Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΣΥΡΙΖΑ 2-8-2013 ΔΕΛΤΙO ΤΥΠΟΥ Απόψεις ΕΕΚΕ Υγείας σχετικά με την Υγειονομική Διάταξη ΓΥ/39Α και την πρόθεση αντικατάστασής της με νέα Υπουργική Απόφαση



Την 1η Ιουλίου 2013, η κυβέρνηση, επανέφερε σε ισχύ την παράνομη και αντισυνταγματική Υγειονομική Διάταξη ΓΥ/39Α (ΦΕΚ 1002/τ.Β/2012) «Ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης Λοιμωδών Νοσημάτων», γνωστή και ως «Διάταξη Λοβέρδου», η οποία είχε αποσυρθεί, δύο μήνες πριν, λόγω της έντονης διεθνούς κατακραυγής για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι λόγοι τους οποίους επικαλέστηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την επανάφορά της αφορούν το δήθεν «νομικό κενό» που δημιουργείται από την κατάργησή της και με πρόσχημα την προάσπιση της δημόσιας υγείας, προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό των λοιμωδών νοσημάτων.

Βασικός, όμως, στόχος του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης εν γένει, δεν είναι ο περιορισμός στης διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, αλλά να εδραιώσει την «Υγειονομική Αστυνομία» ως το αρμόδιο όργανο, το οποίο θα περιορίζει της παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευάλωτες ομάδες (μετανάστες, εκδιδόμενα άτομα, θύματα εμπορίας ανθρώπων, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών), προωθώντας τη στοχοποίηση, την ποινικοποίηση της ασθένειας, και την καταστολή. 

Δηλαδή, μέσω τέτοιων νομοθετικών ρυθμίσεων ουσιαστικά διαρρηγνύονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες με τις δομές υγείας, γεγονός που αποτελεί τον πραγματικό κίνδυνο δημόσιας υγείας. Άλλωστε, μια τέτοια ρύθμιση δεν είναι επείγουσα ούτε απαραίτητη αφού σύμφωνα με τον Αναθεωρημένο Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ορίζεται με σαφήνεια και αναλυτικά η διαδικασία ορισμού επειγόντων περιστατικών καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από διαβούλευση με φορείς υγείας, ΜΚΟ και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καταγγέλλει την επαναφορά της διάταξης και οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση επί αυτού του θέματος. 
Οι απόψεις της ΕΕΚΕ Υγείας κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση, εστιάζοντας στην επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας,  καθώς και των προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, προσφέροντας παράλληλα απρόσκοπτη πρόσβαση όλων σε αυτές. 

Ως εκ τούτου, για το ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κανένα «νομικό κενό» από την κατάργηση της ΓΥ/39Α, το οποίο πρέπει να καλυφθεί με νέα νομοθετική ρύθμιση. Αντίθετα, το μόνο «κενό» που ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει είναι αυτό που δημιουργείται μέσω μεθοδευμένων μνημονιακών  επιλογών υπονόμευσης και κατάργησης του κράτους πρόνοιας.   

Γι’ αυτό, η «Διάταξη Λοβέρδου» δεν είναι μια «αθώα» νομοθετική ρύθμιση που έτυχε «λανθασμένης εφαρμογής», όπως διατείνεται το Υπουργείο, αλλά είναι εκείνο το κανονιστικό πλαίσιο που νομιμοποιεί τη ρατσιστική ρητορική της κυβέρνησης, με σκοπό να την εμπεδώσει ως «αυτονόητη» πρακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.