Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

ΣΥΔ-ΠΛΕΙΑΔΕΣ: Δ.Τ. / «Αθώωση τρανς γυναικών που στοχοποιήθηκαν κατά τις επιχειρήσεις ‘Ξένιος Δίας’. Δίχως καμία νομική βάση οι συλλήψεις λόγω ταυτότητας φύλου.»

Αναδημοσιεύουμε το Δ.Τ. που μας έστειλαν από το ΣΥΔ και τις ΠΛΕΙΑΔΕΣ 
Ευτυχώς που υπάρχουν άμεσες αντιδράσεις...
απέναντι στην αστυνομική βία..
............................
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: 
«Αθώωση τρανς γυναικών που στοχοποιήθηκαν κατά τις επιχειρήσεις ‘Ξένιος Δίας’. Δίχως καμία νομική βάση οι συλλήψεις λόγω ταυτότητας φύλου.»

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), αναγνωρισμένο Σωματείο για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των διεμφυλικών /τρανς ατόμων και 
η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες», μη κυβερνητική οργάνωση με αντικείμενο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρέχει νομική, ιατρική, εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ευάλωτα άτομα και ομάδες
με το παρόν δελτίο τύπου, 
ενημερώνουν για την αθώωση τρανς γυναικών που στοχοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων «Ξένιος Δίας».

Συγκεκριμένα την Τρίτη 3.4.2013 αθωώθηκε και η τελευταία τρανς γυναίκα που είχε συλληφθεί κατά την περίοδο που διεξάγονταν οι επιχειρήσεις της αστυνομίας που συνοδεύονταν με υποχρεωτικές εξετάσεις hiv. 

Το δικαστήριο αποδέχτηκε την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης ότι η σύμπτωση της ιδιότητας του τρανς ατόμου με την παρουσία του σε συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο δεν μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο ασκεί σεξουαλική εργασία, πόσο δε μάλλον ότι «παρενοχλεί» τους περαστικούς. Αντίθετα, η παραπομπή του ατόμου, όμως, σε δίκη με μόνη τη σύμπτωση των ανωτέρω, σημαίνει ότι ποινικοποιείται η ταυτότητα φύλου της, κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε μια ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία. 

Την υπεράσπιση των τρανς γυναικών είχε αναλάβει η δικηγόρος Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα, 
Πρόεδρος της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες». 

Μετά αυτών, 
το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) και 
η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες»
δηλώνουν ότι θα κινηθούν άμεσα νομικά κατά παντός υπευθύνου που στοχοποίησε κατά παράνομο τρόπο τρανς άτομα χωρίς καμία επαρκή αιτιολογία. 

Θα ακολουθήσει ξεχωριστό κοινό δελτίο τύπου των ΣΥΔ-Πλειάδες, γι’ αυτό το θέμα, σύντομα.

 ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΏΝ (Σ.Υ.Δ.)
Ζαν Μωρεάς 17, Κουκάκι, Αθήνα, ΤΚ 11741

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – «ΠΛΕΙΑΔΕΣ»
Βουλγαροκτόνου 42, Αθήνα, ΤΚ 11472