Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών/ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Θέμα: «Συνεχιζόμενα τρανσφοβικά περιστατικά στο κέντρο της Αθήνας».













Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.),  με το παρόν δελτίο τύπου, διαμαρτύρεται με έντονο τρόπο και ενημερώνει για συνεχιζόμενα τρανσφοβικά περιστατικά στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, παρέα τρανς γυναικών δέχτηκε προσβλητική τρανσφοβική λεκτική επίθεση από ομάδα ατόμων στο κέντρο των Αθηνών στα Εξάρχεια, ενώ την επόμενη ημέρα, τρανς γυναίκα δέχτηκε στην αρχή λεκτική και στη συνέχεια και σωματική επίθεση από ομάδα ανδρών σε συρμό του μετρό στη στάση «Πανεπιστήμιο». 

Οι αστυνομικοί που επιλήφθηκαν, μόλις αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για τρανς, προσπάθησαν να την αποθαρρύνουν από το να καταθέσει μήνυση και δεν ενέργησαν ώστε να σταματήσει η επίθεση σε βάρος της. 

Αντίθετα, οι δράστες εξακολούθησαν ανενόχλητοι, ενώπιον μαρτύρων – περαστικών, την τρανσφοβική τους εξύβριση, ενώ οι μόνες νουθεσίες απευθύνονταν προς το θύμα, προς το οποίο σύστηναν να σταματήσει να διαμαρτύρεται για τα σε βάρος της αδικήματα.

Το θύμα ακολούθως μήνυσε τους δράστες και τους αστυνομικούς για τα σε βάρος της αδικήματα, που τελέστηκαν με κίνητρο το μίσος για την ταυτότητα φύλου της. 

Την αστυνομική προανάκριση διενεργεί το ΤΑ Εξαρχείων, ενώ την υποστήριξη του θύματος ανέλαβε η Δικηγόρος Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), καταγγέλλει με ισχυρό τρόπο, τις συνεχιζόμενες τρανσφοβικές επιθέσεις αλλά και το γενικότερο κλίμα τρανσφοβίας που επικρατεί, και ενώνει τη φωνή του με όλες τις οργανώσεις και τους πολίτες που είναι αποφασισμένοι/ες να βάλουν ένα τείχος ενάντια στις διακρίσεις και τις επιθέσεις με κίνητρο το τρανσφοβικό μίσος.

Παράλληλα, ζητά να διενεργηθεί ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα στην υπόθεση, που πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς και να διερευνηθεί ενδελεχώς στο στάδιο της προδικασίας το τρανσφοβικό κίνητρο των εν λόγω εγκλημάτων.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.