Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΧΤΥΠΗΜΑΤΟΣ: ΣΗΜΕΡΑ Η ACT UP HELLAS. ΑΥΡΙΟ;; ΣΤΟΧΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

Η «ελευθεροτυπία» πέραν του να είναι ατυχής ως όνομα εφημερίδας, ανήκει στον κόσμο των ιδεών. Έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης και ελπίδας, έχει πια τα χαρακτηριστικά του μύθου.

Δυστυχώς μύθοι σαν κι αυτόν, μας εμποδίζουν να δούμε την πραγματικότητα της εξουσίας, γιατί αυτός ο μύθος δεν χρειάζεται αποδείξεις. Ενισχύεται από τα πιο σημαντικά πρόσωπα της κοινωνίας. Κανείς δεν αμφισβητεί την εγκυρότητά του.

Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, η ατομική σκέψη, η «έξω από το σύστημα» σκέψη, δεν έχει καμιά βαρύτητα στην κοινωνία.

Όταν κάποιος/α θέτει ενοχλητικά ερωτήματα όπως π.χ. από που προέρχονται τα θέματα που προβάλλονται στα ΜΜΕ και πώς επιλέγονται, τότε μόνον αντιλαμβάνεται το φανταστικό κόσμο της «ελευθεροτυπίας».

Όταν η ειδησεογραφική κάλυψη ενός θέματος είναι επιλεκτικά περιορισμένη και σκηνοθετημένη ώστε να διευκολυνθεί η εμπλοκή πολιτών, σε μια τέτοια κατάσταση, μπορούμε ίσως να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι οι ελλείψεις του συστήματος θα μπορούσαν να διορθωθούν, εάν υπήρχαν ουδέτεροι δημοσιογράφοι και τιμιότεροι πολιτικοί.

Αυτή η δημοφιλής, αλλά ωστόσο παιδαριώδης λύση, αποτυγχάνει να εντοπίσει τα βαθύτερα προβλήματα του συστήματος πληροφόρησης. Εκτός από το ουτοπικό να πιστεύουμε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα νέο σύστημα επικοινωνίας, καλά θα κάνουμε να μάθουμε πως να χρησιμοποιούμε καλύτερα, αυτό που ήδη έχουμε.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να προσπεράσουμε το προπέτασμα ενός ψευδογεγονότος. Όταν ένας/ μία «ενεργοποιημένος/η» πολίτης κηρύσσει εκστρατεία ενάντια σε οτιδήποτε, ο αποδέκτης της είδησης πρέπει να αρχίσει να ψάχνει για ενδείξεις ενός καλοσχεδιασμένου δρώμενου με σαφή σκοπό.

Η ACT UP HELLAS υφίσταται εδώ και ένα περίπου χρόνο, -με την ευκαιρία μιας δήθεν εργατικής διαφοράς- μια συστηματική εκστρατεία δυσφήμισής της, μια εκστρατεία λάσπης, οργανωμένη από μια ενεργοποιημένη πολίτη και ενίοτε θεσμικούς «δημοσιογράφους».

Αποφασίσαμε να απαντήσουμε όταν πια είχαμε κουραστεί να περιμένουμε την αντικειμενική δημοσιογραφία, ενώ αναμένουμε τη δικαστική διαδικασία.
Πιστεύοντας στην Αρχή ότι «μία γνώμη εκφράζει μισή αλήθεια και μισό ψέμα» και ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η κοινωνία να μάθει ολόκληρη την αλήθεια, είναι επιτρέποντας την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των απόψεων,

ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΜΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΦΙΜΩΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.
ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΩΣΤΟΣΟ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΦΙΜΩΝΟΥΝ ΕΜΑΣ.

Την 7/6/2010 και για 40 λεπτά, σε μια επίδειξη φασιστικών πρακτικών, προσπάθησαν να μας στερήσουν τη φωνή.

Το πρωτοσέλιδο του ιστότοπού μας, www.actupathens.gr με ένα ενοχλητικό όπως φαίνεται δελτίο τύπου, κατέβηκε, αναδεικνύοντας πως πιο σημαντικό από τη δημοκρατία ως πολίτευμα για ένα κράτος, είναι η δημοκρατική αγωγή και συμπεριφορά των πολιτών του.
Συχνά στη νομολογία στην ελεύθερη αγορά ιδεών, η ελευθερία του λόγου, θεωρείται προϋπόθεση της δημοκρατίας.

Ο λόγος θεωρείται συστατικό στοιχείο της αυτοκυβέρνησης των πολιτών σε μια δημοκρατική κοινωνία., θεωρείται δε εργαλείο για την επιδίωξη της δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Εδώ η σύνδεση λόγου και δημοκρατίας, έχει κοινή αντίληψη με τη σύνδεση λόγου και αναζήτησης της αλήθειας .

Kαι οι δύο προσεγγίσεις προϋποθέτουν την ύπαρξη ανοιχτού και έντονου δημοσίου διαλόγου.

Ο λόγος προστατεύεται ως προϋπόθεση πολιτικής ελευθερίας, αποτελεί διαδικαστική προϋπόθεση της δημοκρατίας και διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα, λειτουργώντας ως δικλείδα ασφαλείας του πολιτικού συστήματος.

Κυρίες/ κύριοι που προσπαθήσατε και προσπαθείτε να μας κάνετε να σιωπήσουμε, είστε εχθροί της δημοκρατίας.

Πέραν της επιδίωξης απώτερων αγαθών, η ελευθερία του λόγου έχει αυτόνομη αξία γι αυτόν που εκφράζεται αλλά και γι αυτόν που γίνεται αποδέκτης.

Το κράτος, η κυβέρνηση, μια πλειοψηφία, μια μειοψηφία ή «ενεργοποιημένοι» πολίτες, δεν μπορούν να καθορίζουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να ακούει ή να λέει ένα άτομο.

Η ελευθερία του λόγου συνδέεται με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Πίσω από την ελευθερία του λόγου, βρίσκεται η ελευθερία της σκέψης, ένα δικαίωμα με το οποίο ο άνθρωπος γεννιέται, ανεξάρτητα από το καθεστώς στο οποίο ζει .

H ελευθερία του λόγου είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Κυρίες/ κύριοι, που προσπαθήσατε και προσπαθείτε να μας φιμώσετε, παραβιάζετε βασικά, συνταγματικά κατοχυρωμένα, ανθρώπινα δικαιώματα.

Για να τελειώνουμε:

• Ξέρουμε ότι δεν βολεύουμε κανέναν. Ούτε την κρατούσα εξουσία, ούτε τους τακτοποιημένους οσφυοκάμπτες, ούτε τους ατσαλάκωτους αδρά αμειβόμενους ακτιβιστές, ούτε τους δήθεν ενεργοποιημένους πολίτες..

• Δεν φοβόμαστε και δεν θα μας φιμώσετε.

• Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σιωπήσουμε, πέραν όλων των άλλων, για λόγους πολιτικής αλλά και ατομικής αξιοπρέπειας.