Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Σε Μόρια και Νοσοκομείο Μυτιλήνης ο πρόεδρος και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών (ΚΥΤ) και το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης επισκέφθηκαν σήμερα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας, και στελέχη του Οργανισμού, (όπως ο γιατρός Σ.Σαπουνάς γνωστός απ την υπόθεση με την Γ.Υ.39Α τις διώξεις και την διαπόμπευση εναντίων των οροθετικών χρηστριών το 2012 και νύν σύμβουλος του προέδρου του ΕΟΔΥ) για επιτόπια αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στο ΚΥΤ και στις δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε διευρυμένη συνάντηση με τον αναπληρωτή διοικητή του ΚΥΤ, με εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Υπηρεσίας Ασύλου, τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο ΚΥΤ, καθώς και με άλλους αρμόδιους φορείς. 
Στις συζητήσεις αυτές δόθηκε έμφαση στη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και στην επαρκή υγειονομική κάλυψη των φιλοξενούμενων προσφύγων/μεταναστών.



Τα στελέχη του ΕΟΔΥ συναντήθηκαν επίσης με τον διευθυντή προγραμμάτων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», Απόστολο Βεΐζη, με στόχο την καλύτερη συνεργασία για την ολοκληρωμένη διαχείριση της υγειονομικής παρέμβασης στη Μόρια και την ιδιαίτερη έμφαση στη μέριμνα και φροντίδα για την περίθαλψη των μικρών παιδιών.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ μετέφερε στους συνομιλητές του τη βούληση κι αποφασιστικότητα του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για ενίσχυση της υποστήριξης των υγειονομικών δομών των νησιών που δέχονται μεγάλο φορτίο λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια κι αξιοπρέπεια στις διογκούμενες ανάγκες.



Όπως σημείωσε, έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες για επιτυχή ολοκλήρωση έως το τέλος του έτους των προσλήψεων του προσωπικού στα ΚΥΤ, ενώ θα γίνει άμεση επαναπροκήρυξη των κενών θέσεων και σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκινά η εκπαίδευση του προσωπικού που έχει ήδη τοποθετηθεί. 
Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες προμήθειες ιατρικών αναλωσίμων, φαρμακευτικού υλικού, ηλεκτρονικού εξοπλισμού και λοιπών αναγκών.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δηλώνει πως υλοποιεί όλες τις απαραίτητες δράσεις για τη διασφάλιση και προαγωγή της υγείας των πολιτών και τη διαρκή υγειονομική και ψυχοκοινωνική κάλυψη των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα.


Κέρδος online   15/11/2019 18:28