Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για το 2o Φεστιβάλ Αλληλεγγύης για το Σπίτι των Γυναικών Σάββατο 2 Απριλίου 2016 Στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
για το 2o Φεστιβάλ Αλληλεγγύης για το Σπίτι των Γυναικών
Σάββατο 2 Απριλίου 2016
Στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή
15.30΄- 24.00΄

Συνδιοργανώνουν η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
και η ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ,
ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΑΣΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


 

Ο Αγώνας Για ένα Σπίτι Γυναικών
συνεχίζεται!

Γιατί είναι αναγκαίο, όχι μόνον ένα, αλλά πολλά Σπίτια Γυναικών!

H οικονομική κρίση είναι μια ευκαιρία επαναβεβαίωσης της πατριαρχίας! Και εάν δεν υπήρχε η κρίση, θα έπρεπε να την εφεύρουν! Μέσα στην οικονομική κρίση ο πόλεμος κατά των γυναικών μαίνεται με απίθανες διαστάσεις και συνέπειες. Από την εν μέρει ή ολική αντικατάσταση του κράτους πρόνοιας από την απλήρωτη εργασία των γυναικών, στις εδώ και εκατοντάδες χρόνια βιοπολιτικές απόπειρες ελέγχου του σώματος τους, όπως με τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, σε, τουλάχιστον, 200 εκατομμύρια κοριτσάκια και γυναίκες σε 30 χώρες του κόσμου, έως τώρα, με νόμους κατά των εκτρώσεων, την εμπορία τους μέσα από παγκόσμια κυκλώματα Sex Trafficking, έως την «κουλτούρα» βιασμού των γυναικών, είτε στα αμερικανικά πανεπιστήμια, είτε στην πλατεία Ταχρίρ και την Ινδία (όπου παρατηρούνται και άλλα φαινόμενα όπως κυνήγι μαγισσών, όπως στο Μεσαίωνα, και ρίξιμο βιτριολιού σε όσες αρνούνται τον «έρωτα» κάποιου «άνδρα»), είτε στα καραβάνια των προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες, από Συρία και αλλού, στην Ελλάδα και παντού, οι γυναίκες, από πολύ μικρή ηλικία, έχουν στοχοποιηθεί ως μέσο συνέχισης της παντοδυναμίας της πατριαρχίας.
Είναι αναγκαίο να ξεσπάσει ένα κίνημα αλληλεγγύης, απ΄ τα κάτω, για να δημιουργηθούν αυτόνομοι, ελεύθεροι χώροι συνύπαρξης, ώστε οι γυναίκες να συσπειρωθούν, να χειραφετηθούν και να το αλλάξουν όλο αυτό, με τις δικές τους δυνάμεις.

Το Εμπρός είναι φιλικό και προσβάσιμο για ανθρώπους, θεατές ή καλλιτέχνες, με κινητική αναπηρία.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

15.30 - 18.00

«Φύλα, Στερεότυπα και Σωματοποιημένη Καταπίεση»
Βιωματικό θεατρικό εργαστήρι:
Εμψυχώνουν:  η Χριστίνα Ζώνιου, ο Αλέξανδρος Γκόμεζ,  η Πέπη Μαργιόλη και ο Σέργιος Κομπόγιωργας, μέλη της Ακτιβιστικής Ομάδας του Θεάτρου του Καταπιεσμένου.

18.30 - 19.00

Καλωσόρισμα του κοινού και περιήγηση στην Έκθεση Φωτογραφίας
«Η Γυναίκα στα Χρόνια της Κρίσης…»
Η έκθεση θα λειτουργεί παράλληλα     
στο φουαγιέ του θεάτρου σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

19.00 - 22.15

Προβολή της ταινίας «ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ» του Νίκου Κορνήλιου,  2014, 160΄,
παρουσία του σκηνοθέτη και συντελεστών της ταινίας.
Η ταινία θα προβληθεί σε δύο μέρη, με ενδιάμεσο διάλειμμα μεταξύ
20.30 - 20.45.

Σύνοψη Ταινίας: `Ενα καταφύγιο γυναικών απειλείται με κατεδάφιση. Εξήντα γυναίκες διαφορετικών ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών προελεύσεων συγκεντρώνονται για να το προστατεύσουν, επιχειρώντας να επαναπροσδιορίσουν τη, πολιτική, σχέσεις, μητρότητα, εργασία. Τη νύχτα αφήνονται να εκφραστούν, να χορέψουν, να εξομολογηθούν βιώματα κι εμπειρίες θέση τους στον κόσμο σήμερα. Την ημέρα συζητούν και συγκρούονται. Κοινωνία, σεξουαλικότητα.
Τι θα προκύψει από ένα τέτοιο εγχείρημα;

22.30 - 24.00

Συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων
Γύρω από τα θέματα που θίγει η ταινία και μας αφορούν: πατριαρχικό, καπιταλιστικό μοντέλο εξουσίας, άσκηση βίας και παρενόχλησης της γυναίκας και άλλων καταπιεσμένων ομάδων και ανθρώπων που περισσεύουν για το σύστημα, γυμνών ζωών σε εξαίρεση,  στην κοινωνία,  στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στο δρόμο.
Σε αυτή τη συζήτηση δεν θα υπάρχουν εισηγήτριες/ες, μετά από απόφαση που πήρε η κοινή συνέλευση και των δυο ομάδων. Όλες/οι θα είμαστε κάτω στη σκηνή, στο ίδιο επίπεδο, σε οριζόντια οργάνωση, χωρίς τους πάνω και τους κάτω, χωρίς ιεραρχίες, αναθέσεις, ειδικούς, αυθεντίες και μη.

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, θα γίνεται προετοιμασία του χώρου από τις/τους αλληλέγγυες/ους φίλες και φίλους, που θα είναι εκεί, για τη δημιουργία μιας πιο οικείας και ευχάριστης ατμόσφαιρας, αλλά και για την ομαλή συνέχιση των εκδηλώσεων.

Θα γίνει ενημέρωση για την αναγκαιότητα συγκέντρωσης πόρων, από το 2ο Φεστιβάλ και άλλες δράσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης, για τη φθηνή μίσθωση και ανακαίνιση μιας παλιάς κατοικίας, αποθήκης ή γκαράζ, που στα χρόνια της κρίσης πληθαίνουν και ασθμαίνουν παρατημένα. Για ένα χώρο που θα μετατραπεί σε φιλόξενο και ασφαλές τοπίο, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες ενός Σπιτιού Γυναικών, που αγωνίζονται να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, να συνομιλήσουν, να αντισταθούν και να διεκδικήσουν, να χειραφετηθούν, να συνδημιουργήσουν και να αρθρώσουν τον δικό τους αυτόνομο φεμινιστικό λόγο και πράξη, μακριά από κάθε τύπου κρυφές ή φανερές κομματικές πατερναλιστικές ντιρεκτίβες. Με βάση τις αντιεμπορευματικές, αντιρατσιστικές αντισεξιστικές και αντιεξουσιαστικές αρχές της αυτοδιαχείρισης, με αποφασιστικό όργανο τη συνέλευσή του.

Σημείωμα Σκηνοθέτη για την Ταινία:

“Αυτό που ονομάζουμε Πολιτισμός είναι ένας έμφυλος πολιτισμός,
ο πολιτισμός της τεστοστερόνης. Η βία είναι παντού.
Ένας άλλος τρόπος ύπαρξης πάνω στον πλανήτη είναι δυνατός αν οι γυναίκες δώσουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής το δικό τους  αποτύπωμα αν ακούσουν μέσα τους τη δική τους φωνή, αν καταφέρουν να την διακρίνουν μετά από χιλιετίες ανδρικής επικυριαρχίας στα πάντα, στη σκέψη και στις συνήθειες, στην ίδια τη γλώσσα που μιλάμε κάθε μέρα, αν πέρα από την  ισότητα των δικαιωμάτων προσπαθήσουν να βρουν το δικό τους λόγο, το δικό τους τρόπο να κάνουν τα πράγματα είτε για την κοινωνική ζωή και τους τρόπους να είμαστε μαζί και να μοιραζόμαστε τα αγαθά, είτε για τη σχέση μας με το σώμα και τις επιθυμίες του, μόνο με την εκθήλυνση του πολιτισμού μπορεί να υπάρξει ένας ουσιαστικά άλλος τρόπος κοινής ζωής πάνω στη Γη που δεν θα τον χαρακτηρίζει η βία με την έλευση ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑΣ και αν ακούγεται ουτοπικό δεν είναι παρά το σενάριο μιας ταινίας”.

.............................................................................

Ευχαριστήρια Σημειώματα

«Η Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου στηρίζει το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, έχοντας παρουσιάσει παραστάσεις της, τόσο στο πλαίσιο του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, όσο και σε συνεργασία με την Ένωση Αφρικανών Γυναικών. Σήμερα, αυτονόητα στηρίζει το 2ο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης για το Σπίτι των Γυναικών που διοργανώνουν η Πρωτοβουλία για το Σπίτι των Γυναικών και η Ομάδα Δράσης κατά της Αστυνομικής Βίας/Αυθαιρεσίας & του Εκφασισμού της Κοινωνίας και καλεί όποια και όποιον θέλει να συμμετάσχει στο βιωματικό εργαστήρι που θα εμψυχώσει γιατί “Το θέατρο δεν είναι απλώς ένα συμβάν, είναι τρόπος ζωής! Είμαστε όλοι ηθοποιοί: το να είσαι πολίτης δε σημαίνει ότι ζεις σε μια κοινωνία, σημαίνει ότι την αλλάζεις.” (Augusto Boal ,2009)
Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου

«Είμαι μαζί σας στη σημαντική αυτή προσπάθεια να αποκτήσουν οι γυναίκες ένα δικό τους σπίτι. Και θέτω την ταινία μου, «Μητριαρχία», στη διάθεση σας  για την ολοκλήρωση αυτής της ωραίας περιπέτειας.
Όλες και όλοι οι συνεργάτισσες/ες θα είμαστε περήφανες/οι αν αυτό που ονειρευτήκαμε στην ταινία γίνει πραγματικότητα!
Εύχομαι καλή δύναμη
και καλή αντάμωση»
Νίκος Κορνήλιος
       
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Νίκο Κορνήλιο, την Ακτιβιστική Oμάδα του Θεάτρου του Καταπιεσμένου, για το πολύτιμο δώρο της αλληλεγγύης τους, την ανοιχτή Συνέλευση του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός,   καθώς και όλες/ους τις συναγωνίστριες και τους συναγωνιστές, που στέκονται  αλληλέγγυες/οι  και σ΄ αυτό το ταξίδι μας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
και  ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ,
ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΑΣΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Σελίδα Facebook: Για το Σπίτι των Γυναικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.