Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Προς τον Υπ.Εργασίας & Κοιν. Ασφάλισης κ. Γ.Κουτρουμάνη. Θέμα: Επανεξέταση του ποσοστού αναπηρίας για τους μεταμοσχευθέντες ήπατος

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Κύριε Υπουργέ,

Σε απόγνωση βρίσκονται πλέον 350 μεταμοσχευθέντες ήπατος - εκ των οποίων και 35 παιδιά- κατόπιν αλλαγών του νέου Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (Κ.Ε.Β.Α.) του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τον οποίο επέρχεται δραστική μείωση του ποσοστού αναπηρίας για τους εν λόγω ασθενείς.
Συγκεκριμένα το ποσοστό αναπηρίας για τους μεταμοσχευθέντες ήπατος μειώνεται από το 80% στο 10% τον δεύτερο χρόνο μετά τη μεταμόσχευση, σε αντίθεση με το σταθερό δια βίου και σημαντικά υψηλότερο ποσοστό αναπηρίας άλλων μεταμοσχευμένων ασθενών.

Είναι δε γνωστό πως ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ο κατεξοχήν αρμόδιος οργανισμός της χώρας όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις αναφέρει ότι επιβάλλεται να προσδιοριστεί το ποσοστό αναπηρίας στους μεταμοσχευμένους από ήπαρ σε άνω του 80%. Άλλωστε την ίδια εισήγηση έχει καταθέσει και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας στην οποία προσδιορίζεται το ποσοστό αναπηρίας σε μεταμοσχευμένους από ήπαρ άνω του 80%.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας των ηπατοπαθών ασθενών είναι κατανοητό ότι οι μεταμοσχευμένοι πρέπει να βρίσκονται σε συχνή παρακολούθηση με τακτές νοσηλείες και μετά την υποβληθείσα μεταμόσχευση για την αποτροπή της απόρριψης του μοσχεύματός τους.

Συνεπώς οποιαδήποτε μείωση του ποσοστού αναπηρίας δεν θα τους επιτρέπει να έχουν την απαραίτητη θεραπεία εφ΄ όρου ζωής, λόγω αδυναμίας να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο μεγάλο κόστος θεραπείας.

Κατόπιν των ως άνω ερωτάται o κος. Υπουργός,

Προτίθεστε να προβείτε σε επανεξέταση του Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας για τους μεταμοσχευθέντες ήπατος;


Τρίτη,20 Δεκεμβρίου 2011

Ο Ερωτών Βουλευτής,
Παναγιώτης Κουρουμπλής

Άσχετη και Άκαιρη ερώτηση Βουλευτή, κυριολεκτικά ότι νάναι..

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι πραγματικά η ύψιστη μορφή Δημοκρατίας..
Αλλά ο τρόπος υποβολής των ερωτήσεων ΠΛΕΟΝ μας υποψιάζει όλους...
και οι υποψίες στρέφονται και προς τον ερωτώντα αλλά και πρός τούς ερωτώμενους...

Φυσικά μένουν αναπάντητα τα ερωτήματα:
1) για πιό λόγο ΞΑΝΑ μια ερώτηση για ενα θέμα που έχει κλείσει...
-ΚΕΕΛΠΝΟ Χρματοδοτήσεις Γριππης Απρ -Σεπ 2010- τόσος μονοϊδεασμός με το ΚΕΕΛΠΝΟ?

2) για πιό λόγο ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΕΙ Ο ΛΟΒΕΡ-DOS ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ δε γίνονται σωστότερες οι ερωτήσεις απο τους Βουλευτές για τα πεπραγμένα ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ 2009-2011?...

3) Για πιο λόγο αποφεύγονται Ερωτήσεις για τα Πεπραγμένα στο χώρο του Υπουργείου Υγείας επί Κυβερνήσεων 2009-2011? - Αν πραγματικά θέλουν να μας πείσουν ότι κάνουν αντιπολίτευση και Αντίσταση στη σκληρή Μνημονιακή Πολιτική...

Αν έχει αποφασιστεί από τους ήδη υπάρχοντες στην Ελληνική Βουλή Βουλευτές ότι θα παίξουν τους "Αντιστασιακούς" με σημαδεμένη τράπουλα κάνουν λάθος έχουμε γνώση και παρακολουθούμε τις εξελίξεις...

Πραγματικά κυρίες και κύριοι της Ελληνικής Βουλής δε χρειαζόμαστε τέτοιες ερωτήσεις...

ΣΑΣ ΤΙΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ

για την Ιστορία, την παραθέτουμε..

Προς τους κ.κ. Υπ. Οικ./ κ. Ε. Βενιζέλο & ΥΥΚΑ κ. Α. Λοβέρδο.
Θέμα: Διαχείριση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων(ΚΕΕΛΠΝΟ)


Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότερο έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν στη διαχείριση και λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ειδικότερα κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας πραγματοποιείται έρευνα για το ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορά σε πληρωμές προς τρίτους (18 εταιρείες και λοιποί οργανισμοί) για την περίοδο Απριλίου έως Σεπτεμβρίου 2009.

Από την έως τώρα έρευνα διαπιστώθηκαν ή διερευνώνται τα ακόλουθα:

1. Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του ιού Η1Ν1, τεχνική εταιρεία ανέλαβε με απ’ ευθείας ανάθεση ως κατεπείγουσα εργασία την εγκατάσταση θερμικών καμερών σε επιλεγμένα σημεία εισόδου στην χώρα (κυρίως αεροδρόμια).
Διαπιστώθηκε ότι οι κάμερες που τοποθετήθηκαν ακολούθησαν τη διαδρομή: εισαγωγέας, πώληση στην ελληνική εταιρεία Α με κέρδος περίπου 20%, πώληση στην ελληνική εταιρεία Β με κέρδος 15%, πώληση στην τεχνική εταιρεία που έκανε την εγκατάσταση με κέρδος 60-80%, η οποία στην τιμολόγηση προς το ΚΕΕΛΠΝΟ προσέθεσε επί πλέον 30%.
Η μεθόδευση της αλλεπάλληλης παρεμβολής εταιρειών οδηγεί σε σημαντική υπερτιμολόγηση του αντικειμένου προμήθειας περίπου κατά 250%.

2. Πληρωμή προκαταβολικά τοις μετρητοίς ποσού 750.000€ σε γνωστή εκδοτική εταιρεία για πραγματοποίηση εκδήλωσης, η οποία επρόκειτο να γίνει τον Ιανουάριο του 2010. Τόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και η αποδέκτρια των χρημάτων εμφανίζουν στα βιβλία τους τις εν λόγω συναλλαγές ως «δωρεά».
Σημειώνεται ότι αντίστοιχη εκδήλωση έγινε και το 2009 με κόστος 250.000€.

3. Διάφορες πληρωμές σε διαφημιστικές, εκτυπωτικές και επικοινωνιακές εταιρείες.
Οι εργασίες ή οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν διερευνώνται ως υπερβολικές και υπερτιμολογημένες.
Μεταξύ των περιπτώσεων αυτών είναι και πληρωμές σε συγκεκριμένα έντυπα μέσα ενημέρωσης.

4. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών φύλαξης, στις οποίες παρατηρήθηκε η ανάθεση εργασιών σε άλλες ομοειδείς με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους των υπηρεσιών.

5. Ελέγχθηκαν εμβάσματα προς την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής Βύρωνα ύψους περίπου 700.000€ με αιτιολογία το κοινωνικό έργο του Μητροπολίτη σε θέματα υγείας. Διερευνάται η πραγματοποίηση του έργου σε συνδυασμό με το καταστατικό του ΚΕΕΛΠΝΟ προς γνωστή Μ.Κ.Ο..
Η υπόθεση αυτή έχει ήδη συσχετισθεί και ενσωματωθεί στην κύρια έρευνα.

6. Διερευνάται η αγορά του κτιρίου που στεγάζει τις υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η αντικειμενική αξία του οποίου ήταν περίπου 3,5 εκατομμύρια € και στο συμβόλαιο ανήλθε στα 11 εκατομμύρια € περίπου, ενώ εκταμιεύθηκε και το ποσό των 2,7 εκατομμυρίων € για την αποπεράτωση.

7. Στις 28/4/2010 πραγματοποιήθηκε έλεγχος στις εγκαταστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να ληφθούν στοιχεία (αποφάσεις εκταμίευσης, αποφάσεις ανάθεσης έργων και υπηρεσιών, αναγκαιότητα των δαπανών κλπ) για την ολοκλήρωση του ελέγχου.
Έχουν ζητηθεί συγκεκριμένα έγγραφα μετά την επεξεργασία των οποίων θα υποβληθεί το πόρισμα αρμοδίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 2009 οι πληρωμές προς διάφορους προμηθευτές του ΚΕΕΛΠΝΟ ανήλθαν στο ποσό των 92.452.000€, ενώ το 2008 ήταν 22.121.876€ και το 2007 15.506.584€!

Κατόπιν των ως άνω ερωτώνται oι κ.κ Υπουργοί,

Σε τι ενέργειες θα προβείτε, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η έρευνα που αφορά την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ και να αποδοθούν οι ευθύνες;


Ο Ερωτών Βουλευτής
Παναγιώτης Κουρουμπλής