Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΚΚΛΗΣΗ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ

Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013


Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - “Πλειάδες” διαπιστώνει με ιδιαίτερη ανησυχία την κλιμάκωση της στοχοποίησης των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα (σημ.1, 2), καταδικάζει δε απερίφραστα και κατηγορηματικά την ποικιλότροπη επίθεση που υπέστη η Πρόεδρός μας, Δικηγόρος Αθηνών Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα, τις πρώτες ώρες της 5.6.2013 στο Αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη.

Η Ηλέκτρα Κούτρα, η οποία είναι και δικηγόρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), πραγματοποίησε συνάντηση ενημέρωσης και υποστήριξης διεμφυλικών ατόμων (transsexual) στη Θεσσαλονίκη, έχοντας πληροφορηθεί τις εκεί καθημερινές, τις τελευταίες μέρες, επιχειρήσεις "σκούπα" της αστυνομίας και καταχρηστικές προσαγωγές τους, σχετικά με τις οποίες εκφράζονται ανησυχίες ότι σχετίζονται με το επικείμενη Παρέλαση Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη (σημ.3). 

Λίγο μετά το τέλος της συνάντησης, ειδοποιήθηκε  ότι προσήχθη ξανά, για 3η φορά μέσα σε 4 μέρες, εντελώς αναιτιολόγητα, ένα από τα διεμφυλικά άτομα που μόλις την είχαν εξουσιοδοτήσει και για τον λόγο αυτόν μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να αναλάβει την υπεράσπιση της προσαχθείσας.

Αντιμετώπισε αρχικά άρνηση πρόσβασης στο Αστυνομικό Τμήμα, παρ' όλο που επέδειξε την δικηγορική της ταυτότητα και γνωστοποίησε ότι εκπροσωπεί προσαχθέν πρόσωπο, σε σημείο να αναγκαστεί να ειδοποιήσει την Άμεσο Δράση για την απαγόρευση επικοινωνίας κρατουμένου με το συνήγορό του, κίνηση που ανάγκασε τον αξιωματικό υπηρεσίας να της “επιτρέψει” τελικά την επικοινωνία. 

Σύμφωνα με την καταγγελία της κ. Κούτρα, αφού αρχικά δέχθηκε απειλές περί “αυτοφώρου”, γεγονός που καταδεικνύει την σοβαρή άγνοια αστυνομικών οργάνων για θεμελιώδεις διατάξεις της Ποινικής Δικονομίας, οδηγήθηκε στο κρατητήριο όπου βρισκόταν κλειδωμένη «χωρίς να κρατείται» η εντολέας της. 

Στη συνέχεια, σπρώχθηκε βίαια και είδε πίσω της την σιδερένια πόρτα του κελιού να κλειδώνει. 

Τα γεγονότα πραγματοποιήθηκαν ενώπιον ομάδας αστυνομικών υπαλλήλων, οι οποίοι δυστυχώς –και παρά τις εκκλήσεις της κ. Κούτρα- δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις περί τήρησης του Συντάγματος και των νόμων που αναλαμβάνουν κατά την ορκωμοσία τους.

Η Ηλέκτρα Κούτρα, αφού απελευθερώθηκε, αναγκάστηκε να μεταβεί σε άλλο αστυνομικό τμήμα (λόγω άρνησης του 1ου να καταγράψει την μήνυσή της), όπου προχώρησε σε υποβολή μήνυσης σε βάρος του Αξιωματικού Υπηρεσίας αλλά και όλων των εκεί παρισταμένων Αστυνομικών που ιδίως με τις παραλείψεις τους τον συνέδραμαν ψυχικά, για τα ποινικά αδικήματα της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων και άλλων προσβολών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (κακούργημα), κατάχρησης εξουσίας, κατακράτησης παρά το Σύνταγμα, παράνομης βίας, αρπαγής, απειλής και απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης, που τελέστηκαν όχι μόνο σε βάρος της ατομικά, αλλά και σε βάρος κάθε έννοιας Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και διαφύλαξης της σχέσης των Πολιτών με τις δημόσιες Αρχές. 
Η Εισαγγελέας Υπηρεσίας, τόσο τα ξημερώματα της ιδίας, που επιλήφθηκε, όσο και το μεσημέρι, όταν ζητήθηκε από τη συνήγορο της Ηλέκτρας Κούτρα, κ. Ξανθίππης Μωϋσίδου, έκρινε στην προκειμένη περίπτωση ότι δεν πρέπει να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία (τα όρια του αυτοφώρου εκτείνονται έως την 23.59 της Πέμπτης 6/6/2013).
Αποτελεί καθήκον της Ελληνικής Δημοκρατίας να λάβει τα άμεσα μέτρα που επιβάλλονται για την προστασία του κοινωνικού συνόλου και του Πολιτεύματος από κρατικούς υπαλλήλους που όχι μόνο αγνοούν το δίκαιο και τις νομικές υποχρεώσεις τους, αλλά επιπλέον επιδιώκουν να καταργήσουν τον ρόλο της Υπεράσπισης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, να εκμηδενίσουν το κύρος του Δικηγορικού Λειτουργήματος, την αξιοπιστία της Ελληνικής Αστυνομίας και να κατακρημνίσουν κάθε έννοια εμπιστοσύνης στους Δημοκρατικούς Θεσμούς, ανοίγοντας ευθέως τον δρόμο στον εξτρεμισμό και τον όλεθρο.

Καλούμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει άμεσα στις νόμιμες ενέργειες για την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης και την λήψη των σχετικών μέτρων για την προστασία των διακυβευόμενων συλλογικών έννομων αγαθών. 

Παράλληλα, το Υπουργείο οφείλει να δώσει ένα οριστικό τέρμα σε “επιχειρήσεις αρετή” που βάλλουν εναντίον των διεμφυλικών συμπολιτών μας, χωρίς απολύτως καμία αιτιολογία πέραν της ταυτότητας του φύλου τους. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 79 παρ. 3 (δ) του Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, η τέλεση πράξης από μίσος λόγω της ταυτότητας φύλου του θύματος αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.

Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε επαγρύπνηση, αλλά και να εγγυηθεί την ταχύτατη διερεύνηση της υπόθεσης και την απαρέγκλιτη εφαρμογή της νομοθεσίας. 

Είναι κοινός τόπος ότι δεν είναι παρά η ατιμωρησία των αστυνομικών – δραστών ποινικών αδικημάτων που «οπλίζει» τα χέρια και το νου τους ως προς την τέλεσή τους.

Καλούμε τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας να καταδικάσουν απερίφραστα τα καταγγελλόμενα περιστατικά, προασπιζόμενοι το κύρος της Δικηγόρου ως συμπράττουσας λειτουργού της Δικαιοσύνης.

Καλούμε την Κοινωνία των Πολιτών και τις οργανώσεις της, κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο και κάθε συλλογικό ανθρωπιστικό φορέα, να ενώσουν την φωνή τους μαζί μας, αξιώνοντας άμεση και πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης που παραπέμπει σε εποχές που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε ότι είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΗΜ.1. 
Μια πρωτοφανής υπόθεση εκδικάζεται σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σάμου, σε βάρος της Γιασεμώς Κεχαγιά, υπερασπίστριας των δικαιωμάτων των προσφύγων και μέλους της «Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες» της Σάμου. 
Είναι μια δίωξη εναντίον της ίδιας της αλληλεγγύης. 
Η κατηγορία (ψευδής αναφορά στην Αρχή) αφορά έγγραφο της Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που η Γ. Κεχαγιά είχε κοινοποιήσει πριν χρόνια, ζητώντας απαντήσεις για την τύχη κάποιων προσφύγων. 
Περισσότερες πληροφορίες:
http://omadadikigorwn.blogspot.gr/2013/06/blog-post_5.html#more
 
ΣΗΜ.2: 
 
Δίκη Παναγιώτη Δημητρά και άλλων μελών του ΕΠΣΕ για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση Κώστα Πλεύρη
http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3819
 
ΣΗΜ.3: 
"Το γεγονός μάλιστα ότι οι προσαγωγές αυτές γίνονται σε καθημερινή βάση από τις 30.5.2013, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις τοπικών παραγόντων (δημοσίων και εκκλησιαστικών) κατά του Thessaloniki Pride, δημιουργεί εύλογες απορίες και σκέψεις ότι πρόκειται για στοχοποίηση εν όψει του Pride της συμπρωτεύουσας της πιο ευάλωτης ομάδας από όλη την λοατ κοινότητα, την κοινότητα, των διεμφυλικών, που υποφέρει από πολλαπλούς αποκλεισμούς και μισαλλοδοξία και επιπλέον είναι η πιο εύκολα στοχοποιήσιμη."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.