Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Αφγανός κρατούμενος στην Αμυγδαλέζα, ασθενής AIDS, ξεψύχησε προχθές (11-02-2015) στο Ν/Σ Σωτηρία! ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ



Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, άφησε την τελευταία του πνοή ο 23/χρονος Αφγανός πρόσφυγας SA.MA.AK.

O SA., που κρατείτο στο Κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Σωτηρία σε κρίσιμη κατάσταση (κώμα), με βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού, διασωληνώθηκε στη μονάδα ΚΑΑ, ενώ διαγνώσθηκε πως έπασχε από AIDS και ηπατίτιδα C και είχε σε προχωρημένο στάδιο μύκητες στο αίμα. 

Ο SA. δυστυχώς πέθανε πολύ γρήγορα και η διαπίστωση των γιατρών είναι πως αργήσανε να τον φέρουνε τόσο που δεν μπορούσε πια να γίνει τίποτε. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που επικαλούνται «κύκλους της αστυνομίας, «ο Σα.Μα.Ακ. παρουσίασε αδιαθεσία στις 4 Φεβρουαρίου το βράδυ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, από όπου επέστρεψε στην Αμυγδαλέζα τα ξημερώματα της 5ης Φεβρουαρίου. 
Στις 8 του μηνός εκδήλωσε και πάλι αδιαθεσία, μεταφέρθηκε στο Αγία Όλγα και από κει, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο Σωτηρία, όπου πέθανε το μεσημέρι της Τρίτης». 

Οι «κύκλοι» της ΕΛΑΣ δεν αναφέρουν τίποτε για AIDS, παρ’ όλα αυτά, πληροφορίες της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» από ιατρικές πηγές, αναφέρουν πως κατά την δεύτερη εισαγωγή του στο νοσοκομείο Σωτηρία υπήρξε ενημέρωση των γιατρών πως πάσχει από AIDS, κάτι που ήταν προφανώς ήδη γνωστό.

Από τα γεγονότα προκύπτουν τα προφανή ερωτήματα:

-Ποιος ευθύνεται για το τραγικό περιστατικό; Θα κινηθούν οι διαδικασίες για απόδοση ευθυνών;

-Προβλέπονται ιατρικές εξετάσεις για τους κρατουμένους στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης κατά την εισαγωγή τους σε αυτά και κατά πόσο διεξάγονται;

-Υπάρχει ιατροφαρμακευτική φροντίδα και από ποιες υπηρεσίες παρέχεται εντός των Κέντρων Κράτησης;

-Πόσο άμεσα κινδυνεύει η ζωή όλων των κρατουμένων αλλά και των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. από μη επαρκή διάγνωση και παρακολούθηση της υγείας των κρατουμένων;

O SAYED δεν είναι ο πρώτος πρόσφυγας που χάνει τη ζωή του από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ντροπής και πολύ φοβούμαστε πως δεν θα είναι και ο τελευταίος. 

Συγκεκριμένα είναι ο τρίτος νεκρός στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας. 

Οι άνθρωποι που κρατούνται εκεί, πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή το «έγκλημα» πως στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων, καθώς κρατούνται επί πολλούς μήνες ή και χρόνια σε άθλιες συνθήκες για τις οποίες πολλές φορές έχουν εξεγερθεί δίκαια. 

Ειδικά η Αμυγδαλέζα, με τα κοντέϊνερ-κλουβιά που είναι ακατάλληλα ακόμα και για ποντίκια και τα διπλά αγκαθωτά συρματοπλέγματα δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να μετατραπεί σε ανοικτό κέντρο φιλοξενίας, όπως πρόσφατα εξαγγέλθηκε ως πρόθεση από τις νέες αρμόδιες κυβερνητικές αρχές για τα κέντρα κράτησης.

Όμως και σε άλλα στρατόπεδα, οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι πολύ καλύτερες.

Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτούμε το άμεσο κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αρχής γενομένης από την Αμυγδαλέζα που αντικατοπτρίζει απόλυτα το προηγούμενο δόγμα των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και των Αστυνομικών Αρχών να «κάνουν το βίο αβίωτο» στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Το τέλος στη ντροπή αυτή είναι το ελάχιστο που η νέα κυβέρνηση πρέπει και μπορεί να πράξει για να προστατέψει την ανθρώπινη υπόσταση, να σταματήσει να κινδυνεύει η ζωή χιλιάδων ανθρώπων, να ξεκινήσει από τα μίνιμουμ ο εξορθολογισμός της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας.

Την Τρίτη 17/2 στις 7.30 μ.μ. στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, καλούμε στην συνέλευση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης για να αποφασίσουμε τις δράσεις μας με στόχο το κλείσιμο των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων.

Αφγανική Κοινότητα Ελλάδας
Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»
Τέλος συζήτησης