Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Χαμηλά στην κατάταξη για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα η Ελλάδα

Η έκθεση και ο χάρτης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων στην Ευρώπη, γνωστός και ως χάρτης του ουράνιου τόξου, για το 2014, δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη από την Ilga-Europe.

Χαμηλά βρίσκεται η Ελλάδα στον χάρτη για το νομικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων, με ποσοστό 31%. Η έκθεση και ο χάρτης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων στην Ευρώπη, γνωστός και ως χάρτης του ουράνιου τόξου, για το 2014, δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη από την Ilga-Europe. Παρατηρείται μια σταδιακή βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος στις περισσότερες χώρες καθώς και ένα πισωγύρισμα σε άλλες.
  Η οργάνωση Ilga-Europe παρακολουθεί τις εξελίξεις σε 49 ευρωπαϊκές χώρες και κατατάσσει τα νομικά σημεία αναφοράς των κρατών σχετικά με την ισότητα των ΛΟΑΤ, σε κλίμακα 0%-100%. Οι βαθμολογίες σχετίζονται με το κατά πόσο οι πολιτικές και το νομικό σύστημα μιας χώρας έχει ειδικές αναφορές στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ισότητα των φύλων.
Η Ελλάδα, με 31%, βρίσκεται στην 12η θέση, όπως προκύπτει από τον χάρτη, μαζί με την Σλοβακία, τη Σερβία, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία και τη Ρουμανία.
Δύο θέσεις ψηλότερα στην κατάταξη η Αλβανία με 38% την οποία ακολουθούν η Τσεχία, η Σλοβενία, η Ιρλανδία και η  Εσθονία με 35%.
Με μόλις 20%, τόσο η Κύπρος όσο και η Λετονία έχουν τη χαμηλότερη κατάταξη στην ΕΕ, ως προς τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων και ακολουθούνται από την Ιταλία και τη Λιθουανία.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να εμφανιστεί ολόκληρος ο χάρτης
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, στην ετήσια έκθεση της Ilga-Europe αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η χώρα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων Ανθρώπων για τη μη θέσπιση συμφώνου συμβίωσης για άτομα του ίδιου φύλου, από το 2008. «Η Ελλάδα έχει αποτύχει να τροποποιήσει τον σχετικό νόμο εξαιτίας συντηρητικών και θρησκευτικών πιέσεων», προστίθεται. Επίσης, επισημαίνεται η ύπαρξη «μέτρων αστυνομικής καταστολής κατά τρανς γυναικών».
Την καλύτερη επίδοση έχει η Μ. Βρετανία με 83% στην κατάταξη. Δεύτερο το Βέλγιο με 78% και τρίτη η Ισπανία με 73%.
Εντυπωσιακότερη είναι η βελτίωση της Μάλτας σχετικά με τα ΛΟΑΤ δικαιώματα, σε αντίθεση με αρκετά μικρά κράτη της Ευρώπης, ενώ η Ρωσία προωθεί ενεργά την ομοφοβία.
Η Ρωσία βρίσκεται στο τέλος της κατάταξης, μετά το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία και το Μαρόκο.
Άλλες χώρες, όπως η Αρμενία, η Λευκορωσία, η Γεωργία και η Ουκρανία, παρουσιάζουν μια οπισθοδρόμηση ως προς τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ με πολιτικές περιορισμού τους καθώς και νόμους περί «προπαγάνδας».
Παρόλο που τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων (λεσβιών, ομοφυλοφίλων, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών) έχουν αναμφίβολα αποκτήσει μεγαλύτερη ορατότητα στην Ευρώπη, η πρόοδος σε νομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο διαφέρει σημαντικά από τη μία χώρα στην άλλη, συμπεραίνεται στην έκθεση της Ilga-Europe.
«Η πρόοδος με όρους πραγματικών νομικών, πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών διαφέρει σημαντικά από τη μία χώρα στην άλλη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα επίπεδα κοινωνικής αποδοχής καθώς και πολιτικής ηγεσίας και βούλησης, καθώς και από τη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών στην κάθε χώρα», δήλωσε ο συν-προεδρεύων του εκτελεστικού συμβουλίου της Ilga-Europe.
- See more at: http://left.gr/news/hamila-stin-katataxi-gia-ta-loat-dikaiomata-i-ellada#sthash.Uk6L3fBW.GZjOkQAX.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.