Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

04/12/2012 / Με αφομή το άρθρο: "Απάντηση ΚΕΘΕΑ - 18 ΑΝΩ και ΟΚΑΝΑ στην "Αυγή""

Διαβάσαμε το παρακάτω δημοσίευμα του Βενιζέλου Β. απ την εφημερίδα ΑΥΓΗ
 
Απαντώντας στο χθεσινό ρεπορτάζ της "Αυγής" σχετικά με το σχέδιο του δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) για τη δημιουργία δύο χώρων προένταξης για χρήστες ναρκωτικών στην Αθήνα, ο διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Χαράλαμπος Πουλόπουλος και η επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας απεξάρτησης 18 ΑΝΩ Κατερίνα Μάτσα μάς απέστειλαν την παρακάτω κοινή δήλωσή τους:


Για τους χώρους προένταξης για τους χρήστες ναρκωτικών
“Το ΚΕΘΕΑ και το 18 ΑΝΩ δεν συμφωνούν με τη δημιουργία ενός χώρου ελεγχόμενης χρήσης στο κέντρο της Αθήνας.

Οι λόγοι είναι επιστημονικοί, κοινωνικοί, νομικοί και ηθικοί.

Αναρωτιόμαστε ποιον θα ωφελήσει ένας χώρος ελεγχόμενης χρήσης, χωρίς προδιαγραφές, σε έναν στενό δρόμο της Αθήνας.

Ποια θα είναι η ωφέλεια για τους ίδιους τους χρήστες και την κοινωνία, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη σε περίπτωση υπερβολικής ή νοθευμένης δόσης, πόσο μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο της κοινωνικής όχλησης;

Μήπως τελικά η ελεγχόμενη χρήση θέτει εμπόδια στην κινητοποίηση για απεξάρτηση και θεραπεία;

Είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι, ενώ ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΚΑΝΑ επιδίωξαν τη μεταφορά των μονάδων υποκαταστάτων από το κέντρο της Αθήνας στα νοσοκομεία, θέλουν να προχωρήσουν τώρα σε μια αμφιλεγόμενη «καινοτομία», αυτή της δημιουργία ενός χώρου ελεγχόμενης χρήσης.

Το ΚΕΘΕΑ και το 18 ΑΝΩ πρότειναν τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης για την Αθήνα και τη συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και τον δήμο στο πλαίσιο ενός Κέντρου Βοήθειας και Προένταξης, σε θέματα υγείας, στέγασης, διατροφής, νομικής υποστήριξης, ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας, κάτι που άλλωστε κάνουν εδώ και πολλά χρόνια με τους χρήστες στον δρόμο.

Αν κάποιοι θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός χώρου όπου θα γίνεται και χρήση, ας προχωρήσουν μόνοι τους και ας αναλάβουν την ευθύνη..

Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής ΚΕΘΕΑ
Κατερίνα Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη 18 ΑΝΩ”.

για το ίδιο:
Μ. Μαλλιώρη: Το σχέδιό μας συνιστάται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα
Σχετικά με το ίδιο ρεπορτάζ της "Αυγής", λάβαμε επίσης και δημοσιεύουμε την παρακάτω γραπτή δήλωση από την πρόεδρο του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μένη Μαλλιώρη:

"Οι χώροι προένταξης, όπου πιλοτικά θα μπορεί να εφαρμόζεται η ελεγχόμενη χρήση, είναι αυτό που προτείνεται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα (EMCDDA, ECDC) για χώρες με μεγάλη λίστα αναμονής για ένταξη σε θεραπεία και με υψηλή συχνότητα μολυσματικών νόσων και κυρίως HIV σε πληθυσμούς ενεργών χρηστών.

Η κοινωνία είναι τόσο έτοιμη για κάτι τέτοιο όσο οξυμμένη είναι και η αντίδρασή της στη θέαση της χρήσης σε δημόσιους χώρους (εισόδους πολυκατοικιών, πεζοδρόμια, παγκάκια, πλατείες), προσβάσιμους σε όλους και επιβαρυμένους με τα απόβλητα της χρήσης.

Η ηθική του ΟΚΑΝΑ υπαγορεύει ότι όταν τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές χρηστών από τη χρήση, οφείλεις, σαν φορέας που έχει την τεχνογνωσία, να περιορίσεις αυτές τις πιθανότητες στο ελάχιστο και όχι να μη βλέπεις τι γίνεται έξω από τους χώρους αρμοδιότητάς σου.

Εξάλλου, οι προδιαγραφές λειτουργίας απαιτούν τη στελέχωση των χώρων από γιατρούς. 
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα, αυτή οφείλει με την απαιτούμενη τεκμηρίωση να προσαρμόζεται στα ισχύοντα δεδομένα.

Κάποτε τα θεραπευτικά προγράμματα ήταν εκτός θεσμικού, νομιμοποιητικού πλαισίου, στη συνέχεια τα δεδομένα και οι αριθμοί υπαγόρευσαν τους νόμους για να λειτουργούμε όλοι ως αναγκαίοι.

Οφείλουμε να έχουμε άριστα αντανακλαστικά, γιατί ως αρμόδιοι φέρουμε για τον τομέα αρμοδιότητάς μας την ευθύνη για την προφύλαξη της ατομικής και της δημόσιας υγείας από τους κινδύνους που ως ειδικοί οφείλουμε να προβλέπουμε.

Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα, ο ΟΚΑΝΑ δηλώνει ότι μπορεί να αναλάβει -έστω και μόνος του για άλλη μια φορά- την ευθύνη για την πιλοτική εφαρμογή χώρων προένταξης, όπου, εκτός των άλλων, θα υπάρχει και μέριμνα για ασφαλή χρήση από ενεργούς χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Μένη Μαλλιώρη,
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών,
Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ".
.............................
με αφορμή τις τοποθετήσεις

-διαβάζοντας τις δηλώσεις και γνωρίζοντας τα του χώρου των Ναρκωτικών τις πολιτικές σχέσεις και το ποιός έχει την εξουσία αυτό το διάστημα. 
-μετά και τις τελευταίες κινήσεις της προέδρου του ΟΚΑΝΑ κατά το έτος 2012 όπου στις συναντήσεις των Ευρωπαίων του ECDC για την υπόθεση του hiv/aids και της αύξησής του στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, δεν εμφανίζονταν κανείς εκπρόσωπος από καμμια άλλη δομή.

μας δείνει την εντύπωση ότι 
ο ΟΚΑΝΑ, ο Δήμος Αθηναίων και ίσως και κάποιος άλλος εταίρος, προετοιμάζουν το έδαφος για ένα ακόμα ΕΣΠΑ, χαμένο όπως το προηγούμενο που πήρε για επέκταση των μονάδων απεξάρτησης στα Νοσοκομεία και το οποίο στάθηκε αφορμή για επερωτήσεις στην Ελληνική Βουλή -Έχουμε αναφερθεί σχετικά από τις αναρτήσεις μας-. 

Αντίστοιχα η τακτική του: να δημιουργώ το πρόβλημα, ταυτόχρονα, να ρίχνω λάσπη, να προσπαθώ να εξαθλιώσω και να εξουθενώνω οικονομικά τον αντίπαλο αποκλείοντάς τον απο το οτιδήποτε, ώστε να παρουσιάζομαι ως "ο μόνος ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ οργανισμός στον χώρο των ΧΕΝ στην Ελλάδα" είναι τόσο παλιά, αλλά και παράλληλα τόσο παιδική που καταντάει επιπόλαια όταν τα ίδια άτομα υλοποιούν-κάνουν κάθε φορά το ίδιο σχέδιο. 

Στο πρόγραμμα όμως και στον σχεδιασμό του, που είναι και η αφορμή αυτών των σκέψεων: 
ΤΟ ΝΑ ΘΕΣ ΝΑ ΞΑΝΑΒΑΛΕΙΣ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΠ ΟΠΟΥ ΤΟΝ ΕΔΙΩΧΝΕΣ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ..
ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΠΊΔΕΙΞΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΕΣ ΑΡΧΕΣ.

Όταν αναφερθήκαμε στο ότι μύρισε ΕΣΠΑ, το συμπέρασμα βγήκε απ την φράση: 
"Εξάλλου, οι προδιαγραφές λειτουργίας απαιτούν τη στελέχωση των χώρων από γιατρούς."
και για να προσλάβεις γιατρούς (το 2012 ή το 2013) όταν όλοι οι οργανισμοί απολύουν τότε μόνο μέσα απ το ΕΣΠΑ θα μπορέσεις να το υλοποιήσεις, εκτός και αν υπάρχουν από αλλού Χρήματα...

Αναφορικά με το: "Η ηθική του ΟΚΑΝΑ υπαγορεύει ότι όταν τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές χρηστών από τη χρήση, οφείλεις, σαν φορέας που έχει την τεχνογνωσία, να περιορίσεις αυτές τις πιθανότητες στο ελάχιστο και όχι να μη βλέπεις τι γίνεται έξω από τους χώρους αρμοδιότητάς σου."
Αναμένουμε ακόμα την ανάλυση - εσωτερική έρευνα για την ραγδαία αύξηση της HIV/AIDS λοίμωξης σε συγκεκριμένη περιοχή της ΑΘΗΝΑΣ κατά το διάστημα οκτ 2011-οκτ 2012, όπως και τα μέτρα που θα λάβει ο οργανισμός, για τον έλεγχο της λοίμωξης.

Να θυμήσουμε τη στάση και τον τρόπο που υπερασπίστηκε ο Οργανισμός υπό την Προεδρία της Κυρίας Μαλλιώρη, τις Χρήστριες Οροθετικές το διάστημα του Απριλίου -Μαίου 2012 όταν ο Πολιτικός της Προϊστάμενος Ανδρέας ΛΟΒΕΡΔΟΣ, τις κυνηγούσε και τις διαπόμπευε ως τις πόρνες που θα καταστρέψουν την ΑΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

ΥΓ
1) ακόμα περιμένουμε το ποιός θα είναι ο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ Αξιολογητής που είχε υποσχεθεί η κυρία Μαλλιώρη του ΟΚΑΝΑ για τον Οργανισμό και υπόσχεται, κάθε φορά που έρχεται σε δύσκολη θέση, ότι θα ανακοινώσει. Ακόμα!!

2) η κυρία Μαλιώρη μάθαμε ότι δεν θέλει Κριτική, γιατί έχει 
ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ ΑΠ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΩΣ..
ΕΧΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΚΑΤΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ!!!

καλό κουράγιο λοιπόν στους κατοίκους τους κέντρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.