Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

TTIP / CETA/ TISA : Ανοιχτή επιστολή πρός την Ελληνική Κυβέρνηση, από το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης


ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΔΩ

Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω

05/05/2016
ΠΡΟΣ
         i.  Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα,
       ii.  Υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη,
      iii.  Ευρωβουλευτές -  Βουλευτές (εκτός ΧΑ)

Κοινοποίηση:
a. ΚΕΔΕ – ΠΕΔΑ
b. ΑΔΕΥ – ΓΣΕΕ [Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα]
c. Αγροτικοί Συνεταιρισμοί
d. Ενώσεις Καταναλωτών
e. Δικηγορικούς και Δικαστικούς Συλλόγους
f.  Περιβαλλοντικές – Οικολογικές ΜΚΟ

ΘΕΜΑ: Η Κυβέρνηση, οι Ευρωβουλευτές και Βουλευτές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Δικηγορικοί και Δικαστικοί Σύλλογοι, οι Εργαζόμενοι, οι Αγρότες και οι Καταναλωτές, οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ να πάρουν έγκαιρα και ξεκάθαρη θέση για τις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες ΤΤΙP,CETA,TΙSA.

Με αφορμή

1)Τη συνάντηση στις 13 Μαΐου 2016 στις Βρυξέλλες  των αρμοδίων Υπουργών Εμπορίου/  EU Trade Council [ από την Ελλάδα θα παρευρευθεί ο  κ. Γεώργιος Σταθάκης ή αναπληρωτής του], κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν τα θέματα ΤΤIP (α/α2), CETA (α/α3),

2) Τη συνεδρίαση του «Trade Policy Committee meeting» τη Παρασκευή 27 Απριλίου 2016 στις Βρυξέλλες. [Οι πληροφορίες μας είναι ότι η Ελληνική αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες, εκτός από ορισμένες επιφυλάξεις για τη Φέτα και το αίτημα να χαρακτηριστεί η συμφωνία μεικτή, διαφαίνεται ότι θα υποστηρίξει την υπογραφή της CETA τον Οκτώβριο του 2016],

3) Τις διαρροές για τις συζητήσεις του 13ου κύκλου των διαπραγματεύσεων για την TTIP, μεταξύ των αντιπροσωπιών των ΗΠΑ – ΕΕ [ Παρουσιάστηκαν[1] από την Greenpeace Ολλανδίας ]

4) Τις διαρροές του εγγράφου «Tactical State of Play»[2] (Μάρτιος 2016), που αφορά το 12ο γύρο των διαπραγματεύσεων, το οποίο είναι διαφορετικό από την «επίσημη» δημόσια προβολή του από την Ε.Ε.[3],

5) Τις όλο και αυξανόμενες κοινωνικές αντιδράσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα:  [Μεγάλες διαδηλώσεις σε Βερολίνο 11/10/2015, Ανόβερο 23 Απριλίου 2016, 3,3 εκατ. υπογραφές Ευρωπαίων Πολιτών ενάντια στην TTIP και 500 ΜΚΟ, την απόφαση των Γερμανών δικαστών ενάντια στο ISDS/ICS, την απόφαση χιλιάδων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων  της Ευρώπης (πέντε από την Ελλάδα) να κηρύξουν Ελεύθερων Ζώνες  από τις TTIP CETA TΙSA – TTIP FREE ZONES και τη Διακήρυξη των Δημάρχων στη συνάντηση της Βαρκελώνης (21/5/2016)],

6) Την έρευνα  του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece από το 2013 για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχουν οι ληστρικές συμφωνίες TTIP CETA στην οικονομία, στην κοινωνία, στη δημοκρατία, στο περιβάλλον, στην ασφάλεια τροφίμων κ.λπ. καθώς και στη συμμετοχή στους μικρούς ή και μεγάλους αγώνες που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Προτείνουμε στην κυβέρνηση μέχρι 13 Μαΐου 2016 στη συνάντηση των αρμοδίων Υπουργών Εμπορίου στις Βρυξέλλες:
o   Μέσω των αρμοδίων οργάνων της να πάρει, σαφή και ξεκάθαρη θέση για το τι πρόκειται να κάνει για τις συμφωνίες CETA και ΤΤΙP και να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό πριν από τη συνάντηση των αρμοδίων Υπουργών Εμπορίου στις Βρυξέλλες, 13 Μαΐου 2016.

o   Να μη δεσμευτεί για την υπογραφή καμίας συμφωνίας, είτε πρόκειται για προσωρινή ή τμηματική ή συνολική εφαρμογή της CETA, που οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί, είτε πρόκειται για την TTIP που έχει ολοκληρωθεί ο 13ος γύρος των διαπραγματεύσεων.

Προτείνουμε στους Ευρωβουλευτές και Βουλευτές των Κομμάτων:
·         Να καταψηφίσουν σε επιτροπές και στα Κοινοβούλια που συμμετέχουν τις συμφωνίες CETA TTIP
Οι συμφωνίες δεν μπορούν να βελτιωθούν και να λειτουργήσουν σε όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος, του δίκαιου εμπορίου, της προστασίας των καταναλωτών, της αγροτικής μικρής παραγωγής και της ασφάλειας τροφίμων, του κοινωνικού κράτους, της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Προτείνουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση:
o   Να πάρει αποφάσεις και να κηρύξει τους Δήμους και τις Περιφέρειες Ελεύθερες Ζώνες από τις ληστρικές συμφωνίες CETA TTIP TΙSA, να ενημερώσει τους κατοίκους για τις δραματικές συνέπειες που θα προκύψουν, άμα ισχύσουν, στην τοπική οικονομία και κοινωνία. 
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ας θυμηθεί παλαιότερες και αντίστοιχες αποφάσεις για Ελεύθερες Ζώνες από τα μεταλλαγμένα (2004) και για τις αποπυρηνικοποιημένες πόλεις.

Προτείνουμε στους Δικηγορικούς και Δικαστικούς Συλλόγους:
·         Να πάρουν θέση γενικότερα για τις συμφωνίες TTIP CETA TiSA, να υπερασπίσουν την Εθνική Νομοθεσία, και να τοποθετηθούν  ειδικότερα κατά της Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κράτους/ ISDS ή του «ISDS Light», που φέρει τώρα την ονομασία ICS, όπως έκαναν οι Γερμανοί συνάδελφοί τους.

Προτείνουμε στους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα:
o   Να υπερασπίσουν τα εργασιακά και τα κοινωνικά τους δικαιώματα, τα κοινά αγαθά κ.λπ. που απειλούνται με τις συμφωνίες.

Προτείνουμε στους αγρότες και τους καταναλωτές:
·         Να συνεργαστούν, να υπερασπίσουν και να προβάλλουν τα τοπικά προϊόντα καθώς και την ασφάλεια τροφίμων που απειλούνται από την είσοδο των Γενετικά Τροποποιημένων Προϊόντων/ μεταλλαγμένα, και τον έλεγχο των σπόρων.

Προτείνουμε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις:
o   Να αντισταθούν στην μεγαλύτερη είσοδο των πολυεθνικών στη χώρα μας που θα τους περιθωριοποιήσει και θα τους οδηγήσει στην ανεργία.

Προτείνουμε στις Περιβαλλοντικές/ Οικολογικές Οργανώσεις:
·         Να συνειδητοποιήσουν ότι αμφισβητείται στην πράξη η «αρχή της προφύλαξης», που ισχύει στην Ε.Ε., από την είσοδο της «αρχής της απόδειξης της βλαπτικότητας», που ισχύει στις ΗΠΑ,  και να αναπτύξουν δράσεις προστασίας του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece θα συνεχίσουν την πολιτική ενημέρωσης και δράσεων, που έχουν ξεκινήσει από το 2013, για να μην υπογραφούν και να μην ισχύσουν οι ληστρικές συμφωνίες TTIP CETA TiSA
Υπενθυμίζουμε την Επιστολή[4] των ΦτΦ  προς τους Ευρωβουλευτές και Βουλευτές της Ελλάδας [25/5/2015] για να καταψηφίσουν την Έκθεση της Επιτροπής Εμπορίου.


ο Ελληνικό Δίκτυο "ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece" ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI http://www.nfi.at/ συμμετέχουν 51 εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. 
Οι ΦτΦ είναι Εθνικοί Συντονιστές της εκστρατείας για να χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. και να προστατευτεί νομικά το έδαφος ως  κοινό αγαθό και μέλος του Δικτύου «Our World Is Not For Sale».
 Οι ΦτΦ συμμετέχουν στην Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA.


[3] http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2016/april/tradoc_154477.pdf
[4] http://www.naturefriends.gr/2015/05/transatlantic-trade-and-investment.html
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.