Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΥΓ39Α Νομικό κενό επικαλείται ο Αδωνις/ Αρθρο στην Εφημεριδα των Συντακτων

Eπανέφερε με το «καλημέρα» τη ρατσιστική διάταξη Λοβέρδου ο νέος υπουργός Υγείας και έπειτα από αντιδράσεις ξεκινά συναντήσεις προκειμένου να την αντικαταστήσει. 
Τον εγκαλούν ο ιατρικός κόσμος και ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Του Δημήτρη Αγγελίδη

Αφού επανέφερε καλά καλά την «υγειονομική» διάταξη Λοβέρδου με το που κάθισε στην καρέκλα του υπουργού Υγείας, ο Αδωνις Γεωργιάδης, προφανώς θορυβημένος από το μέγεθος και την ένταση των αντιδράσεων, δήλωσε χθες ότι «θα ξεκινήσει συναντήσεις στο υπουργείο με όλους τους φορείς και θα λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων» με τελικό στόχο να την αντικαταστήσει.

Διαψεύδουν οι επιστήμονες

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι άφηνε «νομικό κενό» η κατάργηση της διάταξης από την τέως υφυπουργό Φωτεινή Σκοπούλη. 
Τη θέση αυτή υιοθέτησε με χθεσινή ανακοίνωση και το ΚΕΕΛΠΝΟ, καλύπτοντας πλήρως τον υπουργό, όπως είχε άλλοτε καλύψει τον κ. Λοβέρδο, συμμετέχοντας στην επιχείρηση δίωξης, εγκλεισμού και διαπόμπευσης οροθετικών γυναικών με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη. 
Ομως, υπουργός και ΚΕΕΛΠΝΟ έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ άλλων με την αρμόδια επιστημονική επιτροπή του υπουργείου, που είχε ομόφωνα αποφασίσει ότι κανένα κενό δεν υφίσταται και η υπάρχουσα νομοθεσία καλύπτει τον «περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων», όπως ήταν ο διακηρυγμένος στόχος της διάταξης.

Σύμφωνα με τον ιατρικό κόσμο, η διάταξη ήταν αντίθετη με τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους προστασίας της δημόσιας υγείας. 
Στη θέση τους, εισήγαγε διακρίσεις εναντίον ειδικών ομάδων του πληθυσμού και την πρωτοφανή για σύγχρονο κράτος δικαίου εμπλοκή των κατασταλτικών μηχανισμών της αστυνομίας σε θέματα δημόσιας υγείας. 
Και το έχουν καταγγείλει πλήθος φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το UNAIDS.

Αυτά άλλωστε επισημάνθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στον υπουργό κατά τη χθεσινή, προγραμματισμένη συνάντησή του με την ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να επεξεργαστεί ένα σύγχρονο πλαίσιο υγειονομικής παρέμβασης στους χρήστες ενδοφλέβιων ενέσεων (μεταξύ άλλων, στην επιτροπή μετέχουν το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι κρατικοί φορείς απεξάρτησης, ΜΚΟ για το HIV/AIDS, ο Δήμος Αθηναίων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου κ.ά.).

Ορισμένοι μάλιστα από την ομάδα εργασίας θεωρούν ότι η επαναφορά της διάταξης δυναμιτίζει το έργο της επιτροπής και δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις του υπουργού. 
Μέλη της επιτροπής εξέφραζαν στην «Εφ.Συν.» την απορία τους πώς είναι δυνατόν από τη μια ο υπουργός να δεσμεύεται για ένα σύγχρονο σύστημα προστασίας της δημόσιας υγείας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και από την άλλη να επαναφέρει μια διάταξη που εισάγει τα τελείως αντίθετα. 
Οι συναντήσεις της επιτροπής θα συνεχιστούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Σε ποιους κλείνει το μάτι

«Καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας και ιατρικής δεοντολογίας, κλείνοντας παράλληλα το μάτι στο φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, ο κ. Γεωργιάδης με το πρόσχημα του περιορισμού της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ανάγει την αστυνομία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε πρωταγωνιστές, αντιμετωπίζοντας την ασθένεια ως έγκλημα», 
αναφέρει ανακοίνωση του τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

 http://www.efsyn.gr/?p=67524

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.