Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Για τον ιό υπάρχει φάρμακο, για τις διακρίσεις όμως; / 01.12.2015 | Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης

Μόνιμος δεκανέας του ελληνικού στρατού, ασυμπτωματικός φορέας του HIV, βρέθηκε προ εκπλήξεως αντιμέτωπος με φοβικό διάταγμα που προβλέπει αποβολή των οροθετικών από το στρατό ως «Ι3» ή «Ι5»


Μπορεί οι οροθετικοί να έχουν πια τη δυνατότητα να ζουν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μια ζωή καθόλα φυσιολογική, όμως ο στιγματισμός τους και οι διακρίσεις που υφίστανται στον εργασιακό τομέα αποτελούν μάλλον τον κανόνα.

Οπως δείχνει η πρόσφατη απόλυση ενός οροθετικού μόνιμου δεκανέα από τον στρατό, οι προκαταλήψεις για τη νόσο κυριαρχούν, ενώ η πολιτική ηγεσία και ο κρατικός μηχανισμός συχνά αγνοούν βασικά δεδομένα της ιατρικής και δεν διστάζουν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα δικαιώματα των οροθετικών.

Ο δεκανέας, που βρίσκεται κοντά στα 30, υπηρετούσε στη γενέτειρά του, σε ακριτική περιοχή, όταν στα τέλη Ιουνίου του στάλθηκε η απόφαση της υγειονομικής επιτροπής που τον ενημέρωνε ότι λόγω της οροθετικότητάς του (σε ασυμπτωματικό ακόμα στάδιο) εντάσσεται στην κατηγορία ικανότητας Ι3 και απολύεται από τον στρατό.

Η απόφαση παρέπεμπε στο Προεδρικό Διάταγμα 11 (ΦΕΚ α.φ. 17-27/01/2014) που φέρει την υπογραφή της τότε αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Αμυνας Φώφης Γεννηματά και το οποίο, μέχρι να εφαρμοστεί στην περίπτωση του δεκανέα, δεν είχε γίνει γνωστό σε οργανώσεις για τα δικαιώματα των οροθετικών.

Το διάταγμα προβλέπει ότι απολύονται από τον στρατό όχι μόνο οι επαγγελματίες οπλίτες που εμφανίζουν «σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας που δεν ανταποκρίνεται στην αντιρετροϊκή θεραπεία» (κατηγορία ικανότητας Ι5), αλλά και όσοι εμφανίζουν «ασυμπτωματική λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας ή με καλή ανταπόκριση στην αντιρετροϊκή θεραπεία» (Ι3).

Σύμφωνα με την ΑCT UP, που παρέχει νομική, ιατρική και ψυχολογική στήριξη στον δεκανέα, το προεδρικό διάταγμα δεν υπακούει σε καμία σύγχρονη ιατρική λογική και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς οι ασυμπτωματικοί φορείς του HIV ή αυτοί που ακολουθούν θεραπεία κρίνονται απολύτως λειτουργικοί στη ζωή και την εργασία τους.

Μάλιστα, το προεδρικό διάταγμα θεωρείται ιδιαιτέρως σκληρό, καθώς προβλέπει απευθείας απόλυση και όχι μετάθεση σε υπηρεσία γραφείου.

 

Στη δικαιοσύνη

Η υπόθεση του δεκανέα επανεξετάστηκε από δεύτερη γνωμοδοτική επιτροπή, η οποία επιβεβαίωσε την απόφαση της πρώτης, ισχυριζόμενη ότι «η πάθηση μπορεί να δυσχεραίνει σημαντικά την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων του», επισημαίνοντας μάλιστα πως εξαιτίας αυτού θα υπήρχαν δυσμενείς επιπτώσεις για τον ίδιο τον οπλίτη.

Ο δεκανέας πρόκειται να καταφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της απόλυσής του.

«Καλούμε την ελληνική πολιτεία να κατανοήσει επιτέλους την πορεία της ΗΙV λοίμωξης και να φερθεί επιτέλους [...] σύμφωνα με τις έως τώρα διακηρύξεις της κυβέρνησης σχετικά με τον HIV και τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΑCT UP, που αφιερώνει τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα στον δεκανέα.

..........................................
........................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.