Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

20th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, Atlanta, USA CROI 2013 -//- NEA AΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΕΤΡΟΪΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ, ΗΠΑ –ΜΑΡΤΙΟΣ 2013




H έρευνα σε πολυθεραπευμένους ασθενείς απέδειξε οτι εIναι δυνατός ο σχηματισμός θεραπευτικοY σχHματος χωρIς τη συμμετοχH της θεραπευτικHς κατηγορIας των  NRTIs
 
Bελτίωση στη θεραπεία σημαίνει οτι η επίτευξη αρνητικού HIV φορτίου είναι ρεαλιστικός στόχος για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών που έχουν αλλάξει πολλές φορές τη θεραπεία τους και άρα έχουν έναν ανθεκτικό ιό.

Οι θεραπευτικές επιλογές για αυτούς τους ασθενείς απαιτούν την ύπαρξη ελέγχου έναντι της αντοχής του ιού στα φάρμακα.   

Πολλές φορές συμπεριλαμβάνουν φάρμακα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί και ανήκουν στην κατηγορία των NRTIs που είναι μερικά μόνον αποτελεσματικά.   

Αυτή η στρατηγική αυξάνει τον αριθμό χαπιών που καλείται να καταπιεί ο ασθενής και βέβαια μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες. 

Ετσι σχεδιάστηκε στις ΗΠΑ,  μια μελέτη σε 360 ασθενείς  που ώφειλαν να αλλάξουν τη θεραπεία τους . 

Ολοι έπαιρναν αναστολείς πρωτεάσης και είχαν φορτίo > 1000 cp/ml

Το 50% είχε έναν ιό με τροπισμό για CCR5 υποδοχέα και επομένως ήταν υποψήφιοι για θεραπεία με maraviroc (απαιτείται για  τη λήψη του φαρμάκου, η ύπαρξη αυτού του υποδοχέα).

Ο πιό συχνά χρησιμοποιούμενος συνδυασμός φαρμάκων περιελάμβανε τον αναστολέα ιντεγκράσης (isentress) αναστολέα πρωτεάσης (prezista) και το NNRTI  intelence.

Μετά οι γιατροί και οι ασθενείς επέλεξαν το NRTI που θάθελαν να συμπεριλάβουν στη θεραπεία τους. 
 
Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν ή να παραλείψουν το NRTI στη θεραπεία τους.

Μετά ένα χρόνο, τα θεραπευτικά αποτελέσματα μεταξύ των δύο ομάδων ήταν πρακτικά παρόμοια. 

Ενας από τους ερευνητές συμπέρανε: "δεν χρειάζεται να συμπεριλάβεις NRTIs στην θεραπεία πολυανθεκτικών ασθενών όταν υπάρχουν νέα δραστικά φάρμακα"

ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥHIV
DOLUTEGRAVIRO 
Nέος αναστολέας ιντεγκράσης dolutegravir μοιάζει νάναι καλύτερος από το raltegravir (isentress) σε πολυθεραπευμένους ασθενείς με αντοχή σεένα ή περισσότερα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Το φάρμακο περιμένει τώρα έγκριση στην Ευρώπη, στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 715 ανθρώπους με ανιχνεύσιμο φορτίο παρά τη χορηγούμενη αντιρετροϊκή θεραπεία.   

Ολοι είχαν αντοχή σε ένα ή περισσότερα φάρμακα. 

Ωστόσο κανείς δεν είχε λάβει πριν θεραπεία με έναν αναστολέα ιντεγκράσης. 

Ταξινομήθηκαν να πάρουν  η dolutegravir ή raltegravir ώς μέρος της αντιρετροϊκής τους θεραπείας.

Εξι μήνες μετά, 79% των συμμετεχόντων στη μελέτη που έπαιρναν dolutegravir είχαν αρνητικό φορτίο σε σχέση με το 70% αυτών που έπαιρναν raltegravir.  

Tα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά ευνοϊκά  για το dolutegravir  για τους ασθενείς που είχαν πολύ υψηλά φορτία στην αρχή της μελέτης. 

Ενα ακόμη πλεονέκτημα του φαρμάκου είναι η λήψη του μία φορά την ημέρα σε σχέση με το raltegravir, που λαμβάνεται δύο φορές τη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.