήσει ότι  τα φάρμακα που εξαιρέθηκαν δεν θα έχουν συμμετοχή αφού θα συνεχίσουν να χορηγούνται από τα νοσοκομεία.

Αναρωτιόμαστε εύλογα: τότε για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν του καταλόγου και προς τι οι δηλώσεις περί ανάγκης περιορισμού των φαρμάκων;
Αναμένουμε τις διευκρινήσεις του Υπουργείου για το τι πραγματικά ισχύει για τους εξωτερικούς ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομειακά φαρμακεία.

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.