Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΝΤΡΟΠΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΤΟ HIV/AIDS κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων για την κατάργηση της ΓΥ 39Α από τον Υπουργό Υγείας Π.Κουρουμπλή. ( η Γ.Υ.39Α είναι γνωστή ως διάταξη ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ενάντια στις οροθετικές)Αθήνα, 21 Απριλίου 2015.Οι υπογράφουσες οργανώσεις, χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση τη δημοσίευση της κατάργησης της απαράδεκτης Υγειονομικής Διάταξης ΥΓ/39 Α. 

Μια διάταξη η οποία το 2012 είχε οδηγήσει οροθετικές γυναίκες - χρήστριες ενδοφλέβιων ουσιών και θύματα trafficking - σε συλλήψεις, αναγκαστικές εξετάσεις, φυλάκιση και εν τέλει συνεχή διαπόμπευση.Είναι σημαντικό πως η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αντιλήφθηκε τους κινδύνους και τα προβλήματα που δημιουργούσε η εν λόγω διάταξη, τόσο σε επίπεδο ατομικών ελευθεριών όσο και σε επίπεδο δημόσιας υγείας. 

Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το Υπουργείο αφουγκράστηκε τις συντονισμένες και αδιάκοπες διαμαρτυρίες και συστάσεις των Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, οι οποίες, από την πρώτη στιγμή, κατέδειξαν την επικινδυνότητα της 39Α και την καταδίκασαν υποστηρίζοντας ενεργά όλα τα θύματά της. Ωστόσο εκκρεμεί η κατάργηση του άρθρου 59 του ν. 4057/2012 καθώς και η τροποποίηση του άρθρου 20 παρ. 4 του ν. 3172/2003, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης, απρόσκοπτη και αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στις υπηρεσίες υγείας σε συμμόρφωση της χώρας στις διεθνείς της υποχρεώσεις. Είμαστε στη διάθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ώστε να συμβάλλουμε ως Κοινωνία των Πολιτών στην ουσιαστική προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το σεβασμό των δικαιωμάτων ευάλωτων και κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων. 

Ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο  για την επίλυση ζητημάτων που υπάρχουν ή θα υπάρξουν στο μέλλον, πάντα με γνώμονα τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.Οι οργανώσεις: 


«Κέντρο Ζωής» 


Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»


Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών 


«Act Up» 


 «Praksis» 


στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείς το κείμενο της απόφασης 

http://actupathens.blogspot.gr/2015/04/124834-627522013-1652472013.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.