Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ξενώνας Ανδρών Θυμάτων Trafficking ActUp

λίγα λόγια για τον Ξενώνα
................................................


...η ActUp υπάρχει από το 1993 στην Ελλάδα, αυτό είναι γνωστό...

Ως οργάνωση ασχολούμαστε με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το HIV/AIDS, τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα τις Ηπατίτιδες και το Trafficking. 

Με αλληλέγγυο τρόπο βρισκόμαστε δίπλα στις ευάλωτες ομάδες διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, στήριξης και ιατρικής φροντίδας τους, όπως και την καταπολέμηση του στίγματος και του Ρατσισμού απέναντί τους, θεωρώντας όλους εμάς που είμαστε μέλη της ActUp ως εν-δυνάμει ατομικότητες που αν δεν είμαστε σε εγρήγορση θα βρεθούμε στον στόχο του κοινωνικού αποκλεισμού με την επίφαση μια νόσου ή ενός ιδιαίτερου χαρακτηριστικού.

Ειδικά με τo Trafficking ασχολούμαστε από το 1999.

Βρεθήκαμε δίπλα σε περιπτώσεις εξαθλιωμένων και κακοποιημένων ανδρών, μη γνωρίζοντας τότε, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του εγκλήματος. 

Μαζί με αρκετούς συνεργάτες καταφέραμε να προσεγγίσουμε τις ανθρώπινες ιστορίες να καταγράψουμε διαδρομές και να τεκμηριώσουμε τις καταγραφές ώστε να διεκδικήσουμε την αναγνώριση των δικαιωμάτων αλλά και την καταγραφή του εγκλήματος.

Συμμετέχουμε σε διεθνείς συναντήσεις, έχοντας κάνει πολλαπλές έρευνες πεδίου και από το 2005-2009 διατηρήσαμε στο κέντρο της Αθήνας σε συνεννόηση με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, Ξενώνα για Εν Δυνάμει Θύματα Trafficking. 

Φτιάχνοντας τον χώρο όπου θα τους δύνονταν η δυνατότητα να διερευνηθεί το κατά πόσο είναι θύμα και κατά πόσο μπορεί να καταθέσει μπροστά σε δικαστήριο ενάντια στο κύκλωμα που τους προωθούσε, διαπιστώσαμε τις αγκυλώσεις του Συστήματος.

Το πρώτο διάστημα στεγάστηκαν γυναίκες από την Αιθιοπία. 
Έπειτα και μετά από απόφαση των μελών μας διαπιστώνοντας το μέγεθος του προβλήματος, αναφορικά με την ανάγκη που προέκυπτε από τις συνεχείς ανιχνεύσεις διαδρομών που προέκυπταν από συνεντεύξεις πεδίου με άντρες θύματα διακίνησης εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, προχωρήσαμε στη μετατροπή του σε ξενώνα για άνδρες θύματα Trafficking.

Δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία, είτε σε τοπικό, είτε σε εθνικό, είτε σε διεθνές επίπεδο.

Χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές για ξενώνες και καταφύγια σε κακοποιημένες γυναίκες και χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα παρέμβασης ψυχοκοινωνικής στήριξης σε κακοποιημένους σεξουαλικά άνδρες.

Κατά το διάστημα της επίσημης λειτουργίας του ως ξενώνας ανδρών Θυμάτων Trafficking πέρασαν 18 άτομα από τις παρακάτω χώρες: 
Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία, Ρουμανία, Βουλγαρία.

Το μεσοδιάστημα που λειτουργούσε ως προστατευόμενος χώρος φιλοξενήθηκαν 10 άνδρες από Βουλγαρία Αφγανιστάν Ρουμανία Μπαγκλαντές Ινδία 

Η δυνατότητά του ήταν για 10 άτομα 

Στηρίχθηκε από εθελοντική προσπάθεια και αποτέλεσε συνέχεια χρηματοδοτούμενης κρατικής δράσης για χώρο εκπαίδευσης γιατρών. 

Ο ξενώνας είναι κλειστός, η δράση στήριξης όμως στους άνδρες θύματα Trafficking συνεχίζει.

Λειτουργούμε προστατευόμενο χώρο για άνδρες πάλι στον χώρο της Αθήνας. 

Παράλληλα έχουμε δίκτυο στήριξης σε σπίτια εθελοντών των ανδρών που κακοποιούνται και ζητάνε στήριξη.

Λειτουργούμε δίκτυο στήριξης και ένταξης ανδρών που ζητάνε δεύτερη ή γενικότερα ευκαιρία για ένταξη με ομάδες ενδυνάμωσης   

Κύριος στόχος μας είναι η υπεράσπιση των νεαρών, ανδρών που ευάλωτοι εκτίθενται σε επιθέσεις και χρειάζονται στήριξη, ανδρών θυμάτων Trafficking που η πολιτεία δεν έχει προβλέψει την αρωγή τους και τη στήριξή τους.
......................................








 foto by Alexandra Menoglou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.