Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ATHENS PRIDE Απάντηση στο ΣΥΔ και την κοινότητα__03.02.2015


 www.athenspride.eu
 contact@athenspride.eu
3 Φεβρουαρίου 2015

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Σε απάντηση του ΔΤ του ΣΥΔ και σε συνέχεια όσων έχουν συμβεί, 
καθώς και των συναντήσεων που έγιναν με τις οργανώσεις από το Φθινόπωρο, θα προσπαθήσουμε να τοποθετηθούμε με όσο πιο καθαρό λόγο γίνεται. 
Ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η αναστάτωση, η δυσπιστία και ο θυμός. 
Οι προθέσεις μας είναι ειλικρινείς. Κατανοούμε ότι μέσα στα χρόνια και στην πορεία διοργάνωσης του Athens Pride έχουμε κάνει μεταξύ άλλων, λάθη και παραλείψεις.

Κατανοούμε επίσης ότι δεν είναι καθόλου εύκολο για ένα μη τρανς άτομο να αντιληφθεί τις εκτεταμένες διακρίσεις που υφίσταται η τρανς κοινότητα. 
Η κατανόηση και η υποστήριξη για τα τρανς άτομα όχι μόνο δεν είναι δεδομένες, αλλά τίθενται υπό αμφισβήτηση διαρκώς. Κάποιες παραλείψεις ή πράξεις μας έχουν λειτουργήσει κακοποιητικά, γιατί μας λείπει η βιωματική γνώση του ειδικού βάρους των καταστάσεων που αντιμετωπίζει η τρανς κοινότητα.
 Όπως αναφέρετε, και συμφωνούμε με αυτό, "η τρανς κοινότητα στερείται περισσότερο απ’ όλες των στοιχειωδών δικαιωμάτων της και αντιμετωπίζει στον μέγιστο βαθμό τις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς". 
Κατανοούμε ότι για πολλά τρανς άτομα αυτό απειλεί την ίδια τους την επιβίωση. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να αμφισβητήσουμε την καταγγελία κακοποίησης που κάνει κάποιο άτομο, ειδικά πολύ περισσότερο μία κοινότητα.
Αφήνουμε στην άκρη οποιαδήποτε επιχειρηματολογία που ίσως μπορεί να "εξηγήσει την θέση ή την στάση μας", γιατί αυτή τη στιγμή δεν είναι το ζητούμενό μας. Το ζητούμενο είναι και για εμάς η καταπολέμηση των διακρίσεων. Λυπούμαστε πολύ για την κακοποίηση που βίωσε η τρανς κοινότητα. Δεν έγινε εσκεμμένα, και σίγουρα δεν έγινε συνειδητά και οργανωμένα, αλλά σε εσάς είχε τα αποτελέσματα που αναφέρετε και νιώσατε.  
Αναγνωρίζουμε κατηγορηματικά ότι η συμμετοχή του ΣΥΔ και τη QueerTrans είναι αγωνιστική και σημαντική για όλη την κοινότητα και ελπίζουμε ότι η παραδοχή των όποιων λαθών έχουν γίνει θα λειτουργήσει θετικά για τους στόχους του LGBTQI κινήματος.

Με αυτό το πνεύμα ζητάμε να συσφίξουμε τη συνεργασία μας με πρακτικές προτάσεις, ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ασφαλές, στο οποίο θα επικρατεί ο σεβασμός. 
Αν μάλιστα λάβουμε υπ' όψιν και τις παρούσες θετικότατες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες η ανάγκη να είμαστε “μαζί” είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Σε απάντηση λοιπόν των σημείων που αναφέρθηκαν στο ΔΤ του ΣΥΔ και σε συνέχεια όσων είπαμε και δεσμευτήκαμε στην συνάντησή μας το Athens Pride:
1.   Δεσμεύεται να συνδιοργανώσει και να συμμετέχει (εθελοντές και επιτροπή) σε ημερίδα ενημέρωσης που να αφορά στην τρανσφοβία και ομοφοβία και σε κάθε άλλη πρόταση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τις διακρίσεις με βάση την ταυτότητα φύλου.

2.  Θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί εσωτερικά ώστε να είναι ξεκάθαρο σε όσες και όσους επιθυμούν να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε επίπεδο.

3. Θα συνεχίσει την προσπάθεια να γίνει στοχευμένη καμπάνια για τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα. Γνωρίζει ότι οι απαιτήσεις για συμμετοχή στην εθελοντική δομή του Athens Pride ή και στην οργανωτική επιτροπή, είναι μεγάλες, ειδικά για την τρανς κοινότητα που πολλές φορές αντιμετωπίζει άμεσα ζητήματα επιβίωσης. Παρ' όλα αυτά, καλεί όσα άτομα έχουν τις διαθεσιμότητες να συμμετέχουν, ώστε να υπάρξει τριβή στο ίδιο το σώμα των εθελοντών και εθελοντριών μας, με την ελπίδα μέσα από τις διαδικασίες αυτές να προκύψει άμεσα τρανς άτομο στην οργανωτική επιτροπή.

4.   Σε διεκδικήσεις που αφορούν σε συγκεκριμένα μέρη της κοινότητάς μας πριν προβεί σε επίσημη επικοινωνία να επικοινωνεί με τις ομάδες που έχουν άμεση σχέση με το θέμα και να έχει τη συμβουλή τους. Προτείνει συγκεκριμένα να γίνονται συναντήσεις στην αρχή της προετοιμασίας αλλά και λίγο πριν το Athens Pride, ώστε να μπορούμε να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη των οργανώσεων για ζητήματα πολιτικής που τις αφορούν, πράγμα που είναι και το πιο σημαντικό.

5.   Καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς να συνεχίσει να επικοινωνεί με τις ομάδες με στόχο τη μέγιστη συμμέτοχη από τις ομάδες την ημέρα του Athens Pride αλλά και προφεστιβαλικά. Αυτό μπορεί να γίνεται με ξεχωριστές ή συνολικές συναντήσεις και αυτόνομες δράσεις των ομάδων ενταγμένες στο ίδιο το Athens Pride.

6. Θέτει σε διάλογο για ολόκληρη την κοινότητα τα εξής θέματα που άπτονται των ερωτημάτων του ΣΥΔ και αφορούν όλες τις οργανώσεις:

Α. Τρόποι καταπολέμησης τρανσφοβικού και ομοφοβικού λόγου εντός της κοινότητας.

Β. Αποσαφήνιση θέσης για τις χορηγίες από τις ομάδες και οργανώσεις. Αποδοχή ή όχι αυτών των κοινών θέσεων. 
(Πχ θα υπάρχει κοινή στάση των οργανώσεων απέναντι στο ΚΕΕΛΠΝΟ; Απαίτηση από την ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ απάντησης, ειδικά εν’ όψει της κατάργησης της Υγ. Διάταξης; κτλ).


Θα θέλαμε και πάλι να καταστήσουμε την διοργάνωσή μας ένα μέρος όπου όλα ανεξάρτητα τα μέλη της κοινότητας θα νιώθουν πάνω απ' όλα ασφάλεια και ότι ανήκουν σε αυτό ανεξάρτητα από τις όποιες άλλες διαφορές μας.
Με τιμή,
Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride Α.Μ.Κ.Ε.
Οργανωτική Επιτροπή 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.