Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΟ-ΓΑΛΛΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ, 27.11.2014/ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ομάδα Όνειρο SEX TRAFFICKINGφωτο Αλεξάνδρα Μένογλου
Η ομάδα Όνειρο θα παρουσιάσει αποσπάσματα από την παράσταση-ντοκιμαντέρ “SexTrafficking” με την οποία δίνει φωνή στα θύματα διακίνησης και σωματεμπορίας. 
Μέσα από τις πραγματικές μαρτυρίες περιγράφεται η λειτουργία του σύγχρονου δουλεμπορίου (η στρατολόγηση:  μεταφορά/ παραλαβή – τα μέσα που χρησιμοποιούνται: χρήση βίας και εξαναγκασμός - ο σκοπός: εκμετάλλευση). 
Η σωματεμπορία είναι η ραχοκοκαλιά ενός από τους πιο κερδοφόρους, παράνομους επιχειρηματικούς κλάδους στον κόσμο.


Η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης αλλά και προορισμού. 
Τα θύματα trafficking προέρχονται από όλον τον κόσμο. 
Οι διαδρομές ανεξάντλητες.

Σήμερα, αναζητώντας τα βαθύτερα αίτια του φαινομένου, συνεχίζουμε την έρευνα και τη συλλογή μαρτυριών, δίνοντας φωνή σε όλους τους πρωταγωνιστές (θύτες και θύματα, άνδρες και γυναίκες), από το Νεπάλ μέχρι τις ΗΠΑ και από τη Γερμανία έως την Ελλάδα. 


Όπως είπε ο Σολζενίτσιν: Να κρύβεις τη φρίκη: ίσως αυτός να είναι ένας από τους σκοπούς του κάθε πολιτισμού”. 
Η βία ως μέσο απο-ανθρωποποίησης συντελεί στο να κάνει τη σκλαβιά ένστικτο, να την οδηγήσει ως το κόκκαλο. 


Εμείς από την πλευρά μας, χρησιμοποιώντας ένα μέσον του πολιτισμού, το θέατρο, θέλουμε να φέρουμε αυτή τη φρίκη στο φως και να πάψουμε να είμαστε συνένοχοι με τη σιωπή μας.


H Ομάδα Όνειρο ευχαριστεί την Οργάνωση ACT UP που έδωσε τις μαρτυρίες αντρών- θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, από την περίοδο 2005-2009, οπότε και ίδρυσε το πρώτο καταφύγιο αντρών στην Αθήνα,  καθώς και το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, τη Νέα Ζωή, τη Cyprus STOP Trafficking, τη Space International και τον Siddhart Kara που μας παραχώρησαν κάποιες από τις μαρτυρίες γυναικώνΣκηνοθεσία - Κινησιολογία:  AlessandraMaioletti

Ιδέα - Ανθρωπολογική έρευνα:  Μαρία Καραμητσοπούλου

Δημοσιογραφική έρευνα:  Δάφνη Σκαλιώνη

Κρουστά – φωνή: Αιμιλιανή Παραδείση

Ενδυματολόγος:  Κατερίνα Βαμβακά – Gaffer&Fluf

Φωτισμοί: Giorgio Maioletti

Ερμηνείες: Έλενα Γιαννακοπούλου, Στέλλα Γεωργουλέα, Γιώργος Καπετανάκος, Σταύρος Μοίρας, Χάρις Συμεωνίδου, Άννα Τσακίρη, Ευαγγελή Φίλη.Τις μαρτυρίες του έργου ενισχύουν οι φωτογραφίες του Paolo Patrizi με τίτλο «MigrantSexWorkers», καθώς και φωτογραφίες της Αλεξάνδρας Μένογλου και του Κωσταντή Καμπουράκη, 
τραβηγμένες στον Ελαιώνα και το Σταθμό Λαρίσης, με τίτλο 
«Ανδρικό Τράφικινγκ: Αττική – Ανθρώπινες Μηχανές» (από το φωτογραφικό αρχείο της Act up)............................................................................
Η Ομάδα Όνειρο γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996 από την Αlessandra Maioletti. Έχει παρουσιάσει δουλειές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στόχος της ομάδας είναι η συνεργασία  ανθρώπων της τέχνης και της επιστήμης. 
Η ελευθερία του πνεύματος, η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, οι νέες ασθένειες της εποχής, η γυναικεία ταυτότητα, η αναρχία του χιούμορ, η ιστορική μνήμη και η ανατροπή των κοινωνικά κατασκευασμένων ρόλων είναι τα κύρια θέματα εργασίας της.  
............................................................................ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.