Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΑΜΟΣ 04/09/ 2012 Ανακοίνωση Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες

Σάμος 4/9/2012
Κάτω από απάνθρωπες συνθήκες συνεχίζουν να βρίσκονται κρατούμενοι σε χώρο του λιμενικού ταμείου Σύριοι πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους. 
Πρόκειται για 40 άτομα, εκ των οποίων 8 γυναίκες –η μία έγκυος- και 6 παιδιά, που ζουν στοιβαγμένοι από τις 25/8 σε 30τμ, με μία κουβέρτα για πόρτα και μία τουαλέτα. 
Το κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που τους επισκέφθηκε δήλωσε ότι οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες και ότι υπάρχει φόβος για την εκδήλωση ασθενειών. 
Οι πρόσφυγες καταγγέλουν τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και σίτισης. 
Ζητούν να αναγνωρισθούν ως πρόσφυγες και να απελευθερωθούν. 
Κάποιοι από αυτούς ενώ έχουν ήδη αναγνωριστεί ως πρόσφυγες από τον ΟΗΕ, παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να είναι κρατούμενοι παράνομα.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις 
και από τη μία 
δια στόματος Δένδια δηλώνει ότι όσοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές όπως η Συρία θα θεωρούνται αυτομάτως πρόσφυγες και δεν θα κρατούνται, 
από την άλλη 
οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές δηλώνουν ότι δεν έχουν γραπτώς καμία τέτοια εντολή και παρατείνουν το καθεστώς της κράτησης. Πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο, με μόνα θύματα τους μετανάστες.
Απαιτούμε την άμεση αναγνώριση αυτών των ανθρώπων ως προσφύγων και την απελευθέρωσή τους.
Καλούμε κάθε συλλογικότητα, κάθε σωματείο, κάθε προοδευτικό άνθρωπο να πάρει θέση και να σταθεί αλληλέγγυος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και να μην παρασυρθεί από τη κυβερνητική προπαγάνδα των ΜΜΕ που φωτογραφίζει τους μετανάστες ως τους υπευθύνους των δικών μας καθημερινών προβλημάτων. 
Να καταγγείλουμε το πολεμικό έγκλημα που προετοιμάζεται στη Συρία, την νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση που θα αιματοκυλήσει για ακόμη μια φορά τους λαούς της περιοχής και με τη εμπολοκή και της δικής μας χώρας.

Κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα –Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες