Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ECDC, EMDCDDA, WHO στις 28-29 ΜΑΪΟΥ 2012.


Το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων) προσκλήθηκε από την Ε. Επιτροπή για την αξιολόγηση κινδύνων όσον αφορά στην κατάσταση της επιδημίας του HIV/AIDS στην Ελλάδα.

Επιπλέον η Ε. Επιτροπή έχει προσκληθεί από τον Έλληνα Υπουργό Υγείας  (ΛΟΒΕΡ-DOS) να συμμετάσχει σε μια υψηλού επιπέδου συνάντηση με θέμα:

«Η επίπτωση της μετανάστευσης στη δημόσια υγεία καθώς και η πρόσφατη αύξηση της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα και άλλα κράτη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της επιδημικής έκρηξης μεταξύ των Χρηστών». 

Η συνάντηση πρόκειται να λάβει χώρα το πρωϊ της 21ης Ιουνίου 2012.

Η προγραμματισμένη επιτόπια εκτίμηση των φορέων που αναφέρθηκαν, 
οργανώθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ και 
τον ΟΚΑΝΑ, ενώ κλήθηκαν να συμμετάσχουν ΜΚΟ και φορείς που ασχολούνται με 
τους ομο/αμφιφυλόφιλους άνδρες, 
τους ΧΕΝ, 
τα εκδιδόμενα άτομα και 
τους μετανάστες.

Η συνολική διαχείριση έγινε από 
το Γραφείο Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, 
το γραφείο HIV λοίμωξης και ΣΜΝ και 
το γραφείο Εθελοντισμού.

Από το γραφείο Εθελοντισμού ζητήθηκε από όλες τις ΜΚΟ να καταθέσουν εγγράφως στα Αγγλικά τις δράσεις τους προκειμένου 
να προωθηθούν προς την ομάδα των ξένων και 
προτάθηκε η πρόσκληση όλων των ΜΚΟ που βρίσκονται και δρουν στο χώρο,  
χωρίς ωστόσο τελικά να κληθούν όλες.

Η συμμετοχή της  ACT UPΔΡΑΣΕ HELLAS 
ζητήθηκε λόγω του ΤΑΜΡΕΡ, 
όπου η συντονίστρια του προγράμματος,
υπήρξε και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του προγράμματος TAMPEP. 

Αρχικά η πρόταση αφορούσε στην παρουσίαση του προγράμματος στον κορμό των παρουσιάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ- ως πρόγραμμα /δράση του, 
κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τη συντονίστρια του προγράμματος, 
αφού ποτέ δεν στηρίχθηκε καν από τον οργανισμό, αλλά και επειδή είναι καθαρά ένα πρόγραμμα της ACT UP ΔΡΑΣΕ ΗELLAS ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ 2000.

Η συνάντηση της ομάδας επιστημόνων των τριών οργανισμών με τις ΜΚΟ έγινε στο κτίριο του MPC στην Κηφισίας, στο χώρο του Ε.Κ.ΕΠ.Υ.
(Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας).     

Τη συζήτηση συντόνισαν:
ο συντονιστής της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου και παράληλα υποψήφιος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές Κος Βαλλιανάτος Γρηγόρης και 
η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κα Τ. Κρεμαστινού.

Προσπάθεια δική μας (και υπό το φώς των γεγονότων δίωξης των οροθετικών χρηστριών εκδιδομένων γυναικών) υπήρξε η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή φορέων /ΜΚΟ που ασχολούνται με το αντικείμενο: 
διακινήσαμε την πληροφορία προς:
Το ΚΕΓΕ (Κίνημα Εκδιδομένων Γυναικών Ελλάδας)
Την colour Youth (νέα LGBTQ οργάνωση)
To EΣΠ (Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες)
Τη HelMsic. (Οργάνωση ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας)
Το ΚΕΘΕΑ
Το 18 Ανω
Τους Γιατρούς του Κόσμου
Και τη φεμινιστική πρωτοβουλία και τα κινήματα που έχουν τώρα ενεργοποιηθεί για τη διαχείριση του θέματος των διωκόμενων οροθετικών γυναικών.

Στη συνάντηση τελικά παραβρέθηκαν:
Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων φορέων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα
Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κα Μαλλιώρη
Εκπρόσωποι του γραφείου HIV λοίμωξης και ΣΜΝ, 
του γραφείου Εθελοντισμού, 
του τμήματος παρεμβάσεων στην κοινότητα και 
ο εκπρόσωπος  του συλλόγου εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ .
Εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του ΥΥΚΑ
Εκπρόσωπος του ΕΚΤΕΠΝ
Δικηγόρος των συλληφθεισών εκδιδομένων γυναικών
Εκπρόσωποι των ΜΚΟ Θετική Φωνή, 
Κέντρο Ζωής,  
PΡΑΧΙS που αποτελούν και μέλη της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
Εκπρόσωπος του Κινήματος Εκδιδομένων Γυναικών Ελλάδας
Εκπρόσωπος του ΤΑΜΡΕΡ  (στην Ελλάδα στο πρόγραμμα έλαβε μέρος η ACT UP ΔΡΑΣΕ HELLAS)
Εκπρόσωποι της ACT UP ΔΡΑΣΕ HELLAS
Εκπρόσωπος της colour youth
Εκπρόσωπος της HelMSic
Εκπρόσωπος του ΕΣΠ (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες)

Αν και ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την παρουσίαση δράσεων των οργανώσεων και διάλογο επ’ αυτού με την ξένη αντιπροσωπεία, τελικά προφανώς από την ένταση που δημιουργήθηκε με θέμα τη μεταχείριση από το ΚΕΕΛΠΝΟ των εκδιδομένων χρηστριών ξέφυγε από τον αρχικό της στόχο.  

Η συζήτηση περιστράφηκε κατά μεγάλο μέρος της στο θέμα των συλληφθεισών ενώ 
νέα στοιχεία από τη δικογραφία παρατέθηκαν από τη δικηγόρο Κα Σπαθανά από τα οποία προκύπτει ότι 
γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε και σε ένορκη κατάθεση στην οποία διατυπώνει τη θέση του περί παροχής και άλλων στοιχείων που αφορούν στην πιθανή γνώση της οροθετικότητας από παλαιότερη καταγραφή στο αρχείο οροθετικών του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Απάντηση από πλευράς οργανισμού δεν δόθηκε ενώ υπήρξε έντονη η αντίδραση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ που ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στις κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ υποχρεώθηκαν στον έλεγχο των συλληφθεισών από τον Εισαγγελέα και ότι τα αποτελέσματα του τεστ δόθηκαν μόνο στις εξετασθείσες (το ότι τύχαινε να είναι σε αστυνομικό τμήμα διέλαθε της προσοχής των εργαζομένων ή το θεώρησαν φυσικό…)

Προσπάθεια έγινε από την πλευρά της Θετικής Φωνής παρουσίασης των δράσεών τους και ειδικά σχετικά με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα EMIS
Ερώτηση υπήρξε από την πλευρά του ECDC σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΜΚΟ που έκπληκτοι ακούσαμε ότι ξεπερνά τα 120.000 Ε για το παρελθόν έτος με το 80% να οφείλεται σε φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από την πλευρά του ΤΑΜΡΕΡ δηλώθηκε η εθελοντική διατήρηση λειτουργίας του δικτύου το οποίο και κατέθεσε έγγραφο διαμαρτυρίας προς το Ε. Κοινοβούλιο, 
προχώρησε στην οργάνωση υπογραφής διαμαρτυρίας προς τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό και 
επίσης στην κατάθεση ερώτησης από την πλευρά της Ιταλίας σχετικά με το θέμα στην Ευρωβουλή. 
Στιγματίσθηκε επίαης η συμπεριφορά του ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με τις οροθετικές χρήστριες.
Αναφέρθηκε ακόμη ότι οι δράσεις του ΤΑΜΡΕΡ αλλά και της ACT UP ΔΡΑΣΕ HELLAS είναι μη χρηματοδοτούμενες.

Η εκπρόσωπος του ΚΕΓΕ ανέφερε οτι πράγματι λόγω της νομοθεσίας οι οίκοι ανοχής είναι παράνομοι, ότι έτσι σέρνονται στα αστυνομικά τμήματα και χαρακτηρισμένες εκδιδόμενες και υποβάλλονται σε έλεγχο ΠΑΡΑ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ
Η ίδια τόνισε ότι δεν έχουν καμιά αντίρρηση να ελέγχονται, αφού έτσι κι αλλιώς για το χαρακτηρισμό ο έλεγχος οφείλει να γίνεται κάθε 20 μέρες, αλλά δεν αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει να διασύρονται. 
Επίσης δεν κλήθηκε στη συνάντηση, αλλά ενημερώθηκε γι αυτήν από το ΤΑΜΡΕΡ. 

Ο εκπρόσωπος της colour youth τόνισε ότι δεν προσκλήθηκε  η οργάνωση στη συγκέντρωση αλλά ενημερώθηκαν από εμας, 
αμφισβήτησε την ποιότητα των στοιχείων του ΕMIS και τη μεθοδολογία του προγράμματος αφού η μελέτη έχει τον περιορισμό της συλλογής  ερωτηματολογίων μέσω του διαδικτύου και ένα τραγικά μεγάλο άρα πολυπαραγοντικό ερωτηματολόγιο.   

Τόνισε επίσης ότι θεωρεί παράδοξο, πρόγραμμα της Γ.Γ.Ν.Γ. για τους νέους ομο/αμφιφυλόφιλους να έχει αναληφθεί από τη Θετική Φωνή αφού προκύπτει διπλός στιγματισμός τόσο για τους ομο/αμφιφυλόφιλους όσο και για τους οροθετικούς. 

Γενικά οι νέοι ομο/αμφιφυλόφιλοι δεν έχουν προσεγγισθεί από τις αναφερθείσες δράσεις. 

Τόνισε επίσης ότι δραστηριοποιούνται εθελοντικά.

Η εκπρόσωπος της HelMsic ανέφερε ότι επίσης δεν κλήθηκε στη συνάντηση και παρέθεσε τις δράσεις της οργάνωσης (εθνικές και διεθνείς) σε σχέση με την ενημέρωση και εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής αλλά και με τις δράσεις τους που αφορούν σε μαθητές αλλά και εκδηλώσεις της 1ης Δεκεμβρίου. 
Η εκπρόσωπος τόνισε ότι η οργάνωση για λόγους ιατρικής δεοντολογίας δεν θα μπορούσε ποτέ να χρηματοδοτηθεί από φαρμακευτικές εταιρείες και βέβαια ότι είναι χωρίς χρηματοδότηση.

Το ΕΣΠ επανέφερε τη συζήτηση σχετικά με την ύπαρξη της υγειονομικής διάταξης που επέτρεψε τη σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά του ΚΕΕΛΠΝΟ και της αστυνομίας. 
Επίσης στη συνάντηση κλήθηκε από την ACT UP.


Η υπεύθυνη του γραφείο εθελοντισμού παρενέβη και δήλωσε ότι έστειλε τη λίστα με την περιγραφή όλων των οργανώσεων προς το ECDC αλλά από εκεί (Marita Van Der Laar) ζητήθηκε να παραβρεθούν μόνο 4 οργανώσεις: οι τρείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή κοινωνικού διαλόγου και το ΤΑΜΡΕΡ. (ερωτήματα γεννώνται για τη στάση του ECDC και τα κριτήρια ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ)

Έκπληξη οδυνηρή προξένησε το γεγονός ότι η εκπρόσωπος του ECDC Marita Van der Laar δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψης δεν είναι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πράγμα που ξεσήκωσε αντιδράσεις από τις οργανώσεις αλλά και από τον εκπρόσωπο της FRA
Kαυστικό το σχόλιο του εκπροσώπου της colour youth ότι δεν είναι δυνατόν να δουλεύει κανείς στο πεδίο της δημόσιας υγείας και να μην τον ενδιαφέρει ότι αυτή περνά από τον εισαγγελέα, τα αστυνομικά τμήματα, και επίορκους γιατρούς. 
Η κα Van Der Laar αναδιπλώθηκε.

Η εκπρόσωπος του PRAXIS ανέφερε ότι βλέπουν όποιον ζητήσει βοήθεια στα ιατρεία τους άσχετα από τη νομιμότητα ή όχι της παρουσίας του στην Ελλάδα.

Το Κέντρο Ζωής έκανε παρουσίαση των δράσεών του σχετικά με την παροχή υπηρεσιών  στα οροθετικά άτομα αλλά και σε επίπεδο πρόληψης. 
Επίσης χρηματοδοτείται από φαρμακευτικές και πολυεθνικές εταιρείες αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ανέφερε ότι προχώρησε και σε δράσεις δρόμου με τη βοήθεια ΜΚΟ (να σχολιάσουμε ότι αυτές είναι οι ΜΚΟ Θετική Φωνή, Κέντρο Ζωής και PRAXIS ενώ δεν απευθύνθηκε σε καμία από τις υπόλοιπες του χώρου  και η ίδια δήλωσε ότι κάλεσε όσες ήταν στη λίστα που της δόθηκε…).

Η συνάντηση έληξε με την υπόσχεση των επισκεπτών να εκδώσουν τελική αναφορά η οποία ήταν και αναμενόμενη για τη συνάντηση της 21ης Ιουνίου που είχε προγραμματίσει το ΥΥΚΑ σχετικά με τη μετανάστευση και τον HIV.

Mε δεδομένο ότι δεν υπάρχει αναρτημένη ακόμη στο site του ECDC αναφορά για την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, θεωρούμε ότι δεν μπορούμε πλέον να καθυστερήσουμε τη δική μας εκδοχή των γεγονότων.

Η καθυστέρηση από πλευράς μας αφορούσε στη δυνατότητα που θα μας δινόταν να σχολιάσουμε συνολικά το θέμα διαχείρισης της δραματικής αύξησης του νοσήματος 
στους χρήστες αλλά και 
της ανίερης μεταχείρισης των οροθετικών χρηστριών που βρίσκονται ακόμη, 
παράνομα και καταχρηστικά στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Εάν προκύψει η αναφορά του ECDC θα επανέλθουμε στο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.