Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Δ.Τ. ACTUP για την 1η ΔΕΚ 2015 / Απόλυση HIV οροθετικού ΕΠΟΠ Δ/νέα απο τον Ελληνικό στρατό


πολιτικεσ υγειασ για το hiv/aids απο το γενικο επιτελειο στρατου.

Δεν είμαστε χαρούμενοι που σ αυτή την 1η Δεκεμβρίου είμαστε αναγκασμένοι να δημοσιοποιήσουμε κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο  για μια ευνομούμενη κοινωνία. 

Συνάνθρωπός μας με HIV που έχει την "ατυχία" να υπηρετεί στον Ελληνικό Στρατό απολύθηκε, με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς πρόσφατο νομοθέτημα (Προεδρικό διάταγμα υπ αριθ. 11 ΦΕΚ 17 -27/01/2014) εισηγείται την απόλυση επαγγελματιών οπλιτών με HIV ως Ι3.

Για κάποιο αδιανόητο για μας λόγο, η Ελληνική Πολιτεία στερεί από έναν οροθετικό τη δουλειά του με τη διάτρητη δικαιολογία ότι μπορεί να δυσχεραίνει την εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων παρά την παράλληλη αναγνώριση ότι άτομα που παρουσιάζουν νοσήματα, παθήσεις (άλλο είναι;;) βλάβες με λειτουργικές διαταραχές ή αναπηρίες μικρού βαθμού μπορούν να υπηρετούν.

Είναι ατυχές ότι η ανώτατη υγειονομική επιτροπή του Στρατού συνήλθε για το εν λόγω θέμα δύο φορές αυτό το καλοκαίρι για να καταλήξει στο ότι ο δεκανέας έχει νόσο ΔΥΣΙΑΤΗ.

Πρακτικά δεν ιάται και αυτό όφειλαν να το γνωρίζουν οι ιατροί της επιτροπής. 

Όπως όφειλαν να γνωρίζουν ότι η HIV λοίμωξη είναι πλέον χρόνιο αντιμετωπίσιμο νόσημα. Επίσης όφειλαν αν ξέρουν ότι η απόφασή τους αποτελεί σαφή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα των Ηνωμένων Εθνών, τη UNAIDS, το στρατιωτικό προσωπικό είναι μα ομάδα πληθυσμού ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου και του ιού HIV

Σε καιρό ειρήνης, τα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των ένστολων είναι δύο με πέντε φορές υψηλότερα από τον άμαχο πληθυσμό. 
Σε περίοδο πολεμικών συγκρούσεων, η διαφορά εκτινάσσεται σε ιδιαίτερα ανησυχητικά ποσοστά. 
Είναι 50 φορές υψηλότερη, ή και περισσότερο!

Η στρατηγική των ενόπλων δυνάμεων οφείλει να είναι σύμφωνη με τις διεθνείς αρχές αλλά και τις διακηρύξεις που έχει υπογράψει η χώρα.
Πολιτικές υγείας δεν αποτελούν οι απολύσεις, οι διωγμοί και ο στιγματισμός, αλλά η ενημέρωση, η στήριξη των οροθετικών εργαζόμενων, η διάχυση της πληροφορίας  για τους τρόπους μετάδοσης και προφύλαξης και ο σεβασμός. 
Φαίνεται πως ο Ελληνικός Στρατός δεν υπερασπίζεται πλέον αυτές τις αρχές!

Όπως και νάναι, ακόμη και αν δεν εμπνέουν το γενικό επιτελείο οι διεθνείς αρχές σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οφείλει να τις σεβαστεί. 

Καλούμε την Ελληνική Πολιτεία να κατανοήσει επιτέλους την πορεία της HIV λοίμωξης αλλά και να φερθεί επιτέλους σύμφωνα με τις διεθνείς και Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, αλλά και σύμφωνα με τις έως τώρα διακηρύξεις της κυβέρνησης σχετικά με τον HIV και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ιατρικές γνωματεύσεις που δόθηκαν στον δεκανέα είναι διαθέσιμες και οι αριθμοί πρωτοκόλλου τους είναι 8504/2015 και 3216/2015 αντίστοιχα.

.........................................

1η Δεκεμβρίου, 
Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS

Ναι μεν μπορούμε να νικήσουμε το AIDS
Αλλά μήπως δεν θέλουμε;

Ανάμεσα στις χώρες σε οικονομική δυσπραγία, η Ελλάδα βιώνει τη βαθύτερη οικονομική κρίση με την ανεργία να ανεβαίνει από το 7.8% το 2008 στο 27.5 % το 2013. 

Καθώς η υγειονομική κάλυψη είναι στενά συνδεδεμένη με την εργασία το 2014 > 23% του πληθυσμού (2.5 εκατομμύρια) έμεινε ανασφάλιστο. 
Επιπλέον τα κονδύλια για την υγεία και ανταποδοτικά μέτρα (συμμετοχή των ασφαλισμένων) που υιοθετήθηκαν επέτειναν την αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.

Η διάβρωση της υγειονομικής κάλυψης κατά την οικονομική κρίση είναι ανησυχητικός τόσο με όρους υγείας του πληθυσμού όσο και για το μέλλον της χώρας. 

Η υγεία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού είναι σε εξαιρετικό κίνδυνο καθώς οι συνέπειες των αλλαγών στην υγεία αφορούν κυρίως αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες κυρίως. 

Η πρόσβαση στην υγεία απαιτεί την ασφαλιστική κάλυψη και τα προαπαιτούμενα για την προνοιακή κάλυψη είναι τραγικά, οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας αποστελεχώθηκαν ενώ συχνές είναι πια οι ελλείψεις ακόμη και σε βασικά υλικά των νοσοκομείων χάρις και στο μηνιαίο τρόπο προϋπολογισμού που έχει επιλεγεί ως πολιτική ελέγχου των οικονομικών τους.  

Η HIV/AIDS λοίμωξη δεν έμεινε αλώβητη. 
Για τον τελευταίο χρόνο: 

Όλες σχεδόν οι ΜΕΛ δεν είναι σε θέση να κάνουν ούτε το βασικό έλεγχο των ανθρώπων με HIV που παρακολουθούν. 

Ο γονοτυπικός έλεγχος (έλεγχος για την αντοχή των φαρμάκων) ανήκει στο παρελθόν με τους γιατρούς να αναγκάζονται πλέον να κάνουν εμπειρικά την επιλογή θεραπείας. 

Το πιο τρομακτικό ίσως είναι η παρατηρούμενη, έντονα και σε όλα τα νοσοκομεία πλέον, έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων με τους ασθενείς αγωνιωδώς να αναζητούν φάρμακα από συνασθενείς τους. 

Τα τμήματα απεξάρτησης αντιμετωπίζουν αντίστοιχα ελλείψεις των υλικών για τις δράσεις δρόμου και οι δράσεις της επιτροπής που συντόνιζε τις παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της HIV επιδημίας έχουν σταματήσει απότομα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η όλη εικόνα είναι πολύ ανησυχητική για το μέλλον όχι μόνο των οροθετικών και των Μονάδων Λοιμώξεων αλλά για όλους και όλες μας καθώς και για όλο το δημόσιο σύστημα υγείας

Νέα κυβέρνηση νέες προτεραιότητες νέες απαιτήσεις.

Είχαμε και έχουμε από αυτή την κυβέρνηση που τουλάχιστον κατήργησε τη φασιστική  διάταξη έμπνευσης Λοβέρδου που φυλάκισε τις οροθετικές χρήστριες πολλές απαιτήσεις

Να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας,

Να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα προβλήματα που γεννά και συντηρεί η οικονομική κρίση τη χρήση ουσιών, τη διάδοση λοιμωδών νοσημάτων, την επίταση της HIV επιδημίας. 

Να θέσει επί τάπητος και σε διαπραγμάτευση την υπερεκτιμημένη τιμή των φαρμάκων από τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, κάτι που καθιστά την πρόσβαση στη θεραπεία κάποτε αδύνατη, όπως αυτή της θεραπείας για την ηπατίτιδα C.

Η φετινή 1η Δεκεμβρίου βρίσκει την HIV λοίμωξη στην Ελλάδα πραγματικά σε κρίση. 

Στην  ACT UP HELLAS πιστεύουμε ότι η 1η Δεκεμβρίου αποκτά ξανά το νόημά της. 

Μετά τα party, τις φιέστες, τους εορτασμούς, ήρθε ξανά η ώρα της διεκδίκησης, της αντιπαράθεσης, η ώρα που πρέπει ξανά να πιέσουμε για τα αυτονόητα: το δικαίωμα στην υγεία, στη θεραπεία, στη δουλειά και στην αξιοπρέπεια. 

Εμείς αφιερώνουμε τη φετινή 1η Δεκεμβρίου στον οροθετικό δεκανέα που ο Ελληνικός στρατός απέλυσε λόγω της οροθετικότητάς του...

..............................................................................................
email επικοινωνίας : laisactup@gmail.com
....................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.