Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Φτωχότερο το Φεμινιστικό Κίνημα - «Έφυγε» η Καίτη Κωσταβάρα-Παπαρήγα



Την Πέμπτη 31.12.2015 έφυγε από τη ζωή η Καίτη Κωσταβάρα-Παπαρήγα, μία σημαντικότατη προσωπικότητα του φεμινιστικού κινήματος της πατρίδας μας. 


Η συνεργασία της ACTUP ΔΡΑΣΕ HELLAS με τη Νομικό κ Ακτιβίστρια Καίτη Κωσταβάρα ξεκίνησε στα 1999-2000 και όλο αυτό το διάστημα υπήρξε δημιουργική.  

Μας βοήθησε και μας στήριξε  στην προσπάθεια ενδυνάμωσης των οροθετικών γυναικών για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, πράγμα αδύνατο να συζητηθεί εκείνη την περίοδο, δώσαμε κοινούς αγώνες για τη δημιουργία του νομικού πλαισίου για την πορνεία το 1999- της νομοθεσίας για το Trafficking 2002 και του σχετικού ΠΔ την επόμενη χρονιά. Βρεθήκαμε μαζί στη δημιουργία του "Παρατηρητηρίου για τη Βία κατά των γυναικών και το Trafficking" του 2003 στη συγγραφή της πρώτης έκθεσης γι αυτό, παράλληλα υπήρξε η νομικός μας εκείνης της περιόδου για θέματα βίας. 

Όλη αυτή η συνεργασία σφραγίσθηκε με την κοινή στέγαση της ACTUP με τις λοιπές Γυναικείες οργανώσεις στον χώρο του Παρατηρητηρίου  για την περίοδο από το 2002-2004 και φυσικά μας στήριξε στη δημιουργία του πρώτου ξενώνα για ΑΝΔΡΕΣ ΘΥΜΑΤΑ TRAFFICKING.

Ήταν, παρά τις δυσκολίες στην υγεία της, κοντά μας σε όλες τις προσπάθειες που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στο στίγμα και τις διακρίσεις. 

Στήριξε με την παρουσία και τη συμμετοχή στις συζητήσεις μας, τα πρώτα Film Fest (2001-2003-2005-2006) για το HIV/AIDS αλλά και για το Trafficking (2002-2004-2005)   

Στήριξε όλες τις δράσεις μας και την οργάνωση με όλες τις δυνάμεις της όλη αυτή την περίοδο.
Ιδιαίτερα για εμάς
Αυτή η απώλεια είναι μεγάλη
Καλό της ταξίδι. 
..................................................
ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό όπως κυκλοφόρησε από τη ΓΓΙΦ

.................................................. 

Από τα χρόνια της μεταπολίτευσης, μέχρι και το τέλος της ζωής της, αγωνίστηκε επί σειρά ετών για την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Παράλληλα, υπήρξε επικεφαλής της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών και της εθνικής αντιπροσωπείας, μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστερών Φεμινιστριών, τη δεκαετία του 1990, και μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Λόμπι  Γυναικών. 

Η Καίτη Κωσταβάρα- Παπαρήγα σπούδασε νομικά, πραγματοποιώντας και μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα εγκληματολογίας στην Ιταλία και  την Γαλλία. 
Επίσης, συμμετείχε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που συνέταξε το νόμο 1329/83, ο οποίος τροποποίησε το Οικογενειακό Δίκαιο. 

Διετέλεσε συντονίστρια του Εθνικού Παρατηρητηρίου «Για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών», καθώς και συντάκτρια της πρώτης Εθνικής Έκθεσης για το ίδιο θέμα. 

Ήταν μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών (2000-2004) και της Επιτροπής Έρευνας της Commission για τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρου εργασίας. 

Ακτιβίστρια, επιστήμονας, ερευνήτρια, συγγραφέας πολλών βιβλίων, μελετών και άρθρων, η Καίτη Κωσταβάρα-Παπαρήγα, θα μείνει στη μνήμη μας, κυρίως ως μία μαχητική δικηγόρος -υπερασπίστρια των γυναικών θυμάτων βιασμού σε όλες τις σημαντικές δίκες που αναμείχθηκε το φεμινιστικό κίνημα της μεταπολίτευσης στη χώρα μας, αλλά και για σπουδαία δράση της σε όλα τα ζητήματα έμφυλης βίας. 

Όπως αναφέρει και στο βιβλίο της 
Βιασμός -Το έγκλημα, η δίκη, ο νόμος και οι κοινωνικές αντιλήψεις

«..όσο θα υπάρχει ο φόβος του βιασμού δεν είναι δυνατό να προσδοκούμε ότι μπορεί να διαμορφωθεί Κοινωνία Δικαίου, όπου ο χαρακτηρισμός του φύλου δεν θα ασκεί καμία επίδραση για την αναγνώριση της συμβολής του κάθε ανθρώπου στην  ανάπτυξή της,  μια κοινωνία απαλλαγμένη από τις προδιαγραφές των στερεότυπων ρόλων.»

Η πλούσια παρακαταθήκη που μας αφήνει με το έργο και τη δράσης της, προσθέτει δύναμη, γνώση και ελπίδα στην αέναη  προσπάθειά μας  για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την κοινωνική απελευθέρωση των γυναικών.