Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

2012 ΕΙΠΕ: ΝΑΙ.! "Η ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ & Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ HIV ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ 2012" Ή "ΠΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ"

Δίωξη οροθετικών γυναικών.Ένα θρίλερ που ξεκίνησε από το 2012. 

Ακόμα κ τώρα που οι δίκες των γυναικών αυτών βρίσκονται σε εξέλιξη, οι γυναίκες αθωώνονται και έχουμε την προσοχή του Τύπου και γενικά των ΜΜΕ στραμμένη πάνω τους, το ΚΕΘΕΑ και το www.news247.gr ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία να κατέβουν οι αναρτήσεις, για να σταματήσει αυτή η ανθρωποφαγία.


Μετά την ολοκλήρωση της δίκης των 11 γυναικών (στη δίκη εμφανίστηκαν οι 4) και την ΑΘΩΩΣΗ και των 11, διαπιστώθηκε ότι συνεχίζουν οι αναρτήσεις των προσώπων και των στοιχείων των γυναικών αυτών, στο Διαδίκτυο. Με παρέμβαση των 4 οργανώσεων: Κέντρο Ζωής, Praxis, Θετική Φωνή κ ACTUP, πρός τον διαδικτυακό ιστότοπο του ΣΚΑΙ μετά την αθωωτική απόφαση στις 16 Δεκ 2016, αυτές αποσύρθηκαν. 
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το αίτημα κ τον αγώνα για την καθολική απόσυρση των φωτογραφιών, μαζί με πολλές κ πολλούς που όλο αυτό το διάστημα βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι.


Όμως αυτό που μας έκανε μεγάλη εντύπωση είναι η ξαφνική παρέμβαση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. 

Διαπίστωσε ότι: 
"εξακολουθούν να βρίσκονται αναρτημένες φωτογραφίες και λοιπά στοιχεία ταυτότητας των κατηγορούμενων ως οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών σε ορισμένες ιστοσελίδες −στοιχεία στα οποία συγκαταλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και τα οποία αναδημοσιεύτηκαν από σχετικές αναρτήσεις της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας."
 

Αποφάσισε να κάνει συστάσεις, 
"αυτές οι ιστοσελίδες:

·        να  αφαιρέσουν άμεσα τις σχετικές αναρτήσεις, ενημερώνοντας την Αρχή.

·        να μη δημοσιεύουν στο εξής δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας όταν πλέον έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εξυπηρετούνταν ο επιδιωκόμενος σκοπός. "


Κάνουν και μια επισήμανση από την Αρχή που, για εμάς στην ACTUP, δεν είναι καθόλου αθώα:  

"η αρχική ανάρτηση και δημοσίευση φωτογραφιών και στοιχείων στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, μεταξύ των οποίων και η δημοσίευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, πραγματοποιείται μόνον κατόπιν εισαγγελικής διάταξης (άρθρο 2, στοιχ. β’ του ν. 2472/1997) στην οποία προσδιορίζεται τόσο ο τρόπος δημοσιοποίησης όσο και το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή."


Σε εμάς, στην ACTUP, μας είναι γνωστό κ ξέρουμε το άρθρο κ αυτή την διάταξη. Το έχουμε επισημάνει από την αρχή των διαμαρτυριών μας λέγοντας ότι η ανάρτηση οφείλεται στην: τότε Εισαγγελέα Πρωτοδικών, νυν Διαφάνειας κα Ράϊκου και είναι εμφανές ότι η Αρχή για ΜΙΑ ακόμη φορά κάνει πάσα στην Εισαγγελεία τη δική της δειλία και στάση. 
Μας λέει με απλά λόγια ότι: για όλα φταίει η Εισαγγελεία. Έχουμε για καιρό κρατήσει μια πληροφορία, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για την κοινοποίησή της και νομίζουμε ότι τώρα είναι αυτή η στιγμή.


Ήταν Μάιος του 2012, όταν λόγω και των αντιδράσεων που είχαν παραχθεί με τη βίαιη παραβίαση οποιουδήποτε κώδικα δεοντολογίας αλλά και του νόμου διαχείρισης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, εκ μέρους της τότε διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ βρισκόμενη σε αδιέξοδο, αποφασίζει κα διαμέσου του Διευθυντή του κου Θ.Παπαδημητρίου κάνει μια πολιτική ντρίπλα: ρωτά την Αρμόδια Αρχή αν μπορεί να παράσχει τα δεδομένα υγείας των συλληφθεισών γυναικών στο πλαίσιο της προανάκρισης που εξελίσσεται.

Η Αρχή απαντά άμεσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ κ στις 7 Ιουνίου σε έγγραφό της με αρ.πρωτ. Γ/ΕΞ/3951-1 ότι αφού το ζητά η Εισαγγελία δεν υπάρχει θέμα! Είναι ίσως εντυπωσιακό, ότι ενώ έχει υπάρξει παγκόσμια αντίδραση για το θέμα και θα περίμενε κανείς τουλάχιστον να συγκληθεί η Αρχή σε απαρτία, απαντά μονον, υποκαθιστώντας άπαντες, ο κ. Μίντλετον...!
..........................

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, εμείς στην ACT UP αποφασίζουμε να ρωτήσουμε την Αρχή, εάν και μήπως το ΚΕΕΛΠΝΟ ζήτησε τη δική της γνωμοδότηση για το έγκλημα αρχών που συντελείται με το διασυρμό των οροθετικών χρηστριών. 


Η Αρχή κωλυσιεργεί. 


Αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα πίεσης οδηγούν ΤΕΛΙΚΑ στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2012 σε μια απάντηση του καθηγητή Νομικής και μέλους της αρχής κ, Βλαχόπουλου μετά την εισήγηση του κ. Μιντλετον:


Απαντούν: ΟΧΙ δεν μας ζήτησε ποτέ το ΚΕΕΛΠΝΟ τέτοια γνωμοδότηση...!

 .............

·  
    Τι να πιστέψεις:

·          Ότι δεν ήξεραν οι υπόλοιποι τι είχε απαντήσει στο ΚΕΕΛΠΝΟ ο κ. Μιντλετον;

·        Ότι όλοι ήξεραν αλλά.. δεν έδωσαν τη σωστή απάντηση απο λάθος...

·        Οτι πίστευαν οτι δεν θα είχαμε βρεί το κείμενο που έστειλαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ;

·        Ότι «κάποιοι» σχεδίασαν αυτή την ιστορία με ευρύτερη πολιτική κάλυψη κ συνεργασία της περιόδους εκείνης, που περιελάμβανε και «κάποιους» από την Αρχή;Δεν ξέρουμε την αλήθεια, αλλά πολύ θέλουμε να τη μάθουμε.Επίσης μήπως η Αρχή να κάνει επιτέλους την αυτοκριτική της και ίσως και κάθαρση ώστε να αποκτήσει κάπως την όποια αξιοπιστία της ως Ανεξάρτητη (;!) Αρχη;Ίσως οι δίκες που δικαιώνουν τις διωχθείσες οροθετικές είναι και για την Αρχη Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η στιγμή να ζητήσει συγγνώμη απο τις κοπέλλες που μαζί σαφώς με την Εισαγγελέα, τον Υπουργό Υγείας, την Ιατρική κοινότητα, τη Δικαιοσύνη και το ΚΕΕΛΠΝΟ, παρέδωσε στην πυρά.Το πρώτο βήμα με την ΣΥΓΝΩΜΗ απέναντι ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ οι αρμόδιες γι αυτό υπηρεσίες δεν τις προστάτεψαν όπως θα έπρεπε και ΤΙΣ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΑΝ, έγινε από την Νέα διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ κ τον Πρόεδρό της καθηγητή Κο Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.