Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Η παλιά υγειονομική βόμβα και το κυνήγι μαγισσών, τώρα στη Λέσβο

Γυναίκες πρόσφυγες με τα παιδιά τους, στο νησί της Λέσβου. Χρειάζονται στήριξη κι όχι κυνήγι μαγισσών
Γράφει η Χρύσα Μπότση*


Τον Ιούνιο του 2011, λίγους μήνες μετά από την επίσκεψη του κλιμακίου του ECDC (European Center for Diseases Control) στις δομές κράτησης μεταναστών στον Έβρο, ο Λοβέρδος, τοτε υπουργός Yγείας, από το βήμα του ΟΗΕ, και κατά τη διεξαγωγή της υψηλής διάσκεψης για το HIV/AIDS, υποστήριζε πως ο HIV στην Ελλάδα αφορά κυρίως εκδιδόμενες γυναίκες από την Αφρική. Tότε δεν υποπτεύθηκε κανείς και καμιά μας τίποτα.

Η δημοσίευση της υγειονομικής διάταξης 39Α τον Απριλη του 2012 ήταν η συνέχεια.  Αυτό που ακολούθησε ήταν μια μοναδική βαρβαρότητα.  Χρήστριες σε κατάσταση στέρησης,  εξετάστηκαν σε αστυνομικά τμήματα,  σε καθεστώς στέρησης της ελευθερίας τους,  με συνοπτικές,  παράνομες διαδικασίες,  παραβιάζοντας τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας,  με γρήγορα τεστ για τον HIV. 

Αυτές που απέβησαν θετικές, κατηγορήθηκαν για βαρέως σκοπούμενη σωματική βλάβη και οδηγήθηκαν στον Κορυδαλλό. Οι περισσότερες το μάθαιναν για πρώτη φορά, όπως και οι οικογένειές τους αλλά και όλη η Ελληνική κοινωνία, όταν η αστυνομία ανάρτησε με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως, τα ταλαιπωρημένα πρόσωπά τους στον ιστότοπό της.

Στο διάστημα που ακολουθησε δημιουργήθηκε η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές γυναίκες ενώ πολλοί άνθρωποι και οργανώσεις ενδιαφέρθηκαν και αντέδρασαν με πολλούς τρόπους συμμετέχοντας και στην παραγωγή ντοκιμαντέρ, το γνωστό RUINS http://ruins-documentary.com/)
 
Οι δίκες που ακολούθησαν κατέληξαν στην αθώωση αυτών των γυναικών. Ωστόσο άλλες αυτοκτόνησαν, άλλες πέθαναν μη καταφέρνοντας να ξεφύγουν από την ουσιοεξάρτηση. Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού στάθηκαν στα πόδια τους.
 
Η 39Α μετά απο πολλές περιπετειες σε επιτροπές του ΥΥ που συγκλήθηκαν γι αυτήν, καταργήθηκε οριστικά την Τρίτη 21η Απριλίου του 2015.

Και νομίσαμε πως, τουλαχιστον με την υγειονομική βόμβα, είχαμε τελειωσει.  Όμως, πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις, εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά μια βόμβα δημόσιας υγείας. Σε ένα νησί. Στη Λέσβο. Τωρα μια «γιατρίνα» που ασχολείται (;;;) με τη δημόσια υγεία, δηλοί σε τοπική εφημερίδα απερίφραστα: υπάρχει μια βόμβα δημόσιας υγείας αυτή τη στιγμή στο νησί.

Έχει έγκυρα στοιχεία –από που άραγε, αφού μόνο το ΚΕΕΛΠΝΟ γνωρίζει τα δηλωθέντα κρουσματα– ότι πολλαπλά HIV περιστατικά έχουν εντοπισθεί στον μεταναστευτικό πληθυσμό στο νησί που εως τώρα η παρουσία του ιού ήταν πρακτικά ανύπαρκτη.

Και ακόμη μια δήλωση, τοσο Λοβερδικής έμπνευσης που αναρωτιέται κανείς μήπως αυτός είναι ο ήρωάς της: υπάρχει παράνομη και ανεξέλεγκτη πορνεία σε μαζική κλίμακα, από εκδιδόμενες μετανάστριες που προέρχονται από την Αφρική.

Για μια ακόμα φορά, τοσο πανομοιοτυπα που ειναι προκλητικό, στοχοποιείται το γυναικείο σώμα ως μέσο μολυσματικό. Για μια ακόμα φορά στόχος μια ευάλωτη ομάδα: αφρικανές μετανάστριες. Εκτός, αναφέρει η συγγραφέας του κειμένου, αν αυτές οι μετανάστριες από την υποσαχάρια Αφρική, οι οποίες, σύμφωνα με πληθώρα αναφορών, εκδίδονται σε μαζική κλίμακα, έχουν ελεγχθεί για τον ιό και έχουν βρεθεί αρνητικές (πράγμα που δεν έχει γίνει σύμφωνα με επίσημες πηγές)!!.

Και δεν μπορώ να μην θυμηθώ την ατάκα μιας απο τις κοπέλες εκείνης της θηριωδίας του 2012, στις φυλακές Κορυδαλλού: «δεν καταλαβαίνω πώς εγώ, μια χρήστρια επί δεκαετίες, είμαι υπεύθυνη για όλη την Ελληνική κοινωνία! »

Η γιατρίνα –κατά δήλωσή της– θεωρεί σαφώς ότι, κανείς άνδρας στη Λέσβο, μετά 35 χρόνια συνύπαρξης με τον ιό, δεν ξέρει πως το μέσο προφύλαξης είναι το προφυλακτικό. Έχει ακόμα –οχι τόσο αναπάντεχα– άποψη για την πολιτική που ασκείται για το μεταναστευτικό. Η πολιτεία έχει παραμελήσει πολύ ουσιαστικές υποχρεώσεις της προς τους κατοίκους της Λέσβου. Όχι μόνο σιωπά για την ανεξέλεγκτη πορνεία από ομάδα πολύ υψηλού υγειονομικού κινδύνου, αλλά και αμελεί πλήρως να ενημερώσει τον πληθυσμό του νησιού με σκοπό να τον προστατέψει.

Η επίθεση στις γυναίκες-προσφύγισσες στο νησί δεν θα μπορούσε νάναι πιό ύπουλη. Έχουν δικαιώματα… αλλά εκπροσωπούν έναν κίνδυνο, ένα μεγάλο υγειονομικό κίνδυνο. Είναι προσφύγισσες, αλλα είναι απο την Αφρική, κι εκει έχουν υψηλά νούμερα hiv/aids. Eίναι προσφύγισσες αλλα μπορεί να εκπορνεύονται.
 
Οι αθώοι-άνδρες που θα παρασύρουν, θα μολύνουν μετά τη γυναίκα τους, ο αθώος και απροστάτευτος πληθυσμός της Λέσβου θα υποκύψει και η λοίμωξη θα πλήξει το νησί.

Έλεος! 
Αυτό που αρθρώνεται εδώ δεν ειναι επιστημονικός λόγος. Είναι ένα παραλήρημα ρατσιστικό, που για μια ακόμα φορά παίρνει τη μορφή της υγειονομικής ανησυχίας. Η ενοχοποίηση, ο στιγματισμός, η αναζήτηση μαγισσών για την πυρά, δεν είναι άσκηση ιατρικής δημόσιας υγείας. Αν δεν είναι πρωτόγονη αντίδραση, είναι ένας βαθιά ύποπτος πολιτικός λογος.

Οι Λέσβιοι, όσο και αν προσπαθούν να τους μετατρέψουν σε τιμητές της Χρυσής Αυγής, σε φανατισμένους ρατσιστές που δεν σκέφτονται, νομίζω ότι ξέρουν και μπορούν να αντισταθούν σε κάθε κήρυγμα τέτοιου τύπου. Το έχει δείξει η ιστορία τους.

Η δημόσια υγεία παλι δεν έχει ανάγκη τρομοκράτες, ουτε τη δημιουργία ψεύτικων πανικών. Έχει ανάγκη ήρεμων και νηφάλιων επαγγελματιών, που λειτουργούν συνειδητά, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον όρκο του Ιπποκράτη που έδωσαν: Ωφελέειν η μη βλάπτειν.



* Ιατρος Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος
Μοναδα Λοιμώξεων Ν. Α.Συγγρός
Μελος της πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης διωκόμενων οροθετικών – https://diokomenesorothetikes.wordpress.com/
Αφορμή για το κείμενο: http://nealesvou.gr/yparchi-mia-vomva-dimosias-ygias-afti-ti-stigmi-sto-nisi/


ΑΝΑΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΑΠΟ :
https://tomov.gr/2018/04/30/%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%85%CE%BD%CE%AE%CE%B3/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.