Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

04/12/2012 / Με αφομή το άρθρο: "Απάντηση ΚΕΘΕΑ - 18 ΑΝΩ και ΟΚΑΝΑ στην "Αυγή""

Διαβάσαμε το παρακάτω δημοσίευμα του Βενιζέλου Β. απ την εφημερίδα ΑΥΓΗ
 
Απαντώντας στο χθεσινό ρεπορτάζ της "Αυγής" σχετικά με το σχέδιο του δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) για τη δημιουργία δύο χώρων προένταξης για χρήστες ναρκωτικών στην Αθήνα, ο διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Χαράλαμπος Πουλόπουλος και η επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας απεξάρτησης 18 ΑΝΩ Κατερίνα Μάτσα μάς απέστειλαν την παρακάτω κοινή δήλωσή τους:


Για τους χώρους προένταξης για τους χρήστες ναρκωτικών
“Το ΚΕΘΕΑ και το 18 ΑΝΩ δεν συμφωνούν με τη δημιουργία ενός χώρου ελεγχόμενης χρήσης στο κέντρο της Αθήνας.

Οι λόγοι είναι επιστημονικοί, κοινωνικοί, νομικοί και ηθικοί.

Αναρωτιόμαστε ποιον θα ωφελήσει ένας χώρος ελεγχόμενης χρήσης, χωρίς προδιαγραφές, σε έναν στενό δρόμο της Αθήνας.

Ποια θα είναι η ωφέλεια για τους ίδιους τους χρήστες και την κοινωνία, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη σε περίπτωση υπερβολικής ή νοθευμένης δόσης, πόσο μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο της κοινωνικής όχλησης;

Μήπως τελικά η ελεγχόμενη χρήση θέτει εμπόδια στην κινητοποίηση για απεξάρτηση και θεραπεία;

Είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι, ενώ ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΚΑΝΑ επιδίωξαν τη μεταφορά των μονάδων υποκαταστάτων από το κέντρο της Αθήνας στα νοσοκομεία, θέλουν να προχωρήσουν τώρα σε μια αμφιλεγόμενη «καινοτομία», αυτή της δημιουργία ενός χώρου ελεγχόμενης χρήσης.

Το ΚΕΘΕΑ και το 18 ΑΝΩ πρότειναν τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης για την Αθήνα και τη συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και τον δήμο στο πλαίσιο ενός Κέντρου Βοήθειας και Προένταξης, σε θέματα υγείας, στέγασης, διατροφής, νομικής υποστήριξης, ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας, κάτι που άλλωστε κάνουν εδώ και πολλά χρόνια με τους χρήστες στον δρόμο.

Αν κάποιοι θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός χώρου όπου θα γίνεται και χρήση, ας προχωρήσουν μόνοι τους και ας αναλάβουν την ευθύνη..

Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής ΚΕΘΕΑ
Κατερίνα Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη 18 ΑΝΩ”.

για το ίδιο:
Μ. Μαλλιώρη: Το σχέδιό μας συνιστάται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα
Σχετικά με το ίδιο ρεπορτάζ της "Αυγής", λάβαμε επίσης και δημοσιεύουμε την παρακάτω γραπτή δήλωση από την πρόεδρο του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μένη Μαλλιώρη:

"Οι χώροι προένταξης, όπου πιλοτικά θα μπορεί να εφαρμόζεται η ελεγχόμενη χρήση, είναι αυτό που προτείνεται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα (EMCDDA, ECDC) για χώρες με μεγάλη λίστα αναμονής για ένταξη σε θεραπεία και με υψηλή συχνότητα μολυσματικών νόσων και κυρίως HIV σε πληθυσμούς ενεργών χρηστών.

Η κοινωνία είναι τόσο έτοιμη για κάτι τέτοιο όσο οξυμμένη είναι και η αντίδρασή της στη θέαση της χρήσης σε δημόσιους χώρους (εισόδους πολυκατοικιών, πεζοδρόμια, παγκάκια, πλατείες), προσβάσιμους σε όλους και επιβαρυμένους με τα απόβλητα της χρήσης.

Η ηθική του ΟΚΑΝΑ υπαγορεύει ότι όταν τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές χρηστών από τη χρήση, οφείλεις, σαν φορέας που έχει την τεχνογνωσία, να περιορίσεις αυτές τις πιθανότητες στο ελάχιστο και όχι να μη βλέπεις τι γίνεται έξω από τους χώρους αρμοδιότητάς σου.

Εξάλλου, οι προδιαγραφές λειτουργίας απαιτούν τη στελέχωση των χώρων από γιατρούς. 
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα, αυτή οφείλει με την απαιτούμενη τεκμηρίωση να προσαρμόζεται στα ισχύοντα δεδομένα.

Κάποτε τα θεραπευτικά προγράμματα ήταν εκτός θεσμικού, νομιμοποιητικού πλαισίου, στη συνέχεια τα δεδομένα και οι αριθμοί υπαγόρευσαν τους νόμους για να λειτουργούμε όλοι ως αναγκαίοι.

Οφείλουμε να έχουμε άριστα αντανακλαστικά, γιατί ως αρμόδιοι φέρουμε για τον τομέα αρμοδιότητάς μας την ευθύνη για την προφύλαξη της ατομικής και της δημόσιας υγείας από τους κινδύνους που ως ειδικοί οφείλουμε να προβλέπουμε.

Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα, ο ΟΚΑΝΑ δηλώνει ότι μπορεί να αναλάβει -έστω και μόνος του για άλλη μια φορά- την ευθύνη για την πιλοτική εφαρμογή χώρων προένταξης, όπου, εκτός των άλλων, θα υπάρχει και μέριμνα για ασφαλή χρήση από ενεργούς χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Μένη Μαλλιώρη,
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών,
Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ".
.............................
με αφορμή τις τοποθετήσεις

-διαβάζοντας τις δηλώσεις και γνωρίζοντας τα του χώρου των Ναρκωτικών τις πολιτικές σχέσεις και το ποιός έχει την εξουσία αυτό το διάστημα. 
-μετά και τις τελευταίες κινήσεις της προέδρου του ΟΚΑΝΑ κατά το έτος 2012 όπου στις συναντήσεις των Ευρωπαίων του ECDC για την υπόθεση του hiv/aids και της αύξησής του στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, δεν εμφανίζονταν κανείς εκπρόσωπος από καμμια άλλη δομή.

μας δείνει την εντύπωση ότι 
ο ΟΚΑΝΑ, ο Δήμος Αθηναίων και ίσως και κάποιος άλλος εταίρος, προετοιμάζουν το έδαφος για ένα ακόμα ΕΣΠΑ, χαμένο όπως το προηγούμενο που πήρε για επέκταση των μονάδων απεξάρτησης στα Νοσοκομεία και το οποίο στάθηκε αφορμή για επερωτήσεις στην Ελληνική Βουλή -Έχουμε αναφερθεί σχετικά από τις αναρτήσεις μας-. 

Αντίστοιχα η τακτική του: να δημιουργώ το πρόβλημα, ταυτόχρονα, να ρίχνω λάσπη, να προσπαθώ να εξαθλιώσω και να εξουθενώνω οικονομικά τον αντίπαλο αποκλείοντάς τον απο το οτιδήποτε, ώστε να παρουσιάζομαι ως "ο μόνος ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ οργανισμός στον χώρο των ΧΕΝ στην Ελλάδα" είναι τόσο παλιά, αλλά και παράλληλα τόσο παιδική που καταντάει επιπόλαια όταν τα ίδια άτομα υλοποιούν-κάνουν κάθε φορά το ίδιο σχέδιο. 

Στο πρόγραμμα όμως και στον σχεδιασμό του, που είναι και η αφορμή αυτών των σκέψεων: 
ΤΟ ΝΑ ΘΕΣ ΝΑ ΞΑΝΑΒΑΛΕΙΣ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΠ ΟΠΟΥ ΤΟΝ ΕΔΙΩΧΝΕΣ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ..
ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΠΊΔΕΙΞΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΕΣ ΑΡΧΕΣ.

Όταν αναφερθήκαμε στο ότι μύρισε ΕΣΠΑ, το συμπέρασμα βγήκε απ την φράση: 
"Εξάλλου, οι προδιαγραφές λειτουργίας απαιτούν τη στελέχωση των χώρων από γιατρούς."
και για να προσλάβεις γιατρούς (το 2012 ή το 2013) όταν όλοι οι οργανισμοί απολύουν τότε μόνο μέσα απ το ΕΣΠΑ θα μπορέσεις να το υλοποιήσεις, εκτός και αν υπάρχουν από αλλού Χρήματα...

Αναφορικά με το: "Η ηθική του ΟΚΑΝΑ υπαγορεύει ότι όταν τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές χρηστών από τη χρήση, οφείλεις, σαν φορέας που έχει την τεχνογνωσία, να περιορίσεις αυτές τις πιθανότητες στο ελάχιστο και όχι να μη βλέπεις τι γίνεται έξω από τους χώρους αρμοδιότητάς σου."
Αναμένουμε ακόμα την ανάλυση - εσωτερική έρευνα για την ραγδαία αύξηση της HIV/AIDS λοίμωξης σε συγκεκριμένη περιοχή της ΑΘΗΝΑΣ κατά το διάστημα οκτ 2011-οκτ 2012, όπως και τα μέτρα που θα λάβει ο οργανισμός, για τον έλεγχο της λοίμωξης.

Να θυμήσουμε τη στάση και τον τρόπο που υπερασπίστηκε ο Οργανισμός υπό την Προεδρία της Κυρίας Μαλλιώρη, τις Χρήστριες Οροθετικές το διάστημα του Απριλίου -Μαίου 2012 όταν ο Πολιτικός της Προϊστάμενος Ανδρέας ΛΟΒΕΡΔΟΣ, τις κυνηγούσε και τις διαπόμπευε ως τις πόρνες που θα καταστρέψουν την ΑΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

ΥΓ
1) ακόμα περιμένουμε το ποιός θα είναι ο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ Αξιολογητής που είχε υποσχεθεί η κυρία Μαλλιώρη του ΟΚΑΝΑ για τον Οργανισμό και υπόσχεται, κάθε φορά που έρχεται σε δύσκολη θέση, ότι θα ανακοινώσει. Ακόμα!!

2) η κυρία Μαλιώρη μάθαμε ότι δεν θέλει Κριτική, γιατί έχει 
ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ ΑΠ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΩΣ..
ΕΧΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΚΑΤΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ!!!

καλό κουράγιο λοιπόν στους κατοίκους τους κέντρου

December 4, 2012 / Press release -LGTBI- Inter-American Commission on Human Rights (IACHR)

Washington, D.C. 
- The Inter-American Commission on Human Rights (IACHR) held a regional meeting of independent experts on the political participation of lesbian, gay, trans, bisexual, and intersex persons (LGTBI) in the Americas.

The meeting took place November 19-20, 2012, in Bogotá, Colombia.

More than 20 experts, nationals of a dozen countries, attended the meeting.
More than half were openly lesbian, gay, or transgender individuals who have been elected or appointed to posts in the various branches of government of several countries in the region.
The participants attended in their personal capacity.

The meeting was organized by the IACHR, through its Unit on the Rights of LGTBI Persons, as part of the information-gathering process for a hemisphere-wide report on the human rights situation of LGTBI persons.

The participants presented technical information on the main challenges and obstacles, as well as steps forward and best practices, having to do with the rights of LGTBI persons to take part in the management of public affairs.

In particular, the meeting explored connections between discrimination based on sexual orientation, gender identity, or gender expression and the under-representation or poor representation of LGTBI persons in publicly elected positions in the region.

Participants talked about exclusion and discrimination against trans persons in the various forms of political participation, in terms of their right both to elect and to be elected.
They also discussed the importance of establishing alliances with political parties and the need to generate sustainable public policies regarding the rights of LGTBI persons. 

Finally, the experts emphasized the need to draw attention to and analyze how discrimination against LGTBI persons intersects with other historical situations of discrimination such as gender, race, ethnicity, poverty, childhood and adolescence, and disabilities, among other factors.

In addition, on November 19, 2012, a panel discussion was held on "Experiences of Political Participation of LGTBI Persons in Latin America."
Commissioner Rodrigo Escobar Gil gave opening remarks, underscoring the importance of the participation of LGTBI persons in countries' public and political life in order to build a more pluralistic, inclusive, and just society.

A principal, autonomous body of
the Organization of American States (OAS),
the IACHR derives its mandate from the OAS Charter and
the American Convention on Human Rights.

The Inter-American Commission has a mandate to promote respect for human rights in the region and acts as a consultative body to the OAS in this matter. 

The Commission is composed of seven independent members who are elected in an individual capacity by the OAS General Assembly and who do not represent their countries of origin or residence.

3 December 2012. Irregular migration in Greece must be addressed by European Union, says UN Special Rapporteur on the human rights of migrants, François Crépeau

3 December 2012
 – A United Nations independent expert today called on Greece to boost measures to protect the rights of migrants, while stressing that it is also the European Union’s (EU) responsibility to address the plight of a growing number of irregular migrants trapped in the Mediterranean country on their way to European destinations.

“As the large number of irregular migrants stuck in Greece is mainly a result of EU policies and practices, there is a strong need for solidarity and responsibility-sharing within the EU in order to ensure full respect of the human rights of all these migrants,”

the Special Rapporteur on the human rights of migrants, François Crépeau, said at the end of a nine-day visit to Greece.

During his trip, Mr. Crépeau spoke with many Greek interlocutors who expressed dismay at the reluctance of other EU countries at taking on a number of migrants stuck in Greece with little possibility of being returned home, as well as little chance of being integrated in the local labour market and society, given the economic crisis the country is going through.

Mr. Crépeau underlined that while it is the EU’s role to manage migration flows to Greece, the Greek Government needs to respect the human rights of migrants.

“I urge the Greek authorities to undertake all the necessary measures to combat discrimination against migrants,” he said.
“I am deeply concerned about the widespread xenophobic violence and attacks against migrants in Greece, and I strongly condemn the inadequate response by the law enforcement agencies to curb this violence, and to punish those responsible.”

In particular, the Special Rapporteur drew attention to a new policy implemented by the Greek Government which systematically detains everyone that is detected as irregularly entering the Greek territory, including children and families.
Separated or unaccompanied children are let go without an official status in the country.

“There does not seem to exist a clear, coherent strategy as to what to do with irregular migrants who are not clearly and easily deportable,”
Mr. Crépeau said.
“I met migrant children who lived in abandoned buildings or under highway overpasses, without any proper status and without any institutional support apart from the action of some civil society organizations.”

He added that this policy leaves individuals in a state of legal limbo and goes against a human rights framework.

A plan for a civilian asylum and first reception service in Greece that would effectively and quickly screen migrants with vulnerabilities has been supported by the EU.
However, Mr. Crépeau said not enough financing has been received to fund these services.

“I am concerned by the lack of appropriate staffing and budget yet dedicated to these two services, and I urge the Greek government and the EU to work together in order to ensure their swift operationalization.”

While in Greece, Mr. Crépeau visited Athens, the Evros region bordering Turkey, the Aegean island of Lesbos, and the western port city of Patras.
He met with Government representatives, civil society and international organizations, as well as migrants themselves, including in detention centres.

Mr. Crépeau’s visit was the last stage of a special study on the management of the EU’s external borders.
He visited Brussels in May, Tunisia and Turkey over the summer and Italy in October.
The Special Rapporteur will present a report on his findings to the UN Human Rights Council in June next year.

Independent experts, or special rapporteurs like Mr. Crépeau, are appointed by the Geneva-based Council to examine and report back on a country situation or a specific human rights theme.

The positions are honorary and the experts are not UN staff, nor are they paid for their work.
UN News Service
.....................................................................
GENEVA / ATHENS (21 November 2012) 

– The United Nations Special Rapporteur on the human rights of migrants, François Crépeau, will visit Greece from 25 November to 3 December as part of his yearlong study on the management of the external borders of the European Union, which has already taken him to Brussels, Tunisia, Turkey and Italy earlier this year.

“Given its strategic position in the Mediterranean, sharing both a land- and sea border with Turkey, Greece has become a key point of entry for many migrants seeking to reach the European Union,”
Mr. Crépeau said.

During his nine-day mission to Greece,
the human rights expert will meet with a range of government officials responsible for border control and migration, the EU’s representation in Greece, international organisations, NGOs, and migrants themselves, to discuss the complex management of the Greek border.

The UN Human Rights Council’s envoy will also visit a number of migrant detention centers.

Mr. Crépeau’s 
visit to Greece is the fifth and final stage in his study on the management of the EU external borders.
He visited Brussels in May, Tunisia and Turkey in June, and Italy in October.

At the end of the mission, the UN Special Rapporteur will share his preliminary conclusions at a press conference on 3 December 2012 at 14.00, at Divani Palace Acropolis, 19-25 Parthenonos.

The study, launched by the UN Special Rapporteur on the human rights of migrants, will result in a special report which will be presented to the UN Human Rights Council in June 2013.

François Crépeau (Canada) 
was appointed Special Rapporteur on the human rights of migrants in June 2011 by the UN Human Rights Council, for an initial period of three years.
As Special Rapporteur, he is independent from any government or organization and serves in his individual capacity.
Mr. Crépeau 
is also Full Professor at the Faculty of Law of McGill University, in Montréal, where he holds the Hans and Tamar Oppenheimer Chair in Public International Law.

Learn more, log on to: http://www2.ohchr.org/english/issues/migration/rapporteur/index.htm

1η Dek 2012 ACTUP-HELMSIC Athens Gazi