Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Α.Γκερέκου : Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας

Εμείς παρακολουθούμε εδώ και καιρό, από κοντά τις εξελίξεις αναφορικά με το Μέλλον της ΓΓΙΦ.
 
Διαπιστώνουμε ότι η πολιτική της 3κομματικής κυβέρνησης οδεύει προς τη συρρίκνωσή της, οπότε μια τέτοια ερώτηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά τώρα που οι προετοιμασίες για την επερχόμενη Προεδρία στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα φέρει στην επιφάνεια τα σχετικά θέματα.

Στην προηγούμενη περίοδο η ΓΓΙΦ είχε εισηγηθεί και είχε καταφέρει να δημιουργηθεί το «Παρατηρητήριο για τη Βία κατά των Γυναικών και το Trafficking» ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό μοντέλο  και προχωρώντας σε συνεργασία μαζί του.
Η μορφή συνεργασίας προέβλεπε την κατά 50% συμμετοχή στην λήψη ων αποφάσεων των Οργανώσεων μελών του.

Μετά ήρθαν οι εκλογές του 2004, με αλλαγή πολιτικής και μετά οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις και τα 3 Μνημόνια.

Η Ισότητα δε μπορεί να έχει περιορισμούς...

Αντλούμε από την επίσημη ιστοσελίδα της Βουλευτού Κέρκυρας με το ΠΑΣΟΚ κυρίας Α. Γκερέκου την παρακάτω ερώτηση..


καλή ανάγνωση και τα συμπεράσματα δικά σας…Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: «Κατάργηση Γενικής Γραμματείας Ισότητας»

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης  
προτείνει ουσιαστικά την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) καθώς  
την αντικαθιστά με Διεύθυνση Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών του Υπουργείου Εσωτερικών  
με περικοπή περίπου του 80% των οργανικών μονάδων της.

Η ΓΓΙΦ είναι ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. 

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της έχει δρομολογήσει τη δημιουργία συστήματος 60 δομών προστασίας και υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας (γραμμή SOS, Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες), δράση πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. 

Επίσης υλοποιεί στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για την ουσιαστική Ισότητα των Φύλων (2010-2013) μια σειρά συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα και Δράσεις με στόχο την αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων σε συγκεκριμένα θεματικά πεδία της δημόσιας πολιτικής καθώς και τη δημιουργία ή την ενίσχυση θεσμών, δομών και οργάνων παραγωγής πολιτικών. 

Η προτεινόμενη κατάργηση της ΓΓΙΦ θέτει εν αμφιβόλω την απρόσκοπτη εκτέλεση των προγραμματισμένων δράσεων που έχουν αναληφθεί σε συγκεκριμένους τομείς και διακινδυνεύει την προώθηση κρίσιμων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου. 

Έρχεται επίσης σε ευθεία αντίθεση με τις καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) η οποία προτρέπει τη χώρα μας να διατηρήσει και να ενδυναμώσει την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και να της παρέχει επαρκείς ανθρώπινους, οικονομικούς και τεχνικούς πόρους έτσι ώστε αυτή να μπορεί να εργάζεται αποτελεσματικά για την προώθηση της ισότητας των φύλων. 

Σημειώνεται ότι σε σχετική του απάντηση σε πρόσφατη γραπτή ερώτηση 11 βουλευτών το Υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει ως προτεραιότητά του την αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της ΓΓΙΦ και παραπέμπει στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως αρμόδιο να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία.

Το δε Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην γραπτή απάντησή του στην ίδια ερώτηση αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών ως καθ’ ύλην αρμόδιο ν’ απαντήσει…

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Εάν προτίθεται να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της χώρας, διατηρώντας την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και παρέχοντάς της επαρκείς ανθρώπινους, οικονομικούς και τεχνικούς πόρους για την επίτευξη της αποστολής της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΔΤ_ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ_ΓΓΙ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.