Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

Καταγγελία – έκκληση για τις φυλακισμένες οροθετικές Θήβας

| 26/09/2013 |

 


Συνεχείς είναι οι καταγγελίες οροθετικών γυναικών που μεταφέρθηκαν από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Θήβας, για πλήρη εγκατάλειψή τους ως προς τις ιατρικές και φαρμακευτικές τους ανάγκες.

Συγκεκριμένα, μεταφέρθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου οι 7 οροθετικές που κρατούνταν στο Κορυδαλλό, για να δοθεί ο χώρος αυτός στους οροθετικούς άνδρες, που είναι περίπου 120, και μέχρι πρόσφατα μέρος αυτών κρατείτο στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Είχαμε καταγγείλει παλιότερα τη διακριση φύλου, ότι τους άνδρες οροθετικούς τους κρατούσαν στο νοσοκομείο των φυλακών, ενώ τις γυναίκες, και μάλιστα τις διαπομπευμένες που κρατήθηκαν έως 11 μήνες με σταδιακή αποφυλάκιση, τις κρατούσαν στα υπόγεια του Κορυδαλλού.

Επιστρέφοντας στην καταγγελία και έκκλησή τους, να πούμε ότι από τη στιγμή που μεταφέρθηκαν, δεν μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους αυτές που δεν νοσούν (2 τον αριθμό), δεν δίδονται φάρμακα σε αυτές που πρέπει να τα λαμβάνουν (5 τον αριθμό) και δεν υπάρχει γιατρός παθολόγος για άλλα επείγοντα θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Επίσης, δεν υπάρχει ζεστό νερό για να πλυθούν, παρά το ότι το πρόβλημα της υγείας τους απαιτεί επιμελημένη καθαριότητα.

Η καταγγελία απευθύνθηκε σε μέλη της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η οποία και θα δημοσιοποιήσει δεόντως το θέμα και θα προσπαθήσει να βοηθήσει για λύση αυτού του σοβαρού προβλήματος.

Σε τι συνθήκες όμως; 

Σε συνθήκες κατάρρευσης της υγείας, σε συνθήκες παντελούς έλλειψης αντιρετροϊκών φαρμάκων για 9.000 ασθενείς στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της γενικότερης κατάρρευσης.

Παράδειγμα, η πρόσφατη καταγγελία από την παράταξη ιατρών Α.Ρ.Σ.Ι. (20-9-2013), για το νοσοκομείο της Νίκαιας:

«Τραγικές ελλείψεις φαρμάκων. 
Σε ακραίο σημείο έχει φέρει το νοσοκομείο μας η ελλιπής χρηματοδότηση. 
Η ισορροπία τρόμου ανάμεσα στα εξαιρετικά χαμηλά κονδύλια και τις ανάγκες των ασθενών, τις τελευταίες ημέρες κατέρρευσε. 
Έτσι παρατηρήθηκαν σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά, αντιπηκτικά, φάρμακα για τους ασθενείς με AIDS.
 Στην προσπάθεια να βρεθούν χρήματα για κρίσιμα φάρμακα, ακυρώθηκε η αγορά άκρως απαραίτητων ιατρικών μηχανημάτων, για την οποία έχει ολοκληρωθεί η νόμιμη και χρονοβόρα διαδικασία. 
Παρ’ όλα αυτά, το φαρμακείο συνεχίζει να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση…»

Μαζί με τους/και τις ιατρούς που αγωνίζονται για την παροχή υγείας σε όλους και όλες τους ασθενείς, και εναντίον των απολύσεων απαραίτητου προσωπικού, ζητάμε την άμεση επίλυση του προβλήματος που μας κατάγγειλαν κρατούμενες από τις φυλακές της Θήβας.

Πηγή: Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

Δελτίο Τύπου ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ*: / PRESS RELEASE RACIST VIOLENCE RECORDING NETWORK*
Η Πολιτεία πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα ενάντια στη ρατσιστική βία

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2013.
«Αυτοί που σκότωσαν χθες, έκαναν τρία χρόνια προπόνηση σε κορμιά μεταναστών», 
δήλωσε ο επιμελητής του νοσοκομείου Νίκαιας Παναγιώτης Παπανικολάου μετά τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα.

Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς μήνυμα που στέλνει σε όλους τους τόνους το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στα δύο χρόνια λειτουργίας του. 

Από τον Οκτώβριο 2011, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, το οποίο συντονίζεται από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και αποτελείται από 33 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, έχει καταγράψει μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα πάνω από 300 περιστατικά ρατσιστικής βίας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία εναντίον προσφύγων και μεταναστών. 

Επίσης, καταγράφεται σημαντική αύξηση των ομοφοβικών και τρανσοφοβικών επιθέσεων.

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο για τη δραματική αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται: σύμφωνα με μαρτυρίες θυμάτων, η πιο συνηθισμένη πρακτική είναι η «περιπολία» από οργανωμένους μαυροφορεμένους πεζούς ή μοτοσικλετιστές οι οποίοι επιτίθενται, ως αυτόκλητες ομάδες κρούσης, σε πρόσφυγες και μετανάστες στο δρόμο, σε πλατείες ή σε στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς. 

Σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα βάναυσων επιθέσεων τα θύματα έχουν αναγνωρίσει ανάμεσα στους δράστες άτομα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή.

 Ελάχιστα από τα παραπάνω περιστατικά έχουν καταγγελθεί επισήμως στις αστυνομικές αρχές.  

Τα θύματα μαρτυρούν την αδυναμία ή την απροθυμία των διωκτικών αρχών να προβούν σε επαρκή έρευνα και συλλήψεις

Η συντριπτική πλειοψηφία θυμάτων που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων δεν προβαίνει σε καταγγελία στις αρχές λόγω φόβου σύλληψης και απέλασης.

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας τονίζει ότι η ατιμωρησία πυροδοτεί την κλιμάκωση των ρατσιστικών επιθέσεων και διαιωνίζει τη βία, και καλεί τις αρχές να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη και την καταδίκη όλων όσων εμπλέκονται σε πράξεις βίας με κίνητρο το μίσος ή με ρατσιστικό κίνητρο.

Συγκεκριμένα, το Δίκτυο υπενθυμίζει και επαναφέρει τις προτάσεις του, και καλεί την Πολιτεία για την υιοθέτησή τους:

(1) Προστασία των θυμάτων και ουσιωδών μαρτύρων πράξεων ρατσιστικής βίας, μέσω μη έκδοσης ή αναστολής της απόφασης απέλασης (στην περίπτωση που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων), και χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής. 
Με τον τρόπο αυτό, θα είναι δυνατή η καταγγελία και διερεύνηση των πράξεων, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς των θυμάτων και χωρίς τον κίνδυνο σύλληψής τους, διευρύνοντας, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τη δίωξη κατά των υπαιτίων.

(2) Διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου ήδη από το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, και ανεξάρτητα από την επιβαρυντική περίσταση κατά το στάδιο επιμέτρησης της ποινής.

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας καλεί την Πολιτεία, μέσω της υιοθέτησης αυτών των προτάσεων, να εκπέμψει επιτέλους ένα σαφές μήνυμα προς τις «ομάδες κρούσης» που δρουν ατιμώρητα ότι η ρατσιστική βία δεν είναι ανεκτή
 
Περισσότερες πληροφορίες:
Ελένη Τάκου, racistviolence@nchr.gr, 210.7233216

*Σχετικά με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας:

Παρακολουθώντας την αυξητική πορεία των ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία χρόνια, αλλά και την έλλειψη ενός επίσημου και αξιόπιστου μηχανισμού καταγραφής των ρατσιστικών περιστατικών, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου πήραν την πρωτοβουλία το καλοκαίρι του 2011 και δημιούργησαν το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στο οποίο σήμερα συμμετέχουν οι εξής 33 μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλοι φορείς που παρέχουν νομικές, ιατρικές, κοινωνικές ή άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες και έρχονται σε επαφή με θύματα ρατσιστικής βίας:

Αίτημα
Αντιγόνη-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης
Άρσις
Γιατροί του Κόσμου
Διεθνής Αμνηστία
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - "Πλειάδες"
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου
Θετική Φωνή
Ιατρική Παρέμβαση
Κέντρο Ημέρας «Βαβέλ»
Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών-Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων
Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/-στριών (Πάτρα)
Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία
ΛΑΘΡΑ; - Επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου
ΜETAδραση
Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών
Ομάδα Νομικών για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών (Θεσσαλονίκη)
Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ)
Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών
Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης
Act-Up Δράσε Hellas
ASANTE
Colour Youth
i-RED Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ετερότητα
PRAKSIS
YsMedia
καθώς και ο Συνήγορος του Πολίτη και το ΣΕΜ του Δήμου Αθηναίων ως παρατηρητές
..................................................................
The Greek State must send a clear message against racist violence

Athens, 25 September 2013 – 
“Those who killed yesterday have been training on the bodies of immigrants for three years,” 
said Panagiotis Papanikolaou, superintendent at the hospital of Nikaia, after the murder of 34-year old Pavlos Fyssas.

It is exactly the same message that the Racist Violence Recording Network ceaselessly reiterates in its two years of operation. 

Since October 2011, the Racist Violence Recording Network, coordinated by the National Commission for Human Rights and the United Nations High Commissioner for Refugees, and consisting of 33 NGOs and other civil society actors, has recorded more than 300 incidents of racist violence after interviewing the victims, which are refugees and migrants in their overwhelming majority. 

In addition, a significant increase in homophobic and transphobic attacks has been recorded.

The Racist Violence Recording Network has repeatedly raised the alarm not only on the dramatic increase in racist attacks but also on their characteristics: 

According to victims’ testimonies, the most common practice is an organized “patrol” of pedestrians or motorcyclists in black clothes who attack refugees and migrants as unprovoked squads on the street, at squares or at public transportation stops. 

In some cases of particularly brutal attacks, the victims have recognized among the perpetrators individuals associated with Golden Dawn. 

Official complaints to police authorities have been lodged in only few of these cases.  

The victims report the inability or unwillingness of prosecuting authorities to conduct sufficient investigation and arrests.

The vast majority of victims who lack legal documents don’t file complaints to the authorities for fear of arrest and deportation.

The Racist Violence Recording Network underlines that impunity triggers the escalation of racist attacks and perpetuates violence. 

The Network calls upon the authorities to take all necessary measures for the arrest and conviction of those involved in acts of violence motivated by hatred or racism.

Specifically, the Network reminds and reiterates its proposals, and calls upon the State to adopt them:

(1) Protection of victims and main witnesses of racist violence acts, through the suspension of their arrest and deportation (if they lack legal residence documents); as well as granting of a temporary residence permit. 
This way, it will be possible to report and investigate the acts, irrespective of the victims’ legal status and without the danger of their arrest, while the prosecution of the perpetrators will be extended, facilitated and accelerated.

(2) Investigation of the racial motive by prosecuting authorities since the stage of preliminary inquiry, regardless of whether it will be considered an aggravating circumstance in the sentencing stage.
The Racist Violence Recording Network calls upon the State, through the adoption of these proposals, to finally send a clear message to the “squads” operating with impunity, namely that racist violence cannot be tolerated.

More information: Eleni Takou, racistviolence@nchr.gr, 210.7233216

*About the Racist Violence Recording Network
Monitoring the escalation of racist attacks against refugees and migrants in the last few years, as well as the lack of a formal and reliable mechanism of recording racist incidents, the UN Refugee Agency and the National Commission for Human Rights took the initiative and established in the summer of 2011 the Racist Violence Recording Network numbering today the following 33 non-governmental organizations and other bodies which provide legal, medical, social or other support services and come into contact with racist violence victims:

Aitima
Antigoni – Information and Documentation Centre on Racism
Arsis
Doctors of the World
Amnesty International
Network for the Social Support of Refugees and Migrants
Hellenic Action for Human Rights - Pleiades
Hellenic League for Human Rights
Hellenic Red Cross
Greek Helsinki Monitor
Greek Council for Refugees
Greek Forum of Migrants
Greek Forum of Refugees
Human Rights Commission of the Bar Association of Rhodes
“Positive Voice”
“Medin”
“Babel” Day Centre
Integration Centre for Working Migrants - Ecumenical Refugee Program
Movement for the Support of Refugee and Migrant Rights (Patras)
World Without Wars and Without Violence
LATHRA-Solidarity Committee for Chios refugees
METAdrasi
Group of Lawyers for the Rights of Refugees and Migrants
Group of Lawyers for the Support of Refugee and Migrant Rights (Thessaloniki)
Lesbian & Gay Community of Greece
Association of Afghans United in Greece
Forum of Migrants in Crete
Act-up
ASANTE
Colour Youth
i-RED Institute for Rights, Equality and Diversity
PRAKSIS
YsMedia
And the Greek Ombudsman and the Council for Migrant Integration of the Municipality of Athens as an observer.

L'œil de la rédaction / L'Europe peut-elle tolérer le parti néo-nazi grec Aube dorée ?


Le meurtre d'un chanteur de rap anti-fasciste par un membre d'Aube dorée relance la polémique sur la présence au parlement grec de ce parti néo-nazi. 
Un rapport de la Commission des droits de l'Homme du Conseil de l'Europe de février dernier tirait la sonnette d'alarme sur les crimes racistes et les appels à la haine perpétrés par ce parti politique. 
L'Union européenne peut-elle tolérer que des partisans d'Hitler siègent dans le parlement de l'un de ses pays membres ?
Zoom:
Couleurs, apparence: 
les ressemblances entre la croix d'Aube dorée et la croix gammée nazie sont…marquées (photo : afp)
25.09.2013Par Pascal HérardLe paradoxe ne laisse pas de surprendre tant il est énorme: 
l'Union européenne, créée peu après la seconde guerre mondiale pour empêcher le retour du nazisme, accueille en son sein un parti politique ouvertement hitlérien et dont 18 de ses membres siègent au parlement grec depuis juin 2012. 
On pourrait croire à une mauvaise blague ou un détournement politique sans véritable conséquence, mais la réalité grecque du parti Aube dorée vient pourtant s'imposer, angoissante et emplie de souvenirs détestables. 
Le parti néo-nazi qui a atteint 7% des voix en 2012 est aujourd'hui crédité de 13% d'intentions de vote dans les sondages, et, gonflé à bloc par ces résultats, ne cesse de déborder, tant au parlement hellénique que dans les rues des grandes villes grecques. 
Zoom:
Manifestants d'Aube dorée effectuant le salut nazi (photo : afp)

Chasser les étrangers et aider les Grecs de souche

Aube dorée effectue de véritables chasses aux étrangers qui se finissent par des tabassages en règle ; contrôle les vendeurs des marchés d'origine étrangère pour détruire les stands de ceux qui n'ont pas leurs papiers en règle ; sillonne les rues de nuit regroupé en milices (voir vidéo en encadré).

Le programme du parti, dont les symboles ne prêtent pas à confusion tant ils sont calqués sur ceux du IIIème Reich, est clair: arrestation et déportation des immigrés illégaux, installation de mines anti-personnelles à la frontière turque, installation de "forces spéciales" aux frontières, par exemple. 
 En attendant, le parti néo-nazi pratique les saluts nazis, les attaques meurtrières à l'arme blanche contre des immigrés ou des antifascistes, et organise des soupes populaires réservées aux "Grecs de souche"
Le parti de l'Aube dorée n'est pas un simple parti nationaliste, selon le spécialiste grec de l'extrême droite Dimitris Sparras : 
"Aube dorée est en réalité un parti nazi, une résurgence du parti national-socialiste d'Adolph Hitler.
Si les représentants du parti s'en défendent auprès de la presse, ils ne s'en cachent par contre pas dans leurs publications, leurs représentations symboliques ou leurs défilés. 
Reste désormais une question lancinante: 
est-il possible d'accepter qu'un pays de l'Union européenne, la Grèce, accueille parmi ses représentants nationaux des nostalgiques d'Hitler dont les exactions sont connues et la vocation fasciste établie ?

Les députés d'Aube doré au parlement grec (photo : afp)

Le conseil de l'Europe accueille les néo nazi grecs

Le gouvernement grec vient de réagir à l'encontre d'Aube dorée, suite au meurtre du rappeur grec Killah P, en demandant l'ouverture d'une enquête. 
Mais comme le spécialiste de l'extrême droite Dimitris Sparras le souligne, c'est "la première fois qu'un Grec est tué par Aube dorée, jusque là, c'étaient des étrangers
C'est pour ça qu'ils se sentent obligés de réagir."

Le gouvernement grec n'a pas toujours été enclin à s'en prendre au parti Aube dorée, voire, à l'inverse, l'a cautionné, comme en octobre 2012, en nommant Eleni Zaroulia (la compagne du président du parti néo-nazi, Nikos Michaloliakos) à la délégation nationale à l’Assemblée parlementaire du Conseil de l’Europe. 
Comble de l'ironie, c'est cette députée qui déclarait que les migrants présents en Grèce étaient des "sous-hommes" — reprenant par cette phrase la théorie du parti nazi d'Adolf Hitler qui a mené à l'extermination de plus de six millions d'êtres humains — et qui siège aujourd'hui au sein de la Commission pour…l’égalité et la lutte contre les discriminations.

Le Commissaire aux droits de l'homme du Conseil de l'Europe, Nils Muižnieks (voir interview en fin d'article), qui s'est rendu en Grèce du 28 janvier au 1er février 2013, s'inquiète dans son rapport des crimes racistes perpétrés en Grèce et très souvent reliés à des membres du parti néo-nazi Aube dorée :

"Le Commissaire est gravement préoccupée par l'augmentation des crimes haineux ou racistes en Grèce,  crimes et actes qui visent principalement les migrants et constituent une menace sérieuse pour l'Etat de droit et la démocratie. 
Un certain nombre d'attaques signalées sont liées à des membres ou des sympathisants du parti "Aube dorée", y compris les députés, parti politique néo-nazi qui a remporté des sièges au parlement en juin 2012. 
Tout en saluant le fait que les autorités grecques ont adopté de nouvelles mesures pour lutter contre la violence raciste, le commissaire déplore que le discours stigmatisant à propos des migrants a été largement utilisé dans la politique grecque, et que les mesures de contrôle de l'immigration mises en place ont conduit à la poursuite de la stigmatisation de ces migrants. 
Le Commissaire appelle les autorités à condamner fermement et sans équivoque tous les discours de haine et les crimes haineux."

Eleni Zaroulia et son compagnon Nikos Michaloliakos, leader du parti Chryssi Avghi — Aube dorée en français (photo : afp)

Que peut l'Europe ?

Déplorer, appeler à condamner : le Conseil de l'Europe ne peut pas faire plus, face à un parti politique comme Aube dorée, qui renie toutes les valeurs défendues par ce même Conseil, que produire un rapport de 32 pages. 

C'est un premier pas, mais faut-il encore que le gouvernement grec veuille en faire quelque chose.

La progression de partis d'extrême droite, racistes, révisionnistes, souvent mêlés à des mouvements de type néo-nazi en Europe est réelle, comme en Autriche, Hongrie, Bulgarie, Lettonie, Suède, Norvège, ou…au Royaume-Uni

L'Union européenne, quant à elle, ne pourrait-elle pas demander à la Grèce l'interdiction de ce parti ouvertement néo-nazi en se référant à la charte des droits fondamentaux (voir encadré) ? 

L'eurodéputé Thijs Berman estime qu'"il y a un principe inviolable très important dans l'Union européenne, c'est celui de la liberté d'association. 

Il faut être extrêmement prudent avec cette liberté, il ne faut pas qu'il y ait de l'arbitraire là-dedans, et pour moi, député européen, la liberté d'expression, la liberté d'association, c'est primordial. 

Maintenant si un parti prône la discrimination, la violence, la haine, on peut espérer qu'il y ait des lois dans l'Etat concerné qui permettent d'agir, pour, au plus extrême, interdire ce parti. 

Mais c'est là une question nationale, parce que c'est un problème pénal et le pénal est en grande partie national."

Pourtant, la question d'une montée de ces partis ouvertement anti-démocratiques par leurs revendications et leur message politique, et qui pourraient à terme voir l'émergence d'un fascisme du XXIème siècle en Europe, a tendance à agacer l'eurodéputé. 

Thijs Berman dénonce les politiques nationales grecques déplorables de ces dernières années : 

"Pourquoi ce parti existe et a du succès ? 

 Parce que les partis établis, des socialistes aux chrétiens-démocrates ont failli dans leurs responsabilités et ont trompé le peuple. 

Ces partis établis ont creusé une dette intenable, mais qu'à un moment il faut honorer. 

C'est de la faute des partis au pouvoir depuis des décennies si un parti extrémiste peut surgir. 

Il faut que ces partis se regardent dans le miroir au lieu de pousser des cris d'orfraie en disant "oh ce sont les fascistes, ils sont très méchants". 

Ces partis devraient plutôt se dire "et nous, qu'avons-nous fait ?".  

Et puis nous l'Europe, n'avons-nous pas abandonné les Grecs les plus pauvres ? 

Ce sont les fascistes qui leur donnent à manger avec des soupes populaires".

Les organes et institutions européennes ne peuvent pas tout, et la sombre réalité politique grecque entretenue par Aube dorée doit être combattue par la Grèce elle-même, en premier lieu. 

Si l'Union européenne et le Conseil de l'Europe peuvent donner de la voix, condamner les propos et les actes d'un parti néo-nazi, ce ne sont pas à ces structures inter-étatiques de décider d'interdire ou de laisser actif un parti politique au sein d'une nation souveraine. 

Mais comme le souligne l'eurodéputé, l'Europe n'est pas sans responsabilité : 

 "Si nous imposons, nous l'Europe, des mesures drastiques qui ont des conséquences catastrophiques sur la population, il ne faut pas s'étonner que des mouvements extrémistes surgissent." 

Cette analyse face à ces partis d'extrême droite qui surfent sur la vague de la crise sociale et économique, est, pour l'élu européen, beaucoup plus importante que toutes les autres :  

"Cela doit mener l'Europe à entamer des actions, comme investir dans le travail des jeunes, faire que les entreprises reviennent en Grèce, au pire annuler une partie de la dette, ou faire des euro-obligations pour la mutualiser !

http://www.tv5.org/cms/chaine-francophone/info/Les-dossiers-de-la-redaction/grece-elections-legislatives-mai-2012/p-26314-L-Europe-peut-elle-tolerer-le-parti-neo-nazi-grec-Aube-doree-.htm