Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΔΤ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΔΕΚ २०१०

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS 2010

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ!

Με την εμπειρία τόσων ετών μπορούμε με ασφάλεια να περιγράψουμε το σκηνικό, το ντεκόρ και τη σκηνοθεσία της φετεινής παράστασης του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με το όνομα:
«ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS 2010»

Θα γίνει συνέντευξη τύπου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) με:
στελέχη του ΥΥΚΑ (και ο υπουργός ίσως)
μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΜΑΑ (Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS) που τυχαίνει να είναι και μέλη του ΔΣ του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
συντάκτες υγείας των εφημερίδων και των καναλιών και προφανώς
κάποιες ΜΚΟ που αποτελούν- συχνά με το αζημίωτο- το άλλοθι για την ανύπαρκτη πολιτική υγείας για τα ΣΜΝ και το HIV/AIDS.

Θα ανακοινωθούν:
για πολλοστή φορά τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγει και επεξεργάζεται το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και που αφορούν ΠΑΝΤΑ στις νέες δηλώσεις οροθετικών ατόμων και κρουσμάτων AIDS και ΟΧΙ ΝΕΩΝ HIV ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕ ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ. Αναμένεται να έχουν γίνει περισσότερες δηλώσεις από τις προηγούμενες χρονιές στην προδιαγεγραμμένη ανοδική πορεία της HIV λοίμωξης στη χώρα εδώ και 20 χρόνια στους ομο/αμφιφυλόφιλους άνδρες, με κύρια ηλικιακή ομάδα την ενεργό σεξουαλικά ομάδα 25-45 ετών, ως φυσικό αποτέλεσμα της ανυπαρξίας οποιασδήποτε συστηματικής διαχρονικής μελέτης συμπεριφοράς και συστηματικών πολιτικών και παρεμβάσεων υγείας. Ουδεμία έκπληξη!
Κάτι θα ψιθριστεί πάλι για την Εθνική επιτροπή AIDS και το Σχέδιο Δράσης για το ΑΙDS (διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που ακόμη ψάχνονται μετά το 2008 που πρωτοανακοινώθηκαν ως σχέδιο επί χάρτου) ή την Εθνική ημέρα Ελέγχου (όπως και το 2009) που αντικαταστάθηκε από το γρήγορο τεστ χωρίς πολλές-πολλές απαιτήσεις και συστηματική καταγραφή.
Κάτι θα ξανακούσουμε ίσως για τους ανασφάλιστους που δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα, όπως π.χ. ότι το Υπουργείο Υγείας θα επιληφθεί
Θα ανακοινωθούν επετειακές δράσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (αυτές της μιάς εβδομάδας που αναφέρονται στην επαναστατική δράση που συνιστά η διανομή φυλλαδίων σε συνεργασία με ΜΚΟ, ενός στρογγυλού τραπεζιού που σταθερά λέει τα ίδια, μπορεί και κανένα spot ίσως μιας ΜΚΟ και όλα αυτά μέσω κάποιας διαφημιστικής εταιρείας από αυτές που στην Ελλάδα έχουν αναλάβει την ευθύνη της αγωγής υγείας. Εδώ υπάρχει μια πρωτοτυπία: τα φυλλάδια που τώρα έχει παράξει και διανέμει το ΥΥΚΑ και το ΚΕΕΛΠΝΟ με την επιστημονική ευθύνη της ΕΕΜΑΑ (άραγε γιατί υποσκελίστηκαν τόσο ωμά οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ;) διακινούν λανθασμένη και επικίνδυνη πληροφορία όπως τη μή μετάδοση του HIV/AIDS με τα βιολογικά υγρά πράγμα που επιφέρει έως και ποινικές κυρώσεις ενώ ταυτόχρονα είναι και επικίνδυνα και επικοινωνιακά με την εικόνα προφυλακτικών που πλένονται!!! Η μετάφρασή τους σε ποικίλες γλώσσες αποτελεί κατακρεούργηση της αντίστοιχης γλώσσας, αρχής γενομένης από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά και πάει λέγοντας.

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το κόστος αυτής της φιέστας με επικίνδυνο και λανθασμένο μήνυμα σε καιρό οικονομικής κρίσης!!

Οι συνάκτες υγείας πάλι θα ρωτήσουν για το μνημόνιο και τα οικονομικά του Υγείας, ενώ την επόμενη μέρα οι εφημερίδες θα έχουν τίτλους για την αύξηση του AIDS στη χώρα, το πρόγραμμα δράσεων και τους ψιθύρους για τον περαιτέρω σχεδιασμό έως την επόμενη χρονιά πάλι!

Κουβέντα δεν θ’ακούσουμε για το φετεινό διεθνές μήνυμα περί δικαιωμάτων σχετικά με το HIV/AIDS όπως το δικαίωμα στη πρόληψη, στη πληροφόρηση και στη Θεραπεία.

Κουβέντα για τους μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, τα θύματα Smuggling και Trafficking και την αδιαμφισβήτητη σχέση τους με τα ΣΜΝ όπως αυτή απαιτείται και από το πρόσφατο Διεθνές σχέδιο Δράσης του ΟΗΕ κατά του Trafficking.

Κουβέντα για τη στάση της Ευρώπης σχετικά με τη χορήγηση αντιγράφων φαρμάκων στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου εκατομμύρια άνθρωποι στηρίζουν τη θεραπεία τους.

Εχουμε κυριολεκτικά απηυδήσει:
από την επί μακρόν αδιαφορία της Ελληνικής Πολιτείας για την αναπαραγωγική υγεία, τα ΣΜΝ και το HIV/AIDS τόσο προσοδοφόρα για τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες και τις ΜΚΟ που στηρίζουν, για τις διαφημιστικές και επιστημονικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαπαιδαγώγησή μας επετειακά,
από την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής (πολύ κερδοφόρος παράγοντας για πολλούς/ές εντός και εκτός συνόρων) και από το ΥΥΚΑ που σταθερά απουσιάζει,
από την ανυπαρξία φωνής και διεκδικήσεων στην Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή κοινότητα,
από τον Τύπο που λειτουργεί σκανδαλοθηρικά και παραπλανητικά,
από τη λάσπη σε όσους/ες ενοχλούν,

Χωρίς πολλές ελπίδες οτι θα ακουστούμε, έχοντας επιλέξει να μείνουμε έξω από τη φιέστα, την «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» της Φαρμακοβιομηχανίας και τις Διαφημιστικές Εταιρείες, καλούμε για πολλοστή φορά την Ελληνική Πολιτεία:
να στηρίξει το δικαίωμα των οροθετικών (ασφαλισμένων και μή) στη θεραπεία ΚΑΙ για λόγους Δημόσιας Υγείας,
να αντιμετωπίσει την αναπαραγωγική υγεία συστηματικά και υπεύθυνα,
να υλοποιήσει τα δικά της Σχέδια Δράσης,
να σταθεί στο διεθνές περιβάλλον ως ισότιμος συνομιλητής και όχι ως ουραγός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΦΩΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η ACT UP HELLAS στο πλαίσιο του Διεθνούς μηνύματος του ΟΗΕ για το HIV/AIDS, στηρίζει την καμπάνια και τις εκδηλώσεις των ΓΧΣ με κεντρικό μήνυμα

«Ευρώπη! Κάτω τα Χέρια από τα Φάρμακα»

https://action.msf.org/el_gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.