Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Μαίνεται η μάχη κατά των μεταδοτικών ασθενειών (hiv/aids- φυματίωση -ελονοσία)

EurActiv.gr  

Ο οργανισμός που χρηματοδοτεί την πρόληψη και θεραπεία του ιού του AIDS,
καθώς και άλλων παγκόσμιων θανατηφόρων ασθενειών
προτρέπει τους μεγάλους χρηματοδότες να παράσχουν το επιπλέον ποσό των $15 δις (€11.5 δις) για την καταπολέμηση των μεταδοτικών ασθενειών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια  

ή διαφορετικά να ρισκάρουν να αντιστρέψουν μια δεκαετία θετικών εξελίξεων.

Ο Mark Dybul, ο οποίος ηγείται του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, είπε τη Δευτέρα (8 Απριλίου) ότι
η διψήφια μείωση του ποσοστού θνησιμότητας από τις τρεις ασθένειες θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εάν οι χρηματοδότες δεν συνεισφέρουν στο ταμείο.

Παραδέχθηκε ότι
οι απειλές για ενδεχόμενες περικοπές στους διεθνείς προϋπολογισμούς για την ανάπτυξη κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο του. 
«Καταλαβαίνουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι» 
δήλωσε ο Dybul σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. 
«Δυστυχώς, οι μεταδοτικές ασθένειες δεν ενδιαφέρονται για τους κύκλους των προϋπολογισμών».

Ο Dybul έγινε διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου τον Ιανουάριο,
μετά από μια σειρά κλοπών και προβλημάτων διαχείρισης που κλόνισαν την αξιοπιστία του εδρεύοντος στη Γενεύη οργανισμού χρηματοδότησης. 

Επίσης μετέβη στις Βρυξέλλες για διήμερες συζητήσεις σχετικά με τις ανάγκες χρηματοδότησης της περιόδου 2014-2016 που είναι προάγγελος μιας διάσκεψης χρηματοδοτών αργότερα μέσα στο έτος.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα το Παγκόσμιο Ταμείο,
μέχρι το 2016 χρειάζονται $87 δις, ή € 67 δις  για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων σε 151 χώρες. Από αυτά,
$58 δις προορίζονται για το AIDS / HIV,
$15 δις για τη φυματίωση και
$14 δις για την ελονοσία.

Οι υπάρχοντες δωρητές -κυβερνήσεις δικαιούχων κρατών και ιδιωτικοί δρώντες- αναμένεται να παρέχουν περίπου $72 δις, ανέφερε η έκθεση.

Το επιπλέον ποσό των$15 δις προορίζεται στο να αποφευχθούν κενά στη θεραπεία και την πρόληψη από τους προϋπολογισμούς των δωρητριών χωρών και είναι παρόμοιο με τα χρηματοδοτικά προγράμματα που χρησιμοποιούνται από άλλους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Το Παγκόσμιο Ταμείο υπολογίζει ότι $87 δις 
θα θεράπευαν 17 εκατομ. ασθενείς με φυματίωση, 
θα παρείχαν ειδική θεραπεία σε 18 εκατομ. άτομα που έχουν τον ιό του AIDS, και 
θα προλάμβαναν 196.000 θανάτους από ελονοσία.

Οι δαπάνες για τη θεραπεία και την πρόληψη αντιμετώπισαν πρόβλημα, όταν το Παγκόσμιο Ταμείο ανέστειλε προσωρινά, το 2011, τη χρηματοδότηση του έργου, εν μέσω διαπληκτισμών για την εσωτερική διαχείριση και ισχυρισμών για κλοπές σε κάποιες χώρες-αποδέκτες της βοήθειας.

Τα εν λόγω προβλήματα οδήγησαν σε μια γενική αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο ο οργανισμός διαχειρίζεται τα χρήματα, όπως και το διορισμό του Dybul, ο οποίος είναι γιατρός και διευθυντής ενός προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτον.

Το Παγκόσμιο Ταμείο, επίσης,
δέχθηκε πρόσφατα επιθέσεις για την υποστήριξη που παρείχε σε ένα σχέδιο θεραπείας που στοχεύει στην αντικατάσταση αναποτελεσματικών φαρμάκων κατά της ελονοσίας, όπως είναι η χλωροκίνη. 

Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα (The Affordables Medicines Facility for Malaria-AMFm) που ξεκίνησε στις αναπτυσσόμενες χώρες με σκοπό να παρέχει καλύτερες και πιο γρήγορες θεραπείες φαρμάκων μέσω ιδιωτικών πηγών.

Οι επικριτές του προγράμματος, 
όπως είναι η Oxfam, οργάνωσης που τάσσεται κατά της φτώχειας υποστήριξαν σε έκθεσή τους, ότι 
το πρόγραμμα των $356 εκατομ. (€ 274 εκατομ) ήταν παραπλανητικό και 
υπέβαλε τους ασθενείς σε λάθος διάγνωση και περιστατικά απάτης.

Ερωτηθείς από την EurActiv για το εάν οι προηγούμενες ανησυχίες σχετικά με την απόδοση του Παγκόσμιου Ταμείου θα μπορούσαν να απομακρύνουν τους χορηγούς, ο Dybul δήλωσε ότι η στήριξη και η δέσμευση των χορηγών απέδειξαν την εμπιστοσύνη τους στο Παγκόσμιο Ταμείο.

Η Κομισιόν, είπε ο Dybul, φιλοξενούσε το διήμερο συνέδριο στις Βρυξέλλες και δεσμεύθηκε πέρυσι να παρέχει πρόσθετη χρηματοδότηση. 

Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο έχουν υποσχεθεί ότι θα παρέχουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το 2013.

«Είναι αρκετά σαφές ότι το ταμείο προχωράει προς τα εμπρός και προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Dybul.  

Το Παγκόσμιο Ταμείο εκτιμά ήδη ότι οι συνεισφορές των μεγαλύτερων χορηγών του -στους οποίους περιλαμβάνονται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία- θα μειωθούν ελαφρά μεταξύ 2012-2013.

Τα στοιχεία του οργανισμού δείχνουν επίσης ότι μειώνονται και οι συνεισφορές από ιδιωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις.  

Το Δεκέμβριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι η χρηματοδότηση για την πρόληψη και τον έλεγχο της ελονοσίας -ασθένεια που σκοτώνει περίπου 655.000 ανθρώπους κάθε χρόνο και προσβάλει εκατομμύρια περισσότερους- έχει εξισορροπηθεί μετά την ταχεία επέκταση της περιόδου  2004-2009.

Σε μια δήλωση που συνόδευε την ετήσια παγκόσμια έκθεση του για την ελονοσία, ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι  
«αυτές οι εξελίξεις είναι σημάδια μιας επιβράδυνσης που θα μπορούσε να απειλήσει να ανατρέψει τα αξιόλογα πρόσφατα κέρδη στον αγώνα εναντίον μιας από τις μεγαλύτερες μεταδοτικές ασθένειες-δολοφόνους στον κόσμο».

.........................................................

Oρόσημα

9-10 Απριλίου: Συνεδριάζουν οι Χορηγοί του Παγκόσμιου Ταμείου στις Βρυξέλλες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.