Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Good As You(th) - Κοινότητα LGBTIQ νέων Θεσσαλονίκης/ Ρε Ελλάδα και άλλα θύματα;;;

Το Σάββατο το απόγευμα, στο μετρό της Αθήνας, ομάδα ατόμων, διέσυρε δημόσια, έβρισε και ξυλοκόπησε μια τρανς γυναίκα μπροστά στα μάτια αρκετών πολιτών. 
Οι περισσότεροι μάρτυρες στάθηκαν αλληλέγγυοι στο θύμα και κάποιοι έφτασαν με την κοπέλα μέχρι το Α.Τ. Εξαρχείων όπου κατατέθηκε μήνυσ

Τη προηγούμενη μέρα, Παρασκευή  17/1, συνέβη μία παρόμοια επίθεση στην πλατεία Εξαρχείων, όπου οι εμπλεκόμενοι δράστες προέβησαν σε λεκτική βία εις βάρος 2 τρανς γυναικών. 
Τα Εξάρχεια φαίνεται να χάνουν τον χαρακτήρα τους και από μία περιοχή όπου θα μπορούσε κάποιος να εκφραστεί ελεύθερα, αντιμετωπίζει κανείς σήμερα τον υποβόσκοντα φασισμό. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Εξάρχεια συναντιούνται σε εβδομαδιαία βάση και τα μέλη της συλλογικότητας QueerTrans, μέλη της οποίας ήταν τα θύματα της δεύτερης αυτής επίθεσης.

Περιμένουμε τη δολοφονία για να αντιδράσουμε; 
Αν και σύμφωνα με την μεγεθυντική λογική που ακολούθησαν τα παραπάνω επεισόδια, με την λεκτική επίθεση να εξελίσσεται ταχύτατα σε περιστατικό ξυλοδαρμού, ίσως δε θα ήταν υπερβολή να υποθέσουμε πως ακόμα και πιο βίαιες εκφάνσεις μίσους θα μπορούσαν να εμφανιστούν. 
Κανένας άνθρωπος δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί στο δρόμο φοβούμενος για την ασφάλεια της ζωής του.

Η Good As You(th) καταδικάζει τα παραπάνω περιστατικά αναγνωρίζοντας τις αιτίες, καθώς και τον τρόπο σκέψης, που οδήγησαν σε αυτά. 
Η ομοφοβία και η τρανσφοβία που είναι διάχυτες στην ελληνική κοινωνία και σε μερικές περιπτώσεις προωθούνται  από τη νομοθεσία (η οποία αγνοεί την ύπαρξη ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου), χέρι χέρι με το φασισμό που δραστηριοποιείται έντονα, φορτίζουν όλο και περισσότερο όσους δεν μπορούν να δεχτούν την διαφορετικότητα και την έννοια της ελευθερίας σε θέματα σεξουαλικών προτιμήσεων και ταυτότητας φύλου.

Τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα, όπως θα σπεύσουν κάποιοι να συμπεράνουν. 

Οι επιθέσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε λίστες με άλλα παρόμοια επεισόδια βίας, ή/και αποκλεισμών που δέχεται η LGBT* κοινότητα εν γένει, με τα τρανς άτομα να αποτελούν την πιο στοχοποιημένη συνιστώσα αυτής. 
Πολύ πρόσφατη είναι η περίπτωση της τρανς μαθήτριας η οποία ενώ ξεκίνησε να παρακολουθεί νυχτερινό σχολείο, το εγκατέλειψε, λόγω της βίαιης και επιθετικής συμπεριφοράς των συμμαθητών και του διευθυντή του σχολείου της. 
Στα καλούπια της ετεροκανονικότητας μία μαθήτρια η οποία τολμάει να διεκδικήσει με αξιοπρέπεια αυτό που χρειάζεται περισσότερο, δηλαδή την ελευθερία της στην έκφραση καθώς και την εκπαίδευσή της, στο δημόσιο και δωρεάν (;) ελληνικό σχολείο, αντιμετωπίζεται ως μίασμα, με τον ίδιο τρόπο που τον Ιούνιο, τρανς άτομα στη Θεσσαλονίκη συλλαμβάνονταν ή οδηγούνταν αναίτια στο αστυνομικό τμήμα. 
Ή μάλλον υπήρχε δικαιολογία. 
Για το κράτος κάθε τρανς άτομο είναι εν δυνάμει εκδιδόμενο, και στα πλαίσια του "Ξένιου Διός" άλλη μία "επιχείρηση σκούπα" ήταν ό,τι χρειαζόταν. 
Το "πρόβλημα" κρύφτηκε κάτω από το χαλί ούτως ώστε η φοβική κοινωνία να κοιμάται ήσυχη τα βράδια.

Για όλους/ες εμάς, τα τραβέλια, τις φτερούδες, τις κουνιστές αδερφές, τις νταλίκες, όσους και όσες αρνούμαστε να συρρικνωθούμε για να χωρέσουμε στα περιοριστικά πρότυπα μίας κοινωνίας που γεννάει μίσος και τρέφεται από αυτό, όλους και όλες εμάς τους οποίους απεχθάνεστε, είναι σαφές πλέον πως το ζήτημα της ανεκτικότητας δεν έχει λήξει. 
Θα νιώσουμε ελεύθεροι/ες μόνο όταν ο ρατσισμός, η ομοφοβία, η τρανσφοβία και ο φασισμός, όπως παίρνουν μορφή μέσα από τον καπιταλισμό, την πατριαρχία και τις υπάρχουσες σχέσεις εξουσίας, ξεριζωθούν για πάντα από κάθε κομμάτι του κοινωνικού συνόλου.

Ως κοινότητα LGBT νέων, που αντιμάχεται το ρατσισμό και το φασισμό, στηρίζουμε τη διαμαρτυρία ενάντια στην τρανσφοβία, στην οποία καλεί η ομάδα QueerTrans, αναγνωρίζοντας ότι οι συνειδήσεις αλλάζουν μόνο στο δρόμο. 
Όλοι/ες μαζί, γκέι, λεσβίες, τρανς, μετανάστες, άνεργοι/ες, όλοι/ες εμείς που γι' αυτούς είμαστε απλά μειονότητες, ενώνουμε τις φωνές μας και διαμαρτυρόμαστε για ένα ακόμα περιστατικό ωμής βίας, κατά την εποχή του φασισμού στη χώρα μας. 
Όλοι/ες εμείς, εντοπίζουμε τι γεννάει τις αδικίες στη ζωή μας, διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον, όλοι/ες παλεύουμε ενάντια στο σύστημα που μας θεωρεί απόβλητα.

Δίνουμε το παρόν το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου στις 17:00 στην πλατεία Εξαρχείων.

*LGBT κοινότητα: 
κοινότητα λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, διεμφυλικών

Good As You(th), κοινότητα LGBTIQ νέων Θεσσαλονίκης
www.goodasyouth.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.