Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Συνεχείς μεταβολές στα κρούσματα φυματίωσης στη χώρα μας

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014 09:42

Μείωση των κρουσμάτων φυματίωσης παρατηρήθηκε το 2013 στο γενικό πληθυσμό ενώ αντίθετα, υπήρξε σταδιακή αύξηση σε αλλοδαπούς, φυλακισμένους και χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. 

Αυτό τόνισε η γιατρός, υπεύθυνη του Γραφείου Επιστημονικών Συνεργατών ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κα Αγορίτσα Μπάκα με αφορμή τη διεξαγωγή του 
10ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας & Υπηρεσιών Υγείας – 
Δημόσια Υγεία: Δρόμος προς την Ανάπτυξη, 
το οποίο διοργανώνεται 
από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.) και 
το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) 
από 31 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2014 
στην Αθήνα (ξενοδοχείο Divani Caravel).

Αναλυτικότερα, όπως είπε η κα Μπάκα, σύμφωνα με την καταγραφή του ΚΕΕΛΠΝΟ παρατηρούνται συνεχείς μεταβολές στην επιδημιολογική εικόνα της φυματίωσης στη χώρα μας, γι’ αυτό συγκροτείται μια ειδική ομάδα εργασίας για τη φυματίωση, στην οποία συμμετέχουν φορείς όπως 
(Υπουργείο Δικαιοσύνης, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ κ.λπ.), 
ώστε να αναθεωρηθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον έλεγχο της φυματίωσης και να εφαρμοστούν ειδικά πρωτόκολλα πρόληψης και αντιμετώπισης σε κάθε πληθυσμιακή ομάδα χωριστά.

Επίσης, στο πλαίσιο της βελτίωσης της επιτήρησης της νόσου έχει δρομολογηθεί η λειτουργία συστήματος εργαστηριακής επιτήρησης της φυματίωσης, που θα λειτουργεί παράλληλα με το υπάρχον σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης. 

Η δράση έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με θέμα «Δικτύωση φορέων πρωτοβάθμιας περίθαλψης (ιδιωτικών και δημόσιων) σε πανελλαδική κλίμακα για την επιδημιολογική επιτήρηση και τον έλεγχο μεταδοτικών νοσημάτων». 

Αφορά την ανάπτυξη ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής, μέσω της οποίας θα γίνεται συστηματική καταγραφή των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, καλλιεργειών και ευαισθησίας σε αντιφυματικά φάρμακα καθώς και κλινικά δείγματα κρουσμάτων φυματίωσης. 

Έτσι, θα καταστεί δυνατή η παρακολούθηση των κρουσμάτων και η παρακολούθηση της διαχρονικής τάσης των πολυανθεκτικών μορφών της νόσου.

http://iatrikesexelixeis.gr/ygeia/epistimi/item/2355-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%86%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.