Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Η αφίσα του 5ου Pride Θεσσαλονίκης 2016: «ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛ@Σ!»


Δύο περίπου μήνες πριν τη διοργάνωση του 5ου Pride της Θεσσαλονίκης ήρθε  η ώρα να ανακοινώσουμε την αφίσα της φετινής διοργάνωσης, αλλά και να ενημερώσουμε/ διευκρινίσουμε ορισμένα ζητήματα.

Όπως έχουμε τονίσει σε προηγούμενη δημόσια ανακοίνωση μας στις 24 Μαρτίου 2016 για την «Homophonia Thessaloniki Pride», η κάθε διοργάνωση για εμάς είναι μια δράση πρωτίστως κινηματική, πολιτική, αλλά και πολιτιστική, για την πόλη.

Ταχθήκαμε ενάντια στους αποκλεισμούς συλλογικοτήτων και οργανώσεων από την διοργάνωση, πράγμα που πετύχαμε. 

Στην πρώτη συνάντηση των οργανώσεων με τον Δήμο Θεσσαλονίκης ζητήσαμε και καταφέραμε να παραβρεθεί και τρίτη lgbtqi συλλογικότητα της πόλης, ασχέτως εάν στη συνέχεια η ίδια επέλεξε να μη συμμετέχει στη συνδιοργάνωση του 5ου Pride της Θεσσαλονίκης.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι φέτος  ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει τον ρόλο του συνδιοργανωτή, αλλά προσφέρει την αιγίδα του στη διοργάνωση, καθώς και τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό για την πραγματοποίηση της.

Μετά την αρχική επαφή μας με τους εκπροσώπους του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήσαμε οι δύο συνδιοργανώτριες οργανώσεις συνάντηση αναφορικά με το σύνθημα, την θεματική και την αφίσα του 5ου Pride της Θεσσαλονίκης. 

Η «Homphonia Thessaloniki Pride» διεκδίκησε και κατάφερε στην φετινή επίσημη αφίσα του Pride να υπάρχουν ΜΟΝΟ τα τρία λογότυπα, της «Homphonia Thessaloniki Pride», της «Thessaloniki Pride» καθώς και αυτό του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές δημόσια είμαστε αντίθετοι σε χρηματοδοτήσεις και χορηγίες, όχι μόνο εκπροσώπων κυβερνήσεων, αλλά και ιδρυμάτων που εκφράζουν επιχειρηματικά συμφέροντα, αρνούμενοι να συμβάλλουμε στο ξέπλυμα καταπάτησης άλλων δικαιωμάτων, όπως είναι το συλλογικό δικαίωμα στην εθνική ανεξαρτησία του κάθε λαού, ή όπως τα εργασιακά που καταπατούνται σήμερα συστηματικά από επιχειρηματικούς ομίλους που το όνομα τους φέρουν ιδρύματα.

Οποιαδήποτε αντιγραφή και παραλλαγή της επίσημης αφίσας του 5ου Pride της Θεσσαλονίκης ουδεμία έγκριση ή σχέση έχει με την «Homophonia Thessaloniki Pride».

«ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛ@Σ!».

Το 5ο Pride της Θεσσαλονίκης εστιάζει στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, η οποία υποδαυλίζει και θρέφει την εκδήλωση μίσους στους διαφορετικούς και τις διαφορετικές, στην lbtqi κοινότητα, στους οροθετικούς, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σε κάθε και καθεμία που διαφέρει.

Η lgbtqi κοινότητα της Θεσσαλονίκης μαζί με το σύνολο των πολιτών πρέπει να παλέψουν ενωμένοι και ενωμένες απέναντι στον φασισμό, τον ρατσισμό και τη ρητορική μίσους.

Γι' αυτό το λόγο το σύνθημα του 5ου Pride της Θεσσαλονίκης βασίζεται στην ευαγγελική ρήση "αγαπάτε αλλήλους" (κατά Ιωάννην, ιγ΄:34).

Η ανδρόγυνη φιγούρα του τραπουλόχαρτου της αφίσας υπενθυμίζει ότι η αγάπη πάντα υπερισχύει του μίσους, κι η προσαρμογή της ρήσης σε γραφή που δε φανερώνει γένος υπενθυμίζει ότι η προτροπή για αγάπη ισχύει για κάθε ανθρώπινο πλάσμα χωρίς εξαιρέσεις.

Homohponia Thessaloniki Pride