Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Appeal to UN CEDAW: Urge Greek Minister of Justice to stop blocking major gender equality reform – violence against women – family law modernization bills / Έκκληση σε Επιτροπή ΟΗΕ για Εξάλειψη Διακρίσεων κατά Γυναικών: Ζητείστε επιτακτικά από Έλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης να ξεμπλοκάρει σημαντικά νομοσχέδια για ουσιαστική ισότητα φύλων - βία κατά γυναικών –εκσυγχρονισμό οικογενειακού δικαίου.



1.      Asante
2.      Athens Pride
3.      Διεθνής ΜΚΟ «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα»
4.      Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών του Κέντρου Εργάνη
5.      Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών
6.      Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Πλειάδες
7.      Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ)
8.      Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης- ENOW
9.      Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)
10.  Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
11.  Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
12.  Ένωση Αθέων (Εν.Α.)
13.  Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας (ENOOYME)
14.  Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα – Οργάνωση Γυναικών
15.  Thessaloniki Pride
16.  Θετική Φωνή
17.  Κόσμος χωρίς πολέμους και βία
18.  Καινοτομία & Δράση
19.  Κέντρο Αλληλεγγύης και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Ηλείας «Καλλιρρόη Παρρέν»
20.  Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ)
21.  Κέντρο Ερευνών Ρίζες ΑΜΚΕ
22.  Κέντρο Στήριξης της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Γυναικών – Εργάνη
23.  Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση - Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας
24.  Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
25.  Λεσβίες για την Ισότητα
26.  Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
27.  Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ)
28.  Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-ευτών Αθηνών
29.  Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ)
30.  Συνεργαζόμενες Οργανώσεις και Κοινότητες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα (ΣΟΚΑΔΡΕ)
31.  Τομέας Γυναικών ΠΑΣΟΚ
32.  Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
και 
Μαρία Στρατηγάκη, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων (2009-2012)


Έκκληση σε Επιτροπή ΟΗΕ για Εξάλειψη Διακρίσεων κατά Γυναικών: Ζητείστε επιτακτικά από Έλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης να ξεμπλοκάρει σημαντικά νομοσχέδια για ουσιαστική ισότητα φύλων - βία κατά γυναικών –εκσυγχρονισμό οικογενειακού δικαίου. 
26 Φεβρουαρίου 2013
Οι 32 Οργανώσεις[1] που απαριθμούνται πιο πάνω και η πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων στην Ελλάδα εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την κατ’ επανάληψη διαβεβαίωση στις 19 Φεβρουαρίου 2013 από την ελληνική αντιπροσωπεία, και ειδικότερα από τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων Ζέττα Μακρή και τις συνεργάτριές της, προς την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW), ότι υποστηρίζουν τα προ πολλού καταρτισθέντα νομοσχέδια για την ουσιαστική ισότητα των φύλων, τη βίας κατά των γυναικών και τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων του οικογενειακού δικαίου και αναμένουν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να τα καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση. Οι 33 υπογράφοντες/ουσες απευθύνουν έκκληση στην CEDAW να ζητήσει επιτακτικά από την Ελλάδα να προωθήσει αμέσως τα νομοσχέδια στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση, μια κίνηση η οποία θα βελτιώσει σημαντικά την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των ευάλωτων και μειονοτικών γυναικών στην Ελλάδα.

Ιστορικό

Μιλώντας στις 18 Φεβρουαρίου 2013 ενώπιον της CEDAW ο Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ ανέφερε, μεταξύ άλλων τα εξής: [2]

«Από την άλλη πλευρά το ελληνικό κράτος, όπως άφησε να υπονοηθεί στην απάντηση που έδωσε σε μια σειρά από ερωτήματα, έχει αναθέσει στις Ειδικές Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές να συντάξουν νέους νόμους για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας των φύλων, καθώς και να προχωρήσουν στην τροποποίηση και στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και του οικογενειακού δικαίου. Ωστόσο, τα τρία αυτά ιδιαίτερα σημαντικά σχέδια νόμου έχουν ουσιαστικά ξεχαστεί. Η CEDAW πρέπει να ζητήσει επιτακτικά από την Ελλάδα να τα προωθήσει αμέσως στη Βουλή ώστε να ψηφιστούν. Ειδικότερα, δύο σημαντικές αλλαγές που προτείνονται θα επιφέρουν την κατάργηση του νόμου της Σαρία για τους Μουσουλμάνους της Θράκης που συνιστά διάκριση και του περιορισμού του συμφώνου συμβίωσης μόνο για ζευγάρια διαφορετικού φύλου που συνιστά επίσης διάκριση.​​»

Στην απάντηση της Ελλάδας στα θέματα που τέθηκαν από τη CEDAW δηλώθηκαν τα εξής: [3]

«Η Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την επεξεργασία σχεδίου νόμου για την ουσιαστική ισότητα των φύλων ... ολοκλήρωσε το έργο της με ένα σχέδιο τελικού κειμένου συμπερασμάτων ... Η Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την επεξεργασία σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών ... πρότεινε ... τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αναφορικά με τα θέματα της καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας, του βιασμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης ... Η Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την επεξεργασία σχεδίου νόμου για την τροποποίηση διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου ... κατέθεσε νομοσχέδιο και σχετική αιτιολογική έκθεση ... για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Υιοθεσία Παιδιών, την κατάργηση της συγγένειας εξ αγχιστείας ως απαγορευτικού παράγοντα στην τέλεση γάμου, την κατάργηση της δυνατότητας των συζύγων να καθορίζουν (σε ​​ό, τι αφορά τις έννομες σχέσεις τους) το επώνυμο τους με αμοιβαία συμφωνία, τη δυνατότητα επιλογής σύνθετου επωνύμου για το τέκνο σε περίπτωση απουσίας σχετικής συμφωνίας μεταξύ γονέων και την κατάργηση (αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας) του κανόνα που ορίζει ότι σε τέτοια περίπτωση το παιδί παίρνει το επώνυμο του πατέρα, τη κατάργηση της Σαρία, τη νομική αναγνώριση της συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών ώστε να μπορούν να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, αλλά όχι πολιτικό γάμο.»



[1] Μετά την υποβολή του κειμένου στον ΟΗΕ το προσυπέγραψαν επίσης άλλες πέντε οργανώσεις: ACTUP-ΔΡΑΣΕ, Ένωση Ελληνίδων για την Οικογένεια και τη Νεότητα (ΕΝ.Ε.Ο.Ν), Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Οργανισμός Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΟΓΕΕ Αθήνας) και  ΑμΚΕ Φαιναρέτη - Κέντρο Ημέρας για τη Φροντίδα της Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας στην Ελλάδα.  
[2] «Δήλωση για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τη Σύμβαση για Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών» από Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) - Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) - Συνεργαζόμενες Οργανώσεις και Κοινότητες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα (ΣΟΚΑΔΡΕ), 18 Φεβρουαρίου 2013 (στα αγγλικά) http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=194&cid=3809
 ---...---...---...---...---...---...---
1.      Asante
2.      Atheist Union of Greece (AUG)
3.      Athens Pride
4.      Center of Solidarity and Developmental Cooperation of Ileia “Kallirroi Parren”
5.      Centre for Research and Action on Peace (KEDE)
6.      Center for the Support of Employment and Entrepreneurship of Women – Ergani
7.      Colour Youth - LGBTQ Youth Community of Athens
8.      Coordinated Organizations and Communities for Roma Human Rights in Greece (SOKADRE)
9.      Diktyo: Network of Women Entrepreneurs of Ergani Center
10.  European Network of Women (ENOW) – Greece
11.  Feminist Initiative for the Elimination of Violence against Women
12.  Greek Association of Women Enterpreneurs (SEGE)
13.  Greek Forum of Migrants
14.  Greek Forum of Refugees
15.  Greek Helsinki Monitor (GHM)
16.  Hellenic Midwives Association
17.  Innovation & Action
18.  International NGO “Women Without Frontiers”
19.  Hellenic Action for Human Rights – “Pleiades”
20.  Humanist Union of Greece (ENOOYME-HUG)
21.  Lesbian and Gay Community of Greece (OLKE)
22.  Lesbians for Equality
23.  Minority Rights Group – Greece (MRG-G)
24.  National Chamber Network of Women Entrepreneurs
25.  Party of European Socialists-Women’s Organization
26.  PASOK Women
27.  Positive Voice
28.  Rainbow Families of Greece
29.  Roots Research Center MGO (member of Eurochild network)
30.  Social and Educational Action - Support Center of Children and Family
31.  Thessaloniki Pride
32.  World without Wars and Violence
and 

          Maria Stratigaki, former Secretary General for Gender Equality (2009-2012)



Appeal to UN CEDAW: Urge Greek Minister of Justice to stop blocking major gender equality reform – violence against women – family law modernization bills

26 February 2013

The 32 organizations listed above and the former Secretary General for Gender Equality are very pleased with the repeated assurance provided on 19 February 2013 by the Greek state delegation, namely the Secretary General on Gender Equality Zetta Makri and her associates, to the United Nations’ Committee on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women (CEDAW) that they support long ago prepared draft legislation on gender equality reform, violence against women and family law modernization and are waiting for the Ministry of Justice’s decision to table them before Parliament for approval. The 33 signatories appeal to CEDAW to urge Greece to promptly table the bills before Parliament for adoption, a move that will greatly improve gender equality and the rights of vulnerable and minority women in Greece.
  
Background

Speaking on 18 February 2013 before CEDAW, the Greek Helsinki Monitor Spokesperson said inter alia:[1]

“On the other hand, as the State implied in its reply to CEDAW’s list of issues, its own Specialized Legislative Commissions have drafted new legal provisions to achieve substantial equality of the sexes, and to amend and modernize legislation on combating violence against women and family law. However these three very important legislative proposals have been effectively forgotten. CEDAW should urge Greece to promptly table them before Parliament for adoption. In particular, two major changes recommended therein would eliminate the discriminatory sharia law for Thrace Muslims and the discriminatory restriction of civil partnerships to different-sex couples only.”

In Greece’s reply to CEDAW’s List of Issues it was stated:[2]

“The Specialized Legislative Committee for the drafting of a new law on substantial equality of the sexes … completed its work with a draft final conclusions document… The Specialized Legislative Committee for the drafting of a new law on combating violence against women … issued … proposals for amendments in the Penal Code and the Code of Criminal Procedure, relative to the matters of combating domestic violence, rape and sexual harassment… The Specialized Legislative Committee for the amendment of the provisions of family law… filed a draft bill and the relative Explanatory Memorandum… on harmonization of the Greek law with the European Convention on the Adoption of Children; the abolition of collateral affinity as a bar for marriage; the abolition of the ability of the spouses to define (as far as their legal relationships are concerned) their surname through mutual agreement; the establishment of the compound surname for the child in the case of lack of relevant agreement between the parents and the abolition of (the contrary to the principle of equality) rule that defines that in such a case the child takes the surname of the father; the abolition of Sharia; the legal recognition of the partnership of homosexual couples through the establishment of their ability to contract civil partnership, but not civil marriage.”


[1] “Statement on Greece’s compliance with the Convention on Elimination of Discrimination against Women” by Greek Helsinki Monitor (GHM)/Minority Rights Group -Greece (MRG-G)/Coordinated Organizations and Communities for Roma Human Rights in Greece (SOKADRE) 18 February 2013 http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=194&cid=3809

After presenting the text to the UN also endorsed five other organizations
ACTUP-Hellas,  
Greek Women for Family and Youth (EN.E.O.N),  
Lesbian Group Athens,  
Business and Professional Women Organization (OGEE Athens) and 
Fainareti - Day Centre for the Care of Mental Health of Women in Greece.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.