Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών. / Θέμα: «Δολοφονίες τρανς γυναικών στην Τουρκία και απαράδεκτη συμπεριφορά του διπλωματικού σώματος της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα.»

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένη οργάνωση για τα δικαιώματα των διεμφυλικών / τρανς ατόμων, καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις δολοφονίες και επιθέσεις μίσους στην Τουρκία και συμπαρίσταται στην τρανς κοινότητα της Τουρκίας.

Δηλώνουμε τη θλίψη και τον αποτροπιασμό μας, για τις βίαιες επιθέσεις και τις δολοφονίες τρανς γυναικών στην Τουρκία. 

Όπως έχει γίνει γνωστό, μόνο μέσα στον Ιούλιο του 2013, έχουν καταγραφεί τρεις δολοφονίες τρανς γυναικών, μία αυτοκτονία τρανς γυναίκας, και τουλάχιστον πέντε βίαιες επιθέσεις μίσους κατά τρανς γυναικών

Μόνο μέσα στους τελευταίους επτά μήνες έχουν καταγραφεί πέντε δολοφονίες μίσους κατά τρανς γυναικών, ενώ η Τουρκία βρίσκεται μέσα στις πρώτες δέκα χώρες στον κόσμο στις βίαιες δολοφονίες και τις επιθέσεις μίσους κατά τρανς ανθρώπων, όπως δείχνουν οι έρευνες. 

Επιπλέον, η εμπειρία του παρελθόντος αποδεικνύει ότι δεν γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την εξιχνίαση των δολοφονιών, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις οι δολοφόνοι παραδίδονται στη δικαιοσύνη.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, σε ένδειξη αλληλεγγύης πήρε την πρωτοβουλία να αποστείλει επιστολή προς την Τουρκική Πρεσβεία, που μπορείτε να διαβάσετε (στα αγγλικά) πιέζοντας εδώ.

Πράγματι την Παρασκευή 2.8.2013 το πρωί, μέλος του ΣΥΔ πήγε στην Πρεσβεία της Τουρκίας για να επιδώσει επιστολή. Στην είσοδο ο διπλωματικός υπάλληλος της Πρεσβείας που διάβασε την επιστολή, αρχικά δεν της επέτρεψε να εισέλθει.

Μετά από επιμονή του μέλους μας που ενημέρωσε τηλεφωνικά την Πρόεδρο του ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού, η οποία επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Πρεσβεία, υποσχέθηκαν ότι θα επιτρέψουν στο μέλος μας να εισέλθει και να επιδώσει την επιστολή. 

Τελικώς, παρά την υπόσχεση, δεν της επέτρεψαν να μπει, όμως ζήτησαν την επιστολή για να την παραδώσουν στον Πρέσβη.

Το μέλος μας ζήτησε αριθμό πρωτοκόλλου που να πιστοποιεί ότι η επιστολή παρελήφθη και ο διπλωματικός υπάλληλος ζήτησε από το μέλος μας να περιμένει πέντε λεπτά στην είσοδο. 

Μετά από περίπου είκοσι λεπτά επέστρεψε ο διπλωματικός υπάλληλος και επέστρεψε στο μέλος μας την επιστολή, δηλώνοντάς του ότι η επιστολή δεν γίνεται δεκτή. 

Η όλη συμπεριφορά δε των εκπροσώπων της Πρεσβείας, ήταν υποτιμητική και απαράδεκτη όταν αντιλήφθηκαν αφενός μεν το περιεχόμενο της επιστολής, αφετέρου ότι είχαν απέναντί τους μία τρανς γυναίκα.  

Πέρα από την εντελώς αντιδεοντολογική και απαράδεκτη συμπεριφορά, η άρνηση παραλαβής μίας επιστολής από μία αναγνωρισμένη οργάνωση για ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα από το διπλωματικό σώμα της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα, δηλώνει τη διάθεση συγκάλυψης εγκλημάτων μίσους κατά μίας μειονότητας που στερείται στοιχειωδών δικαιωμάτων της, αλλά και περιφρόνηση προς κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), στέκεται στο πλευρό και στηρίζει την τρανς κοινότητα στην Τουρκία, και διαμαρτύρεται έντονα για την απαράδεκτη στάση του διπλωματικού σώματος της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα.

Καλεί το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να παρέμβει προς την γειτονική μας χώρα και στα διεθνή φόρα, ώστε:

  • Οι αστυνομικές αρχές να ερευνήσουν πλήρως όλες τις δολοφονίες κατά των τρανς γυναικών στην Τουρκία και οι δολοφόνοι να αποδοθούν στη δικαιοσύνη.
  • Να εναρμονίσει η Τουρκία τη νομοθεσία της, ακολουθώντας ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ψηφίζοντας άμεσα νομοθεσία για τα εγκλήματα μίσους που να συμπεριλαμβάνει και την ταυτότητα φύλου, καθώς και για την προστασία των θυμάτων εγκλημάτων μίσους.
  • Να ελεγχθεί το διπλωματικό σώμα της Τουρκίας για την αντιδεοντολογική και απαράδεκτη συμπεριφορά του, απέναντι σε αναγνωρισμένη από την Ελληνική Πολιτεία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Η Τουρκία, ως χώρα του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως υποψήφια χώρα-μέλος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει, που επιτάσσουν την προστασία της ζωής, της τιμής και της υπόληψης των τρανς ανθρώπων.

Δηλώνουμε για ακόμη μία φορά την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στην τρανς κοινότητα της Τουρκίας, και είμαστε ολόψυχα στο πλευρό τους.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)
Ζαν Μωρεάς 17, Κουκάκι, Αθήνα.

ΣΥΡΙΖΑ 2-8-2013 ΔΕΛΤΙO ΤΥΠΟΥ Απόψεις ΕΕΚΕ Υγείας σχετικά με την Υγειονομική Διάταξη ΓΥ/39Α και την πρόθεση αντικατάστασής της με νέα Υπουργική Απόφαση



Την 1η Ιουλίου 2013, η κυβέρνηση, επανέφερε σε ισχύ την παράνομη και αντισυνταγματική Υγειονομική Διάταξη ΓΥ/39Α (ΦΕΚ 1002/τ.Β/2012) «Ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης Λοιμωδών Νοσημάτων», γνωστή και ως «Διάταξη Λοβέρδου», η οποία είχε αποσυρθεί, δύο μήνες πριν, λόγω της έντονης διεθνούς κατακραυγής για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι λόγοι τους οποίους επικαλέστηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την επανάφορά της αφορούν το δήθεν «νομικό κενό» που δημιουργείται από την κατάργησή της και με πρόσχημα την προάσπιση της δημόσιας υγείας, προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό των λοιμωδών νοσημάτων.

Βασικός, όμως, στόχος του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης εν γένει, δεν είναι ο περιορισμός στης διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, αλλά να εδραιώσει την «Υγειονομική Αστυνομία» ως το αρμόδιο όργανο, το οποίο θα περιορίζει της παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευάλωτες ομάδες (μετανάστες, εκδιδόμενα άτομα, θύματα εμπορίας ανθρώπων, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών), προωθώντας τη στοχοποίηση, την ποινικοποίηση της ασθένειας, και την καταστολή. 

Δηλαδή, μέσω τέτοιων νομοθετικών ρυθμίσεων ουσιαστικά διαρρηγνύονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες με τις δομές υγείας, γεγονός που αποτελεί τον πραγματικό κίνδυνο δημόσιας υγείας. Άλλωστε, μια τέτοια ρύθμιση δεν είναι επείγουσα ούτε απαραίτητη αφού σύμφωνα με τον Αναθεωρημένο Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ορίζεται με σαφήνεια και αναλυτικά η διαδικασία ορισμού επειγόντων περιστατικών καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από διαβούλευση με φορείς υγείας, ΜΚΟ και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καταγγέλλει την επαναφορά της διάταξης και οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση επί αυτού του θέματος. 
Οι απόψεις της ΕΕΚΕ Υγείας κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση, εστιάζοντας στην επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας,  καθώς και των προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, προσφέροντας παράλληλα απρόσκοπτη πρόσβαση όλων σε αυτές. 

Ως εκ τούτου, για το ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κανένα «νομικό κενό» από την κατάργηση της ΓΥ/39Α, το οποίο πρέπει να καλυφθεί με νέα νομοθετική ρύθμιση. Αντίθετα, το μόνο «κενό» που ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει είναι αυτό που δημιουργείται μέσω μεθοδευμένων μνημονιακών  επιλογών υπονόμευσης και κατάργησης του κράτους πρόνοιας.   

Γι’ αυτό, η «Διάταξη Λοβέρδου» δεν είναι μια «αθώα» νομοθετική ρύθμιση που έτυχε «λανθασμένης εφαρμογής», όπως διατείνεται το Υπουργείο, αλλά είναι εκείνο το κανονιστικό πλαίσιο που νομιμοποιεί τη ρατσιστική ρητορική της κυβέρνησης, με σκοπό να την εμπεδώσει ως «αυτονόητη» πρακτική.

ΝΕΟ ΔΣ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ/ ΘΕΜΑ: Τροποποίηση της υπ ́αριθ. ΔΥ1δ/ 147636/9-12-2010 απόφασης με περιεχόμενο το διορισμό μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.).-Η θητεία των ανωτέρω οριζόμενων μελών λήγει μαζί με την θητεία των άλλων μελών του Συμβουλίου και συγκεκριμένα στις 12-12-2013.















Βρήκαμε στο Διαύγεια του Υπουργείου Υγείας, την παρακάτω ανάρτηση.

Ένα είναι σίγουρο, 

Η απόφαση Γεωργιάδη για επαναφορά της ΥΓ39Α είναι καταλυτική για τη Δημόσια Υγεία. 
Φυσικά οι Αλλαγές στο Δ.Σ. του Οργανισμού (ΚΕΕΛΠΝΟ) δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές, αναλογικά με τις ανάγκες του Οργανιμσού και το Δημοσιοποιημένο Οργανόγραμμά του!

Με μιά πρώτη ματιά 
παρατηρεί κανείς

1) μιά Στρατιωτικού τύπου μεταστροφή του Οργανισμού, με αναβάθμιση του γνωστού Ορθοπεδικού, Κυνηγού ασθενών από την εποχή του Σ.Ο.Τ.Υ. το 2005 μέχρι και μεταναστών με τη ΘΕΤΙΣ του ΕΚΕΠΥ το 2013, κυρίου Ευσταθίου.

2) Φυσικά στη Θέση της ΜΚΟ είναι η Εκκλησία της Ελλάδας, με το γνωστό!! εκπρόσωπο.
Παρατηρούμε ακόμα ότι δεν υπάρχουν:

Α) ούτε ένας Δερματολόγος Αφροδισιολόγος, λές και το AIDS όπως και τα ΣΜΝ δεν αφορούν τους Δερματολόγους ...

Β) ούτε ένας Κοινωνικός Επιστήμονας ή Ανθρωπολόγος Υγείας.. 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τη λήξη της θητείας του Δ.Σ. θα διρθωθούν και τα παρατράγουδα και αναφερόμαστε σε παρατράγουδα διότι με αυτή τη σύνθεση, ελπίζουμε ΜΟΝΟ στις δημοκρατικές ευαισθησίες ορισμένων και τους ζητάμε να μη κάνουν διακοπές ώσε στις ψηφοφορίες σε κρίσιμα για τη Δημόσια Υγεία θέματα να είναι παρόντες.

καλή ανάγνωση:
σε περίπτωση που για "κάποιο" λόγο δεν τη Βρίσκει στο Διαδίκτυο κανείς.. 
ακολουθεί το κείμενο.
..........................................................................
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
& ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Αθήνα, 16 / 7 / 2013
Αρ. Πρωτ.: ΔΥ1δ/οικ. 68383
Ταχ. Δ/νση : Αριστοτέλους 19
Ταχ. Κώδικας : 101 87
Πληροφορίες : Α. Σπυριδάκου
Τηλέφωνο : 213 216 1814
Fax : 210-8821333
ΘΕΜΑ: Τροποποίηση της υπ ́αριθ. ΔΥ1δ/ 147636/9-12-2010 απόφασης με περιεχόμενο το διορισμό μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.).
Α Π Ο Φ Α Σ Η
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1.Τις διατάξεις
α) του άρθρου 20 του Ν. 3370/2005 (ΦΕΚ 176 Α ́) «Οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».
β) του άρθρου 26 του Ν. 2071/1992 (ΦΕΚ 123 Α’) «Εκσυγχρονισμός και Οργάνωση Συστήματος Υγείας».
γ) των άρθρων 13, 14 και 15 του Ν.2690/1999 (ΦΕΚ 45 Α’) «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις».
δ) του άρθρου 4 του Π.Δ. 358/1992 (ΦΕΚ 179 Α’) «Οργάνωση–Λειτουργία Αρμοδιότητες του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων Κ.Ε.Ε.Λ.)»
ε) του Π. Δ/τος 407/93 (ΦΕΚ 174τ.Α ́ /5-10-1993).
2. Την αριθ. ΔΥ1δ/ 147636/9-12-2010 (ΦΕΚ 398/ΥΟΔΔ/31.12.2010) απόφαση με περιεχόμενο το διορισμό μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) όπως τροποποιήθηκε με τις αριθ. ΔΥ1δ/ 24840/1.3.2011 (ΦΕΚ 53/ΥΟΔΔ/3.3.2011) και ΔΥ1δ/οικ.104402/13/11/2012 Αποφάσεις.
3.Τις από 21.5.2012 και 4.7.2013 αιτήσεις παραίτησης των Μαλλιώρη Μινέρβα– Μελπομένης και Γαργαλιάνου-Κακολύρη Παναγιώτη.
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε
Α. 
Τροποποιούμε την υπ ́ αριθ. ΔΥ1δ/ 147636/9-12-2010 απόφαση 
αντικαθιστώντας από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) τους
Σταυροπούλου Αικατερίνη, 
Γιαμαρέλλου Ελένη, 
Λαζανά Μάριο, 
Μαλλιώρη Μινέρβα–Μελπομένη, 
Γαργαλιάνου-Κακολύρη Παναγιώτη και 
Συριοπούλου Βασιλική, 
με αποτέλεσμα η σύνθεσή του να διαμορφώνεται ως εξής :
1) Κουρέα–Κρεμαστινού Τζένη, Καθηγήτρια Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας,
με αναπληρωτή 
τον Χατζηχριστοδούλου Χρήστο, Αναπληρωτή Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
2) Ευσταθίου Παναγιώτης, Ορθοπεδικός Χειρουργός Ιατρός, Διοικητής του Ε.Κ.Ε.Π.Υ., 
με αναπληρώτρια 
την Μανωλίδου Ζαχαρούλα, Νοσηλεύτρια ΠΕ MSc, Γενική Συντονίστρια ΕΚΕΠΥ.
3) Τσακρής Αθανάσιος, Καθηγητής Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, 
με αναπληρώτρια 
την Μαργαρίτη Γεωργία, Διευθύντρια Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι».
4) Κουσκούνη Ευαγγελία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών – Αρεταίειο Νοσοκομείο, 
με αναπληρώτρια 
την Κουρκούλη Καπέτα Ραχήλ, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών.
5) Χατζηγεωργίου Δημήτριος, Σμήναρχος Λοιμωξιολόγος Υποδιευθυντής 251 ΓΝΑ 
με αναπληρωτή 
τον Γερολυμάτο Κωνσταντίνο, Ιατρό Παθολόγο.
6) Θεοδωρίδου Αλεξάνδρα – Μαρία, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών – «Αγία Σοφία», 
με αναπληρώτρια 
την Κουλούρη Φωτεινή, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας Υπουργείου Υγείας.
7) Ραϊδου Φιλομήλα, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης και Τεχνικών Υποδομών του Υπουργείου Υγείας ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας 
με αναπληρωτή 
ον Μηλώνη Θεοχάρη, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οργάνωσης, Απλούστευσης Διαδικασιών και Πληροφορικής του Υπουργείου Υγείας.
8) Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού, Σεβασμιότατος κκ. Δανιήλ, Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος
με αναπληρωτή 
τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Νικόλαο Λιόλιο, Κληρικό στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
9) Πίνης Σταμάτιος του Ιωάννη, Διευθυντής Χειρουργικής στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ», Εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.)
με αναπληρωτή 
τον Μηλιώτη Στυλιανό του Χριστοφόρου, Διευθυντή Αγγειοχειρουργικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ», ομοίως.
Β. 
Πρόεδρο του Συμβουλίου ορίζουμε την Κουρέα–Κρεμαστινού Τζένη και 
Αντιπρόεδρο τον Ευσταθίου Παναγιώτη.
Γ. 
Η θητεία των ανωτέρω οριζόμενων μελών λήγει μαζί με την θητεία των άλλων μελών του Συμβουλίου και συγκεκριμένα στις 12-12-2013.
Δ
Κατά τα λοιπά ισχύει η ανωτέρω τροποποιούμενη απόφαση, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Κοινοποίηση:
1. Γραφείο Υπουργού
2. Γραφείο κκ Υφυπουργών
3. Γραφείο Γενικού Γραμματέα
4. Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης και Τεχνικών Υποδομών
5. Διεύθυνση Οργάνωσης, Απλούστευσης Διαδικασιών και Πληροφορικής
6. Δ/νση Προσωπικού-Τμήμα Δ’ (4